دوشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۴

دوشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۴

«سِدخانِم»
دختری که همه‌ی جوانی‌اش در روستا و خانه‌ی پدری گذشته بود. چه آرزوها داشت… چه شب‌ها، تنها در بالای نِفار^ و تابستان‌ها، آن زمان که به ستاره می‌نگریست؛ آرزوهایش را...
۵ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
«فتح»ی خُرد در دل باختی درشت!
اصلاً جانمایه‌ی سیاست هدفمند اپوزیسیونالی، اعمال فشار است بر نظام بمنظور عقب نشاندن آن و پشتوانه‌ی چنین سیاستی، مبارزات جاری و برآمدهای جامعه‌ی جنبشی که در خیایان، کارخانه، دانشگاه، تظاهرات...
۵ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
«تابستان نفرینی ۶۷»
از آن دم که خورشید  / در خاوران، مقابل تو، سر فرود آورد،  / در امتداد خطوطِ گم‌شده‌ی زمان،  / هر واژه‌ی دست‌نوشته‌ات  / چون تصویری است  / شکسته در...
۴ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
از آموزش عالی توده وار تا آموزش عالی نخبه گرا
دانشگاه نسل پنجم بر نگرش سیستمی بر همگرایی دولت، صنعت، دانشگاه، جامعه مدنی و محیط زیست تاکید دارد. با توجه به ویژگی های کلیدی یک دانشگاه نسل پنجم باید بطور...
۴ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: دکتر نعمت الله اکبری
نویسنده: دکتر نعمت الله اکبری
"پارک عجیب"
گفتم: “می‌گویند درخت‌ها ریشه در قبر دارند، گاه به چشمت می‌آد زنی با گیسوان پریشان و گاه شبیه جوانی با دست های گشوده.” گفت: “یکی دوبار رفتم اما جز درختان...
۴ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: ماشااله خاکسار
نویسنده: ماشااله خاکسار
نامه جبهه اصلاحات ايران به رئيس قوه قضائيه در اعتراض به صدور احكام جديد و تشديد تضييقات عليه زندانيان سياسى
دستگاه قضایی نه تنها حق ندارد مانع و محدودکننده‌ فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی شهروندان شود، بلکه موظف است سیاست هایی را اتخاذ کند که در پرتو آن فعالان اجتماعی و...
۴ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
عصر وفاق و شب ستيز
واقعيت اين است كه وارد دوران جديدي از سياست شده‌ايم. الگوي كنشگري قديم در همه گرايش‌هاي سياسي كه مبتني بر قاعده ستيز بود بايد تغيير مشي بدهند و با منطق...
۳ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: عباس عبدی
نویسنده: عباس عبدی

حادثە منا، کشاکش بر سر دو رویکرد

اگر غرض دیگری بە غیر از پیگیری قضیە در میان نباشد و خامنەای و پاسداران اش قصد نداشتە باشند از این قضیە برای تحکیم موقعیت و مواضعشان در داخل و در منطقه و حفظ فضای امنیتی سوءاستفادە نمایند، کە بە نظر می رسد دارند این کار را می کنند، قبل از روشن شدن چند و چون قضیە، نابخردانە و غیر قابل قبول است کە بە صرف داشتن اختلافات پیشین، بر سر موضوعات دیگر طرف را تهدید بە اقدام نظامی کرد.

بە دنبال کشتە شدن هزاران زائر*، از جمله صدها ایرانی، در حادثە “منا” کە هنوزعلت واقعی آن بە درستی روشن نشدە، رابطە متشنج میان ایران و عربستان کە بە قدر کافی از پیش متشنج بود، بسی متشنج تر شده و حملات لفظی مقامات هر دو کشور بە هم دیگر شدت کم سابقەای یافت یافتە و بە موضوع حادثە منا محدود نماندە است. مقامات عربستان کە بە نظر می آید از تحول مناسبات میان ایران و غرب ناخرسندند، به جای اخذ موضعی مسئولانه و همدلانه با قربانیان و دولتهای ذیربط، از واکنش خامنەای و برخی دیگر از مسئولین حکومتی برای ابراز نارضایتی و خشم شان از روند تحولات و نتایج مذاکرات هستەای بهرە گرفتند و با متهم کردن حکومت ایران بە سوء استفادە سیاسی از حادثە منا بە سختی نقش ایران درسوریە و یمن را مورد حملە قرار دادند و ایران را عامل جنگ و نا امنی در منطقە معرفی کردند.

اما در ایران این بار نیز برخورد مقامات حکومتی با این حادثە بر خلاف مقامات سعودی، هماهنگ و یگانە نبود. در ابتدا و تا پیش از موضع گیری تهدید آمیز دوم خامنەای، ابتدا، مقامات دولتی بە رغم رفتار غیر مسولانە و مغرورانە مقامات سعودی  کوشش کردند با توسل بە دیپلماسی و عدم توسل بە تهدید، قضیە را با عربستان بە نحوی و در حدی کە ممکن است رفع و رجوع کنند. شاید همین رویکرد باعث شد تا مقامات سعودی با رفتن وزیر بهداشت ایران بە عربستان و مذاکرە با وی بر سر این قضیە، از خود نرمش نشان دهند.

وزیر بهداشت نیز متقابلا پس از بازگشت از عربستان در گزارشی کە از نتایج سفر و مذاکراتش بە رسانە ها داد، کوشس کرد التهابی را کە بخاطر این حادثە و برخورد مقامات سعودی بوجود آمدە بود، کاهش دهد ، اما پس از موضعگیری تند خامنەای، دولت ظاهرا یک گام عقب نشینی کرد و روحانی در آخرین موضع اش شاید از روی اجبار عنصر “اقتدار”را هم بعنوان گزینە آخر مطرح کرد.

موضع گیری نخست خامنەای، در ظاهر موضعی دوپهلو بود کە در آن هم استفادە از دیپلماسی و هم استفادە از زور وجود داشت، اما ظاهرا بە دنبال واکنش های متقابل مقامات سعودی، واکنش خامنەای سخت‌تر شد و گزینە تهدید پر رنگتر. موضع‌گیری خامنەای بە سردار جعفری فرماندە سپاە نیز فرصت داد تا با این پشت گرمی، دوبارە بە صحنە بیاید و دولت عربستان را بخاطر کشتە شدن ۴۶۴ زائر ایرانی در حادثەای کە گفتە شدە غیر عمد بودە، تهدید بە انتقام جوئی کند.

این موضع گیری تهدید آمیز خامنەای و سردار جعفری، آنهم در مورد حادثەای کە هنوز عمدی بودن آن محرز نشدە، و تاکید خامنەای بر بی ثمر بودن نرمش، در واقع مخالفت با بن مایە رویکرد سیاست خارجی دولت روحانی است کە در آن بر مذاکرە و دیپلماسی تاکید شدە،و همین رویکرد در توافق هستەای نقش کلیدی را داشتە است.

با وجود گسترش بیسابقە جنگ و تروریسم و آنارشی در تعداد زیادی از کشورهای منطقە، بدست آمدن توافق هستەای دشوار بود. اکنون نیز نە حفظ توافق بە دست آمدە بدون کنار نهادن “دیپلماسی زور و تهدید” ممکن است و نە ایران پس از این همە افلاسی کە بخاطر دیپلماسی زور و تهدید و میدانداری ولی فقیە و پاسدارانش بە آن مبتلا شدە، اسباب لازم را برای ادامە این رویکرد در اختیار دارد، و حتی اگر هم داشتە باشد ابلهانە است کە مانند گذشتە در این راە صرف شود.

رقابت و جنگ قدرت  میان ایران و عربستان بر سر نفوذ و موقعیت در منطقە پدیدەای است کهن کە در آیندە نیز بە اشکال مختلف از جانب دوطرف ادامە خواهد داشت. این قسم درگیری ها میان کشورهای دیگردرهمە قارە ها و درسطح جهان وجود دارد و حداقل همە آنها لزوما همیشە برای برتری بر رقیبانشان از ابزار زور و تهدید نظامی بهرە نمی گیرند. ایران و عربستان هم می توانند رقابت هایشان را مانند، روسیە و آمریکا، چین و آمریکا، هند و چین، کوبا و آمریکا… بدون توسل بە رویارویی و تهدید نظامی دنبال کنند.

حادثە منا را می شود با گفتگو و مذاکرە بطور جداگانە با وجود داشتن اختلافات در زمینە های دیگر با تشکیل کمیسیون مشترک و یا بی طرف و راە های دیگر دنبال کرد. اصولا اگر غرض دیگری بە غیر از پیگیری قضیە در میان نباشد و خامنەای و پاسداران اش قصد نداشتە باشند از این قضیە برای تحکیم موقعیت و مواضعشان در داخل و در منطقه و حفظ  فضای امنیتی سوءاستفادە نمایند، کە بە نظر می رسد دارند این کار را می کنند، قبل از روشن شدن چند و چون قضیە، نابخردانە و غیر قابل قبول است کە بە صرف داشتن اختلافات پیشین، بر سر موضوعات دیگر طرف را تهدید بە اقدام نظامی کرد.

بیشترین قراین حاکی از آن اند که فاجعۀ منا صرفاً یک حادثه بوده که پیشتر از این، مشابه آن – اگرچه در ابعادی کوچکتر – به کرات رخ نموده است. در این اوضاع، تیز کردن آتش خصومت که گاه ابعاد خصومت ملی نیز یافته است، طریق وزینی برای مدیریت بحران از جانب هیچ یک از طرفین نیست. 

 —————–

* مقامات ایران و عربستان آمار کاملاً متفاوتی از تعداد کشته شدگان و مجروحان این فاجعه ارائه داده اند.

 

تاریخ انتشار : ۱۴ مهر, ۱۳۹۴ ۹:۰۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفتاد و یک سال پس از روز تاریخی ٢٨ مرداد!

روزی که از آن تاریخ تا پایان حکومت پهلوی اگر بخواهیم در مورد حکومت محمد رضا شاه پهلوی فقط یک عبارت بکار ببریم که دوست و دشمنِ منصف بر آن بیشترین اتفاق نظر را داشته باشند، آن عبارت چنین است:

محمد رضا شاه پهلوی از عصر روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا روزی که بختیار را به نخست‌وزیری گمارد، بطور پی در پی قانون اساسی مشروطیت را زیر پا می‌گذاشت و آن را رعایت نمی کرد.

شاید هیچ واقعه ای در تاریخ معاصر ایران به اندازه واقعه بیست وهشتم مردادماه ۱۳۳۲ مورد …

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

«سِدخانِم»

«فتح»ی خُرد در دل باختی درشت!

«تابستان نفرینی ۶۷»

از آموزش عالی توده وار تا آموزش عالی نخبه گرا

“پارک عجیب”

نامه جبهه اصلاحات ایران به رئیس قوه قضائیه در اعتراض به صدور احکام جدید و تشدید تضییقات علیه زندانیان سیاسى