سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۱

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۵:۳۱

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

درد دل های سیاسی فیلسوف شورشی

ژیژک می گوید که جوامع فعلی نیاز به انقلاب مداوم دارند یعنی هر 30 سالی باید تحولی در جامعه پیش آید. دکارت دچار اروپا مرکزبینی بود. سرمایه داری کنونی چین نتیجه ادامه انقلاب فرهنگی زمان مائو است. برای ژیژک عصر مدرن ابتدا با دکارت و بعد با کانت آغاز شد. حکومتهای چپ آمریکای لاتین از جمله حکومت چاوز غالباً پوپولیستی اند.

اسلاو  ژیژک، فیلسوف جنجال برانگیز یوگسلاوی سابق متولد ۱۹۴۹ میلادی است و اکنون در کشورهای انگلیس و فرانسه زندگی می کند و به تدریس مشغول است. او را یکی از مهمترین متفکران آوانگارد زمان حال می دانند، گرچه او خود را یک چپ بدبین ولی امیدوار بشمار می آورد. نقش انتقادی و روشنفکری اجتماعی او در زمان حال مانند اهمیت دریدا در دهه ۸۰ قرن ۲۰ است. او همچون آنارشیستها می گوید “خواهان غیرممکن ها شوید!” فلسفه سازشکار لیبرال دانشگاهی غرب او را دلقک و دیوانه معرفی می کند.  ژیژک گرچه علاقه ای به دانشجویان ندارد ولی عاشق دانشگاه هاست.

او در مورد صعود و رشد سرمایه داری گلوبال چین به نقل قولی از آنتونیو گرامشی می گوید “جهان پیشین در حال مرگ است و جهان جدید هنوز متولد نشده. اکنون زمان غول و دیوهاست”.  ژیژک پیرامون بحران مالی سرمایه داری در زمان حال نقل قولی از استالین می آورد: “اگر یکنفر را بکشی، قاتل هستی و اگر ده ها نفر را بقتل برسانی، گانگستر می شوی. اگر سیاستمداری دیکتاتور باشی و میلیونها نفر را نابود کنی، قهرمان ملی بشمار می آیی!” منظور این که در بحران مالی فعلی غرب اگر صد دلار بدزدی، می گویند آفتابه دزد است، اگر میلیونها دلار سرمایه کشور را بر اثر سیاست غلط نابود کنی، دولت و بانکها به کمک ات می آیند.

حدود ۲۰-۱۵ سال پیش می گفتند که در عصر گلوبال پست مدرن کنونی هیچ انقلابی روی نخواهد داد. والتر بنیامین می گفت دلیل آمدن هر حکومت فاشیستی، وجود یک انقلاب شکست خورده اجتماعی پشت آن است. به سیاستمداران و سرمایه داران لیبرال غرب باید گفت شما در زمان جنگ سرد اروپا، کمونیستها را در کشورهای جهان سوم و خاورمیانه سرکوب کردید و اکنون باید آش اسلام تروریستی را میل بفرمایید.  ژیژک می گوید اکنون بیش از هر زمان نیاز به یک تئوری فلسفه داریم.

مشکل کمونیستها از آغاز بر اثر خوشبینی و ساده لوحی تئوریک مارکس و لنین بود.

اینترنت و فضای مجازی هم امروزه میدان مبارزه طبقاتی شده اند. چه کسانی از یک انقلاب شکست خورده وحشت دارند؟ در عصر گلوبال فعلی، سرمایه داری خشمگین و انفلاب کردن یک ریسک بزرگ شده اند. انقلابی که حداقلی از نظم و قانون و حق و اخلاق را رعایت نکند پایانی وحشت انگیز خواهد داشت، چون دیکتاتوری جدید روی کار خواهد آمد. گاندی پیروز شد چون استعمار انگلیس پایبند به یک حداقل اخلاقی بود. یهودیان اروپا در جنگ جهانی دوم به نابودی نسل دچار شدند، چون هیتلر و فاشیسم آلمان فاقد حتی یک حداقل اخلاق سیاسی بودند. در دیکتاتوری گرچه مردم آزادی ندارند ولی یک حداقلی از نظم و امنیت ظاهری دارند.

در قرن ۲۰ فاجعه کمونیسم زیر پرچم استالینیسم بین انقلاب اکتبر روسیه و سقوط دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ اتفاق افتاد. چپ امروزی باید بداند که در سال ۱۹۹۰ تمام اشکال حاکمیت دولتی مانند کمونیسم دولتی و سوسیال دمکراسی و مدل دمکراسی مستقیم غربی همه با شکست روبرو شدند و باید اکنون دنبال راه جدیدی بود.

لاکان می گفت سیاستمداران و روشنفکران مبتذل هیچگاه جوابی برای امور اجتماعی ندارند چون همیشه فقط به طرح سئوال مشغول اند. در عصر پست مدرن در جنبش های اجتماعی متاسفانه امید و وحشت همیشه دو یار جدانشدنی از هم اند. اکنون هرج و مرجی ناگوار زیر سقف آسمان آبی حاکم است ولی شرایطی عالی نیز وجود دارد. در قرن فعلی ما میان امید و خطر ایم و باید با تیزهوشی انتخابی مناسب نمود. دین و مواد مخدر و سکس و پول در خدمت غیرسیاسی نمودن مردم قرار گرفته اند.

جنبش های اخیر خاورمیانه بدلیل نبود یک ایدئولوژی هومانیستی به شکست منتهی خواهند شد. در تظاهرات اجتماعی معمولا نیروی دولتی آغاز به کشتن معترضین می کند ولی اگر یکی از شاهزادگان یا آقازاده های آنان کشته شود سخن از تروریسم تظاهرکنندگان می کنند. خشونت باید همیشه دفاعی باشد، یعنی تظاهرکنندگان اجازه دارند در مقابل خشونت پلیس و دولت برای دفاع از خود نیز خشونت بکار ببرند.

آلین بودیو می گوید عشق وسیله ایست برای انقلاب. ما گرچه خواهان نابودی بورژوازی هستیم ولی قصد کشتن همه سرمایه داران را نداریم. روسو خلاف مارکس می گفت انسانهای بدطینت دنبال سعادت خود نیستند بلکه آرزوی آسیب زدن بدیگران را در سر دارند. گور ویدال می گفت پیروزی من مهم نیست، شکست و باختن رقیب برای من مهم است. هگل و شلینگ می گفتند که مشکل انسان مدرن این است که خود را بیشتر با دیگران مشغول می کند تا با وضعیت اسفبار خودش. انتقاد از طرف مقابل به معنی آن نیست که ما برتر از فرد انتقاد شده ایم.

 ژیژک می گوید که جوامع فعلی نیاز به انقلاب مداوم دارند یعنی هر ۳۰ سالی باید تحولی در جامعه پیش آید. دکارت دچار اروپا مرکزبینی بود. سرمایه داری کنونی چین نتیجه ادامه انقلاب فرهنگی زمان مائو است. برای  ژیژک عصر مدرن ابتدا با دکارت و بعد با کانت آغاز شد. حکومتهای چپ آمریکای لاتین از جمله حکومت چاوز غالباً پوپولیستی اند.  ژیژک طرفدار سیاسی نمودن اخلاق است. تعادلی که کنفسیوس تبلیغ می کرد اولین فرم حماقت بود چون او فیلسوف نبود بلکه یک ایدئولوگ بود.

ضرب المثلی اسلاوی می گوید اگر کسی در باره چیزی زیاد حرف بزند نمی خواهد که آن اتفاق بیفتد و اگر کسی از چیزی بترسد، زیاد در باره آن حرف می زند. درس سیاست آن است که میان هدف و وسیله نمی توان اختلافی قائل بود. آزادی همیشه موجب وظایفی نیز می گردد. روی دیگر سکه نابودی چپ سکولار در خاورمیانه، ظهور بنیادگرایی اسلامی بود.

 ژیژک خود را گرچه یک هگل گرای سنتی می داند، آنارشیسم را ولی نوعی سوسیالیزم لیبرال معرفی می کند. لورا کیپنیس می گفت عشق یک تصفیه حساب و یا آخرین فرم زورگویی است. این ایدئوژی زمان حال است که می گوید حتی عشق شورانگیز خطرناک است. فمینیستها حتی گاهی نزدیک شدن به کسی را نشانه خشونت می دانند. در طول تاریخ حیات گرچه طبیعت دایناسورها را از دست داد، ولی به تشکیل دریاچه های زیرزمینی نفت در درون خود پرداخت.

تاریخ انتشار : ۵ دی, ۱۳۹۳ ۲:۵۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴