شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶

شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶

کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی
راست افراطی برای جمهوری ما، برای دموکراسی ما و برای کارگران زن و مرد زهر مهلکی است. سندیکای ث-ژ-ت هیچگاه راست افراطی را با هیچ یک از ديگر نیروهای سیاسی...
۱۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟
از آن‌جا که در ایران هیچ گونه نظارت بی‌طرفی بر شمارش آرا وجود ندارد، حکومت هر رقمی را که دلش می‌خواهد اعلام می‌کند. در هر صورت، حتی اگر آمار حکومت...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام رحمانی
نویسنده: بهرام رحمانی
وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟
بر خلاف اصولی مثل عدالت و آزادی، همبستگی تا قبل از میانه‌ی قرن نوزدهم، یعنی کمی پیش از آنکه به شعار جنبش کارگری تبدیل شود، مفهوم سیاسیِ پرطرفداری نبود ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
نویسنده: لیا هانت-هندریکس و آسترا تیلور. برگردان: عرفان ثابتی
تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)
دختران، زنان و پسران و مردان با نه به حجاب اجباری و پذیرش حجاب اختیاری نشان دادند که از این به بعد این ما هستیم که ذهنی، روحی، عقلی و...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
نویسنده: اکبر دهقانی ناژوانی
سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!
با گروه اول خوشبختانه، متأسفانه؟ بیش از سی سال است درددل و پرسش بی‌پاسخ داشته‌ام. آنچنان که هر چه بنویسم تکراری است ولی حکم مشهوری در باب ممنوعیت تکرار در...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ملیحه محمدی
نویسنده: ملیحه محمدی
ریاست‌جمهوری در غیاب جمهور مردم؟
در این‌گونه موارد دوگانۀ کاذبی درست می‌شود به نام اصلاح تدریجی یا براندازی و انقلاب! اما به گمانم میان مسجد و میخانه راهی است و آن تحمیل حق حاکمیت ملی...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حسن یوسفی اشکوری
نویسنده: حسن یوسفی اشکوری
بر تحریم در دور دوم اصرار دارم اما …
من در مرحله دوم این نمایش انتخاباتی نیز بر تحریم اصرار می‌ورزم. اما آن گروه از مردم را که به مسعود پزشکیان رأی دادند، درک می‌کنم و اکثریت قریب به...
۱۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالفضل قدیانی
نویسنده: ابوالفضل قدیانی

راز لورکا

او را سر به نیست کردند. جستجوی او باید وظیفه همه ملت اسپانیا باشد، همه اسپانیا در او اعدام شده است. من می خواهم بدانم که گور او کجا است؟ چه اتفاقی برای او افتاده است؟ آیا او شکنجه شده است؟ من مذهبی نیستم اما می خواهم به زیارت قبر لورکا بروم. این کافی نیست که آن ها بگویند که او در جایی، در دامنه تپه ای آرمیده است.

جاده دهکده آلفکار آنقدر سراشیب، باریک و کوچک است که اتوبوس مجبور است سر پیچ هایش به سایر خودروها علامت بدهد. ما سوی مقبره شاعر و نمایشنامه نویس فدریکو گارسیا لورکا می رویم که همراه با یک معلم و دو گاو باز در ماه آگوست، درست در آغاز جنگ داخلی اسپانیا در سال ۱۹۳۶ به قتل رسیدند. در حاشیه دهکده محوطه پارکی از درختان زیتون و سدر و سنگ قبری که این عبارت بر آن حک شده واقع است: ” بیاد فدریکو گارسیا لورکا و قربانی جنگ داخلی.” بر دیوار قوسی سفالی هشت نقل قول از لورکا آویخته است.

لورکا در هیچ حزب سیاسی فعال نبود، اما گرایش فکری چپ داشت و بیش از چند بار بورژوازی گراندا را که در نظر او ارتجاعی بودند، تحقیر کرده بود. زمانی که لورکا در جولای ۱۹۳۶ زندگی خود را در خطر دید از دوستش شاعر لوئیس روسالس استمداد طلبید. برادران لوئیس جزو رهبری فالانژیست های شهری بودند و از فرانکو حمایت می کردند، با این حال خانواده لورکا به این توافق می رسند تا لورکا را در خانه رسالس مخفی سازند. این خانه امروزه به هتل رینا کریستینا تبدیل شده است. تنها چیزی که از آن زمان حفظ شده درهای ناهارخوری رستوران هتل است. همان دری که لورکا رنگ پریده و لرزان در هنگام دستگیری اش از آن خروج داده شد. هنوز معلوم نیست که چه کسی او را لو داده است. چند روز بعد او را به جوخه اعدام سپردند.

در زمان دیکتاتور فرانکو سخن گفتن از مرگ لورکا ممنوع بود و هنوز نیز در اسپانیا یادآوری اعدام شاعر انزجارآور و قبیح دانسته می شود. تقریبأ یک سال پیش مقامات اسپانیایی تصمیم گرفتند تا گورهای دسته جمعی در پارک را حفر کنند. این عمل بشکل بسیار امنیتی و در خفا صورت گرفت و دلیلش ترس از اعتراض هایی بود که امکان داشت در جریان حفر مقبره لورکا صورت گیرد، زیرا بسیاری می خواستند که قبر او دست نخورده بماند.

لورا گارسیا لورکا (دختر برادر فدریکو) رئیس موسسه آثار لورکا می گوید: ” چنین کاری که جسد لورکا را همراه با سایر جسد ها از پارک انتقال دهند، نوعی دلداری برای ما نبود. ما همواره معتقد هستیم که او را بحال خودش بگذارند. آن مکان باید همانند گورستانی که سمبل و یادآور وحشت دوران فرانکو است، باقی بماند”

امروز پروژه حفر قطع شده است. هیچ گونه گورهای دسته جمعی یافته نشده است و هیچ مشوق اقتصادی و یا سیاسی، تاریخی برای ادامه این کار وجود ندارد. لان گیبسن، لورکا شناس ایرلندی که اکنون به تابیعت اسپانیا در آمده است و بسیاری از وقتش صرف مطالعه لورکا کرده، بشدت از این تصمیم مقامات اسپانیایی عصبانی شده است. ما همدیگر را در گراندا ملاقات کردیم. او در آنجا مشغول معرفی کتاب مقبره لورکا است، مجموعه مقالاتی که از جنون اسپانیا در دوران فرانکو روایت دارد. او معتقد است که جستجو در منطقه محدودی صورت گرفته است. گور او می تواند خارج از این پارک باشد. در دهه شصت میلادی که گیبسن مشغول تنظیم بیوگرافی لورکا بود او به اتفاق گورکنی به آن جا رفته است و گورکن اذعان داشته که لورکا و سه نفر دیگر را خارج از پارک دفن کرده است.

_ برای او خطرناک بود تا گورها را به من نشان دهد. من مطمئن هستم که او دروغ نمی گوید. زمانی که این اتفاق افتاده او هفده ساله بوده است و شوکی که بر او وارد شده، می تواند چیزهایی را از یاد او برده باشد. مقبره دقیق می تواند کمی دورتر از مقبره تعیین شده باشد.

آن چیزی که واقعأ گیبسن را عصبانی کرده است، این است که چرا او را در جریان تصمیم قرار نداده اند. با وجود این که بهتر از هر کسی از این موضوع آگاهی دارد.

گیبسن می گوید:” خبرنگاران از سراسر جهان زنگ می زنند و می پرسند که آیا آن ها چیزی یافته اند؟ من فقط اظهار بی اطلاعی کرده ام. من در جریان قرار ندارم، آن ها به گزارشی نادقیق که توسط یک تاریخ نگار محلی تهیه شده بود، استناد کردند. این واقعه تأثیر ناگواری بر من گذاشت، طوری که مدت ها نمی توانستم کار کنم و یا بخوابم.”

گیبسن گمان می کند که علت این که او را در جریان این امر نگذاشته اند، به این خاطر بوده که مقامات محلی در پی این بودند تا موفقعیت این پروژه را بنام خودشان ثبت کنند. آن ها نمی خواستند که یک خارجی در این پروژه دخالت داشته باشد، علیرغم این که گیبسن تابیعت اسپانیا دارد.

بعد از ناامیدی از حفر گور لورکا او به نوشتن خاطرات روزانه مشغول شده است، و برایش خاطره نویسی در حکم تخلیه روحی بوده اما هر بار گسترش پیدا کرده تا به شکل کتابی در آمده است. کتابی انتقادی در باره آنچه در جستجوی مقبره لورکا گذشت.

در کتابخانه گرانادا دهها نفر علاقه مند به سرگذشت گور لورکا به گیبسن گوش فرا دادند و در زمان پرسش و پاسخ هیچ پرسشی مطرح نشد و در عوض در میان حاضرین تعبیر و تفسیر های بلندی در باره آنچه که گذشت، شنیده می شد. مردی در این باره کتابی نوشته اما نظرش رد شده است. تئوری او این است که خانواده لورکا با فرانکو به توافق رسیده اند و از خیلی وقت پیش گور لورکا به خانه تابستانی خانواده گی اش هیرتا د سان ویسنتا در گرنادا منتقل شده است.

این شایعه به گوش لورا گارسیا لورکا رسیده است اما او هر توافقی بر سر گور لورکا با رژیم فرانکو را رد می کند و این تئوری را مضحک می داند. او موقعیت را مناسب دانسته تا مشتی بر دهان گیبسن بزند.

لورا می گوید: ” او مشتاقانه خواهان شنیدن هر شایعه ای در باره لورکا است و بهر ترتیبی می خواهد خودش را به لورکا بچسپاند.”

اما جرا گیبسن فکر می کند که جستن گور لورکا آن همه اهمیت دارد؟

_ در میان شاعران اسپانیایی، آثارلورکا بیشترین خواننده دارد. بسیاری به او عشق می ورزند. او شبیه هیچ کسی نیست. چه در مقام نمایش نامه نویس و چه در مقام شاعر… او را اعدام کردند. او را سر به نیست کردند. جستجوی او باید وظیفه همه ملت اسپانیا باشد، همه اسپانیا در او اعدام شده است. من می خواهم بدانم که گور او کجا است؟ چه اتفاقی برای او افتاده است؟ آیا او شکنجه شده است؟ من مذهبی نیستم اما می خواهم به زیارت قبر لورکا بروم. این کافی نیست که آن ها بگویند که او در جایی، در دامنه تپه ای آرمیده است.

برای لورا گارسیا لورکا کار در موسسه بیش از گفتگو در باره مقبره او اهمیت دارد. موسسه در خانه ای در لا رسیدونیکا در مادرید قرار دارد که خانه های سرخ رنگ آجری آن از زمان لورکا همچنان باقی است. لورکا در این شهر از سال ۱۹۱۹ به زندگی و تحصیل ادامه داد و در همین شهر بود که با سالوادور دالی و لوئیس بونیول آشنا شد. آن ها هرگز از هم جدا نشدند و هم اکنون نمایشگاهی در میدان سایچا در مادرید با عنوان دالی، لورکا با بسیاری از طرح های لورکا در جریان است.

خانه تابستانی لورکا هم اکنون در گرانادا بشکل موزه نگهداری می شود و مرکز جدیدی بنام فدریکو گارسیا لورکا در ساختمان مجاور کلیسا با مکان هایی برای تئاتر و نقاشی در حال افتتاح شدن است.

جستجوی گور لورکا برای لان گیبسن نتیجه ای ببار نیاورد، هم اکنون او مشغول پروژه جدیدی است، کار روی بیوگرافی لوئیس بونیول انجام می دهد که احتمالآ سال ۲۰۱۲ آماده چاپ خواهد شد.

_ در آن جا لورکا حضور دارد. من نمی توانم از لورکا چشم پوشی کنم و جدا کردن لورکا، دالی و بونیول هم ناممکن است.

اما گیبسن همچنان از اتفاقی که در باره گور لورکا افتاد سخت آزرده است. او فکر می کند بعد از پایان کار روی بیوگرافی بونیول اسپانیا را ترک گوید و برای همیشه به فرانسه برود و در نزدیکی های مرز اسپانیا در زیر درختان زیتون آثار پروست را بخواند.

تاریخ انتشار : ۱۵ دی, ۱۳۸۹ ۸:۲۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

کمیته ملی کنفدرال اتحادیه ث-ژ-ت: برای پیشرفت اجتماعی و زیست محیطی با شکست دادن راست افراطی

واقعا برای اکثریت مردم ایران چه فرقی دارد که جلیلی و یا پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران شود؟

وقتی از همبستگی حرف می‌زنیم از چه سخن می‌گوییم؟

تکثرگرایی و کثرت گرایی مردم ایران قبل و بعد از انقلاب (قسمت سوم)

سخنی با تحریمی‌ها و گپی با چپ ضدامپریالیست مدافع جلیلی!

ریاست‌جمهوری در غیاب جمهور مردم؟