گسترش شبکههای اجتماعی فرصتها – و پیچیدگی های- جدیدی برای معترضان طرفدار دموکراسی در هنگ کنگ ایجاد کرده: این امر به آنها کمک کرد تا فعالین بیشتری را به خیابان بکشانند، و در عین حال دسترسی به این افراد را مشکلتر میکند.
در طی ناآرامیهای چند سال اخیر در مناطقی چون مصر، ایران و تونس، شبکههای اجتماعی فیسبوک و توییتر نقشی اساسی بازی کرده و در بعضی موارد تنها ابزار موجود ارتباط گیری در روند حوادث بودند.
گسترش ابزار شبکههای اجتماعی، به ویژه نرم افزارهای پیامرسان، به معترضان هنگ کنگی این امکان را داد تا با هواداران و عموم مردم در تماس باشند.
تعداد گوشیهای هوشمند در شهرهای نسبتاً مرفه هنگکنگ، که در مقایسه با کشور اصلی (چین) دارای اینترنت پر سرعت و بدون سانسوری است، بسیار زیاد است.
این سطح گسترده از کاربران در شرایطی منجر به اختلال در رسیدن پیام و یا به موقع رسیدن پیام به مخاطب می شد که در جای خود امکان مدیریت طرفداران اعتراضات را برای رهبران جنبش سختتر می کرد.
معترضان هنگ کنگی بروی استفاده از واتساپ، یک ابزار پیامرسانی اینترنتی و سرویسهای ارسال پیام رمزنگاری شده مثل تلگرام مسنجر، که دارای امنیت ارتباط بالایی است، تکیه زیادی داشتند.
به گفته مرکز تحقیقاتی گروه وب سرتین با گسترش تعداد کاربران شبکههای اجتماعی به نزدیک به ۱ میلیارد در آسیا – ۵ برابر بیشتر از تعداد کاربران در آمریکای شمالی – این منطقه تبدیل شده است به آزمونی مهم برای چنین فن آوریهایی، و نیرویی محرک برای رشد سرویسهای پیام رسانی.
به منظور انتقال اطلاعات، معترضان از مجموعه یی از ابزار شبکه اجتماعی استفاده می کنند که بعضی از آنها یا تا چند وقت پیش اصلاً وجود نداشتند یا مورد استفاده گسترده ای نبودند.
به گفته معترضان یکی از نکات مثبت سرویسهایی چون واتساپ این است که در صورت توقیف کاربر توسط پلیس، امکان خروج از گروه و پاک کردن پیامها وجود دارد، که در نتیجه امکان ردیابی ارتباطات و افراد دیگر را سخت تر میکند.
دیگر معترضان از تلگرام مسنجر استفاده می کنند؛ نرم افزاری برای ارسال پیام به دیگران که در برلین طراحی شده است. به گفته شرکت سازنده، سرویس دهی این نرم افزار طوری طراحی شده که اطلاعات مربوط به کاربران به صورت خصوصی و امن حفظ شود، و نیز این که فعالیتشان با اهداف غیر انتفاعی انجام می شود.
در کنار این دو، امکانات دیگری نیز وجود دارند هم چون فایر چت، نرم افزار انتقال دهنده پیام که به تازگی راه اندازی شده و در نبود اینترنت یا تلفن، امکان ارتباط با دیگر کاربران را فراهم میکند. موجی از دانلود این نرم افزار در دورهای که اعتراضات در لحظات اولیه شکل گیری بود به راه افتاد.
بعضی از معترضان همزمان از سرویسهای گوناگونی استفاده می کنند تا به کاربران بیشتری دسترسی داشته باشند، ارسال تصویر کم و بیش هم زمان به فیسبوک، اینستاگرام و ویبو (که نرم افزاری چینی است).
برای اطمینان بیشتر، رهبران معترضان از امکانات نسبتا سنتی مثل فیسبوک هم استفاده کردند. مسئولیت این کار با گروهی از دانشجویان جوان تر بود که در فیسبوک بیش از ۳۰۰۰۰۰ تعقیب کننده دارند، و گروه محدود دیگری با مسئولیت به روز کردن مطالب و اخبار مربوط و پیامهای رهبران اعتراضات.
در یک شب معمولی صفحات فیسبوک هر ۲۰ تا ۱۵ دقیقه به روز شده، با استفاده و انتقال مطالب رسانههای طرفدار دموکراسی و رسانه های خبری که توسط فعالین خبری اداره می شود، به اعضای جنبش کمک میرساند.
اتحادیه دانشجویان هنگ کنگ، در عین حال ۱۰ نفر را مسئول به روز کردن صفحه فیسبوک مربوط به تظاهرات کرد. اما بسیاری از معترضان صفحات فیسبوک را تعقیب نمی کنند، یا به این دلیل که ترجیحاً از ابزار دیگری استفاده می کنند، یا مطالب فیسبوک را قابل اعتماد نمی دانند.
در مرحلهای تلاش شد تا با استفاده از روشی سنتی، و فرستادن گروهی ۵۰ نفره مسلح به بلندگو به مناطق مختلف هنگ کنگ، در جهت انتقال پیام و بسیج مردم عمل شود.
در صحنه اعتراضات بعضی از داوطلبان بجای تلفنهای هوشمند، از والکیتالکیهای زرد رنگ موتورولا که توسط بعضی از معترضان اهدا شده بودند، استفاده می کردند.
به گفته یکی از داوطلبان، در محیط و زمانی که افراد زیادی مشغول استفاده از گوشیهای هوشمندشان هستند، و در نتیجه آن اینترنت کند می شود، کار با والکی تالکی بهتر جواب میدهد.