یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۱

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۱

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران

به مناسبت ۳۱ خرداد روز جهانی پناهندگان

در جهان بیش از ۴۳ میلیون نفر از زاد و بوم خود آواره شدهاند. عده اندکی موفق میشوند به موطن خود برگردند، اما بیشتر آنها آواره میمانند و بر شمار آنها افزوده میشود."کمیساریای عالی پناهندگی" با این توده انبوه در تماس است.

مشکلات میلیون ها پناهنده و آواره در نقاط مختلف دنیا که به دلیل جنگ و خطرات امنیتی ناچار به گریز از وطن شان و پناه بردن به کشور دیگری شده اند، سازمان ملل متحد را بر آن داشت تا روزبیستم ژوئن (۳۱خرداد) را «روز جهانی پناهندگان» نام گذاری کند، و توجه جهانیان را به مشکلات این پناهجویان و پناهندگان جلب کند.

کنوانسیون ژنو که مربوط به حق پناهندگی است مربوط به سال ۱۹۵۱ است، و در واقع یک راه حقوقی بوده در ارتباط با جنگ جهانی دوم که میلیون ها انسان به لحاظ مسائل سیاسی، نژادی، مذهبی و عقیدتی بی خانمان شده و به کشورهای دیگر مهاجرت کرده بودند.

طی ۶۰ سالی که از تصویب این کنوانسیون تا کنون می گذرد، تغییرات بزرگی در دنیا صورت گرفته است. مسافت ها خیلی کوتاه تر شده و شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی در بسیاری از کشورهای دنیا متاسفانه به گونه ای است که مردم دیگر حاضر نیستند به هر قیمتی در منطقه و در کشور خودشان بمانند، به زندان بیافتند و جان خودشان را از دست بدهند. این است که در غالب مواقع به هر قیمتی سعی می کنند به یک منطقه یا کشور دیگری مهاجرت کنند.

در جهان بیش از ۴۳ میلیون نفر از زاد و بوم خود آواره شدهاند. عده اندکی موفق میشوند به موطن خود برگردند، اما بیشتر آنها آواره میمانند و بر شمار آنها افزوده میشود.”کمیساریای عالی پناهندگی” با این توده انبوه در تماس است.

نتونیو گوترس، کمیسر سازمان ملل متحد در امور پناهندگی به مناسبت شصتمین سالگرد تأسیس “کمیساریای عالی امور پناهندگی” (UNHCR) از همه کشورهای جهان خواست که در یاری به انسانها برای کاستن از دردهای فرار و آوارگی سهیم باشند. او طی سخنرانی در مقر کمیساریای پناهندگی در ژنو ابراز تأسف کرد که امروزه علل فرار و آوارگی انسانها از زمان امضای پیمانهای بینالمللی و تأسیس این مؤسسه بیشتر شده است.

به گفته آقای گوترس: «وظیفه اصلی کمیساریای عالی امور پناهندگی حمایت از مردمی بوده است که بر اثر جنگ یا سرکوب و تعقیب از میهن خود فرار میکنند. اما امروزه مشکلات دیگری مانند فقر سنگین به خاطر تغییرات جوی عامل فرار و آوارگی مردم است. جامعه بینالمللی باید برای یاری به این مردم آماده باشد.»

به گفته آقای گوترس: «وظیفه اصلی کمیساریای عالی امور پناهندگی حمایت از مردمی بوده است که بر اثر جنگ یا سرکوب و تعقیب از میهن خود فرار میکنند. اما امروزه مشکلات دیگری مانند فقر سنگین به خاطر تغییرات جوی عامل فرار و آوارگی مردم است. جامعه بینالمللی باید برای یاری به این مردم آماده باشد.»

تعریفی که از فرد پناهنده در این کنوانسیون وجود دارد این است که برای حفظ جان و آزادی خود ناگزیر به ترک کشورش باشد. علت آن ممکن است سیاسی یا مذهبی یا عقیدتی و قومی و نژادی باشد.

ولی آن چیزی که مسلم است این است که باید از آزار و اذیت و زندان و شکنجه و رفتارهایی که جان و آزادی وسلامتی او را در معرض خطر قرار می دهد، بگریزد.

ولی وقتی کسی ناچار باشد به کشور دیگری مهاجرت کند تا از زندگی بهتری برخوردار باشد مثلا در کشور خودش از گرسنگی نمیرد، یا از بیکاری و بیماری در امان باشد، اینها مسائلی است که در تعریف مهاجرت می گنجد ولی در تعریف پناهندگی نمی گنجد.

 

هر حال این مشکلی است که امروزه دنیا به خصوص کشورهای پیشرفته و صنعتی به نوعی با آن درگیراست. به خاطر همین هم شرایط رسیدگی به پرونده پناهندگی روز به روز سخت تر شده است. بیشتر این کشورها هم با توجه به بحران های اقتصادی و اجتماعی که این پدیده در کشورهای صنعتی به وجود آورده است، روز به روز شرایط پناهندگی را سخت تر کرده اند. اینجاست که از یک سو متقاضیان پناهندگی به خودشان حق می دهند، این حق هم درست است، ولی از یک سوی دیگر هم واقع ماجرا این است که هر کسی را هم نمی شود به عنوان پناهنده شناخت و او را مشمول مقررات پناهندگی کنوانسیون ژنو دانست. راه حل این است که کمیساریای پناهندگی سازمان ملل باید به تعداد افراد کادر خود به خصوص در کشورهایی که نقش میانجی را دارند، اضافه کند.

برای مثال ایرانی ها در خود ترکیه پناهنده نمی شوند، که ترکیه نقش یک پل و میانجی را ایفاد می کند، خود ترکیه آن کنوانسیون ژنو را نپذیرفته است که به عنوان مثال کشورهای اروپایی یا آمریکا پذیرفته اند. پناهجویان ایرانی به ترکیه می آیند و آن جا اول خود را به دفتر سازمان ملل معرفی می کنند، و بعد به پرونده شان در آنجا رسیدگی می شود و پس از این که پناهندگی شان مورد پذیرش قرار گرفت وارد مرحله دومی می شوند که تازه باید از یک کشور سوم روادید بگیرند که آن کشور عضو کنوانسیون ژنو باشد.

در اکثر مناطق مرزی ایران این وضعیت وجود دارد. چه در کردستان عراق، چه در پاکستان، چه در افغانستان و سایر کشورهای مرزی.در مرحله نخست باید کمیساریای عالی پناهندگی سازمان ملل کادرهایش را در این مناطق به قدری وسعت بدهد که در این کشورهایی که عضو کنوانسیون ژنو نیستند رسیدگی به وضعیت یک پناهنده به طور طبیعی و سریع انجام شود.

دوم اینکه از سوی سازمان ملل باید فشار بیشتری به صورت یک موافقت کلی مابین کشورها صورت بگیرد که دست از این سیاست ضد مهاجرت و ضد پناهندگی بردارند. یعنی به عنوان مثال وقتی مقامات سازمان ملل کسی را در ترکیه به عنوان پناهنده شناسایی کرد، آنجا هم مدت های مدیدی، ماه ها و یا سال ها در انتظار صدور روادید نباشد و او بتواند بسیار سریع به کشوری که عضو کنوانسیون ژنو است مهاجرت کند و در آن جا زندگی پناهندگی خودش را سامان دهد.تا این دو شرط محقق نشود این وضعیت کماکان ادامه خواهد داشت.

به همین دلیل هم طی سال های گذشته بسیاری از سازمان ها و فعالین حقوق بشربارها و بارها در گفت و گوهای شفاهی با مقامات کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در ژنو درخواست شده که واقعا پناهندگی از این وضعیت اسفباری که در اکثر کشورهای دنیا دارد، خارج شود.

تاریخ انتشار : ۵ تیر, ۱۳۹۱ ۱۱:۰۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است