شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۵

شنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۵

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
جهان تاریک است
گوشهایتان را مهر و موم کردید!؟- صدای مردم را نشنیدید!- از شما کاری ساخته نیست!- خیلی کارها کردید!- اما از بهار بویی نبردید- از شکفتن گلها در دامنه هایِ فلات-...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ
مادران صلح ایران ضمن محکومیت اقدامات غیر انسانی اسراییل، از جنابعالی به‌عنوان ریاست قوۀ قضاییه مصرانه تقاضا دارند در این شرایط بحرانی بنا بر اصل مدارا با رعایت عدل و...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مادران صلح ایران
نویسنده: مادران صلح ایران
بیانیۀ کانون نویسندگان ایران در بارۀ آنچه بر زندان اوین رفت
کانون نویسندگان ایران ضمن محکوم‌کردن حملۀ تجاوزگرانه و جنایتکارانۀ رژیم اسراییل به ایران به‌طور عام و به زندان اوین به‌طور خاص و ابراز نگرانی شدید نسبت به سرنوشت نامعلوم همۀ...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کانون نویسندگان ایران
نویسنده: کانون نویسندگان ایران
خاموشی صدای پیکارگر پرشور آرمان‌های چپ، در سوگ محمدتقی برومند (ب. کیوان)
او هرگز از آرمان‌های سوسیالیستی و اندیشه‌های چپ دست نکشید، و تا واپسین سال‌های عمر، به‌طور پیوسته به ترجمه، نگارش و پژوهش‌های نظری پرداخت. با اندوهی ژرف، درگذشت این انسان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رفقا و دوستان زنده یادان
نویسنده: رفقا و دوستان زنده یادان
مهدی معتمدی‌‏مهر، عضو شورای مرکزی نهضت آزادی: ترکیب برنده؛ همبستگی ملی و توان نظامی
عملاً دسته‌بندی‌های قبلی مانند اصلاح‌طلب و محافظه‌کار و برانداز، جای خود را به دو جریان کلان «جبهه وطنی» و «جبهه ضدوطنی» داد. جبهه وطنی اعم از نیروهای اصلاح‌طلب و محافظه‌کار...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مهدی معتمدی‌مهر
نویسنده: مهدی معتمدی‌مهر
زنانی که با بمب آزاد نشدند!
یکی از خشونت‌بارترین رهبران نظامی جهان، بنیامین نتانیاهو، با استناد به‌نام مهسا امینی و شعار «زن، زندگی، آزادی»، تلاش می‌کند حمله‌ خود به ایران را با رنگ و بوی عدالت‌خواهی...
۱۳ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: الهه محمدی
نویسنده: الهه محمدی

توافق نهائی هسته ای

نکته اصلی اين توافق، رفع خطر حمله نظامی امريکا به ايران است. از اين زاويه اين توافق، بيش از هر قرار قبلی، صلح و آرامش را برای ايران به ارمغان می آورد. اين توافق ماندنی است. ساختار قرارداد به نحوی است که بر هم زدن آن کار مشکلی خواهد بود. نيروهای افراطی دست راستی و جنگ طلب امريکا نمی توانند بدون همکاری فعال و ماجرجويانه دست راستی های ايران طرح کلی آن را بر هم زنند.
توافق نهائی تنها بين ايران و امريکا نيست و به کشورهای پنج به اضافه يک هم خلاصه نمی شود. مطابق اين قرارداد بايد به شورای امنيت سازمان ملل ارجاع شود و در آنجا تحريمهای ايران برداشته شود.

قبل از هر نکته ای باید این توافق را به همه مردم ایران تبریک بگویم. دستاورد تاریخی و مهمی است که فصل تازه ای برای همه ما می گشاید. مردم ما هزینه های سنگینی برای برنامه هسته ای ایران پرداخته اند. بیشترین هزینه مردم شمشیر داموکلس حمله نظامی امریکا به ایران بود. این شمشیر اکنون غلاف شده است. مناقشه هسته ای بر ای دو طرف درگیر، ایران و امریکا، یک بهانه بود. اکنون که این بهانه به کنار میرود، مسئله واقعی، موضوع واقعی مناقشه، چگونگی تغییر نظم موجود در خاورمیانه و سطح نفوذ ایران، به مسئله آشکار تعاملات و مناقشات تبدیل خواهد شد.

برنامه هسته ای ایران به امریکا فرصت داده بود که تحت عنوان احتمال تولید بمب اتمی برای سالیان دراز، کشور ما را مورد تهدید قرار دهد. ولی خطر تولید بمب اتمی توسط کشورهای کوچکتر هرگز برای امریکا آن اهمیت را نداشته است که بخواهد برای جلوگیری از آن اینهمه هزینه کند. اسرائیل بمب اتمی دارد و امریکا – نه تنها مخالفتی ندارد –بلکه برای حفظ امتیاز اسرائیل، امریکا همیشه با شعار ” منطقه غیر اتمی خاورمیانه” مخالفت جدی و علنی داشته است. علاوه بر آن پاکستان هم ابمب اتمی تولید می کند. امریکا می داند که هواداران القاعده در سازمانها و موسسات هسته ای پاکستان دست دارند و احتمال اینکه این نوع سلاحها، از این کانال به دست تروریستها بیافتند بسیار زیاد است. با تمام اینها امریکا نه تنها دست به جنگ با پاکستان نمی زند بلکه کمکهای نظامی و مالی خود را هم همچنان ادامه می دهد. چه چیزی است که خطر فعالیتهای هسته ای ایران را بیشتر از اسرائیل و پاکستان می کند؟ هر چه بگردید توجیه قابل قبولی نخواهید یافت.

برنامه هسته ای ایران فرصتی به امریکا می داد که در حفظ نظم امریکائی خاورمیانه بکوشد. همین سیاست بود که در دوره آقای بوش (پسر) خطر حمله امریکا به ایران را حاد کرده بود. ولی امریکا در باتلاق افغانستان و سپس عراق درگیر شد. امریکا در عراق فاجعه آفرید و بالاخره از آنجا بیرون کشید. سپس به خاطر رشد داعش مجبور شد دوباره نیروهائی به عراق بفرستد. در افغانستان هم ته مانده نیروهای امریکائی در مخمصه قراردارند و امریکا حاضر به هر نوع معامله ای با طالبان است ولی طالبان در جهت تسلط کامل به افغانستان حرکت می کند. این دو شکست برای امریکا بسیار تلخ بوده اند. در همین دوره وضع بین المللی امریکا و مخصوصا رشد سریع چین، امریکا را به سیاست “نگاه به آسیا” کشانده است که بر طبق آن باید حداکثر توان خود را به شرق آسیا – ساحل چین – معطوف کند. مسلما حضور اوباما به مثابه رهبری که مذاکره را به جنگ ترجیح می دهد در تغییر سیاست امریکا موثر بوده ولی بطور کلی می توان گفت شرایط بین المللی، امریکا را به سیاست جدیدی در خاورمیانه کشانده است. آنها هدف استراتژیک تخلیه خاورمیانه را پیگیری می کنند. امریکا می خواهد امتیازات خود را در خاورمیانه حفظ کند ولی قبول کرده است که باید سطح انتظارتش را پائین بیاورد. توافق هسته ای با ایران در این چارچوب قابل فهم است. امضای توافق هسته ای با ایران باید به معنای کوتاه آمدن امریکا و پایان یک دوره تاریخی محسوب شود.

از طرف دیگر رهبران جمهوری اسلامی هم به نوبه خود می دانستند که برنامه هسته ای – همراه با عوارض خطرناک آن – فی الواقع برای ما صرف نمی کند. بحث بر سر این نیست که آیا ما حق داریم صنایع هسته ای داشته باشیم یا نه. هر مسئول معقول گرداندن مملکت می دید که به خاطر برنامه هسته ای، ما با چه خطرات جدی روبرو بودیم. با تمام اینها شعار “انرژی هسته ای حق مسلم ماست” در راس قرار می گرفت. چرا این اولویت به برنامه هسته ای داده می شد؟ چرا تمام صنایع دیگر و در واقع تمام اقتصاد ایران به قمار روی این برنامه گرو گذاشته می شد؟

تنها دلیل قانع کننده، بلندپروازی ماجراجویانه جمهوری اسلامی برای کسب رهبری در دنیای اسلام است. تحریم اقتصادی ایران و مخصوصا محدودیتهای بانکی که برای ایران به وجود آوردند کارآمد ترین حمله به ارکان حکومت اسلامی بود و توان ادامه سیاست گذشته را از آنها گرفت. امضای این توافقنامه اذعان سران جمهوری اسلامی به یک سلسله محدودیتها بود و در نتیجه می توان امیدوار بود که از این پس به بعضی واقعیتهای زمینی توجه بیشتری داشته باشند.
فکر می کنم باید در سه زمینه به نتایج این توافق نگاه کنیم:

اول – نکته اصلی این توافق، رفع خطر حمله نظامی امریکا به ایران است. از این زاویه این توافق، بیش از هر قرار قبلی، صلح و آرامش را برای ایران به ارمغان می آورد. این توافق ماندنی است. ساختار قرارداد به نحوی است که بر هم زدن آن کار مشکلی خواهد بود. نیروهای افراطی دست راستی و جنگ طلب امریکا نمی توانند بدون همکاری فعال و ماجرجویانه دست راستی های ایران طرح کلی آن را بر هم زنند. توافق نهائی تنها بین ایران و امریکا نیست و به کشورهای پنج به اضافه یک هم خلاصه نمی شود. مطابق این قرارداد باید به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود و در آنجا تحریمهای ایران برداشته شود. بدین دلیل حتی اگر هم افراطی ترین سیاستمدار جنگ طلب امریکا بر سر کار بیاید او قادر نخواهد بود به گذشته برگردد. مطابق توافق کنونی، تخطی ایران از متن توافق می تواند به بازگشت تحریمها (در ظرف ۶۵ روز) منجر شود ولی تعیین تخطی، نیازمند فیلتر شورای امنیت است. با این که بحران یونان با کوتاه آمدن دولت سیریزا تا حدودی فروکش کرده است ولی احتمال و خیم شدن دوباره آن جدی است. امر یکا و مخصوصا اروپای غربی نمی توانند دو بحران جدی را همزمان تحمل کنند و بنابراین سناریوئی دایر بر جر زدن غربیها (بر سر توافق اخیر با ایران) چندان محتمل نیست. (تغییر برخورد فرانسه که از سنگ اندازی و بهانه گیری های فراوان به موضع دفاع محکم از توافق تبدیل شده است در این چارچوب بیشتر قابل فهم است). این قرارداد ماندنی است و تنها رفتاری که می تواند آنرا به هم زند ماجراجوئی عامدانه جناحهائی از رژیم ایران است.

دوم – با این قرارداد فصل تازه ای از سیاست بین الملللی در خاورمیانه باز می شود. یارگیری های جدیدی ظهور خواهند کرد که شالوده آنها در پشت پرده پرداخته شده است. برنامه هسته ای ایران بهانه ای در دست امریکا بود. اکنون با سیاست کناره گیری از خاورمیانه و در شرایطی که طالبان در شرق خاورمیانه و داعش در قلب خاورمیانه فراهم آورده اند، امریکا در موقعیتی قرار گرفته که نیازمند همکاری با ایران است. این همکاری، اگر در حد عادی کردن روابط باقی بماند، نیاز منافع ملی دو طرفه است.

سوم – با این توافق دیگر مسئله خطر حمله امریکا به ایران کنار می رود. در نتیجه حساسیت دست و پا گیری که از طرف اپوزیسیون (و یا لااقل بخشی از آن) وجود داشت به کنار می رود. انتقاد از رژیم از این پس نمی تواند مورد استفاده دشمنان خارجی قرار بگیرد. حالا که خطر حمله نظامی امریکا بشدت کاهش یافته، سه مطلب قابل تذکر و توجه به چشم می خورند:

الف- مربوط به همین سیاست هسته ای است. در شرایطی که غرب با ادامه برنامه هسته ای ایران کنار می آید ما با راحتی بیشتری خواهیم دید که این برنامه موضوعی نبود که به این مخارج عظیم اقتصادی و سیاسی بیارزد. باید راضی باشیم که رهبران جمهوری اسلامی بالاخره از خر شیطان پائین آمدند ولی از این پس دیگر نباید به این برنامه اولویت داده شود.

ب – که باز هم با توجه به این قرارداد اهمیت دارد، مربوط به آزادی ها و رعایت حقوق بشر در ایران است. حالا دیگر این بهانه جدی از رژیم گرفته می شود و شرایطی که از حمله صدام به ایران تا کنون مورد سوء استفاده آنها شده بود از دست آنها خارج می شود. مسئله رعایت بهتر حقوق بشر بطور خودبخودی به ما داده نمی شود ولی شرایط برای کسب آن مناسبتر از گذشته خواهد بود.

ج – در مورد وضع اقتصادی ایران است. بیش از صد میلیارد دلار سپرده های بلوکه شده ایران در بانکهای بین المللی آزاد می شوند.( بانک مرکزی رقم بین بیست تا سی میلیارد را به کار برده است). مهمتر از این سرمایه، باز شدن راه برای سرمایه گذاری های عظیم در ایران است که امکانات فراوانی برای رشد اقتصاد ایران فراهم می کند. باید روشن باشد که این امکانات عظیم را نباید به پای نظامی گری بریزیم. تاکید بر رشد زیر ساختهای اقتصادی و کارآفرینی باید در ارجحیت قرار بگیرند.

در خاتمه اشاره می کنم که این توافق تنها به یکی از عوامل جنگ می پردازد. اما خاورمیانه در شرایط بحرانی و جنگی قرار دارد و هنوز تا استقرار صلح بر سرتا سر خاورمیانه ر اه درازی در پیش داریم.

مجید سیادت
۱۹ ژوئیه 

تاریخ انتشار : ۲۸ تیر, ۱۳۹۴ ۱۱:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه

جهان تاریک است

به امید پیروزی نه در جنگ که بر جنگ

بیانیۀ کانون نویسندگان ایران در بارۀ آنچه بر زندان اوین رفت

خاموشی صدای پیکارگر پرشور آرمان‌های چپ، در سوگ محمدتقی برومند (ب. کیوان)

مهدی معتمدی‌‏مهر، عضو شورای مرکزی نهضت آزادی: ترکیب برنده؛ همبستگی ملی و توان نظامی