جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۳

جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۳

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزير؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد
دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا،...
۲ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دادخواهی و صلح
روز يک‌شنبه گذشته، 27 آبان‌ماه سال 1403 خورشيدی با عنوان دادخواهی و صلح و به‌یاد هزاران فرزند جان‌باختۀ ميهن و با تاکيد بر دادخواهی، خشونت‌پرهيزی و صلح‌طلبی در سامانه زوم...
۱ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کارآنلاين
نویسنده: کارآنلاين
دنیایِ واژگون
کتاب در حافظه شهر فراموش شده‌ / و به انتها نزدیک / دنیا تعادلش را در نقطه لغزانی دنبال می‌کند / موریانه‌ها / به جانِ کتاب‌ها افتادند / شب است،...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟
کارنامه اقتصادی، ژئوپولتیکی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی فاجعه آمیز حکومت در برابر همگان قرار دارد. حکومت دینی حتا در ماموریت معنوی خود هم شکست بزرگی خورده و مناسک و...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید پیوندی
نویسنده: سعید پیوندی
تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما
امروز بیش از پیش لازم است که جریانات چپ، ملی و دموکرات صفوف خود را به هم نزدیک کرده و مانع گرایش به سمت راست و جریانات برانداز شوند. هیچ...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
وریشه مرادی
وريشه مرادی دوران دانشجویی از فعالان ان‌جی‌او های شهر سنندج و از قهرمانان رزمی‌کار استان کوردستان و یکی از بنیان‌گزاران انجمن مبارزه با اعتیاد شهر سنندج بود.
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
برتراند راسل، کوشش ناتمام برای کشف فرمول جهان
گرچه روش و متد علمی برتراند راسل از طریق آنالیز منطقی است، نقدهای اجتماعی او ولی متکی به 3 موضوع: عقل، عشق، و ایده آلهای لیبرالیسم بود. برای راسل نظریه...
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری

جنبش «زن، زندگی، آزادی» وچشم‌اندازهای پیش رو…

مشکلات و چالش‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جمهوری اسلامی ژرفای بیشتری یافته‌اند و می‌یابند و گذر فرهنگی مردم از حکومت، علیرغم تلاش مضاعف نظام برای بقایش تغییرات عمده را ناگزیر کرده است. جمع‌بندی تجربۀ خیزش‌های مردمی در چند سال گذشته تا جنبش مهسا، متکی بر استمرار، دامنه دارترشدن و تعیین کننده‌تر شدن این جنبش‌ها است.

مردم ایران سال‌هاست که از فشارهای فزایندۀ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی رنج می‌برند. فروریختن ارزش پول ملی و کاهش بی سابقۀ قدرت خرید مردم، زندگی را به‌خصوص برای زحمت‌کشان و اقشار میانی به مرز غیرممکن نزدیک کرده است. جنبش «زن، زندگی، آزادی»  نشان داد که مردم در مقیاس گسترده ای از جمهوری اسلامی گذر کرده اند و ادامۀ حیات آن را بر‌نمی‌تابند. مردم خواهان تغییرات بنیادی و رفتن رژیم حاکم هستند. با این همه اعتراضات خیابانی نشان داد که بخش بزرگی از آنان علیرغم خواست عبور از جمهوری اسلامی هنوز برای پیوستن به خیابان و اقدامات مدنی فلج کننده در مقابله با رژیم آماده نیستند. آنچه می توان با قاطعیت در مورد ش نظر داد این است که خیزش‌های ۹۶ و ۹۸ تا جنبش «زن, زندگی, آزادی» گویای روند رو به رشد جنبش‌های اعتراضی و مدنی در کشورمان است و نوید روزهای سرنوشت‌سازتری را می‌دهد. چالش‌های بین حکومت و مردم نشان می‌دهد که مردم اکنون خواهان تغییرات عمده  و بنیادین اقتصادی, اجتماعی و فرهنگی هستند، خواسته‌هایی که معنای عملی شدن آن گذار از نظام ولایی با شکلی منطبق با شرایط تحول‌یابندۀ جنبش مردم در آینده‌ی نه چندان دور است.

پس از فروکش کردن موج جنبش «زن, زندگی، آزادی» در خیابان‌ها، جمهوری اسلامی اکنون با آگاهی از این‌که شرایط سیاسی، اجنماعی و اقتصادی می‌رود تا بدتر از پیش شود و حکومت امکانات بهبود این شرایط را ندارد، برای پیشگیری از موج مشابه دیگری از اعتراضات، دست به مجموعه‌ای از اقداما ت با قصد ارعاب و ترساندن مردم از اعتراض و مخالفت با رژیم زده است که از مهم‌ترین این اقدامات اعدام‌های گسترده است.

بهبود نسبی مناسبات با عربستان و تلاش برای عادی کردن روابط در منطقه نیز با هدف‌ حفظ امنیت حکومت از یک ‌طرف و کاهش فشار و گشایش و برقراری مناسبات اقتصادی از طرف دیگر بوده است. همین‌طور یکپارچگی بیشتر در درون حکومت با انتصاب جانشینی سر‌سپرده‌تر برای  شورای امنیت ملی را هم میتوان از اقدامات برشمرده در جهت از سر راه برداشتن مشکلات سرکوب و جانشینی مخاطره‌آمیز ولی فقیه دانست. تلاش‌های اخیر برای احیای برجام نیز در راستای کاستن فشارو به‌دست آوردن امکانات اقتصادی بیشتر برای بقاست. جمهوری اسلامی اکنون تردیدی ندارد که دامنۀ مشکلات خودساخته گسترده‌تر از آن است که بتواند از پس آن برآید و خیز تلاش مضاعفی را در عرصه‌های گوناگون برای کم کردن دامنۀ این مشکلات برداشته است.

نیروها و احزاب اپوزیسیون اما در چند پارچگی, بلاتصمیمی و آشفتگی به سر می‌برند. دهه‌ها سیطرۀ حکومت‌های تمامیت‌گرا و سرکوب‌گر مانع از آن شده است که فرهنگ همکاری و همگامی بین احزاب و اتحاد پیرامون حد اقل‌ها تمرین شود و شکل بگیرد. هر حزب و هر نحله‌ای در تلاش نامیسر برای کسب هژمونی برای خود است و بازار اتهامات به دیگران پر رونق. علیرغم شکل‌گیری اتحادهای معینی در سطح جنبش که نشان از واقع‌بینی سیاسی دارد، اپوزیسیون ما هنوز تا اتحادهای مؤثر فاصلۀ زیادی دارد و ازسکتاریسم  رنج می‌برد.

جنبش همبستگی و اعلام موجودیت آن تصور مثبت در دستور قرار گرفتن اتحاد وسیع اپوزیسیون برای دمکراسی و گذار از جمهوری اسلامی را ایجاد کرد. اما تجربه نشان داد که نه چنین پتانسیلی را داشت و نه در عمل و فکر قدم در این راه گذاشت. همبستگی که با انگیزۀ اقبال رهبری اعتراضات با محوریت آقای رضا پهلوی با سرعت شکل گرفت، نتیجۀ مذاکرۀ بین احزاب و بین  نحله‌های گوناگون نبود و به همین دلیل شکست خورد. پس از شکست جنبش همبستگی و با برجسته‌تر شدن نقش مخرب افراطیون سلطنت طلب، به نظر می‌رسد احزاب و نحله‌های اپوزیسیون  با گذشت زمان و با اتکا به تجربۀ تا کنونی و مطالبۀ جنبش داخل کشور، به بررسی مجدد راهکارهای گذار از جمهوری اسلامی و سیاست‌های تاکنون اتخاذ شده مشغول‌اند. کمی طولانی‌تر شدن گذار از نظام موجود می‌تواند هم به یکپارچگی و تعین فکری و سازمانی احزاب و نحله‌ها، و هم به شکل‌گیری اعتماد و اتحاد بین نحله‌ها برای استقرار دمکراسی در کشور کمک کند.

امروز جنبش «زن، زندگی، آزادی» سنگرهای فرهنگی مهمی را درنوردیده است، و زنان کشورمان با تلاشی مستمر و خستگی‌ناپذیرگام‌هایی جدی به سوی رفع تبعیض و نابرابری در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی برداشته‌اند و  دست‌آوردهایی آشکارا در تضاد با قوانین مردسالارانه و تبعیض‌آمیز جمهوری اسلامی کسب کرده‌اند.

جنبش مهسا با همۀ افت و خیزهایش به جنبش همۀ مردم ایران برای تحقق خواسته‌های بنیادین سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است. این چالشی است که حکومت را بیشتر و بیشتر در گوشه‌ای سخت و دشوار قرار می‌دهد. پاسخ به این چالش دو جواب متفاوت دارد؛ یکی تن دادن به خواست‌های مردم و واگذاری ادارۀ امور به مردم و ارادۀ برخاسته از صندوق رای و دیگری رفتن قهرآمیز. تجربه‌های تاکنونی نشان داده‌اند که جمهوری اسلامی در عمل در جهت رفتن با خشونت و قهر گام برمی‌دارد. امکان خود اصلاحی نظام به دلیل خصلت به غایت مافیایی قدرت در همۀ وجوه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از بین رفته است. از همین رو است که هر اقدامی برای ماندگار شدن در مسیر «خود سرنگونی» اثر می‌گذارد.

چه باید کرد؟

مشکلات و چالش‌های سیاسی، فرهنگی و اقتصادی جمهوری اسلامی ژرفای بیشتری یافته‌اند و می‌یابند و گذر فرهنگی مردم از حکومت، علیرغم تلاش مضاعف نظام برای بقایش تغییرات عمده را ناگزیر کرده است. جمع‌بندی تجربۀ خیزش‌های مردمی در چند سال گذشته تا جنبش مهسا، متکی بر استمرار، دامنه دارترشدن و تعیین کننده‌تر شدن این جنبش‌ها است. این آن شرایطی است که اهمیت و آمادگی سیاسی نیروها و نحله‌های سیاسی که هنوز به طور عمده در پراکندگی به سر می‌برند، را برای تاثیرگذاری و هدایت جنبش را در دستور قرار می‌دهد. اکنون وقت آن رسیده است که سازمان‌ها و احزاب سیاسی ضمن تبلیغ و مبارزه برای خواسته‌ها و اهداف درازمدت خویش، این خواسته‌ها و اهداف را با گذار از جمهوری اسلامی و استقرار دمکراسی در کشور پیوند نزنند، زیرا رفتن جمهوری اسلامی و استقرار دمکراسی مسئله‌ای فراحزبی و ملی است و پتانسیل وسیع‌ترین اتحاد را در خود دارد. اتحادی که مطمئناً تاثیری مثبت بر روندهای مبارزاتی تعیین کننده در داخل کشور خواهد داشت. این اتحاد نه مانع اتحادهای درون نحله‌ای است و نه مشکلی برای فعالیت مستقل احزاب در راستای اهداف برنامه‌ای‌شان. تنها در فردایی دمکراتیک وآزاد است که همۀ احزاب و نیروها می‌توانند در رقابتی آزاد، از طریق صندوق رای، برای فرم دادن جامعه در راستای آرمان‌ها و اهداف برنامه‌ای‌شان تلاش کنند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۵ تیر, ۱۴۰۲ ۸:۳۹ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادخواهی و صلح

دنیایِ واژگون

مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟

تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما

وریشه مرادی