درهوای گرم بهاری چهارشنبە اول ماه مە سازمان ما همچون گذشتە، امسال نیز با داشتن چادری در محل، چهرە و حضورفعالی از خود نشان داد و پیام کارگران و زحمتکشان کشورمان را بە گوش فعالین و بازدیدکنندگان رساند. غرفە ما با یاد و نام رفیق فدایی خلق خلیل مومنی نام گداری شدە بود. رفیقی کە همیشە پای ثابت و اصلی روز جهانی کارگر در کپنهاگ بود. اول ماه مە ٢٠١٣ سالی بود کە صدای گرمش در درون و بیرون از چادر طنین نمی افکند. اما یاد و یادوارەهای او در همە جا بود، غرفە امسال با تصویرخلیل مزین شدە بود. و درکنارش پوسترهای مبارزات کارگران در ایران، کتب و اطلاعیەهای اول ماه مە، ترانە سرودها، پوستر بزرگ گل زیبای سازمان کە با همت و تلاش ارزندە زندە یاد خلیل در مجموعە سی دی های سازمان گردآوری شدە بود بە چادر جذابیت ویژای دادە بود.
و بیرون روی یک میز دیگر دفتر یادبود برای رفیق زندە یادمان تدارک دیدە شدە بود کە دوستان و هوادران سازمان ودیگر ایرانیانی کە رفیق وسازمان را میشناختند در آن چند سطری برای بزگداشت و احترامش مینگاشتند. در کنار همە اینها حضورمهنازهمسر با وفا و گرامی خلیل در چادر سازمان، فضا و گرمای دیگری بە غرفە و بیرون آن دادە بود.برای کسانی کە نتوانستە بودند در مراسم یادوارە خلیل شرکت نمیاند، فرصت مناسبی بود کە با مهناز و رفقای سازمانی آن زندە یاد ابرازهمدردی کنند.
داشتم بە یک زن و شوهر دانمارکی سازمان را معرفی میکردم کە چشمم بە دوستی افتاد کە مدتها بود ندیدە بودمش،بی هیچ سخنی بە پوستر خلیل خیرە شدە بود و اشک از چشمانش پایین میامد، با پوزش از آن زن و شوهر دانمارکی پیش ان دوست رفتم، مرا در آغوش و پرسید چرا بە من نگفتی، کی و چرا از میان ما رفت، دیگر چە کسی میتواند جای خالیش را پر کند و…
ایرانیان از گوشە و کنار همچون سالهای گذشتە از دور با دیدن گل بزرگ سازمان در بخش هبستگی جهانی بە آنجا روی میاوردند، جو مملو از دوستی و شور و صمیمیت بود، کومە کومە در بیرون و حتی درون چادر گفتگو و بحث در بارە سازمان، کنگرە وانتخابات آتی بود. گردآوری امضا برا آزادی کارگران در بند، پاسخ بە بیشمار مراجعە کنندگان دانمارکی، عرب عراقی و مغربی، ترکها و کردهای ترکیە، آذربایجانی ها و کرد های ایرانی و عراقی، دوستان افغانی کە در بارە اوضاع کنونی و ارزیابی ما ازآیندە ایران و انتخابات…. میپرسیدند. چادر سازمان و بیرون آن پر از شور و شوق و گرما و دوستی بە ویژە با حضور رفقای مالمو شدە بود. چند غرفە دورترازما حزب تودە ایران نیز با حضورشان در چادری این روز را گرامی و پاس داشتند.
امسال کپنهاگ و دیگر شهرهای دانمارک بزرگداشت روز جهانی کارگر با شرکت تودەهای گستردە مردم شهر در جای همیشگی خود ”فیلە پارک ” برگزار شد. اما فرق آن با سالهای گذشتە در این بود کە فضا سیاسی سرخ ترازگذشتە و پرچمها برافراشتە تر از پیش بودند، بیشترین شرکت کنندگان نە تنها برای بزرگداشت این روز تاریخی بلکە برای نشان دادن اعتراض و نارضایی خود در پیوند با سیاستهای اقتصادی و اداری دولت ائتلافی میانە- سوسیال دمکرات آمدە بودند. این همایش در حالی برگزار گردید کە سخنرانیهای سران حزب سوسیال دمکرات و سیوسیالیست مردمی کە با همکاری حزب لیبرال چپ دولت را تشکیل دادەاند، با سوت زدنهای اعتراضی مردم مواجە شد. این واکنش در بیشتر شهرهای بزرگ دانمارک بدینگونە بود. یکی از گروه هایی کە در این میان بیشتر نمایان بود، اتحادیە سرسری آموزگاران بود کە پس از نزدیک بە یک ماە تعلیق از کار، کماکان بە طرح خواستهای خود ادمە میداد. هرچند کە آموزگاران از روز دوشنبە ٢٩ اکتبر دوبارە بر سر کارهای خود برگشتە و تعلیق اجباری با پایان رسید.
اما حزب اتحاد چپ دانمارک کە با انتقاد و حملە بە سیاستهای دولت درزمینە پس اندازها و کمتر شدن بودجە رفاه اجتماعی وهمگانی، کم شدن مدت زمان گرفتن کمک از صندوق های بیکاری درشرایطی کە نرخ و بیکاری افزایش شدە است، واعتراض بە آن بخشودگی و کمکهای مالیاتی کە بە سود صاحبان تولیدی و شرکتهای بزرگ تجاری است، بیش از پیش درکنار آموزگاران و دیگراقشار میانی و کم درآمد جامعە قرار دارد. هر چند کە حزب اتحاد چپ متحد پارلمانی دولت کنونی است، اما با اتخاد سیاستهای درست و مستقل چە در برخورد با دولت کنونی و یا دولت پیشین توانستەاست در میان جوانان، دانشجویان و لایەهای کم درآمد جامعە دارای نفوذ زیادتری گردد. این در شرایطی است کە سوسیال دمکراسی همچون لیبرالیسم نتوانست موفق بە انتخاب و اتخاذ راه کارهای درستی برای برون رفت از بحران کنونی گردد. امروزتعداد نسبتا زیادی از اعضا و هوادارن سوسیال مکراتها و حزب سوسیالیستهای مردمی از حزبشان کنارە گیری کردە بە عضویت در حزب اتحاد چپ در آمدەاند. تا جایی کە بر پایە آخرین آمارگیری، اگرامروز در دانمارک انتخاابات پارلمانی میشد، اعضای پارمانی این حزب از ١٢ بە بیش از ٢۴ کرسی افزایش پیدا میکرد.
پروژە سوسیال دمکراسی چە در دانمارک و یا دیگر کشورهای اروپایی با پیشینە دیرین مبارزاتیش کە اندی از رفقای درون سازمان ما را نیز مجذوب خود ساختە وبرروی آن پای میفشارند تاکنون نتوانستە است راه کاری اصولی و درستی برای ریشەکن کردن بحران پیدا کنند. در روز اول ماه مە گرایشات گوناگون صنفی وسران اتحادیە های سراسری کارگران و کارمندان کە بیشتر زیر نفوذ سوسیال دمکراتها میباشند، آشکارا بە سیاسیتهای دولت حملە وبە آنها انتقاد میکردند.