انصاف نیوز نوشت: “یک کارشناس وزارت نیرو که نخواست نامش فاش شود، در گفتگو با کانال تلگرامی «راهبرد» درباره دلایل تشدید بحران ریزگردها و قطع برق در استان خوزستان به این نکات اشاره کرد:
* بحران خوزستان، یک بحران عمیق زیست محیطی با تبعات شدید امنیتی، اقتصادی و اجتماعی است.
* حدود ۷۰ درصد تالاب هورالعظیم که چون فیلتری برای زیست بوم خوزستان عمل میکرد، خشک شده است.
* بر اثر برداشت آب بالادست کرخه و کارون و نیز برنامه عجیب وزارت نفت علاوه بر این که این تالاب از کارکرد طبیعی خارج شده، بلکه به یکی از کانونهای بکر و مستعد ریزگرد بدل شده است.
* حجم عجیب ریزگردها این بار چنان وسیع بوده که در ترکیب با رطوبت هوا، لایهای از گل و خاک بر تأسیسات و شبکه برق استان نشانده.
* مشکل اینجاست که این لایه رساناست و موجب اتصال در شبکه برق میشود. از مدار خارج شدن شبکه همانا و فلج شدن استان همان.
* در پیمایشی که دانشگاه شهید چمران به سفارش استانداری خوزستان انجام داده بود، بیش از ۹۰ درصد کارکنان بومی استان، خواستار انتقال از خوزسـتان اند و این یعنی تهی شدن یکی از کانونهای تمدنی و مناطق توسعهای کشور از سرمایه انسانی.
* متاسفانه سوءمدیریت منابع آبی که آن هم ناشی از بی تدبیری محض در آمایش صنعتی و کشاورزی استانهای همجوار است، منجر به تبدیل تدریجی جلگه خوزسـتان به عنوان دومین استان حاصل خیز کشور به بیابان شده است.
* واقعیت آن است که تأثیر تغییر اقلیم خوزسـتان در مقایسه با سوءمدیریت و فقدان برنامه ریزی آنچنان هم شدید نیست.
* از ۱۶ میلیارد مترمکعب آبی که در رودخانههای استان جاری بود، اکنون فقط ۷.۵ میلیارد مترمکعب آب وارد استان میشود.
* مهمترین و عاجلترین کاری که برای خوزسـتان و البته سایر مناطق پرریسک اقلیمی میتوان انجام داد این است که دولت بپذیرد چیزی به نام “برنامه ریزی توسعه و آمایش سرزمین” وجود دارد».
روحانی وزیر نیرو را برکنار کند
همچنین به گزارش انصاف نیوز، محمد کیانوش راد، از نمایندگان اسبق خوزستان در مجلس نیز در یادداشتی تلگرامی در این باره نوشته است:
* بحران خوزستان را جدی نگرفتهاند، خوزسـتان وضع اسفباری دارد.
* روحانی وزیر نیرو را برکنار کند.
* در غیر این صورت استیضاح وزیر نیرو باید در دستور کار نمایندگان خوزسـتان قرار گیرد.
* وقتی از نظر برخی برای آنان، سوریه مهمتر از خوزستان و خرمشهر است، وقتی خط مقدم از دید برخی، حلب است خوزسـتان باید فراموش شود.
* مردم کلافه شدهاند، حتا در هشت سال جنگ تحمیلی، مردم چنین روزهایی را به یاد ندارند. مسئولان نیز بعضاً متناقض سخن می گویند، و مردم سرگردان.
* بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۹۲ استان خوزسـتان با مشکلات حادی دست به گریبان است.
* خوزستان به استانی مهاجرفرست تبدیل شده است و مهاجرت از خوزسـتان در حال گسترش است (پیش از انقلاب خوزستان استانی مهاجرپذیر بود).
* نرخ رشد جمعیت در خوزستان حتی از متوسط کشور کمتر است.
* جمعیت چهار شهر آبادان، مسجد سلیمان، رامشیر و هفتگل در چند ساله گذشته به شدت کاهش یافته و مسجد سلیمان هم به دلیل بیتوجهی و بیکاری و فقر مردم در حال تخلیه شدن است. اولین شهر نفتی ایران محرومترین شهر کشور است.
* نرخ رشد مشاغل در خوزسـتان کمتر از متوسط نرخ کشور است.
* نرخ رشد بیکاران در خوزسـتان از متوسط کشور بیشتر است.
* امید به زندگی در خوزسـتان یک سال از نرخ متوسط کشور کمتر است.
* درصد قبولی در آموزش و پرورش به دلیل کمبودهای مختلف از همهی استانهای کشور کمتر است.
* وضعیت وخیم آب شرب مردم و وضع نامطلوب آب کارون، خشک شدن تالابها، گسترش ریزگردها، فقر، بیکاری، و در کنار آن تبلیغات و تحرکات امنیتی و وضعیت استان در قبال همسایگان منطقهای و … از بحرانهای خوزستان اند.
* اینها از همه نظر خطر برای استانی استراتژیک برای کشور اند. چشم انداز آینده خوزستان نگران کننده و فاجعه آمیز است.
* بارها و بارها گفتهایم وضع خوزستان بحرانی است، اما کمتر پاسخ قانع کنندهای مردم شنیدهاند. پیشنهاد داده شده، اما توجه جدی کمتر دیده شده است.