سرانجام و پس از ۱۷۱ روز جنگ و کشتار وحشیانهٔ مردم فسطین در نوار غزّه، ایالات متحدهٔ آمریکا تسلیم فشارهای گستردهٔ بینالمللی مبنی بر ضرورت تأمین آتش بس فوری در غزّه شد و شورای امنیت سازمان ملل متحد موفق گردید دوشنبه، ۶ فروردین ۱۴۰۳ (۲۵ مارس ۲۰۲۴ میلادی) قطعنامۀ ۲۷۲۸ را با ۱۴ رأی موافق، بدون رأی مخالف و با رأی ممتنع ایالات متحدهٔ آمریکا تصویب کند.
ما فداییان خلق ایران از نخستین روز آغاز جنگ ضمن محکوم کردن و غیرقابل توجیه خواندن عملیات مسلحانه و نظامی علیه مردم بیدفاع غیرنظامی، همراه و همصدا با آزادیخواهان جهان خواهان آتشبس فوری و تأمین حقوق حقّهٔ مردم فلسطین شدیم. با این رویکرد ما مهار مقاومت آمریکا و تصویب قطعنامهٔ شورای امنیت را یک پیروزی بزرگ برای مردم بیگناه غزّه و فلسطین و تمامی آزادیخواهان جهان میدانیم.
در روند تصویب قطعنامه، بسیاری از سخنرانان بر این نکته تأکید کردند که این تنها اولین گام بهسوی یک آتشبس دائمی است. نمایندهٔ موزامبیک با معرّفی پیشنویس قطعنامه به نمایندگی از سوی ۱۰ عضو غیردائمی شورای امنیت، «بر ضرورت پایان دادن به فاجعۀ غزّه» که «یک تهدید آشکار برای صلح و امنیت بینالمللی است»، تأکید کرد.
قطعنامهٔ شورای امنیت خواستار برقراری آتشبس فوری در طول ماه رمضان شد، با این رویکرد که در ادامهٔ خود منجر به آتشبس پایدار و دامنهدار شود. قطعنامه همچنین خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط همهٔ گروگانها و همچنین تضمین دسترسی بشردوستانه برای رفع نیازهای پزشکی و سایر نیازهای بشردوستانه آنان است. قطعنامه از طرفین میخواهد به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی در رابطه با همهٔ افرادی که بازداشت میکنند، عمل کنند. شورای امنیت خواهان تضمین برای رفع نیازهای پزشکی و سایر نیازهای مردم غزّه شد و بر نیاز فوری به گسترش جریان کمکهای بشردوستانه و تقویت حفاظت از غیرنظامیان در غزّه تأکید کرده و خواستار رفع تمامی موانع بر سر راه کمکهای بشردوستانه، در مقیاس و مطابق با قوانین بینالمللی، و همچنین رفع تمامی موانع اجرای قطعنامههای ۲۷۱۲ و ۲۷۲۰ (دو مصوّبۀ سال ۲۰۲۳ میلادی) شورای امنیت شد.
در پیآمد نزدیک به شش ماه حملات بیوقفهٔ ارتش اسراییل به غزّه و بمبارانهای شبانهروزی و عملیات رزمی نیروهای زرهی اسراییل که به قتلعام مردم این نوار مسکونی در ابعادی غیرقابل تصوّر انجامیده، تعداد کشتهشدگان شناسایی شده در غزّه از مرز سیودوهزار نفر هم گذشته است و هزاران نفر نیز مفقودالاثرند و احتمالاً زیر آوار ماندهاند. تاکنون بیش از دو میلیون نفر مردم فلسطین در چادرها و زیر آوارهای فروریختۀ ساختمانهای مسکونی در شمال و جنوب غزّه زمستان را بهسر میبرند. کمبود مواد غذایی و محاصرۀ غزّه به وسیله اسراییل با حمایت غرب و شمال جهانی، بهویژه آمریکا، مردم بیپناه غزّه را با شیوع انواع بیماریهای واگیردار در خطر مرگ قریبالوقوع قرارداده است.
بر مبنای تمامی تحقیقها و گزارشهای منتشره قحطی در غزّه قریبالوقوع است و پیآمدهای آنی و بلندمدت بر سلامتی نسلی را به همراه خواهد داشت. قبل از جنگ اخیر، هشتدهم درصد از کودکان زیر ۵ سال دچار سوءتغذیهٔ حاد بودند. این رقم اکنون به بیست برابر قبل و در شمال غزّه به دوازدهونیم تا شانزده درصد رسیده است. در حال حاضر، کودکان به دلیل اثرات ترکیبی سوءتغذیه و بیماری در حال مرگاند. اثرات درازمدت سوءتغذیه و مصرف کم غذاهای حاوی مواد مغذی، عفونتهای مکرر، کمبود خدمات بهداشتی و درمانی رشد کلی کودکان را کند میکند و سلامت و رفاه کلّ نسل آینده ساکنان غزّه را به خطر میاندازد.
نمایندۀ الجزایر با استقبال از تصویب قطعنامه تأکید کرد این مسئولیت شورای امنیت است که از اجرای مفاد آن اطمینان حاصل کند. این شورا پیوسته در مورد تعهدات طرفین در مورد احترام به قوانین بینالمللی به اتفاق آراء موافقت کرده است. در حالی که متن تصویبشده گام مهمیست که شورای امنیت میتواند بر پایۀ آن برای رسیدگی به وضعیت غزّه وظایف خود را انجام دهد. وی تاکید کرد تلاش در جهت تحقّق آتشبس دائمی و صلح پایدار در منطقه ضروری است. تصویب این قطعنامه درعینحال پیروزى جامعهٔ جهانى و نشاندهندۀ همدردى آنان با رنج و حرمان مردم فلسطین و محکومیت کشتار بیش از دههزار کودک و بیش از سىودوهزار انسان محبوس در جغرافیاى تنگ غزّه توسط اسراییل است.
ما امیدواریم طرفین درگیر در جنگ غزّه به تعهدات خود عمل کرده و اقدامات ضرور را مطابق قطعنامۀ شوراى امنیت سازمان ملل اتخاذ کنند. ما بر این باوریم که فشار بینالمللی که موفق به مهار و شکست مقاومت آمریکا شد، قادر خواهد بود اسراییل را نیز وادار به تن دادن به ارادهٔ مترقّی جهانی و توقف نسلکشی فلسطینیان کند. تأمین این خواست جهانی نیازمند تداوم اعمال فشار سازمان ملل و کاربست تمام ابزار قانونی موجود برای تحقّق آن است.
سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) ضمن استقبال از قطعنامۀ شوراى امنیت سازمان ملل امیدوار است این قطعنامه در راستاى تحقّق آتشبس پایدار و زندگى صلحآمیز دو ملت فلسطین و اسراییل متحقّق شود.
چهارشنبه، ۸ فروردین ۱۴۰۳ (۲۷ مارس ۲۰۲۳ میلادی)
هیئت سیاسی – اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)