سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۵

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۵

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

حذف قطب بزرگ، و بازی با چند قطب کوچک!

ایران امر استقلال خود در رابطە با آمریکا را در پیشبرد بازی تقابل و دشمنی دیدە است و این بوضوح با بنیان‌های خود اعلام کردە، در تقابل واضح قرار گرفتە است، زیرا کە دشمنی فراتر از استقلال است و اصل را بر دوری و قطع ارتباط قرار می دهد. در صورتی کە استقلال بمنزلە داشتن ارتباط اما بشرط حفظ منافع و چارچوب‌های عمومی قدرت حق انتخاب و پیشبرد آن است. معلوم نیست چرا اعتماد بە نفس جمهوری اسلامی در آن حدی نیست کە در عین داشتن رابطە با آمریکا بتواند استقلال خود را حفظ کند و هموارە از برقراری این ارتباط دوری گزیدەاست! گوئی داشتن روابط با آمریکا، به خودی‌خود بە معنای تحت انقیاد قرارگرفتن است!

تماسهای مکرر تلفنی روحانی با مکرون، رییس جمهور فرانسە، سفرهای دیپلماتیک محمد جواد ظریف بە کشورهای آلمان، فرانسە و ایتالیا و متعاقب آن تشریح دستاوردهای این سفرها از طرف سخنگوی وزارت خارجە ایران و اعلام آمادگی ایران برای گسترش نامحدود روابط با کشورهای اروپائی، از جملە اتفاقات مهم در صحنە سیاست خارجی کشوراند کە باید بدان توجە ویژەای مبذول داشت. و این توجە ویژە را باید عمدتا در آن نگاە استراتژیکی ایران بازیافت کە در مقالەای روزنامە آرمان فردا از آن بعنوان مواجەبودن جهان با ‘روابط یک ـ چند قطبی’ یاد کرد و نقش اروپا را در آن حائز اهمیت خواند. روابطی کە در آن بر نقش اول قدرت آمریکا در جهان تاکید می شود اما در همان حال معقتد بە صلابت آن بە مانند قبل نیست.

ایران کە در سطح جهانی با قدرتهای بزرگی مانند روسیە و چین در ارتباط خوبی بودەاست و هموارە سعی کردەاست از طریق آنان فشارهای طرف غربی را جبران کند، هم اکنون با توجە بە شکاف‌های میان طرف اروپائی و آمریکائی، و نقش بسیار مهم اروپا در روابط اقتصادی و سیاسی جهان، عنصر اروپائی را در استراتژی بازی چندجانبە خود فعال کردە و از این طریق درصدد است هم محدودیت‌های بوجود آمدە بر سر راە برجام، بویژە در عرصە بانکی، را برطرف کند و هم با توجە بە تاکید اروپا بر برجام و پیشبرد سیاست تعامل و نزدیکی بە ایران، تیزی های سیاست خارجی ترامپ علیە ایران را تا سرحد ممکن بگیرد. ورود شرکت عظیم نفتی توتال بە ایران و اعلام آمادگی آن برای سرمایە گذاری در حوزە فعالیت‌های نفتی در خلیخ فارس، ظاهرا این امید را در طرف ایرانی بوجود آوردە است کە با فعال کردن دیپلماسی خارجی بتواند اروپائی ها را بیشتر بە حوزە حضور در اقتصاد ایران جلب کند. نیاز شدید ایران بە سرمایە گذاری خارجی جهت بەگردش درآوردن چرخە اقتصاد و تولید و ایجاد اشتغال کە اقتصاددانان این نیاز را بالغ بر شصت میلیارد دلار در لحظە کنونی برآورد می کنند، نقش کلیدی در فعال شدن دیپلماسی ایران در اروپا و سیاست جذب هرچە سریعتر آنان دارد.

البتە گسترش روابط با جهان خارج همیشە امری خوب و مثبت بودەاست و باید از آن استقبال کرد، اما در این واقعیت نیز تردیدی نیست کە نوع نگاە ایران بە آمریکا هموارە مانعی جدی بر سر راە گسترش و تعمیق رابطە با اروپائیان در تمامی سال‌های بعد از انقلاب بهمن بودە است. امری کە اروپائی ها هم آن را کتمان نکردەاند، و هموارە نسبت بە آن ابراز گلایە و انتقاد داشتەاند.

جمهوری اسلامی از بدو پیدایش خود و با پیش کشیدن شعار ‘نە شرقی نە غربی’ بنیان‌های یک سیاست بی طرفانە و مستقلانە خارجی را پی ریخت و از همان اوائل هموارە در تلاش بودەاست کە یک رویە چند جانبە را در سیاست خارجی خود بە پیش ببرد. رویەای کە در آن همیشە در یک بازی پلورال با قدرت‌ها و کشورهای ذی نفوذ خارجی بودەاست و موقعیت خود را در ایجاد بالانس و تعادل در میان آنها دیدەاست. اما جمهوری اسلامی در پیشبرد این استراتژی خود هیچ‌گاە موفق نشدە کە با نگاە بی طرفانە با آمریکا (اگرچە با پیگیری سیاست مستقل) برخورد کند و هموارە از طریق پیشبرد سیاست دشمنی، بنیان‌های سیاست خارجی خود را نقض کردەاست. در واقع ایران امر استقلال خود در رابطە با آمریکا را در پیشبرد بازی تقابل و دشمنی دیدە است و این بوضوح با بنیان‌های خود اعلام کردە، در تقابل واضح قرار گرفتە است، زیرا کە دشمنی فراتر از استقلال است و اصل را بر دوری و قطع ارتباط قرار می دهد. در صورتی کە استقلال بمنزلە داشتن ارتباط اما بشرط حفظ منافع و چارچوب‌های عمومی قدرت حق انتخاب و پیشبرد آن است. معلوم نیست چرا اعتماد بە نفس جمهوری اسلامی در آن حدی نیست کە در عین داشتن رابطە با آمریکا بتواند استقلال خود را حفظ کند و هموارە از برقراری این ارتباط دوری گزیدەاست! گوئی داشتن روابط با آمریکا، به خودی‌خود بە معنای تحت انقیاد قرارگرفتن است! این در حالیست کە آمریکا با توجە بە نقشی یگانە در جهان، کشوری قابل حذف نیست و ایران هموارە بە آن نیاز داشتە است. از ایجاد دفتر پیگیری منافع ایران در آمریکا در کشور سوئیس گرفتە تا لزوم سطحی از معاملات اقتصادی، و اخیرا قرارداد برجام کە بدون آمریکا اساسا انعقاد آن امکان ناپذیر می بود.

اگر ایران مایل بە پیشبرد یک استراتژی در زمین بازی ‘روابط یک ـ چند قطبی’ در صحنە جهانی است و بر آن تاکید ویژە دارد، باید توجە داشتە باشد کە داشتن روابط با آمریکا بخشی از این بازی است. نمی توان با آمریکا بعنوان قدرتمندترین کشور جهان دشمن و دور بود، اما تصور کرد کە می توان با یک بازی چند جانبە با قطب‌های کوچک و بزرگ دیگر جهان آن را آچمز کرد و بە عقب راند. ایران برای بهبود وضعیت اقتصادی خود بە آمریکا نیاز دارد و در زمین بازی ‘یک ـ چند قطبی’ باید هم با ‘یک’ کە همان آمریکاست روابط داشت و هم با ‘چند قطبی‌ها’ ی دیگر کە کشورها و قدرت‌های دیگر جهانی اند. بە عبارتی دیگر، در یک جهان چند قطبی نمی توان تنها با چند قطب بازی کرد و قطب اصلی را نادیدە گرفت. حذف قدرتمندترین کشور جهان ناممکن است.

 

 

 

تاریخ انتشار : ۱۱ تیر, ۱۳۹۶ ۱۱:۵۱ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴