شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۰

شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۰

پیچیدگی زیستن در قومیت‌‏ها/ گفتارهایی درباره وضعیت زندگی زنان عرب، بختیاری و ترکمن که مشکلات‏شان کمتر به گوش دیگران می‌‏رسد
متاسفانه برنامه‌‏ریزان مرکزنشین، غافل از این تفاوت‏‌های اجتماعی‏‌اند و هیچ‌گونه تمهیدی برای حل این مشکل در نظر نمی‏‌گیرند. برای مثال می‏‌شود سهمیه بومی دانشگاه‏‌های موجود برای زنان را به حداکثر...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: الناز محمدی
نویسنده: الناز محمدی
به یادِ ۹ یَلِ عاشق!
به نام جاودان رهروان آزادی, به یاد بی‌کران خوش‌رهان آزادی, به شوق جاری بیژن, به یاد شعر عزیز ...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: بیژن اقدسی
نویسنده: بیژن اقدسی
تقی رحمانی - از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶٧
اعدام ۹ زندانی سیاسی در تپه‌های اوین در سال ۱۳۵۵، از جمله بیژن جزنی، که همگی حکم داشتند سؤالی تاریخی را زنده می‌کند: چرا؟ سال‌ها بعد، در ۱۳۶۷، جمهوری اسلامی...
۳۰ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: تقی رحمانی
نویسنده: تقی رحمانی
۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان
درست ۵۰ سال پیش و در همین ساعات عصر جمعه ۹ زندانی سیاسی را با دست‌ها و چشم‌های بسته به تپه‌های اوین بردند و اعدام کردند و روز بعد در...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: مهرداد خدیر
نویسنده: مهرداد خدیر
به یاد یاران، به یاد آن دوران
بگذار از ترنم باران و شرجی سخن بگویم، بگذار از هم بگوئیم، بگذار دوباره از گنو و پنجه بگویم. از آن عزیزانی که رفتند ...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!
در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تصویری انسانی از بیژن جزنی در خاطرات هارون یشایایی
بیژن نه برای جان، که برای معنا می‌جنگید. او آخرین متن دفاعیه‌ی جزنی را خوانده بود و سطری از آن را هیچ‌گاه فراموش نمی‌کرد: "آزادی را نمی‌شود خاموش کرد؛ حتی...
۲۹ فروردین, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو

زنان ایران؛ چراغی در دست، چراغی در راه

مجموعه گفت و گوی «زنان ایران؛ چراغی در دست، چراغی در راه» توسط نشر باران منتشر شد.
در این کتاب گفت و گو هایی از 21 تن از زنان نامدار و فعال جنبش زنان ایران توسط عفت ماهباز (روزنامه نگار) ارائه شده است. پرسش محوری این گفتگوها چگونگی شکل گیری و روند جنبش زنان در ایران و مشکلات فرا روی آن است.

کتاب با گفت وگوی زنده یاد پروانه اسکندری آغاز شده است. او در این گفت و گو تاکید کرده است که: «نخستین واکنش نسبت به مسئله حصر آزادی های زنان از سوی ما، حزب ملت ایران انجام شد. من مقاله ای نوشته ام بنام انقلاب را داغ ارتجاع نزنید. این مقاله باعث شد کار معلمی را که عاشقانه دوست داشتم از دست بدهم. ما واکنش نشان دادیم ولی کل جماعت سیاسی آنقدر سرگرم مسائل دیگر بودند که خطر را به معنای واقعی لمس نکردند». 
شیرین عبادی حقوق دان و برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۳ نیز در پاره ای از گفته های خود در باره فمنیسم اسلامی مطرح کرده است که «به چیزى به نام فمینیسم اسلامى شخصا اعتقاد ندارم. زیرا اگر منظور از فمینیسم اسلامى این است که چون زن‏هاى ما مسلمان هستند یک نوع خاصى از فمینیسم و برابرى براى خود مى‏شناسند که این هدفى است بیهوده، این حرفى است نابجا. زیرا که فردا هم که زنان بودایى مى‏گویند که چون ما بودایى هستیم ما فمینیسیم بودایى داریم ما جور دیگرى مى‏خواهیم زندگى کنیم یعنى چه؟ یعنى ما نسبیت‏هاى فرهنگى را در مفاهیم بین‏المللى وارد کردیم که مى‏دانیم تا کجا مى‏تواند برود و خطرناک باشد.» 
در این کتاب ۴ گفت وگوی با مهرانگیز کار، حقوق دان و پژوهشگر مسائل زنان ارائه شده است. او در این گفت و گو بر این عقیده است که «به علت بحران های سیاسی که در این سال ها وجود داشته زنان ایرانی بطور کلی امیدشان را از سازمان های سیاسی به مفهوم خاص کلمه از دست داده اند که بتوانند درباره حقوق آنها کار بکنند. یعنی دیگر حاضر نمی شوند زیر پرچم های سیاسی قرار بگیرند». 
نیره توحیدی، پژوهشگر نیز تاکید کرده است که «باید مواظب باشیم تا از دین ستیزی بی حاصل و متداول در بین خیلی از فمینیست ها بخصوص در خارج از کشور، به تفریط شیفتگی و جذب و مستحیل شدن در گفتمان دینی نیافتیم».
شهرنوش پارسی پور، نویسنده معاصر و مشهور ایران نیز در پی تحلیلی در باره جایگاه زن در ایران گفته است «یکى از کارهایى که در دوره‌ی پهلوى انجام گرفته، کشف حجاب رضاشاه در هفده دى ۱۳۱۴ است و من فکر مى‏کنم این انقلاب بزرگى در زندگى زن ایرانى بود. زن ایرانى حتى در دوره ساسانیان و قبل از آن نیز در حجاب بوده است. این واقعیت را شما در حجارى‏هاى دوره ساسانیان که هیچ نقشى از زن وجود نداشته، مى‏بینید. زن موجودى حذف شده بود. این رضاشاه است که این حجاب لعنتى، این پوشش احمقانه و کثیف را از سر زنان بر مى‏دارد و راه دانشگاه و ادارات را براى زنان باز مى‏کند و بیشتر از این هم نمى‏توانست انجام دهد.»
منیره برادران که سال ها عمر خویش را در زندان های اسلامی سپری کرده است و در پی انتشار کتاب حقیقت ساده برنده جایزه کارل فون اوسیتسکی در آلمان شد گفته است «گذشته ما همیشه وجود دارد و زخم های ما شاید هیچ وقت فراموش نشود، اما مهم این است که این زخم ها دیگر تکرار نشود».
شهلا شرکت مدیر مسئول و صاحب امتیاز مجله زنان تاکید کرده است که «در مورد فمینیسم اسلامى خیلى نباید عجله کنیم براى این‏که برچسب درست کنیم؛ که حالا آیا امکان این است که بخواهیم فمینیسم در ایران را با اسلام آشتى بدهیم یا نه؟ از کدام فمینیسم حرف مى‏زنیم؟ از کدام اسلام و تفسیر از اسلام حرف مى‏زنیم؟ این‏ها همه مهم است. من ادعا نمى‏کنم که اصلا فمینیست اسلامى هستم. هنوز راجع به این قضیه باید فکر بشود و حرف زده بشود ولى مى‏توانم به‏طور جداگانه در مورد هرکدام از این ها بحث بکنم که فمینیسمى که زن غربى تجربه‏اش کرده و در واقع پروسه‏اش را طى کرده الزاما نمى‏تواند به‏عنوان نسخه‏اى براى زنان ایران و یا در جاى دیگر دنیا پیچیده شود.»
جمیله کدیور نماینده سابق مجلس نیز در پاسخ به اینکه آیا حجاب باید اجباری باشد گفته است «بالاخره حجاب یک اصل اسلامى است و کشور ما هم به‏عنوان یک کشور دینى و مردم ما به‏عنوان یک مردم مسلمان این اصل را پذیرفته‏اند. طبیعى است که یک اقلیتى هم ممکن است نسبت به این اصل پوشش مسئله داشته باشند و معترض باشند منتها خوب به ‏دلیل این‏که اکثریت کشور مسلمان هستند و بالاخره قانون اساسى هم قانون اساسى اسلامى هست طبیعى است که اصول اسلامى هم در کشور حاکم باشد.»
مهشید امیرشاهی داستان نویس نامدار ایرانی مقیم فرانسه نیز در پاره ای از پاسخ های خود گفته است «من‌ در قاب‌ نمی‌گنجم. در قفس‌ هم‌ نمی‌گنجم. این‌ «ایسم‌»ها برای‌ من‌ قاب‌ و قفس‌ است. من‌ خودم‌ را در چارچوبی‌ که‌ اسم‌ فمینیسم‌ دارد نمی‌بینم‌ با اینکه‌ تا بن‌ استخوان‌ به‌ زنان‌ فکر می‌کنم. با تمام‌ احساسم‌ به‌ دیگر زنان‌ نزدیکم‌، زیباترین‌ و دقیق‌ترین‌ تصویرهایم‌ در کتاب هایم‌ از زنان‌ است. دلیلش‌ هم‌ روشن‌ است‌، چون‌ من‌ زن‌ را می‌شناسم‌، حسش‌ می‌کنم‌، ضعف هایش‌ را، قدرت هایش‌ را، زشتی هایش‌ را و زیبایی هایش‌ را می‌بینم‌، لمس‌ می‌کنم‌. ولی‌ من‌ دلم‌ نمی‌خواهد زن‌ را بهتر از آنچه‌ که‌ هست‌ و یا هوشمندتر از آنچه‌ که‌ هست‌ عرضه‌ کنم.»
شهرزاد مجاب استاد داشنگاه تورنتو بر این باور است که «من معتقدم و عمیقا هم معتقد هستم که احزاب چپ بسیار مردسالار هستند و نه تنها چپ ایران و نه تنها دوران معاصر، بلکه اساسا همین گونه بوده است و احزاب چپ دیگر کشورها هم همین طور. همه همین مسئله را دارند یعنى عدم درک صحیح از فمینیسم را دارند. من فکر می‌کنم که مردسالارى فقط یک طرز فکر نیست، یک نظام است، یک سیستم است، که در تمام ارگان زندگى از فکرى، سیاسى، ایدئولوژى و از نظر فرهنگى تمام روابط خانوادگى و روابط عمومى چه در خارج، در خانه و چه در محیط جامعه اینها رسوخ دارد، و ریشه عمیقى دارد. بنابراین من هیچ توهمى ندارم که احزاب چپ علیرغم اینکه معتقدم عدالت خواه ترین نیروى جامعه هستند اما در مورد مسئله زنان بسیار کوتاهى کرده اند و عمیقا ضدفمینیست و مردسالار باقى ماندند و ماندند.» 
نیره توکلی، پژوهشگر و استاد دانشگاه گفته است «در ایران در سطح خانواده، وقتى که نگاه مىکنیم از تعداد زنان تحصیل کرده از تهران، دخترانى که به دانشگاه مىروند، از تعداد دخترانى که در اجتماع دیده مىشوند، دخترانى که در رشته هاى مختلف هنرى فعالیت مىکنند، زنانى که در مطبوعات فعالیت مىکنند مىتوانیم بفهمیم که این ها در واقع در سطح خانواده لااقل در سطح متوسط شهرى ایران چندان با مشکل مواجه نیستند. بنابراین ما با کشور مثلا افغانستان یا کشورهاى همسایه عربستان، عراق و مصر فرق داریم. یعنى زنان در حوزه خصوصى و در سطح فرهنگ خانواده آزادىهاى بسیار بیشترى دارند و تفاهم در سطح خانواده خیلى بالاتر است. در حوزه عمومى از طریق نهادهاى قانون و اجتماعى محدودیت هایى براى زنان وجود داشته که زنان از طریق همان فرهنگى که در سطح خانواده داشته، محدودیت هاى این حوزه را تا حدود زیادى خنثى مىکنند.»
شهلا اعزازی، استاد جامعه شناسی در ایران کفته است «در حال حاضر از کارهایى که در ایران در زمینه پیشگیرى خشونت انجام مىگیرد نمىتوانم رضایت داشته باشم، براى این که بسیار کم هستند.کارهایى که مىشود و زنانى که مورد خشونت قرار مىگیرند زیادند منتها شروع، خود قدم خوبى است. البته قبل از اینکه شروع به کار بکنند باید مشخص‌ شود که صدمات ناشى از خشونت چیست؟ تا ندانند که خشونت خانوادگى چه معضلات عظیمى را بوجود مىآورد تمام اقدامات پیشگیرى روى سطح باقى مىماند.»
نوشین احمدی خراسانی داستان نویس، روزنامه نگار، پژوهشگر و فعال جنبش مستقل زنان در گفت وگویی مفصل مطرح کرده است که «نظام‌ حقوقى‌ ما نظامى‌ است‌ به‌شدت‌ قیم‌سالار. مرد در این‌ نظام‌ همه‌کاره‌ و قیم‌ زن‌ است‌. نمود این‌ قیمومیت‌ در جاى‌ جاى‌ قانون‌ وجود دارد. اما وضعیت‌ اجتماعى‌ زنان‌ یا بهتر بگویم‌ روند حرکت‌ اجتماعى‌ زنان‌ در ایران‌ امروز با این‌ قوانین‌ به ‌شدت‌ در تضاد قرار گرفته‌ است‌. تعداد زنان‌ تحصیلکرده‌ به ‌شدت‌ رو به‌ افزایش‌ است‌. در زمینه‌هاى‌ ادبى‌ و هنرى‌ زنان‌ بسیارى‌ فعالیت‌ مى‌کنند، تعداد پرشمار دختران‌ جوان‌ روزنامه‌نگار در روزنامه‌ها مطلب‌ مى‌نویسند، زنان‌ بسیارى‌ به ‌کار نقاشى‌ و هنرهاى‌ تجسمى‌ مشغول‌ هستند، تئاتر اجرا مى‌کنند، مى‌نوازند و حتا در خفا مى‌خوانند و یاد قمر را زنده‌ مى‌کنند و در واقع‌ نقش‌ خود را بر تاریک‌ این‌ هستى‌ مى‌گذارند و گاهى‌ بهتر از همتایان‌ مردشان‌. اما از سویى‌ در جامعه‌ با هزار گیر و بند مواجه‌ هستند.»
در کتاب زنان ایران؛ چراغی در دست، چراغی در راه گفت وگوهایی از: 
پروانه اسکندری (فروهر)،شیرین عبادی، شش گفت وگو، مهرانگیز کار، چهار گفت وگو، نیره توحیدی، شهرنوش پارسی پور، سیمین بهبهانی، سه گفت وگو، منیره برادران، ژانت آفاری، فردوس(فاطمه تاجدینی، حمیلا نیسگیللی، شهلا لاهیجی، دو گفت وگو، شهلا شرکت، جمیله کدیور، گلناز امین، شهین نوایی ، مهشید امیرشاهی
شهره آغداشلو، شهرزاد مجاب، نیره توکلی، شهلا اعزازی، نوشین احمدی خراسان 

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۵ اسفند, ۱۳۸۳ ۶:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها
پرنیان شفق

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!

در آن دوره جنبش چپ آزادی‌خواه و عدالت‌طلب در حال تثبیت جایگاه خود به عنوان نیرویی موثر در برابر دیکتاتوری و ارتجاع بود. حذف رهبران برجستۀ این جنبش تلاشی اگاهانه برای جلوگیری از هم‌بستگی و رشد جریان‌های مترقی و باز کردن راه برای نیروهای واپس‌گرا بود. رژیم شاه با سرکوب و کشتار بی‌امان نیروهای مترقی چون فداییان و مجاهدین خلق و اعمال فشار بر نیروهای ملی، چپ، و ملی-مذهبی،میدان را برای رشد و نفوذ نیروهای مذهبی ارتجاعی هموار کرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام تبریک سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به‌مناسبت پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در صعود به جام جهانی!

با کمال تاسف روی‌کرد سیاسی مقابله با ایران از سوی برخی کشورهای ذی‌نفوذ در جهان در کنار تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه کشور ما، مانعی عمده در برابر برگزاری دیدارهای دوستانه در مقابل تیم‌های قوی جهان، حتی امکان برگزاری اردوهای آمادگی، و وجود تجربهٔ بازی در این سطح برای ملّی‌پوشان ایران است.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

پیچیدگی زیستن در قومیت‌‏ها/ گفتارهایی درباره وضعیت زندگی زنان عرب، بختیاری و ترکمن که مشکلات‏شان کمتر به گوش دیگران می‌‏رسد

به یادِ ۹ یَلِ عاشق!

تقی رحمانی – از تپه‌های اوین سال ۵۵ تا زیرزمین ۲۰۹ در سال ۶۷

۵۰ سالگی جنایت در تپه‌های اوین/ تیرباران بیژن جزنی و ۸ زندانی دیگر با ادعای دروغ فرار از زندان

به یاد یاران، به یاد آن دوران

کشتار تپه‌های اوین: توطئهٔ حذف رهبران مبارز آزادی‌خواه و عدالت‌طلب!