بیانیه فعالین سیاسی، اجتماعی و فرهنگی با عنوان “سخنی با ملت، هشداری به حاکمیت!” با امضای ۶٧۴ نفر در روزهای گذشته انتشار یافت. این بیانیه، سومین بیانیه ای است که در طی یکسال اخیر توسط فعالین سیاسی داخل کشور در اختیار رسانه ها قرار میگیرد. بیانیه اول به امضای ۵۶۵ نفر و بیانیه دوم به امضای ۶١۵ نفررسیده بود. آندو بیانیه در ماههای قبل از انتخابات ریاست جمهوری منتشر شده بودند. در آن دو بیانیه فعالین سیاسی داخل کشور دیدگاه خود را نسبت به روند اصلاحات و بی فرجامی اصلاحات در درون حکومت بیان کرده و گفته بودند که مشکل اصلی ایناست که:” نهادهای انتصابی در برابر نهادهای انتخابی، جایگاهی برتر دارند و به جهت ساختار توزیع قدرت در قانون اساسی، بخشهای انتخابی از جمله ریاست جمهوری، به امری صوری و تابعی از بخش انتصابی و غیرپاسخگو بدل می شوند.” امضاکنندگان بیانیه بر ضرورت تحول بنیادین در ساخت قدرت تاکید و اعلام نموده بودند که: “موجبی برای مشارکت دراین انتخابات نمیبینیم واعلام میداریم دراین انتخابات، نه کاندیدائی را تائید و نه رای خواهیم داد”.
در بیانیه جدید، فعالین سیاسی داخل کشور نسبت به عملکرد نیروئی بنام بنیادگرایان که از درون “انتخابات سازمان یافته و پادگانی” بیرون آمده و کشور ما را به وضعیت ناگوار و بشدت نگران کننده ای سوق میدهد، هشدار داده اند. آنها ضمن بیان دغدغه ها و نگرانیهای خود، گفته اند که: “حاکمیت با یکدست کردن قوای سه گانه برآنست با دنبال کردن سیاست تنش زا در روابط خارجی و تنگ و امنیتی کردن فضای سیاسی و کاربرد تهدید و خشونت هر روز بحرانی بیآفریند و با سرکوب آنگونه که در استان خوزستان ومناطق کردنشین میهن مان شاهد بودیم به سلطه خود ادامه دهد.”
امضاکنندگان در بیانیه روندهائی را که در عرصه ملی و بین المللی طی سه ماه بعد از روی کارآمدن احمدی نژاد جریان یافته است، بر شمرده و این سئوال را مطرح کرده اند که آیا کابینه نظامی ـ امنیتی با تفتیش عقاید قادر به مهرورزی خواهد بود؟
فعالین سیاسی داخل کشور راه برون از وضعیت فاجعه بار کنونی را در تحول ساختاری بر مبنای اعلامیه حقوق بشر و تامین آزادیهای اساسی، عدالت و حکومت قانون با حضور نیروهای خارج از هرم قدرت حاکمیت دانسته اند.
و در نهایت آنها از تمام آزادیخواهان کشور خواسته اند که پیش از اینکه با سیاستهای ویرانگر و واپسگرایانه حاکمیت تمامیت ارضی، استقلال، آزادی و امنیت کشور در معرض خطر بیشتر قرار گیرد، از آنجمله در برخورد با پرونده های هسته ای و حقوق بشر و خسارات جبران ناپذیری بوجود آورد به تلاش همه جانبه برای راهجوئی برخیزند.
موضع گیری فعالین سیاسی داخل کشور در شرایطی که کابینه راست افراطی گام بگام در جهت بستن فضای سیاسی کشور و فضاهای عمومی قدم برمیدارد، کار شجاعانه و مسئولانه ای است و هشیاری و موقع شناسی این نیروها را نشان میدهد. انتشار اطلاعیه کانون نویسندگان ـ که دو هفته پیش منتشر شد ـ و بیانیه “سخنی با ملت، هشداری به حاکمیت” حاکی از آن است که تهیه کنندگان و امضا کنندگان آندو، ضرورت مقاومت در مقابل پیشروی بنیادگرایان را دریافته اند و کوشیده اند جو سنگینی که بعد از انتخابات شکل گرفته است، بشکنند.
انتشار بیانیه از زاویه دیگری هم از اهمیت برخوردار است. آنهم اقدام مشترک طیف وسیعی از نیروهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است. همچنانکه از عناوین امضاهاکنندگان نشان میدهد: دانشجویان، فعالین سیاسی و اجتماعی، فعالین جنبش کارگری و زنان، استادان دانشگاهای کشور، رهبران برخی احزاب سیاسی اپوزیسیون در داخل کشور، وکلا و حقوقدانان، اعضای کانون نویسندگان، اقتصاددانان و پزشگان بیانیه را امضا کرده اند. در عین حال در بین امضاها نام برخی از اصلاح طلبان رادیکال و نمایندگان دوره ششم مجلس مشاهده میشود. بیشترین امضاها به دانشجویان تعلق دارد که نقش پیشرو جنبش دانشجوئی و پیوند آن را با فعالین سیاسی کشور نشان میدهد.
این بیانیه همانند دو بیانیه دیگر حاکی از نزدیکی مواضع نیروهای جمهوریخواه داخل و خارج از کشور است. هر دو بر ناکامی اصلاحات در درون حکومت و ضرورت تحول بنیادین در ساخت حکومت تاکید دارند. این اشتراک نظر، زمینه مساعدی را برای همراهی نیروهای جمهوریخواه دمکرات و سکولار در داخل و از خارج فراهم آورده است. باید کوشید تا از این فرصت بهره گرفت.