دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۲

دوشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۲

غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
نگاره‌ها
نسل‌ها می‌آیند ومی‌روند؛ گاه مبارزه می‌کنند برای زندگی. گروهی کوچ می‌کنند با دل در گرو خاک آبا و اجدادی ... و شاید اندکی تاریخ و سرنوشت بسازند. حاکمان هم گاه...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

تحلیلی از اوضاع روز منطقه

با در نظر گرفتن آرایش احتمالی در حال شکل‌گیری در منطقه و تحولاتی که ترکیه در مرکز آن قرار دارد و هم‌نوایی ترکیه با ارکستر ناتو و تلاش غربی‌ها و خصوصاً آمریکا برای خنثی‌سازی چین (سفر پیاپی مقامات آمریکایی به چین) در تحولات جاری و تلاش برای خنثی‌سازی ایران (هم از طریق مذاکرات پشت پرده و بی‌سرانجام و هم از طریق جنگ روانی) و نبودن هیچ چشم‌اندازی برای پایان جنگ اوکراین هنوز خیلی زود است که تصور کنیم با مصالحهٔ ایران و عربستان در اسفندماه سال گذشته وارد روندی بی‌بازگشت از تشنج‌زدایی در منطقه شده‌ایم.

با گردش به‌غرب ترکیه بوی بهبود از اوضاع منطقه به مشام نمی‌رسد.

ژست‌های میانه‌ایستادن ایرانی‌ها حاکی از جدی بودن نقشه‌های غرب ومتحدانش در ماه‌های آتی است. کشاکش‌هایی بیشتری در منطقه وجهان برای یارگیری بیشتر درجریان است.

به نظر نمی‌رسد در آیندهٔ خیلی نزدیک توافق‌هایی میان ایران وآمریکا حاصل شود. ایرانی‌ها این مسئله را در مذاکرات پشت پرده با آمریکا فهمیده‌اند. پس از بیانیهٔ مشترک روسیه و کشورهای عربی منطقه، خرازی رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی با سفیر ژاپن ملاقات می‌کند و از مذاکرهٔ ژاپن و روسیه برای حل اختلاف روسیه و ژاپن بر سر چهار جزیره می‌گوید تا با روس‌ها مقابله‌به‌مثل کرده باشد. سفیر روسیه احضار و موضع روسیه در مورد سه جزیرهٔ ایرانی شماتت می‌شود. رئیس ستاد مشترک ارتش مصاحبه می‌کند ومی‌گوید برنامه‌ای برای خرید جنگندهٔ سوخو از روسیه نداریم. برای چندمین بار ایران ارسال سلاح برای روسیه در جنگ اوکراین را تکذیب می‌کند. آقای خامنه‌ای در چند هفته پیش گفت بروید و توافق کنید، ولی زیرساخت هسته‌ای را نگه دارید. اما خبری از نرمش طرف مقابل نیست. بیشتر روزنامه‌های داخلی در ده روز گذشته مانور سراسری ضدروسی دادند تا به غربی‌ها بگویند روسیه نه قابل اعتماد است و نه متحد ما. تمام این تلاش‌ها صورت می‌گیرد تا به طرف غربی و آمریکایی ثابت کنند ما داریم شرط شما را در عدم حمایت از جنگ روسیه به جا می‌آوریم تا شاید طرف مقابل انعطافی در مذاکرات مخفی از خود نشان دهد.

طنازی علی‌اکبر صالحی برای غربی‌ها که گفته بود ایران سگک کمربندی است که محاصرهٔ روسیه را کامل می‌کند، هنوز از یادها نرفته، ولی به نظر می‌رسد این طنازی‌ها و این مانورهای رسانه‌ای گسترده علیه روس‌ها برای غرب کفایت نمی‌کند و ایران باید تا کنون فهمیده باشد که آمریکا و غرب در شرایط فعلی برنامه‌ای برای توافق ندارند.

در مقابل مرور رفتار امپریالیسم آمریکا ومتحدان اروپاییش در مقابل ایران کاملاً تهاجمی است و هیچ نشانی از تصمیم به آشتی ندارد.

ترکیه ناگهان برخلاف تعهدی که به روسیه داده بود، اسرای گردان آزوف را تحویل اوکراین می‌دهد. ترکیه در اجلاس ناتو ناگهان پشتک‌وارو می‌زند و با عضویت سوئد در ناتو در قبال دریافت وام و اف ۱۶ و موارد دیگر موافقت می‌کند.

عربستان و امارات که قبلاً حاضر به سرمایه‌گذاری در ترکیه نبودند، ناگهان بلافاصله پس از توافق ترکیه با آمریکا و ناتو میزبان اردوغان می‌شوند و قراردادهای چند ده میلیاردی با ترکیه می‌بندند.

پاشینیان غرب‌گرا در ارمنستان مقابل آذربایجان کوتاه می‌آید و علی‌اف و پاشینیان روسیه را رها می‌کنند و در آمریکا دنبال عقد قرار داد صلح می‌گردند  تا راه را برای ایجاد کریدور زنگزو و ارتباط زمینی ترکیه با باکو را بدون دخالت ایران و روسیه هموار کنند.

ولایتی مشاور رهبر به این خطر پی برده و روسیه را به دخالت فعال در قفقاز جنوبی در همکاری با ایران فرا می‌خواند.

گرجستان پروندهٔ گشوده‌ای برای غرب و ناتو است و ناآرامی‌های اخیر در این کشور حکایت از دخالت گستردهٔ ناتو در این کشور و اوکراینی کردن آن است. تحلیل حزب کمونیست متحد گرجستان به درستی با جزئیات به این مسئله پرداخته است . فشار بر عراق که از نظر مالی و اقتصادی در چنبره آمریکا گرفتار است، تشدید می‌شود تا از معاملهٔ با ایران پرهیز کند. ۱۴ بانک خصوصی عراقی به خاطر معامله با ایران تحریم می‌شوند تا تجارت ۱۱ میلیارد دلاری ایران و عراق را محدود کنند. آمریکا به بهانهٔ توقیف کشتی‌ها از سوی ایران ناوشکن جدید و جنگنده های اف ۱۶ را به خلیج فارس می‌فرستد.

درهنگامه‌ای که ماه عسل ناتو با ترکیه شروع شده، بیانیه‌ای علیه ایران صادر می‌کند و ایران را از ایستادن کنار روسیه در جنگ اوکراین برحذر می‌دارد و از ایران می‌خواهد برنامهٔ توسعهٔ هسته‌ای وموشکی‌اش رامتوقف کند.

دوباره ادعای مالکیت امارات در مورد سه جزیرهٔ ایرانی داغ می‌شود و روسیه به گمان این‌که امضایش در پای این قرارداد منفعت بلندمدت می‌آورد، بیانیه را امضاء می کند. شاخ آمریکا از میدان نفتی مشترک ایران و کویت و عربستان بیرون می‌زند و این دو کشور ادعا می‌کنند ایران حقی بر این میدان ندارد. اروپایی‌ها تحریم‌های جدید علیه ایران وضع می‌کنند. کنگرهٔ آمریکا تصویب می‌کند تا مبلغی را برای تجهیز اقلیم کردستان به سامانهٔ ضدموشکی و ضدهوایی در سال ۲۰۲۴ اختصاص دهند. این اقدام برای جلوگیری از موشک‌باران ایران برای سرکوب مخالفان مسلح در آن خطه صورت می‌گیرد. ارتباطات تنگاتنگی بین اقلیم کردستان و حکومت باکو و اسرائیل برای هماهنگی‌های بعدی برقرار می‌شود.

امارات و عربستان قبلاً با اهداف خاص خود به سوریه نزدیک شده‌اند و می‌خواهند این کشور را به جهان عرب برگردانند. بلکه بتوانند سوریه را از دامان ایران و روسیه بیرون بکشند. بشار اسد در کنفراس اتحادیهٔ عرب اسلام سیاسی و اخوانیسم را محکوم می‌کند.

به نظر می‌رسد ناتو و ترکیه و حتی کشورهای حاشیهٔ خلیج فارس به اضافهٔ اسرائیل برای برنامه‌های بعدی با هم هماهنگ شده‌اند. خلاصه برنامهٔ مهار ایران به شکل جدید کلید خورده است و در این میان ترکیه به پشتیبانی ناتو و آمریکا نقش بیشتری ایفاء خواهد کرد. هدف بزرگتر غرب در این مهار به زانو در آوردن روسیه در جنگ اوکراین و احتمالاً گشودن جبهه‌ای جدید علیه روسیه و ایران در قفقاز جنوبی است. بیرون رفتن روسیه از توافق غلات که با نظارت ترکیه صورت گرفته بود، احتمالاً واکنشی به حملهٔ پهپادی به پل کریمه و ارسال بمب‌های خوشه‌ای از سوی آمریکا به اوکراین و نیز گردش به غرب کامل ترکیه در تحولات اخیر است.

پایانی بر جنگ اوکراین در آیندهٔ نزدیک متصور نیست. علیرغم ضدحمله‌های پرتلافات اوکراینی‌ها این کشور توفیقی درجبهه‌ها برای پس راندان روس‌ها نداشته است. سؤال اصلی این است:

آیا غرب به ایران بی‌طرف و مبراشده از جنگ اوکراین حاضر است امتیاز دندان‌گیری بدهد بدون این که امتیازهای بزرگتری از ایران گرفته باشد؟

آیا خواب احتمالی اردوغان و علی‌اف در مورد قفقاز جنوبی و دالان زنگزو تعبیر می‌شود؟ آیا روسیه با وجود درگیر بودن در جنگ اوکراین انگیزه و یا توانی برای مداخله در قفقاز جنوبی دارد؟ با در نظر گرفتن آرایش احتمالی در حال شکل‌گیری در منطقه و تحولاتی که ترکیه در مرکز آن قرار دارد و هم‌نوایی ترکیه با ارکستر ناتو و تلاش غربی‌ها و خصوصاً آمریکا برای خنثی‌سازی چین (سفر پیاپی مقامات آمریکایی به چین) در تحولات جاری و تلاش برای خنثی‌سازی ایران (هم از طریق مذاکرات پشت پرده و بی‌سرانجام و هم از طریق جنگ روانی) و نبودن هیچ چشم‌اندازی برای پایان جنگ اوکراین هنوز خیلی زود است که تصور کنیم با مصالحهٔ ایران و عربستان در اسفندماه سال گذشته وارد روندی بی‌بازگشت از تشنج‌زدایی در منطقه شده‌ایم.

به قول شاعر: گمان مبر که به پایان رسید کار مغان / هزار بادهٔ ناخورده در رگ تاک است.

 

م – نوید

سی‌ام تیر ۱۴۰۲

 

تاریخ انتشار : ۵ مرداد, ۱۴۰۲ ۹:۳۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. مهرداد دارستانی گفت:

    ناآرامی ها و تشنجات درون اسراییل هیچ ارتباطی به این افسانه ها ندارد یا شما دوست دارید داستان را از پنجره اسراییل (سانتیمالتهایش) نگاه کنید و قصه های سیاسی تعریف کنید ؟؟؟؟
    منطقه کجاست ؟؟؟؟؟

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴

سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان