چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۶

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۶

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!
برای رهایی ایران از اقتدارگرایی و تمامیت‌خواهی، با رنج و اندوه خون ریخته‌شدهٔ جوانان در این چند دهه در جان، بر خلاف دور اول، در دور دوم انتخابات شرکت می‌کنم...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی
جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی

انرژی هسته ای، یک بهانه یا نیاز؟ بخش اول

سياستهای اخير دولت احمدی نژاد، با کشاندن پرونده ايران به شورای امنيت سازمان ملل، عملاً کشور را از يک حق مسلم محروم ميسازد. با رفتن پرونده ايران به شورای امنيت، محکوميت ايران در نقض معاهده منع گسترش سلاح اتمی قطعی به نظر ميرسد، که در اين صورت ايران موظف به توقف کامل فعاليتهای هسته ای خواهد شد

بخش اول 

آیا با وجود منابع سرشار نفت و گاز در ایران، استفاده از انرژی هسته ای به صرفه خواهد بود؟

واقعیت این است که هنوز انرژی فسیلی بعنوان راحتترین و بصرفه ترین نوع،همچنان در صدر انرژیهای بکار رفته محسوب میشود. اما از این واقعیت نمیتوان به نفی استفاده از تکنولوژی صلح آمیز هسته ای برای ایران رسید. محدودیت انرژی فسیلی و نگرانیهای زیست محیطی، فکرکردن به منابع جایگزین و دیگر انواع انرژی را تقویت کرده است. هم اکنون انرژی فسیلی با حدود ۵۵ تا ۶٠ درصد کل انرژی مصرفی جهان را به خود اختصاص داده است، تولید انرژی الکتریکی به وسیله سد با حدود ٢۵ درصد و نیروگاههای هسته ای با ١٨ درصد در مقامهای دوم و سوم هستند. اما این آمار در آینده میتواند تغییر کند که با مراحل تکامل تکنولوژی انرژی هسته ای و بوجود آمدن ضریب اطمینان های لازم از نظر فنی و سیاسی جهت کنترل تاثیرات زیست محیطی و نگرانی های ناشی از آن، گرایش به سمت آن فزونی یافته، بطوری که کشورهایی مانند کره جنوبی، هند، پاکستان، برزیل، آرژانتین و اروپای شرقی، مراحل پیشرفته ای در دستیابی و تسلط بر این تکنولوژی را پشت سر گذاشته اند.
ایران نیز از جمله کشورهاییست که تحقیق در این زمینه را از مدتها پیش آغاز کرده و کمتر از دو دهه بخش عمده ای از دانش بکارگیری انرژی هسته ای را پشت سر گذاشته است.شرایط ایران از نظر تامین انرژی با توجه به ذخائر فراوان نفت و گاز به عنوان یکی از کشورهای انگشت شمار جهان و همچنین شرایط مساعد طبیعی برای ایجاد سد و توربینهای آبی، نه سرمایه گذاری درحد لزوم بلکه سرمایه گذاری در ابعاد وسیع را سئوال برانگیز میکند. همچنین موضع گیری برخی از مسئولین رسمی و غیر رسمی نظام مبنی بر داشتن سلاح اتمی توسط اسرائیل و موجه دادن داشتن آن و پنهانکاریها و تاخیراندازیها در بازدید آژانس بین المللی انرژی اتمی، همگی بیانگر مشکوک بودن نیات واقعی جمهوری اسلامیست.

در حال حاضر مشکل آژانس و کشورهای جهان با جمهوری اسلامی بر غنی سازی اورانیوم در داخل ایران متمرکز شده است.این حساسیت از چه بابت است؟
فعالیتهای هسته ای ایران را میتوان در سه شکل متصور شد.ابتدا تولید انرژی الکتریکی توسط انرژی اتمی، دوم تولید اورانیوم غنی شده به عنوان سوخت اولیه راکتورها و یا مصارف صنعتی و پزشکی، سوم تولید سلاح اتمی.
نیروگاههای اتمی بوشهر، اهواز، نطنز و اراک، با طرح تولید انرژی الکتریکی از این نیروگاهها طرح ریزی شده و برای ادامه کار خود، احتیاج به اورانیوم داشته که این منظور با غنی کردن سنگ اورانیوم تا عیار حدود ٣ درصد از اورانیوم ٢٣۵ تامین میگردد.
پس از نفت و یا کلاً سوخت های فسیلی تامین سوخت راکتورها در آینده ای نه چندان دور،مهمترین دغدغه کشورهای صنعتی خواهد بود.وجود منابع غنی اورانیوم در ایران که در حال حاضر تنها یکی از این معادن در ساغند نزدیک کاشان بهره برداری میشود. دستیابی به امکانات غنی سازی با خرید سانتریفوژها از واسطه های پاکستانی، شرایط ورود ایران به بازار جهانی را فراهم کرده است. غنی سازی تا حدود ٣٠ درصد در حد استاندارد در صورتی که شبهه تولید سلاح هسته ای وجود نداشت، میتوانست با نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی،صورت گیرد.اما با توجه به موضع گیری برخی از افراد در نظام و فعالیتهای سپاه پاسداران بخصوص در مرکز تحقیقات نظامی و موشکی پارچین، واقع در ٣٠ کیلومتری جنوب شرقی تهران، گمان جهانیان به حرکت ایران در جهت تولید سلاح هسته ای افزایش یافته است.
برای تولید سلاح اتمی به اورانیومی با غنای حدود ۹٠ درصد نیاز خواهد بود. برای این منظور از باقی مانده سوخت حاصل از واکنش در راکتور نیز میتوان استفاده کرد که نوع راکتور نیز در آن دخیل خواهد بود که مبحثی جداگانه است و در بحث امروز ما نمیگنجد.
دلیل عمده در برخورد با فعالیتهای هسته ای جمهوری اسلامی، تنها داشتن و یا قادر بودن به ساخت سلاح هسته ای نیست بلکه عمدتاً وضعیت سیاسی منطقه و ایران میباشد.همانطور که میدانیم برخی از کشورهای منطقه مانند هند و پاکستان خود به داشتن سلاح هسته ای معترف هستند و مجهز بودن اسرائیل به سلاح هسته ای برای جهانیان روشن است. در مورد ایران، وجود مراکز چندگانه قدرت و تصمیم گیری در نظام و عدم وجود یک مرکز واحد تصمیم گیری که مسئول و پاسخگو باشد، حمایت جمهوری اسلامی از نیروهای تند رو منطقه، وضعیت نابسامان حقوق بشر در ایران، تلاش برای حذف رقبای سیاسی و ایدئولوژیک، بی اعتنایی به قوانین بین الملل و نقض معاهده ان ت پ، میتواند از دلایل تقابل جهانی برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای باشد.

آیا انرژی هسته ای در بخش صلح آمیز آن به مرحله ای رسیده است که از نظر ایمنی قابل اطمینان باشد و فاجعه چرنوبیل تکرار نشود؟
در این مورد تنها میشود گفت که تکنولوژی هسته ای نسبت به دهه گذشته به مانند علوم دیگر تکامل قابل توجه ای داشته و ضریب اطمینان بالا رفته است. قبل از اینکه به مورد خاص ایران برسیم، توضیحاتی لازم است.
انرژی حاصل از نیروگاه هسته ای عمدتاً بصورت انرژی الکتریکی و گاهً بصورت حرارتی صنعتی بوده، با انجام واکنش در راکتور توسط مواد اولیه اورانیوم ٢٣۵ و پلوتونیوم ٢٣۹ با غنای ٣ تا ٢٠ درصد که بستگی به نوع راکتور دارد تولید میشود. در راکتوری که از اورانیوم طبیعی یا غنی شده استفاده میکند، حرارت تولید شده و به صورت تصاعدی افزایش میابد.
برای کاهش حرارت و کنترل واکنشی در این نوع راکتوروهمچنین به منظور بازیافت انرژی، ازسیالی در قلب راکتور استفاده میشود که این سیال عمدتاً آب سبک یا آب سنگین و گرافیت است. در راکتورهایی که اورانیوم با غنای تقریبی ١۵ تا ٢٠ درصد همراه با پلوتونیوم به عنوان سوخت بکار میرود، از سیال سدیم وپتاسیم یا گازاستفاده میشود.گروه اول بنام راکتورهای حرارتی و گروه دوم بنام راکتور واکنش سریع معروف هستند.در این دسته با بمباران نوترونیک پلوتونیوم، واکنش کنترل میشود. راکتورهای واکنش سریع بعلت احتمال آتش سوزی و خطر انفجار سدیم و پتاسیم با آب و هوا کمتر متداول است ولی به علت بهره وری بالا نسبت به دیگر راکتورها و همینطور بازیافت سوختی حدود ۴٠ برابر راکتور حرارتی، جایگاه مطمئنی را در آینده خواهند داشت.این راکتورها در حال حاضر بیشتر در کشورهای صنعتی پیشرفته متداول است. سوخت این نوع راکتورها از تبدیل اورانیوم غنی شده٢٣۵ و پلوتونیوم٢٣۹ میباشد. نیروگاه بوشهر از نوع راکتور حرارتی با خنک کننده آب سبک میباشد.

نیروگاه چرنوبیل از کدام نوع بود و دلیل استفاده از آب سنگین،مسئله ایمنی است؟
نیروگاه چرنوبیل از نوع حرارتی با خنک کننده آب سبک و گرافیت بود.
علت کاربری آب سنگین در برخی راکتورها به جای آب سبک، عدم نوترون گیری توسط آن که باعث بازیافت سوخت بهتر و عدم آلودگی دستگاهها و محیط بدلیل عدم جذب مواد رادیواکتیو میباشد.
رشد استفاده ازتکنولوژی هسته ای برای تولید انرژی،پس از دهه ١۹۷٠ قابل ملاحظه بود، ولی از اواسط دهه ٨٠ و اوائل دهه ۹٠ دچار رکود شد و از ١۹ درصد به ١۵ درصد از کل انرژی تولید شده الکتریکی در سطح جهان تنزل کرد. ناگفته نماند که پس از این رکود، منحنی نمودار استفاده از این نوع انرژی دوباره سیر صعودی را نشان میدهد.علت رکود نسبی دهه قبل میتواند به دلایل مختلفی از جمله پایین بودن قیمت نفت، پایین تر بودن رشد تقاضای انرژی نسبت به پیش بینی های قبلی، عدم پذیرش عمومی و نگرانیهای حاصل از حوادث چرنوبیل و تی ام ای نسبت داد.
علت گرایش دوباره کشورها به استفاده از این تکنولوژی را میتوان تاثیر سوختهای فسیلی بر محیط زیست و محدودیتهای بوجود آمده برای استفاده از آن، کاهش این ذخایر و پیدا شدن قابلیت رقابت انرژی هسته ای و فسیلی در درازمدت، استفاده از انرژی اتمی را افزایش داده است. در همین راستا بوجود آمدن تشکلها و معاهدات بین المللی جهت کنترل و نظارت بر نحوه صلح آمیز استفاده از انرژی هسته ای، بکارگیری این تکنولوژی را به یک بخش مسلم از فعالیتهای علمی و عملی اکثر کشورها تبدیل کرده است.

پس ایران نیز میتواند خود را محق برای ادامه تحقیقات و استفاده ازانرژی هسته ای بداند؟
در صورت اجرای قوانینی که ایران بدانها متعهد است، بله. ولی همانطور که توضیح داده شد، مشکلات به دلیل عدم اطمینان به قولها وعدم رعایت قوانین بین المللی توسط حکومت ایران است. حکومت ایران با نادیده گرفتن معاهدات بین المللی و بخصوص سیاستهای اخیر دولت احمدی نژاد، با کشاندن پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل، عملاً کشور را از یک حق مسلم محروم میسازد. با رفتن پرونده ایران به شورای امنیت، محکومیت ایران در نقض معاهده منع گسترش سلاح اتمی قطعی به نظر میرسد، که در این صورت ایران موظف به توقف کامل فعالیتهای هسته ای خواهد شد.

اگر ایران به این محرومیت تن ندهد چه؟
اگر ایران در مهلت مقرر به این امر گردن ننهد، مجازاتهای دیگری در نظر گرفته خواهد شد که میتواند کشور را در شرایط بسیار بدی قرار دهد. تحریم اقتصادی و یا در صورت بدتر شدن شرایط حمله نظامی را میتوان در نظر داشت.

rez2940@yahoo.com

تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن, ۱۳۸۴ ۹:۴۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بر خلاف مرحله‌ی اول، در مرحله‌ی دوم انتخابات ریاست جمهوری شرکت می‌کنم و به آقای پزشکیان رأی می‌دهم!

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!