موضعگیری اخیر حیدر عبادی نخست وزیر عراق در مورد اعلام پایبندی به تحریمهای واشنگتن علیه تهران که گفته بود “عراق با تحریمهای آمریکا علیه ایران مخالف است، اما برای محافظت از منافع ملی خود از آنها پیروی خواهد کرد.” که با کمی تعدیل سخنان هفته پیش خود گفت: “من نگفتم که ما در همه تحریمهای ایران شرکت میکنیم. من گفتم ما فقط در تراکنش مالی با ایران از دلار استفاده نخواهیم کرد. ما انتخابی جز این نداریم.” خبر ساز شد.
اما سخنان عبادی موجی از واکنشهای منفی در تهران همراه داشت، و با تعبیرهای متفاوتی از جمله “خودکشی سیاسی” از طرف نهادهای قدرت در ایران مواجه شده است که بیشتر از همه تلاش در پرده پوشی بر سیاست گذاری ها و سرمایەگذاری های رهبران جمهوری اسلامی بر سر توافق های غیرواقعی و توصیه های دینی و توجه به ملاحظه های شیعی است که در همه موارد تا به امروز از کیسه مردم ایران خرج شده و کمتر نتیجه ای حتی برای ثبات و امنیت کشور ما داشته است. به این مفهوم که همه این تمهیدات “برادرانه” می تواند در یک بند و بست سیاسی به ضرر منافع ملی کشور ما تمام شود. سایه این نوع سیاست گذاری مسولین دیپلماسی جمهوری اسلامی که بیشتر به زد و بند و باج دهی های سیاسی شبیه است و تاکنون عمل شده در کشورهای همسایه از جمله افغنستان، تاجیکستان و تقریبا اکثر کشور های حاشیه خلیج فارس دیده شده و نتایج منفی داشته است، امروز ما شاهد عدم اعتماد مردم ایران در مورد مذاکرات سیاستمداران جمهوری اسلامی در مورد تصمیم گیری حقوقی دریای مازندران هستیم که حتی در روزنامه های دولتی هم منعکس شده است که امکان تعلل و واگذاری حق و حقوق آبی ایران در این کنفرانس ها، با باج دهی از طرف مسولان جمهوری اسلامی به روسیه پایان گیرد. جمهوری اسلامی تا کنون با فرصت سوزی ها و تصمیم گیری های ایدولوژیک, تمامیت عرضی و منافع ملی کشور ما را به خطر انداخته است و سیاست گذاری هایش منجر به فقر عمومی مردم ایران شده است. کشوری که با ۸۲ میلیون جمعیت جزو ۸ کشور جهان به لحاظ منابع کانی می باشد، امروز با تحریم های آمریکا از تهیه مایحتاج روزمره اش باز مانده است.
همزمان با اظهارات نخستوزیر عراق، برخی رسانههای ایران نوشتهاند، گروهی از مستشاران آمریکایی برای تحقیق درباره پنج بانک عراقی در بغداد بهسر میبرند. بنابر این گزارشها، مستشاران آمریکایی درباره “انتقال پول به صورت نقد و ارتباط ۵ بانک عراقی با ایران” تحقیق میکنند. ممکن است نتیجه این تحقیقات به تحریم ۵ بانک عراقی مزبور از سوی آمریکا منجر شود. بانک “البلاد اسلامی” عراق یکی از این بانکهاست. آمریکا چند ماه پیش این بانک را به اتهام همکاری مالی و پولی با ایران تحریم کرد. دولت آمریکا همزمان با اجرای تحریمها علیه ایران، نظارت بر بانکهای عراقی را بیشتر کرده تا مانع همکاری بانکی بین ایران و عراق شود. تحقیقات درباره ارتباط مالی بانکهای عراقی با ایران از زمان ریاست جمهوری باراک اوباما آغاز شده بود. اکنون و با فعالشدن تحریمهای دوباره آمریکا علیه ایران، این تحقیقات بار دیگر از سرگرفته شده است. نقل و انتقال پول نقد از ایران به لبنان و سوریه از طریق بانکهای عراقی یکی از موارد مهم تحقیق مستشاران آمریکایی درباره پنج بانک عراقی است.