مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم بیانیهای در مخالفت با قانون حجاب و عفاف بیرون داده است.
بیانیه در مخالفت با اعمال پوشش اجباری گامی بهپیش است. گرچه نگاهی تاکتیکی به قانون حجاب و پوشش اجباری مینماید. بیانیه با توجه به عدم پذیرش خوانش حکومت از پوشش وسیله جامعه، این قانون را نامشروع میداند.
بیانیه اما نتوانسته است به روشنی بگوید که حکومت نمیخواهد رابطه جامعه با این روایت از دین را به رسمیت بشناسد و در نتیجه با تحمیل یک دیدگاه از دین کشور را به امارت ممنوعیتها و تبعیضها تبدیل کرده و حق انتخاب را عملا از شهروندان کشور گرفته است.
بیانیه آنچنان که از یک مجمع سنتی دینی نمیتوان انتظار دیگری هم داشت، محافظهکارانه است. اما، با توجه به جایگاه این مجمع، همصدایی ــ هرچند محافظهکارانه، آن با مردم و بهویژه زنان کشورمان یک امر مثبت است.
🔖بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره قانون حجاب و عفاف
بسم الله الرحمان الرحیم
قالَ النَّبِیُّ(ص): أَمَرَنی رَبِّی بِمُداراهِ النَّاسِ، کَما أَمَرَنِى بِإِقَامَهِ الفَرائِضِ؛ خداوند مرا فرمان داده که با مردم مدارا نمایم همانطور که مرا بر بهپاداشتن واجبات مأمور نموده است.
نظام جمهوری اسلامی ایران با مشکلاتی مانند تورم، بیکاری، فقر، مشکلات زیست محیطی، کاهش شدید سرمایه اجتماعی و تهدید خارجی مواجه است. از این رو در این شرایط لازم است بر اصول و سیاستهای مبتنی بر وفاق ملی و همدلی میان قوای سهگانه تاکید داشت؛ اما در این میان که همه دلسوزان جامعه اصلاح روشها و رویکردها را خواستارند، مجلس شورای اسلامی، قانون حجاب و عفاف را تصویب نمود که باعث التهاب بیشتر در سطح جامعه خواهد شد.
گویا تصویبکنندگان این قانون بر این گمانند که نسخه شفابخشی برای حل معضلات کنونی جامعه پیچیده و از این راه همه مشکلات کشور و دینداری را حل خواهند کرد.
در این جا لازم میدانیم نکاتی را در مورد این قانون تذکر دهیم.
✔️۱. از لحاظ مبانی دینی و شرعی وضع هرگونه قانونی که پذیرش عرف و جامعه را به همراه نداشته و باعث ایجاد نفرت و تقابل با اصل دین شود، مشروعیت ندارد.
✔️۲. روند اتفاقات سالهای اخیر، از جمله انتخابات ریاست جمهوری، باید نمایندگان را به این نتیجه رسانده باشد که بخش قابل توجهی از جمعیت کشور با سیاستهای فرهنگی و اجتماعی گذشته مخالف هستند. نمونه آن تجربه تلخ و زیانبار گشت ارشاد بود. مردم ایران فراموش نکردهاند در دوران تبلیغات ریاست جمهوری، هیچ یک از کاندیداهای محترم، حاضر به دفاع از گشت ارشاد و عملکرد آن نشدند.
✔️۳- مصلحت نظام و لزوم تقویت اقتدار ملی اقتضا دارد همه ارکان حاکمیت و از جمله مجلس شورای اسلامی به گونهای حرکت کنند که فضای برادری و همبستگی ملی را گسترش داده و تقابل و دودستگی را در سطح جامعه کاهش دهند، نه اینکه کدورت و دشمنی را در سطح جامعه دو چندان نمایند. قانون مصوب اخیر مجلس حاصلی جز شکاف بیشتر حاکمیت و ملت را در پی نخواهد داشت.
✔️۴- فراموش نباید کرد که انقلاب اسلامی با حضور آحاد ملت، زنان و مردان و با رویکرد احترام به حقوق مردم پا گرفت. بنیانگذار جمهوری اسلامی، مرحوم امام خمینی نیز بارها با استفاده از رویههای تند و اعمال قدرت حکومت برای اموری مانند تفکیک جنسیتی در دانشگاهها و مسائلی از این قبیل مخالفت میکردند. امروز باید تصویبکنندگان و طرفداران قانون حجاب پاسخ دهند، آیا هنوز به آرمانهای انقلاب که در صدر آن کرامت انسان و بزرگداشت حقوق ملت بود، پایبندند؟ آیا تصویب چنین قوانینی عدول از آرمانهای اولیه انقلاب نیست؟
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم ضمن اعتقاد به وجوب حجاب شرعی در جامعه اسلامی، قانون اخیر مجلس را شرعی و عقلایی ندانسته و آن را در تضاد با اسلام رحمانی و شریعت محمدی و منافع ملی میداند. ما همراه با همه دلسوزان این ملک و ملت از کارگزاران خدوم نظام میخواهیم با بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی، مانع ابلاغ و اجرای این قانون شوند.
“مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم”
۱۳ آذر ۱۴۰۳
1 Comment
ولی من فکر می کنم این بیانیه در فضای حوزه و سنت دینی، یک زلزله کامل بود فقط با همین جسارتی که: این قانون را نامشروع میداند.