پنجشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۳:۴۲

پنجشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۳:۴۲

تا تشکیل دولت مستقل فلسطین، پانزدهم ماه مه زخمی ماندگار برپیکر عدالت است
شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): سازمان ما همراه با همه مردمان آزاده و عدالت خواه جهان، خواهان احقاق حقوق پایمال شده فلسطینیان و تشکیل دو کشور هم جوار...
۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: ‌شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: ‌شورای مرکزی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او
فرشین کاظمی‌نیا: اساساً روحیه‌ی مشدی او را در زمره‌ی افراد ویژه‌ای قرار می‌داد که عقیده‌شان را مقدم بر خود می‌شمرند و درک‌شان از جامعه در نسبت‌های پدیدارشناختی از عدالت و...
۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان
گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): تغییر این وضعیت، مستلزم اصلاح قوانین کار، اجرای دقیق حمایت‌های قانونی، آگاه‌سازی عمومی نسبت به ارزش واقعی کار زنان، و به‌رسمیت شناختن...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه
احمد حلو: باور دارم که تنها همکاری بین‌المللی و مبارزه‌ی بدون خشونت است که می‌تواند اشغال را پایان دهد و صلح را محقق سازد. می‌دانم که تندروهای دو طرف می‌خواهند...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: احمد حلو
نویسنده: احمد حلو
فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی
سیاوش قائنی: آنچه امروز در غزه در حال وقوع است، نه صرفاً یک بحران انسانی، بلکه آزمونی جدی برای وجدان جهانی و اعتبار نهادهای بین‌المللی به شمار می‌رود. استفاده از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
سانحه در نمای نزدیک
ناتان ترال، نویسنده و تحلیل‌گر برجسته، با سابقه‌ای بیش از یک دهه در گروه بین‌المللی بحران و پوشش مستقیم تحولات فلسطین، این روزها در پی اثرگذاری بر افکار عمومی از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
سعید مدنی در سه چهره
مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کیوان مهتدی
نویسنده: کیوان مهتدی

قلاب کردن ایران در تور شوراى امنیت راهگشا نیست

در منطقه خاورميانه اسرائيل اتمى باعث نگرانى شده است. دغدغه اروپا و آمريكا گرچه به‌طور وسيع و علنى عنوان نميگردد ولى تك‌مضراب‌هايى نيز شنيده ميشود. جك استراو در زمينه چالش‌آفرينى اسرائيل گفته است: ما آرزو داريم كه اسرائيل نيز پيمان منع گسترش تسليحات اتمى را امضاء كند

موضوع فعالیت هسته‌اى ایران، رویدادی است که مدت‌هاست نظر خیلى‌‌ها را به خود جلب کرده است. موضوعى که باعث واکنش متفاوت دول، احزاب وگروه‌هاى سیاسى شده است. موضع‌گیرى اخیر هیات سیاسى-اجرایى سازمان فدائیان خلق ایران اکثریت از جمله واکنش‌هاى سیاسى بحث‌آفرین بوده است. مرورى کوتاه بر رئوس «اطلاعیه هیات سیاسى-اجرایی» نشان میدهد که در تضاد آشکار با سیاست مصوب سازمان بوده و حاکى از آن است که رادیکالیسم سیاسى هنوز از سیماى سازمان زدوده نشده است و علیرغم هشیارى سیاسى شوراى مرکزى سازمان هر از چند گاهى با خروج از کوما دغدغه‌آفرین بوده است.
رادیکالیسم مزبور با تظاهرات راست‌روانه یک روز تحت عنوان اتحاد با دموکراسى‌خواهان به وحدت با سلطنت‌طلبان مى‌اندیشد و عمل میکند و امروز با اقدامى چپ‌روانه با انتشار اعلامیه یک‌پارچه آمریکاپسند به‌طور ناخودآگاه ضرورت دخالت در امور داخلى ایران را تبلیغ میکند. اگر چه شوراى مرکزى به هنگام و با اقدام سنجیده حرکت اول راست‌روانه را حرکتى سازمانى قلمداد نکرد. انتظار میرفت که شوراى مرکزى به مثابه ارگان هدایتگر کشتى درگیر ناملایمات تشکیلاتى سازمان و با اقدام، هیات سیاسى-اجرایى تحت امر خود را به چالش فرامیخواند. اقدامى که از رشد رادیکالیسم کاسته، پرستیژ سازمان را حفظ کرده و دغدغه کوشندگان سیاسى متاثر از رادیکالیسم را تسکین میداد که شوربختانه چنین اقدامى را شاهد نبودیم.
صاحب قلم ضرورت احساس کرد تا نکات تحریک‌کننده و منازعه‌برانگیز اعلامیه هیئت سیاسى را برشمرد تا شاید تاثیرات هر چند اندکى در کاهش خطاى سیاسى فاحش ارگانهاى ذیل شوراى مرکزى ایجاد نماید.
سرنشینان زورق هیات سیاسى در اعلامیه خود اقدام شوراى حکام آژانس مبنى بر گزارش ایران به شوراى امنیت را نمایش اراده فراگیر نیرومند جهانى علیه جمهورى اسلامى دانسته و در سطور پایین تر مینویسند «جهان تصمیم خود را گرفته است» در ادامه رژیم ایران عامل عمده بحران کنونى هسته‌اى تلقى شده و در جهت مهار بحران خواستار اعمال هر چه سریع‌تر «اراده فراگیر نیرومند جهانی» در اشکال گوناگون تحریم اقتصادى تا حمله نظامى میگردد. اندکى تامل در اعلامیه عجولانه وقتى با سکوت شوراى مرکزى در هم مى‌آمیزد، احساس نگران‌کننده‌ را شکل می‌دهد که شاید نگرشى خلاف مصوبات بنیادین سازمان در شرف عملیاتى شدن است.
به بررسى رئوس متاثر از خطاى سیاسى باصره‌اى هیات سیاسى میپردازم. استناد رفقا به اراده فراگیر نیرومند جهانى از مفروضات واقعى و مواضع هر یک از عناصر تشکیل‌دهنده اراده مزبور برخوردار نیست. اگراز چنین واقعیتى برخوردار بود به پدیده عدم حصول اجماع کشورهاى قدرتمند باور میکرد. عدم اجماعى که تاکنون نتوانسته است به درک مشترکى بیانجامد تا تاکتیک واحدى در مورد بازدارندگى ایران اعمال نمایند.
دامنه ذهنیگرى سیاسى فراتر از آن است که گمان میرفت و گرنه با سطحى‌نگرى و عصبیت سیاسى از ناکارآمدى تاکتیک بهره‌گیرى از «شکاف‌هاى بین قدرت‌هاى جهانی» سخن نمى‌راندند. رفقاى مذکور اگر باور دارند که سیاست، علم تضادهاست و در جهت پاسخگویى به این تضاد مؤلفه‌هاى سیاسى در گیر را باید از نظر دور نداشت. مؤلفه‌هایى که هر یک داراى منافع معین و خاص خود بوده و علیرغم اشتراک نظر در زمینه‌اى، بارها شاهد آن بوده‌ایم که تضاد منافع سیاست‌ورزى را ایجاد نموده که آن اشتراک نظر را کمرنگ و بى‌اثر کرده است. نشست ۱+۵ مسکو در ۱۸ آوریل ۲۰۰۶ سمت کارآمدى تاکتیک استفاده از تضاد و شکاف دول جهانى را بار دیگر ثابت میکند.
اعلامیه رفقاى دیده‌بان رهبرى به‌طور ناباورانه تیغ کاخ سفید را تیز میکند در عین‌حالى که بنا به موضعگیریهاى مقامات کلیدى و ارشد آمریکا و اروپا آنان تمایلى به تیز کردن تیغ و چنگ و دندان نشان دادن به ایران را ندارند و در این رابطه مرورى کوتاه به موضعگیریهاى در این زمینه میکنم.
ابتدا از آلترناتیو حمله نظامى به ایران آغازمیکنم. واشنگتن پست مینویسد: حمله نظامى به جمهورى اسلامى ناممکن است. در رابطه با گزارش نشریه نیویوکر مبنى بر حمله قریب‌الوقوع به ایران یکى از مقامات آمریکایى میگوید: ما چنین برنامه‌هایى را به بحث و تباددل نظر نمى‌گذاریم. جک استراو نیز میگوید: بریتانیا پیشدستى در حمله به ایران را نخواهد پذیرفت. رفقا! بپذیرید که سیاست‌ورزى دیپلمات‌هاى غربى سنجیده‌تر و وزین‌تر ازسیاست‌کارى یک نهاد سازمان ماست. محافل دیپلمات‌هاى غرب پذیرفته‌اند که هر گونه حمله نظامى به ایران به تاخیر افتادن فعالیت هسته‌اى جمهورى اسلامى را به‌دنبال خواهد داشت.
اما هم‌زمان با آن آتش افکار عمومى بین‌المللى به‌ویژه افکار عمومى مسلمانان را بر ضد آمریکا و غرب خواهد افروخت. بنابراین در زمینه حمله نظامى رعایت احتیاط را نموده و آن را در دستور کار قرارنمى‌دهند. موضوع محاصره اقتصادى به روایت اعلامیه هیات سیاسى یا به بیان دیگر تحریم هوشمند نیز از سنجیدگى خاص پشتوانه دارد. در زمینه تحریم هوشمند نیز مخالفان دستیابى ایران به فناورى هسته‌اى با طبیعت صلح‌آمیز دست به عصا حرکت مى‌کنند. طرح موسوم به «آزادى ایران» قانون ۲۸۲ کنگره بخشى از نمایندگان آمریکا در مورد تحریم و مجازات تنها اعمال محدودیت‌هایى براى مقامات ایران را پیشنهاد میکنند. طرح در صحن علنى کنگره عنوان و پس از بررسى جهت تعدیلاتى به طراحان باز گردانیده میشود.
بنابراین آمریکا و همراهانش در مورد محاصره اقتصادى یا تحریم هوشمند متاثر ازسیاست بازدارندگى ایران نیز به اراده فراگیر واحدى دست نیافته‌. قطعا استراتژیست‌هاى غربى با بررسى تحریم‌ها آگاه هستند که تحریم‌ها به موازات اینکه بر اقشار کم درآمد و محروم فشار مى‌آورد اما نمى‌تواند دولت‌ها را تضعیف کند. از سویى دیگر ماحصل تحریم‌ها باعث رشد اقتصادى نیز شده زیرا صنایع داخلى را به خلاقیت و حرکت وا داشته است.
امیدوارى به نتایج عملکرد شوراى امنیت نیز از عناصر تشکیل‌دهنده متن اطلاعیه هیات سیاسى سازمان است. در این رابطه نیز تحلیل رفقا متشکل از مفروضات غلط است. باید تاکید کرد که دخالت شوراى امنیت به معناى پایان تلاش‌هاى غرب جهت یافتن راه حل از طریق مذاکره و گفتگو نیست بلکه آغاز مرحله‌اى جدید در تلاش‌هاى دیپلماتیک غرب عنوان شده است.
رفقاى هیات سیاسى با نگاهى سطحى و ساده به موضوعى پیچیده و درازدامن مبادرت به موضع گیرى نموده‌اند که در تضاد با مواضع رهبرى و مخالف مصوبات ارگان‌هاى عالیترسازمانى میباشد. تحلیل‌هایى از این دست که باعث دورى از استراتژى میگردد. اثرات زیان‌بار بر حیثیت سازمان دارد. رفقا فراموش کرده‌اند که در آخرین کنگره سازمان مصوبات متعددى تصویب گردید. از جمله مصوبات مزبور‌، تلاش براى بهبود روابط تیره و عادى‌سازى مناسبات سیاسى بین ایران و آمریکا میباشد. اطلاعیه مزبور چنین سیاستى را مد نظر ندارد و در خدمت تیره باقى ماندن روابط بین دو کشور متخاصم مى‌باشد. پس میتوان ادعا نمود که تیرگى روابط بین ایران و آمریکا تنها در دیپلماسى لنینستى جایگاه دارد.
رفقا آگاه هستند که در منطقه خاورمیانه اسرائیل اتمى باعث نگرانى شده است. دغدغه اروپا و آمریکا گرچه به‌طور وسیع و علنى عنوان نمیگردد ولى تک‌مضراب‌هایى نیز شنیده میشود. جک استراو در زمینه چالش‌آفرینى اسرائیل گفته است: ما آرزو داریم که اسرائیل نیز پیمان منع گسترش تسلیحات اتمى را امضاء کند(۱) اى کاش رفقا همچون استراو چنین آرزویى را بیان میکردند.
در مورد طبیعت فناورى هسته‌اى نیز نظرگاه‌هاى متفاوت و متناقضى وجود دارد. اما آنچه مسلم است که همه مقام‌هاى غربى دستیابى ایران به فناورى هسته‌اى با سرشت صلح‌آمیز را میپذیرند چنانچه بوش ابراز میکند: از حق ایران براى انرژى هسته‌اى صلح‌آمیز دفاع میکنیم. یا اینکه کرارأ عنوان میشود که ما خواهیم ایرانیان از مزایاى انرژى هسته‌اى صلح‌آمیز بهره‌مند شوند. اما از سوى دیگر میکوشند تا حد امکان ایران به جرگه ۹ کشور که غنى‌سازى را در کشور خود انجام میدهند، نپیوندد و جزء ۱۷ کشورى باشد که انرژى هسته‌اى را تولید میکنند بى‌آنکه مراکز غنى‌سازى در کشور خود را داشته باشند. چنین تلاشى که اسباب منازعه هسته‌اى بین آمریکا و دول برخوردار از توان غنى‌سازى با ایران را فراهم کرده است برخوردار از چه عاملى است. آیا رفقا میدانند که تجارت هسته‌اى یا اقتصاد سبک در مبادلات اقتصادى جایگاه خاصى یافته است. 
به‌هر طریق چه هیات سیاسى بخواهد یا نخواهد «امریکا و اروپا وضعیت ایران به مثابه تلاشگر خواهان انرژى هسته‌اى را خواهد پذیرفت اما سعى خواهند کرد فعالیت‌هاى ایران را تا حد ممکن تحت کنترل داشته باشند»(۲) آیا رفقاى جستجوگر اخبار و رویدادهاى ایران به‌طور گزینشى اخبار و رویدادها را بررسى میکنند. گزینشى که بیشتر و پیشتر از هر چیز تصویرى خوشایند از سازمان در اذهان ملت ایران شکل نخواهد داد و روند جلب اعتماد مردم به سازمان را با لطماتى مواجه میسازد.
موضوع مناقشه‌برانگیز دیگر اعلامیه طرح واژه «اپوزیسیون مستقل و متحد» است واژه‌اى که در گستره ادبیات سیاسى سازمان رایج نسیت. بنابر این چنین واژگانى باز جایگاه هیات سیاسى را به چالش میخواند و عامل چنین چالشى اقدام خلاف شرح وظایف تشکیلاتى رفقاى هیات سیاسى میباشد. مشکلى نیست که رفقاى هیات سیاسى در رابطه با سیاست رهبرى سازمان و اجراى مصوبات کنگره مى‌کوشند و به هیچ‌وجه در مقام سیاست‌سازى و واژه‌سازى قرار ندارند و چنین وظیفه‌اى براى آنان تعریف نشده است.
طرح واژگان مستقل و متحد مى‌تواند تداعى‌کننده تمایل بازگشت به واژگان لنینیستى تلقى شود که در این رابطه نیز نیز تجدید نظر اساسى و ضرورى به نظر میرسد. اما خوشبختانه اعلامیه با اپوزیسیون ۷۵ میلیون دلارى دولت بوش مرز بندى گذرا کرد که باز در جاى خود باعث خوشحالى گردید. چنین مرزبندى سبب خواهد شد تا طیف راست اپوزیسیون دام بر مسیر سازمان نگستراند و دیگر نیروهاى سیاسى چپ برانداز نیز سازمان را در تور اتحاد دموکراسى‌خواهانه گرفتار نسازند. هر چند که هیات سیاسى سازمان در پرتو اعلامیه خود قصد به قلاب انداختن ایران در طور شوراى امنیت سازمان ملل متحد را دارد.

۱- سایت ایران امروز ۱۳ مارس ۲۰۰۶، متن کامل سخنرانى جک استراو 
۲- سایت بى بى سى. جان سیمپسون سردبیر امور جهانى ۱۳ مارس ۲۰۰۶ 

تاریخ انتشار : ۲۵ اردیبهشت, ۱۳۸۵ ۱۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

تا تشکیل دولت مستقل فلسطین، پانزدهم ماه مه زخمی ماندگار برپیکر عدالت است

خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او

اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان

۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه

فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی

سانحه در نمای نزدیک