چهارشنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۹

چهارشنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۹

استعارۀ مرغ و پاهایش
نقطه مشترک حکومت‌های غیردمکراتیک، دیکتاتوری و یا تمامیت‌خواه با جریان‌های برانداز، سرنگونی‌طلب و یا انقلابی در این است که برای هر دوی آنها "مرغ یک پا دارد"! برای اصلاح‌طلبان مذهبی...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید مقیسەای
نویسنده: سعید مقیسەای
در نقد دیدگاه آقای بهزاد کریمی در مقاله‌ای تحت عنوان بلوع سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دموکراتیک
سرخوردگی از اپوزیسیون، به‌ویژه؛ خارج کشور و سرکوب شدید و شکستن مقاومت مردم و تحمیل اختناق برجامعه که امید به بروز هر جنبش اعتراضی را به یاس تبدیل کرده است،...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
محکومیت حکم اعدام شریفه محمدی از سوی سه سندیکای کارگری ایتالیا
از دولت ایتالیا درخواست می‌نماییم، از مسیرهای ارتباطات دیپلماتیک خود برای درخواست لغو فوری و بدون قید و شرط حکم اعدام شریفه محمدی و آزادی بی‌قید و شرط کلیۀ معترضین...
۲۷ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سه سندیکای کارگری ایتالیا
نویسنده: سه سندیکای کارگری ایتالیا
پرده‌ی آخر نمایش انتخاباتی نظام، بلوغ سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دمکراتیک
جامعه‌ی معاصر ایرانی‌ به وقت خود بهره‌گیری از «فرصت‌»های درون نظام را آزموده و نتیجه‌ی آزمون خود را که مبین سترونی آن بود، ثبت حافظه‌‌اش کرده است. ارزش روی‌کرد جامعه...
۲۶ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
مرگ در «منطقۀ امن»
اسکات اندرسون، معاون هماهنگ کننده «اونراوا»( آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک) گفت در بیمارستان «ناصر» شاهد «بعضی از وحشتناک‌ترین صحنه هایی بودم که در ۹...
۲۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: پروین همتی
نویسنده: برگردان: پروین همتی
به یاد سیمین بهبهانی، شاعری مبارز و مدافع حقوق زنان!
سیمین بهبهانی، با زبانی صریح و بی‌پرده، از دردها و رنج‌های زنان جامعه‌اش سخن می‌گفت و همواره می‌کوشید که ادبیات و هنرش را برای آشکار کردن دردها ی جامعه و...
۲۵ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
خسرو خوبان!
گفت: یک روز با دخترم رفتیم کهریزک. قرار شد اونجا ازم نگهداری کنن، همۀ کارهارو انجام شد از دخترم ضمانت ۵۰ملیونی خواستند، پرسیدم این برای چیه؟ گفتند برای زمانی که...
۲۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهرام شوقی
نویسنده: بهرام شوقی

زنى شهره در ادبیات پلیسى

در آثارش، نه گذشته، بلكه تاكيد هميشه روى آينده است و اصل اميد و خوش‌بينى در تمام طول داستان حاكم است. غير از اميد- بشاشيت زندگى، از ديگر همراهان آگاتا كريستى بوده‌اند. او ميكوشد موضوع پيچيده جرم و جنايت را با كمك طنز، عقل‌گرايى و منطق حل نمايد. از جمله جملات مشهور كريستى آن است كه ميگفت: براى يافتن شرايط و وضعيت جديد، هيچگاه دير نيست

آگاتا کریستى Agatha Christie 1890 – ۱۹۷۶

غالب انسان‌هاى متوسط غرب گویا رمان‌هاى جنایى – سرگرم‌کننده آگاتا کریستى، نویسنده زن انگلیسى، از آن جمله: قتل در قطار اکسپرس شرق‌الاوسط – آنها به بغداد آمدند – و جنایتى روى رودخانه نیل، را خوانده یا فیلم آنها رادیده باشند. مکان اتفاق بعضى از آثار او در کشورهاى خاورمیانه است، چون همسر باستان‌شناس‌اش آن‌زمان سال‌ها درعراق مشغول به‌کاربود، و کریستى معمولا با قطار از استانبول یا دمشق براى دیدار او ویا اقامت‌هاى کوتاه، به عراق پیش از جنگ جهانى دوم، میرفت.
خانم آگاتا کریستى در زمان جنگ جهانى اول حین شغل پرستارى در لندن با زهر و سم و سلاح و قتل و مواد بیهوش‌کننده وغیره آشنا شده بود.
او پرفروش‌ترین نویسنده رمان جنایى و یکى از موفق‌ترین نویسندگان تاریخ ادبیات غرب است. در قرن گذشته رمان جنایى یک ژانر مهم ادبیات سرگرم‌کننده بود.کریستى در آثارش سقوط و زوال روحى انسان جامعه طبقاتى رانشان میدهد.آدم‌کشى بقول منتقدین، موضوع ادبیات او گردید. کریستى، پرخواننده‌ترین نویسنده انگلیس قرن بیست نیز به‌شمار مى‌آید.
نمایشنامه (تله موشگیرى) او از سال ١۹۵٢ تاکنون بدون توقف روى صحنه تاتر است. درتاریخ ادبیات نمایشى، این قطعه طولانى‌ترین زمان نمایش را به‌خود اختصاص داده است. رقم فروش آثار او را گویا فقط میتوان با تیراژ کتاب انجیل و یا آثار شکسپیر مقایسه نمود.
جمله قصار نیچه که “هر نویسنده‌اى باید هنر رقص در بند و قل و زنجیر را نیز استاد باشد“ شامل حال او نیز میشود. آنهایى که آگاتا کریستى را وقایع‌نگار جامعه انگلیس و ناامنى در جوامع آن‌زمان خاورمیانه مى‌نامند، بهتر است اورا وقایع‌نگار جرم و جنایت جوامع بورژوازى سرمایه‌دارى به‌شمار آورند!.
غالب کتب بیوگرافى پیرامون آگاتا کریستى، با اعداد و ارقامى درباره آثارش شروع میشوند. ازآنجمله: دو میلیارد فروش کتاب‌هایش شامل: ۷۹ رمان جنایى و داستان کوتاه که به ١٠۹ زبان خارجى ترجمه شده‌اند. در جاى دیگرى رقم نشر آثارش را تا حدود دو بیلیون حدس میزنند. درحالیکه هر سال حدود هژده میلیون از آثارش به‌فروش میرود. و نشر رمان‌هاى جنایى هیجان‌انگیزش به رقم دویست میلیون رسیده است. رمان‌هاى او به تمام زبان‌هاى اروپایى ترجمه شده‌اند. تنها در آلمان هر سال ۷۵٠٠٠ رمان او به‌فروش میرسد. درآمد او در سال گویا ۵/٢ میلیون پاوند انگلیس بود و براى چاپ کتاب (ساعت ۵/۴ عصر از پادینگون) او، در آمریکا مى‌بایست چند هکتار جنگل را براى تهیه کاغذ بیدرخت میکردند و یک قطار سریع‌السیر نیاز به ده ساعت وقت دارد تا از کنار کتاب‌هاى ردیف شده او بگذرد. و از هفت هزار نام و شخصیت ادبى آمده در آثارش، حدود دو هزار نفر، نقش اصلى را در داستان به‌عهده دارند.
آثار او شامل ٨۴ رمان، ١۵٠ داستان کوتاه، و ١۹ نمایشنامه، تخمین زده میشوند، از آنجمله: قتل در زمین بازى گلف، حلقه گمشده زنجیر، جنایت در عطرفروشى، ده دختربچه سیاه‌پوست، سند بى‌گناهى، شاهد جرم، ١٣ نفر روى میز، مورفین، سرنوشت در فرد، ویلاى قنارى، آخرین تعطیلات هفته، قتل‌هاى آقاى الفبا، ر. آ و قاتل اش، و ۵/۴ عصر حرکت از پادینگ.
او شش رمان غیرجنایى موفق با نام مستعار “مارى وستماکت“ نیز منتشر نمود. منتقدین، آثار او را درساختار بنیادین، تقلیدى از داستان‌هاى کوتاه نویسنده‌اى به‌نام “آرتو کوبان دویلز“ به‌شمار مى‌آورند.
آگاتا کریستى در مصاحبه‌اى گفته بود که همیشه هدفش سرگرم کردن خواننده و دادن درس‌هاى اخلاقى و نشان دادن پیروزى حق و عدالت بر رذالت، و آزاد شدن انسان بیگناه از دست آدم خشن و تجاوزگر، بوده است. منتقدین طرفدار او، مدعى هستند که در آثارش، نه گذشته، بلکه تاکید همیشه روى آینده است و اصل امید و خوش‌بینى در تمام طول داستان حاکم است. غیر از امید- بشاشیت زندگى، از دیگر همراهان آگاتا کریستى بوده‌اند. او میکوشد موضوع پیچیده جرم و جنایت را با کمک طنز، عقل‌گرایى و منطق حل نماید. از جمله جملات مشهور کریستى آن است که میگفت: براى یافتن شرایط و وضعیت جدید، هیچگاه دیر نیست.
پیرامون رفتارشخصى او گفته میشود که درانظار عمومى به‌ندرت ظاهر میشد و سخنرانى‌هایش بیش از دو دقیقه طول نمى‌کشیدند. ولى در پشت نام این نویسنده آثار جنایى، انسانى آزاد، لائیک، فمینیستى. و آزادیخواه قرار داشت. او همچون نویسندگان قرن ١۹ انگلیس از جمله دیکنز و تاکراى، میگفت که نویسندگى باید نان‌آور و منبعى براى درآمد شود. طبق خاطرات خدمتکار فروید، کریستى یکى از نویسندگان مورد علاقه فروید بوده است. ونابکوف در رمان لولیتا از آثار کریستى نام برده است.
ازمشهورترین شخصیت‌هاى آثار او: خانم مارپل- و آقاى پویروت، هستند. پویروت در چهل رمان او نقش اصلى داستان را به‌عهده دارد.
مخالفین آگاتا کریستى، او را خالق قتل‌هاى ادبى نام نهادند و زبان دخترمدرسه‌اى، ساختار مصنوعى پیچ و مهره‌اى، شباهت ملال‌آور موضوعى، را از جمله ضعف‌هاى آثارش میشمارند.
خانم آگاتا کریستى در سال ١٨۹٠ در انگلیس بدنیا آمد و در سال ١۹۷۶ درآنجا درگذشت. نام کامل او پیش از ازدواج (آگاتا مارى کلاریا میلر) بود. وى درسال ١۹١۴ با کلنل آرشیبالد کریستى، ازدواج نمود و در سال ١۹٢٨ از وى طلاق گرفت -و گرچه درسال ١۹٣٠ با یک باستانشناس مقیم عراق، بنام ماکس ملوان، ازدواج نمود، ولى نام فامیل کریستى، شوهر اول خود را، حفظ نمود.
زمانیکه حین طلاق، یازده روز ناپدید شد، جنجال مطبوعاتى عظیمى علیه او به‌راه افتاد و همه خبر از قتل و ربوده شدن وى دادند، گرچه هیچگاه تاکنون افشا نشده که آیا آن‌زمان به گروگان گرفته شده بود یا اینکه از شدت غم جدایى، عمدا خود را در جایى مخفى کرده بود.
رمان‌هاى غیر جنایى او با نام مستعار (مارى وستماکت) نیز خوانندگان زیادى یافتند. و بالاخره ملکه انگلیس در سال ١۹۷١ طى مراسمى بعد از دیدن فیلم‌هاى رمان‌هایش، جایزه و رتبه اشرافى را به وى اعطا نمود.
ازجمله دیگر نویسندگان مشهورجهانى که یک یا چند اثرجنایى نوشتند میتوان از: آلن پو، دورنمات، شیلر، و کلایست نام برد. ارنست بلوخ نخستین بار کوشید تا تعریفى از داستان و ژانر جنایى بدهد. در ادبیات جنایى بورژوایى یا چپ ممکن است بدلایل روانى یا عوامل اجتماعى اشاره گردد. امروزه رمان پلیسى و کارآگاهى را بخشى از ادبیات جنانى به‌شمار مى‌آورند.

Farhangi83@noavar.com

تاریخ انتشار : ۱۷ آبان, ۱۳۸۵ ۳:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

استعارۀ مرغ و پاهایش

در نقد دیدگاه آقای بهزاد کریمی در مقاله‌ای تحت عنوان بلوع سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دموکراتیک

محکومیت حکم اعدام شریفه محمدی از سوی سه سندیکای کارگری ایتالیا

پرده‌ی آخر نمایش انتخاباتی نظام، بلوغ سیاسی جامعه و انتظار از اپوزیسیون دمکراتیک

مرگ در «منطقۀ امن»

به یاد سیمین بهبهانی، شاعری مبارز و مدافع حقوق زنان!