در اولین دور نشست شوراى حقوق بشر که با تایید مجمع عمومى سازمان ملل جانشین کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل شده و اکنون در ژنو جریان دارد، هیئتى از سوى جمهورى اسلامى روانه شده است. در این هیئت کسى مانند سعید مرتضوى دادستان تهران عضویت دارد که نه تنها اعتقادى به رعایت حقوق بشر ندارد بلکه از عوامل اجرایى و موثر نقض حقوق و آزادىهاى فردى و اجتماعى شهروندان است. او باعث و بانى بسته شدن دهها روزنامه و نشریه، به زندان انداختن روزنامهنگاران و نویسندگان، آزار و شکنجه دانشجویان و دیگر زندانیان سیاسى و ترتیب دادن نمایش اعترافات زندانیان است.
نام مرتضوى با شکنجه و مرگ زهرا کاظمى خبرنگار و عکاسى که در اوین به قتل رسید، گره خورده است. اعزام این فرد به نشست شوراى حقوق بشر نشان از وقاحت بىحد گردانندگان جمهورى اسلامى است. این عمل پیامى از سوى جمهورى اسلامى به مردم و فعالین سیاسى و به افکار عمومى جهان است مبنى بر این که جمهورى اسلامى همچنان بر سرکوب حقوق شهروندان و نقض حقوق بشر مصمم است. این عمل توهین آشکار به خرد انسانى و توهین به کوشندگان نهادینه کردن حقوق بشراست که سعى کردند با تشکیل شوراى حقوق بشر دامنه نفوذ کشورهاى ناقض حقوق بشر در آن را کاهش دهند.
این عمل به حق اعتراض بسیارى از نهادهاى حقوق بشرى را در پى داشته است. عبدالکریم لاهیجى وکیل و نایب رئیس جوامع دفاع از حقوق بشر در پاریس مىگوید: سعید مرتضوى در پرونده قتل زهرا کاظمى متهم ردیف یک است که تاکنون مورد تعقیب قرار نگرفته و با توجه به این که زهرا کاظمى بر اثر شکنجه و ضرب و شتم در دوران بازداشتش کشته شده، در چارچوب عهدنامه بینالمللى ضدشکنجه مى شود در سوئیس به دادستان مراجعه کرد و از دولت سوئیس خواست مانع خروج سعید مرتضوى شود و اگر چنین شایعهاى صحت داشته باشد، مطمئنا سازمانهاى حقوق بشر ساکت نخواهند نشست و همه کوشش را خواهند کرد سعید مرتضوى در سوئیس بازداشت شود و به اتهام وى رسیدگى شود.
مرتضوى دادستان عمومى و انقلاب تهران در ژنو در مصاحبه با ایرنا خبرگزارى جمهورى اسلامى با ادعاى این که در کشور در قوانین جارى توجه به حقوق بشر و آزادىهاى فردى بسیار مورد توجه است، گفت: نگران استفاده ابزارى از حقوق بشر توسط غرب و کشورهاى سلطهگر هستیم.
او هم چنین از خشونت بر زنان در کشورهاى غربى، نقض حقوق بشر در زندانهاى این کشورها و عدم آزادى بیان درآنجا ابراز نگرانى کرد، این ادعاها از سوى شخصى مانند مرتضوى فقط باعث مسخره شدن خود او میشود.
روشن است که مقصود از حضور مرتضوى و همراهان دیگر از شرکت در چنین مجامعى نه در جهت اهداف این قبیل سازمانها بلکه در آن جهت است که با رایزنى با کشورهاى مشابه و کارشکنىها، در حرکت این نوع مجامع خلل ایجاد کنند. چنانچه در این سفر نیز مرتضوى و کریمى راد نماینده قوه قضاییه با نمایندگان کشورهایى که در نقض حقوق بشر دست کمى از ایران ندارند، ملاقات کردند.
تاکید آنها به ویژه ملاقات با نمایندگان کشورهایى بود که با وضعیت مشابه در این شورا عضویت داشتند.
خبرگزارى جمهورى اسلامى گزارش میدهد که: “کریمیراد، وزیر دادگسترى و سعید مرتضوى، دادستان عمومى و انقلاب تهران در حاشیهى نشست شوراى حقوق بشر در ژنو با وزیر دادگسترى و امور حقوقى و پارلمانى زیمبابوه و کمیسر حقوق بشر موریتانى دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار، هیات قضایى ایران به پیشرفتهاى قوهى قضاییه در سه دهه گذشته اشاره کرد و آمادگى خود را جهت پذیرایى هیاتهاى قضایى این کشور و ارایهى تجربیات ایران خصوصا در زمینهى امور زندانها اعلام کرد.
چیانا ماسا وزیر دادگسترى و امور حقوقى و پارلمانى زیمبابوه با اشاره به سفر موگابه، رییس جمهور زیمبابوه به ایران و مهم برشمردن آن، از سفر مجدد وى در آیندهى نزدیک به ایران خبر داد.”
واقعا که شایسته است که مرتضوى در دیدار با همتایان خود تجربیات خود در اداره زندانها را به آنها منتقل کند. واقعیتهایى که تنها گوشههایى از آن توسط کسانى که زندانى بودهاند به بیرون منتقل شده است.
این خبرگزارى مىافزاید: “وزیر دادگسترى زیمبابوه نیز به سفر وزیر دادگسترى سابق این کشور به ایران اشاره کرد و اظهار داشت: ما دستاوردهاى این سفر را در زمینهى مقررات زندانهاى باز ایران استفاده نموده و در حال حاضر در زندانهاى ما از این مقررات استفاده میشود.”
اهدافى که شوراى حقوق بشر سازمان ملل براى خود بر شمرده است تنها با افشاء و طرد عناصرى مانند مرتضوى از این نهاد بینالمللى و یافتن ضمانتهاى اجرایى براى مقابله با کشورهایى مانند جمهورى اسلامى که نقض حقوق بشر در آنها روالی عادى محسوب میشود، تحقق پذیر است.