دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۴

دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۴

تبارشناسی ناآرامی‌های اخیر در ارومیه
فضیلت مدنی به مثابه مبارزه با افراط گرایی؛ تنش‌زدایی و تبعیض‌‌‌زدایی از جامعه از زمره وظایف حکومت است. اما فضیلت مدنی نیز حُکم می‌کند که فعالان سیاسی، کنش‌گران مدنی و...
۱۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
سه استاد منتقد سرشناس ترامپ، آمریکا را به مقصد کانادا ترک می کنند
تیموتی اسنایدر مورخ و جیسون استنلی محقق فاشیسم ایالات متحده را ترک کردند. تیموتی اسنایدر به دلیل آثارش در مورد دیکتاتوری ها و عدم آزادی، شناخته و مشهور شد. اکنون...
۱۱ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
صدها کشته و زخمی در پی زلزله در جنوب شرقی آسیا
بلای طبیعی: صدها کشته و مجروح ظاهراً پس از زمین لرزه در جنوب شرقی آسیا میانمار توسط زمین لرزه در این منطقه به شدت آسیب دیده است. بر اساس گزارش...
۱۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
کارزار مک‌کارتیسم برای حفاظت از اسرائیل در دانشگاه های ایالات متحده
پس از بسیجی نیرومند در بزرگترین دانشگاه های آمریکا علیه جنگی که اسرائیل در غزه به راه انداخته است، اینک زمان سرکوبی شدید فرا رسیده که توسط دولت قدرتمند دونالد...
۱۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان: شروین احمدی
نویسنده: برگردان: شروین احمدی
که بهار زتوست
آه...ای خورشید تابنده، نور، امید، آرزو-، و شعر وُ ترانه را، از ما دریغ مدار، که نه شعرهای من- که بهار- از ذرات وجود توست
۱۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: رحمان- ا 
نویسنده: رحمان- ا 
پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!
با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای...
۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: دبیرخانهٔ شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
اشباح چپ وخواب‌های آشفته مهدی تدینی؛ (قسمت اول)
دنیای مهدی تدینی مملو از اشباح و ارواح قرن ماضی است. مهدی تدینی پیامبری است که رسالت خود را مبارزه با چپ اعلام کرده است. وی آمده است تا جامعه...
۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: م ـ نوید
نویسنده: م ـ نوید

روی کار آمدن ترامپ؛ امتناع رژیم از مذاکره و تشدید فعالیت سلطنت طلبان و رضا پهلوی

تجربه به ما می گوید که در شرایط خاص، در حالی که جریانات مترقی تحت سرکوب شدید قرار دارند، هر جریان پوپولیستی، هرچند کوچک، می تواند با حمایت مالی و رسانه ای قدرت های خارجی، به جریانی تأثیرگذار تبدیل شده و مسیر تغییر را منحرف کند و یا حداقل به مانعی در برابر جریان های مترقی تبدیل شود.

در هفته گذشته، مهم‌ترین خبری که مورد توجه افکار عمومی و رسانه‌ها قرار گرفت، امضای دستور فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی توسط ترامپ بود. یکی از پیامدهای این اقدام، موضع سخت رهبر جمهوری اسلامی در مورد عدم مذاکره با آمریکا و اعلام حمایت مقامات رژیم، ازجمله پزشکیان به‌عنوان رئیس‌جمهور بود که بحث‌های زیادی را در محافل سیاسی برانگیخت.

از مدت‌ها پیش، جریان سلطنت‌طلب و شخص رضا پهلوی از ترامپ همان را طلب می‌کردند که اکنون انجام شده است؛ یعنی افزایش فشارهای حداکثری و مخالفت با هرگونه مذاکره با جمهوری اسلامی. آن‌ها بر این باورند که این سیاست، رژیم را بیش از پیش تضعیف کرده و زمینه را برای براندازی از طریق اعتراضات مردمی و احتمالاً یک واکنش نظامی، به‌ویژه از سوی اسرائیل، فراهم می‌سازد.

اگرچه ترامپ همچنان به دنبال آوردن جمهوری اسلامی به میز مذاکره است، اما سیاست زور و قلدری او نتیجه معکوس داشته و مذاکرات را در این مقطع عملا غیرممکن کرده است. در واقع، ترامپ همان سیاستی را دنبال کرده  که از یک سو توسط جریانات راست افراطی و سلطنت طلب و از سوی دیگر توسط جنبش های تندرو در داخل ایران، از جمله جبهه پایداری، که همچنان به دنبال درگیری مستقیم با ایالات متحده و اسرائیل است، تایید می شود.

جریان راست افراطی و سلطنت‌طلبان، که پس از انتخابات آمریکا و خیزش ژینا تا حد زیادی منزوی شده بودند و جز در مواردی معدود در رسانه‌های وابسته حضور نداشتند، به‌ویژه پس از رفتارهای فاشیستی طرفداران رضا پهلوی در جریان انتخابات ایران و حمله به هموطنانی که در خارج کشور رأی دادند، بیش از پیش مورد نفرت عمومی قرار گرفتند. با این حال، اکنون با بازگشت ترامپ، جان تازه‌ای گرفته و تحرکات خود را شدت بخشیده‌اند. پس از نامه‌نگاری رضا پهلوی به ترامپ، که در آن خواستار اعمال فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و تسهیل براندازی شده بود، او حتی تا آنجا پیش رفت که خود را رهبر دوران گذار معرفی کرد. وی همچنین با تحریف واقعیت، این سیاست‌ها را به‌عنوان خواست مردم ایران جلوه داد.

پس از روی کار آمدن ترامپ و امضای فرمان فشار حداکثری پس از دیدار با نتانیاهو، زمینه‌های بیشتری برای فعالیت سلطنت‌طلبان فراهم شده است. اجرای این سیاست، همراه با افزایش نرخ دلار و طلا و تشدید تورم، فشار اقتصادی شدیدی را بر مردم تحمیل کرده است. در کنار این مشکلات، بحران انرژی و قطعی گسترده برق نیز نارضایتی‌ها را دوچندان کرده است. عملکرد ضعیف دولت پزشکیان در این زمینه، وضعیت کشور را بحرانی‌تر کرده و شرایط را برای شکل‌گیری اعتراضات گسترده فراهم آورده است.

در روزهای اخیر، شدت فشارهای امنیتی بر خبرنگاران و فعالان سیاسی افزایش یافته و دستگیری‌ها نیز گسترده‌تر شده است. جامعه در شرایط بحرانی و نگران کننده ای به سر می برد و رفتار رژیم و بویژه راس نظام در نادیده گرفتن خواست مردم و پذیرش مذاکره با آمریکا برای حل و فصل مسائل هسته ای و رفع تحریم ها در این موضوع، شرایط را دامن زده و شرایط را برای اعتراضات گسترده که می تواند چالش های جدیدی را ایجاد کند، به طور عینی آماده کرده است.

در این شرایط، جریان سلطنت طلب سعی دارد با تکیه برتجربه گذشته و عدم توفیق در بدست گیری سکان رهبری اعتراضات، از وضعیت موجود استفاده برده و با پیش دستی خود را به‌عنوان آلترناتیو اصلی معرفی کند. در راهپیمایی های اخیر سلطنت طلبان، اگرچه تعداد شرکت کنندگان اندک است، اما رسانه های وابسته مانند «من و تو» و «ایران اینترنشنال» تلاش می‌کنند آن‌ها را برجسته کنند.

از طرف دیگر، طی روزهای اخیر رسانه های مختلف به ساخت برنامه هایی در مورد انقلاب ۵۷ و شکست آن پرداخته اند که هدفشان تبرئه رژیم پهلوی و ایجاد گرایش در مردم به سمت سلطنت‌طلبان است. این تلاش‌ها با تحریف تاریخ و استناد به سرکوب‌های فعلی جمهوری اسلامی، درصدد مقایسه این دو دوره و تطهیر رژیم گذشته هستند. قابل ذکر است که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برخلاف گذشته و به طرز مشکوکی نسبت به این گونه فعالیت ها و دستگاه تبلیغات رسانه ای پهلوی حساسیت چندانی از خود نشان نمی دهند و حتی در برخی موارد، فضا را برای تبلیغات رژیم پهلوی و فعالیت رسانه ای حامیان آن باز گذاشته اند و در برابر تبلیغات داخلی که سعی در توجیه رژیم سابق دارند سکوت اختیار کرده اند.

این روزها شاهد هستیم که رسانه‌های وابسته چگونه سعی دارند عدم دعوت از رضا پهلوی به کنفرانس امنیتی مونیخ را برجسته کنند یا در شبکه‌ای مانند ایران اینترنشنال، یک ساعت برنامه را در اختیار مهدی نصیری، مدیرمسئول پیشین روزنامه کیهان، قرار دهند تا به‌طور علنی از رضا پهلوی حمایت کند. در این برنامه، نصیری نه‌تنها از او تمجید کرد، بلکه حتی ادعا شد که مسئولان اطلاعاتی کشور بابت بازداشت چندساعته‌اش هنگام بازدید از مقبره فردوسی عذرخواهی کرده‌اند.

این رویکرد، یادآور ترفندهای امنیتی گذشته برای مطرح کردن رضا پهلوی در اعتراضات، از جمله رایج کردن شعار «رضا شاه روحت شاد» در جریان خیزش ژینا، است. افشای فایل صوتی جلسه سران امنیتی و سخنان افرادی مانند فلاحی و طائب نشان می‌دهد که این سیاست همچنان پابرجاست. بااین‌حال، جریان سلطنت‌طلب نیز، فارغ از این ترفندها، تلاش دارد خود را به‌عنوان آلترناتیو اصلی معرفی کند.

در این شرایط ویژه، آنچه حائز اهمیت بوده و بیش از هر چیز باعث نگرانی حاکمیت می‌شود، نه سلطنت‌طلبان که عمدتاً در خارج از کشور فعالیت می‌کنند، بلکه تشکل‌یابی کارگران، زحمتکشان، دانشجویان و سایر گروه‌های معترض در داخل ایران است. بارها دیده‌ایم که که در اعتراضات مختلف با ورود جریان سلطنت‌طلب به اعتراضات، نوعی شکاف ایجاد شده و باعث کاهش انسجام آن اعتراضات شده است. در خیزش ژینا، پروژه‌هایی مانند «وکالت» یا «همبستگی» و نشست جورج تاون، توانست تا حد زیادی یاس و نا امیدی را به مردم منتقل کرده و شرایط را برای کنترل اعتراضات توسط رژیم فراهم کردند.

در شرایط کنونی، مردم به این نتیجه رسیده اند که با مقاومت و نافرمانی مدنی می توانند حکومت را به عقب نشینی وادار کنند و به طور مسالمت آمیز حکومت به ویژه رهبران آن را مجبور به پذیرش خواسته های مردم و دست از بازی خطرناک کنند. ورود سلطنت طلبان می تواند بار دیگر مسیر مبارزه را منحرف کند و باعث شود که حکومت سناریویی ایجاد کند که مردم و اعتراضات آنها را به سرنگونی پیوند دهد و سرکوب شدید را جایگزین عقب نشینی کند.

متأسفانه، ضعف نیروهای سیاسی، عدم وفاق و نبود برنامه مشترک باعث شده است که سلطنت‌طلبان، با کمک رسانه‌های وابسته، بیش از آنچه در واقعیت هستند، در اذهان عمومی مطرح شوند. نکته قابل‌توجه دیگر چرخش برخی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان ریزش‌کرده به سمت سلطنت‌طلبان است. بسیاری از آن‌ها نگاهی مثبت‌تر به سلطنت‌طلبان دارند و حتی انقلاب ۵۷ را «اشتباهی بزرگ» تلقی می‌کنند. امروز شاهدیم که اصلاح‌طلبان مستأصل و ناامید، بیش از پیش به سمت سلطنت‌طلبان متمایل شده و حتی در برخورد با جریان‌های چپ، با آن‌ها هم‌صدا می‌شوند. تمام این شرایط میتواند به تقویت جریان سلطنت طلب بیانجامد و اگرحکومت نتواند اوضاع را کنترل کند، ممکن است ترفند استفاده از سلطنت طلبان برای ایجاد اپوزیسیون جعلی و انحراف در مبارزات مردم، در نهایت بر ضد خود تبدیل شده و و آن‌ها به‌عنوان آلترناتیو اصلی مطرح شوند.

از این‌رو، نیروهای ملی، دموکرات و چپ باید از هم اکنون خود را برای رویدادهایی آینده آماده کنند. بدون برنامه، سازماندهی و وفاق بار دیگر شاهد خواهیم بود که هژمونی سیاسی به دست نیروهای غیر دموکراتیک خواهد افتاد، که نتیجه‌ای جز شکست در بر نخواهد داشت. آنچه امروز میتواند صورت پذیرد اینست که نیروهای دموکراتیک و مترقی به تلاش برای ساختن آلترناتیو دموکراتیک همت گمارند. این امر بدون شک جز با مشارکت صادقانه در اتحاد واقعی بین جریانات، نیروها و عناصر مترقی امکان پذیر نیست.

جریان راست افراطی و سلطنت طلبان نشان داده اند که آفت جنبش های مترقی مردمی هستند. برای رسیدن به اهداف مترقی مردم، قطعا باید با این آفت ها مقابله کرد. دست کم گرفتن آنها می تواند صدمات جبران ناپذیری به اعتراضات و جنبش های مردمی وارد کند. اگر فکر کنیم چون تعداد آنها کم است، تهدید محسوب نمی شوند، اشتباه کرده‌ایم. تجربه به ما می گوید که در شرایط خاص، در حالی که جریانات مترقی تحت سرکوب شدید قرار دارند، هر جریان پوپولیستی، هرچند کوچک، می تواند با حمایت مالی و رسانه ای قدرت های خارجی، به جریانی تأثیرگذار تبدیل شده و مسیر تغییر را منحرف کند و یا حداقل به مانعی در برابر جریان های مترقی تبدیل شود.

متأسفانه جز در موارد معدودی نمی بینیم که جریان های سیاسی به ویژه جریان های ریشه دار چپ، برنامه ای جدی برای مقابله با این جریان انحرافی داشته باشند. دلیلش هرچه باشد، نمی تواند توجیه قابل فهمی برای مردم داشته باشد، به ویژه در آینده و زمانی که رژیم تغییر کرده است. ما این اشتباه را در انقلاب ۵۷ مرتکب شدیم و هنوز زیر ضرب انتقادهای به حق و بجای مردم و بویژه نسل جوان میباشیم. سکوت در برابر قدرت‌گیری روحانیت، به بهانه جلوگیری از تفرقه، باعث شد که آن‌ها قدرت را تصاحب کنند و اولین قربانیان این قدرت‌گیری، همان نیروهای مترقی و آزادی‌خواه بودند.

شکی نیست که جنبش سلطنت طلب به رهبری دستان پنهانی چون شهریار آهی و دیگران، نقشه ای برای به دست گرفتن قدرت دارد. ما باید از این به بعد موضع خود را با آنها روشن کنیم و نگذاریم سلطنت طلبان این بار آن را به شکل دیگری تکرار کنند.

تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ ۷:۳۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. بهمن و سودابه گفت:

    انقلاب و رهبری آن،با خیالپردازی و نگاه کودکانه وعاری از یک تئوری ناب وتشکیلات منسجم وبرنامه های راهبردی ،بانجام نمیرسد.ازینرو ،شاهزاده رضا،وادار به سکوت وتبعیت از یک برنامه ی مدون و استوار و جامعی ست،که اصول مارکسیستی در تار وپود آن بافته شده ست.وگرنه جنبش به قهقرا خواهد رفت.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

آیا وجدان بشریت هنوز در مقابل این نسل کشی بیدار است؟

با آتش‌بس امیدی برای پایان جنگ و برداشتن سایه سنگین آن از سر مادران، کودکان، پیران و جوانان فلسطینی به وجود آمده بود، اما این امید با نقشه شوم جنایتکاران از بین رفت، نقشه‌ای که فراتر از یک جنگ معمولی بوده و هدف نهایی آن نابودی و آواره‌سازی یک ملت کهن از سرزمینش و تصرف باقی‌مانده خاک فلسطین است.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تبارشناسی ناآرامی‌های اخیر در ارومیه

سه استاد منتقد سرشناس ترامپ، آمریکا را به مقصد کانادا ترک می کنند

صدها کشته و زخمی در پی زلزله در جنوب شرقی آسیا

کارزار مک‌کارتیسم برای حفاظت از اسرائیل در دانشگاه های ایالات متحده

که بهار زتوست

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!