چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۳

چهارشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۳۳

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!
ما وارثان اعدام شدگان سیاسی، عقیدتی دهه ۶۰ و‌ تابستان خون‌بار ۱۳۶۷، با محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسریئیل و آمریکای جهان‌خوار به کشورمان، و‌ در دفاع از تمامیت...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
نویسنده: جمعی از خانواده‌های دادخواه خاوران
زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!
ما خانواده‌های خاوران که دهه‌ها رنج از دست دادن عزیزان خود را کشیده‌ایم و مدت‌هاست با درهای بستۀ گلزار خاوران روبه‌روایم و از حضور بر خاک عزیزانمان محروم شده‌ایم، نگران...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
نویسنده: جمعی از خانواده‌های خاوران (داخل)
۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران
اکنون، با روشن‌تر شدن ابعاد هشداردهنده‌ی آن ۱۲ روز، این نوشتار در پی بازتعریف روایت موسوم به „جنگ ترکیبی ۱۲ روزه“ است؛ روایتی که با بهره‌گیری از تجربه‌های منطقه‌ای و...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌
تخریب اساسی بخش‌های نگهبانی، اداری، بند نسوان، کتابخانه بند چهار، ساختمان بهداری و سالن ملاقات و ۷۹ کشته به گفته سخنگوی قوه قضائیه که سربازها، مددکاران و تعدادی از زندانیان...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نیلوفر حامدی
نویسنده: نیلوفر حامدی
دادخواهی، رویکرد اخلاقی به جنگ و جمهوری اسلامی، و همبستگی اجتماعی
به نظرم قدم‌هایی که برای رسیدن به هدف برمی‌داریم جزیی از آن هدف است. تمرین دموکراسی در بین فعالان و محق دانستن خود برای آزادی، دموکراسی و عدالت هم در...
۱۷ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

شورای چهارگانه: گامی برای برون رفت از مشکلات بافتهای تاریخی

موارد مهم دیگری نیز وجود دارند مانند مدیریت منابع آب، حل مشکل بافتهای تاریخی شهرهای مختلف از جمله کلان شهرها، استفاده از زمینهای حاصلخیز و مراتع، تداخل زمینهای کشاورزی با جنگلها و زیستگاههای جانوری، احداث طرحهای عمرانی مانند صنایع بزرگ، جاده های اصلی و سدها که گاهی حتی حفاظت از میراث فرهنگی ایران را به خطر می اندازد و در طول سالهای گذشته باعث بروز اختلافاتی مابین بخشهای مختلف اجتماعی شده است

تشکیل شورای چهارگانه برای موضوعاتی مانند مشکل بافتهای تاریخی که نهادهایی مانند شهرداری، سازمان میراث فرهنگی، سازمانهای غیردولتی (NGOها) و مردم محلی با آن مرتبط هستند، می تواند بهترین راه برای حل اختلاف نظرها باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، اکنون یکی از مشکلاتی که بافت تاریخی شهرها با آن روبروست این است که برخی از نهادها و جوامع محلی و مردمی هر کدام سعی می کنند نظر خود را برای حل مشکلات موجود اعمال کند.

به عنوان مثال سازمانهای عمران و شهرسازی و نوسازی یا انبوه سازان بیشتر درصدد تخریب بافت تاریخی و نوسازی آنها هستند و برخی دیگر مانند کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و دوستداران یادگارهای کهن در تشکیلاتی مانند NGO ها هر کدام به دلایلی معتقدند که باید بافتهای تاریخی حفظ شود در این میان جوامع محلی نیز مستاصل مانده اند که بافت قدیم را نگهدارند و یا شرایط را برای زندگی بهتر خود از نظر اقتصادی فراهم کنند.

از سوی دیگر مشاهده می شود که در برخی نقاط، مانند بافت تاریخی بازار تهران، خانه قدیمی ای که تاریخی است و یا در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است، به سبب نزدیکی با مرکز اقتصادی شهر و ارزش مادی بسیار زیاد به صورتی که حتی فروش زمین آن می تواند پول هنگفتی را نصیب صاحب خانه کند، مالک آن را به تخریب این نماد ارزشمند معماری ترغیب می کند.

اما این گونه مشکلات تنها در مورد مسائل میراث فرهنگی و بافتهای تاریخی نیست. در برخی از مسائل زیست محیطی نیز با چنین مشکلاتی مواجه هستیم. برای نمونه می توان به منطقه حفاظت شده قم چقا در نزدیکی بیجار اشاره کرد که از نظر منابع آبی تا حدودی غنی است و میان کشاورزانی که زمینهای کشاورزی خود را در محدوده این منطقه گسترش داده اند و محیط بانانی که سعی در حفاظت بهتر از این منطقه دارند همواره اختلافاتی بروز می کند.

در مناطق حفاظت شده استان یزد نیز همین مشکل در استفاده کشاورزان از زمینهای کشاورزی که جزیی از منطقه حفاظت شده است با حافظان محیط زیست وجود دارد.

استفاده از منابع آب چشمه سارهای بالای قله الوند در همدان نیز مشکل دیگری است. از سویی باغداران مدعی استفاده چند ده ساله از آن منابع هستند، فعالان مدنی نیز به دنبال استفاده محیط زیست و جانوران منطقه از این منابع اند و دولت هم نیم نگاهی به استفاده احتمالی از این آب برای کمک به تامین آب شهر دارد. از سوی دیگر بخش خصوصی که با برنامه ای نادرست در بالای کوهستان زیبا مجوز تاسیس مجتمع توریستی را دریافت کرده و خواهان استفاده برای مصارف خود است، زمینه ساز اختلافات احتمالی چند جانبه در آینده است.

موارد مهم دیگری نیز وجود دارند مانند مدیریت منابع آب، حل مشکل بافتهای تاریخی شهرهای مختلف از جمله کلان شهرها، استفاده از زمینهای حاصلخیز و مراتع، تداخل زمینهای کشاورزی با جنگلها و زیستگاههای جانوری، احداث طرحهای عمرانی مانند صنایع بزرگ، جاده های اصلی و سدها که گاهی حتی حفاظت از میراث فرهنگی ایران را به خطر می اندازد و در طول سالهای گذشته باعث بروز اختلافاتی مابین بخشهای مختلف اجتماعی شده است.

با توجه به مثالهای ذکر شده می بایست زمینه یافتن راه حل منطقی و کم هزینه مادی و اجتماعی را طوری فراهم کرد که با یاری گرفتن از تمامی امکانات مادی و معنوی موجود ضمن توجه به توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه از تخریب محیط زیست و آسیب رسانی به میراث فرهنگی نیز جلوگیری به عمل آید.

اینجاست که تشکیل شورای چهارگانه ای متشکل از نمایندگان سازمانهای دولتی مرتبط، بخش خصوصی، سازمانها و فعالان مدنی و نیز نمایندگان جوامع (مناطق) محلی می تواند با توجه به حساسیتهای خاص مورد توجه در طرحهای کلان دولتی، سود آوری و توجیه اقتصادی بخش خصوصی و صنعتی، نگاه ویژه جوامع محلی به زودبازده بودن برخی طرح ها (که گاه می تواند با توسعه پایدار در تقابل باشد) و نظر سازمانهای غیر دولتی و روزنامه نگاران (که به جهت عدم انتفاع اقتصادی، توجه به نظرات عمومی و بهره گیری از نظرات کارشناسی متخصصان علمی می توانند به عنوان وجدان اجتماعی ضامن ایجاد توازن مابین سودآوری طرحها و توجه به توسعه پایدار و حفظ ذخایر زیستی و بشری باشند) برای حل این اختلافات چاره ساز باشد.

به معنایی دیگر می توان گفت با توجه به نیاز جوامع به توسعه اجتماعی و اقتصادی از یک سو و نیاز امروز و فردای کشورها به توسعه ای پایدار با حفظ ذخایر زیستی و بشری از سوی دیگر، تمامی جوامع از جمله ایران با مشکلاتی برخورد می کنند که بخشهای مختلف جامعه با آن درگیر هستند.

از این رو تشکیل شورای چهارگانه برای حل این مشکلات یک ضرورت است تا با حضور و توجه به نظرات و خواسته های بخشهای مختلف ذینفع و توجه ویژه به نظر کارشناسان خبره علمی که می باید مشاوران اصلی این مجموعه باشند، بتوان به نظرات هر یک از بخشها توجه کرد و الزاماتی که برای بخشهای دولتی در طرحهای کلان دیده می شود را مورد بررسی قرارداد.

در این راه فعالان مدنی و اصحاب مطبوعات به دلیل عدم انتفاع اقتصادی و توجه بیشتر به نظرات عمومی مردم وموضوع توسعه پایدار می توانند ضامن ایجاد توازن مابین سودآوری طرحها و توسعه پایدار بوده و متولی تشکیل این شورای چهارگانه باشند و بخشهای دولتی نیز با حمایت از این حرکت گامی اساسی را در جهت مشارکت نهادهای غیردولتی در توسعه پایدار اجتماع بردارند.

[طبعاً] نقد و بررسی صاحب نظران و کارشناسان در این خصوص می تواند بسیار کارگشا و سودمند باشد.

 

بابک مغازه ای، فعال میراث فرهنگی در همدان

تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۸۹ ۷:۵۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.

بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی

محکوم کردن تجاوز و حملۀ ددمنشانه اسراییل و آمریکای جهان‌خوار به کشور و خواست ازادی زندانیان سیاسی، عقیدتی و عادی!

زندانیان سیاسی و عقیدتی و عادی را آزاد کنید!

۱۲ روز سرنوشت‌ ساز؛ روایت یک جنگ ترکیبی و پروژۀ براندازی اسراییلی امریکایی در ایران

وضعیت زندانیان منتقل‌شده بند زنان اوین به زندان قرچک، گفت‌وگو با خانواده‌ها و رئیس زندان قرچک‌