در مراسم حج امسال صدها تن از زائران جان باختند. در این واقعه براساس آخرین اخبار ٢٣٩ شهروند ایران جان خود را از دست داده و ٢۴١ تن زخمی شدند. این واقعه، تاثر و ابراز همدردی گسترده ای جهانی را برانگیخت. بعد از واقعه، سعودی ها زائران را مقصر جلوه داده و ایرانی ها انگشت اتهام را به سوی سعودی ها دراز کرده اند.
جان باختن و زخمی شدن صدها ایرانی، عدم همکاری سعودیها با ایران و عدم صدور به موقع ویزا برای نمایندگان دولت ایران از سوی دولت عربستان، با عکس العمل تند حکومتگران ایران، به خیابان آمدن صدها معترض و سردادن شعار “مرگ بر خاندان آل سعود” و ایجاد فضای تند علیه دولت سعودی روبرو شده است. طی هفتهی گذشته، حکومت ایران بارها از عربستان خواست که مسئولیت خود در برابر حادثه را بپذیرد. اما سعودی ها به این خواست پاسخ مثبت ندادند.
ولی فقیه در سخنرانی خود در روز چهارشنبه هشتم مهر در بین نظامیان گفت ایران فعلاً در بارهی علت حادثه، قضاوت بیش از موعد نمیکند. ولی او تهدید کرد که اگر قرار باشد ایران عکسالعملی نشان دهد، این عکسالعمل خشن و سخت خواهد بود. تنش بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی شدت گرفته است. شدت گرفتن تنش، نه به بررسی بیطرفانه و مسئولانه یک فاجعه انسانی کمک میکند و نه به سود طرفین و منطقه است.
واقعه منا مردم کشورمان را هم شدیدا متاثر کرد. اما گروه هائی از مردم بی تابی نشان داده و قبل از روشن شدن علل واقعه، موضع خصمانه نسبت به دولت عربستان اتخاذ نمودند و گاه احساسات نژادپرستانه علیه اعراب از خود نشان دادند که جای تاسف دارد.
دولت مردان عربستان تا کنون از پذیرش تشکیل کمیته حقیقت یاب از نمایندگان کشورهائی که شهروندان خود را از دست دادند، خودداری کرده و حاضر نیستند از خانواده جان باختگان و مصدومین عذرخواهی کنند. اما حادثه منا در کشور عربستان اتفاق افتاده و مسئولیت حفظ جان زائران بر عهده دولت سعودی است.
ما ضمن ابراز همدردی با خانواده جان باختگان و آسیب دیدگان، خواهان عذرخواهی مقامات دولت عربستان سعودی از خانواده آنها، پرداخت غرامت و پذیرش تشکیل کمیته حقیقت یاب از کشورهای ذینفع در این فاجعه و نهادهای بی طرف بین المللی هستیم. به نظر ما سیاسی کردن این رویداد، برخوردهای تند و تهدیدآمیز، تنش بین دو دولت را تشدید کرده و می تواند عکس العمل های خشن و سختی را موجب شود که در شرایط حساس کنونی که منطقه دستخوش نا آرامی است به نتایج نامطلوب برای هردو کشور تمام خواهد شد. لازم است که دو دولت به جای تهدید و تشدید خصومت، در پای میز مذاکره بنشینند و در توافق با هم امکان بررسی علل بروز حادثه و اتخاذ تدابیر ضرور برای جلوگیری از تکرار آن را فراهم سازند.
هیئت سیاسی ـ اجرائی سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
٨ مهرماه ١٣٩۴ (٣٠ سپتامبر ٢٠١۵)