دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۵

دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۵

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان
روند اخراج گسترده مهاجران افغان از ایران، که با دامن زدن به افغان‌ستیزی و با هدف انحراف افکار عمومی صورت می‌گیرد، اقدامی تلخ، ناعادلانه و تأسف‌برانگیز است. این سیاست در...
۱۶ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!
اساساً مفهومی به نام «جرم سیاسی» موضوعیت و معنایی ندارد. جرم‌شماری این فعالیت‌های حقوق بشری غیرقانونی‌ست و باید ممنوع شود. فعالیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اقدامی مجرمانه نیست و نمی‌تواند...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پروین همتی
نویسنده: پروین همتی
#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری

۲۵ نوامبر، روز جهانی رفع خشونت علیه زنان، تداوم خشونت و نقض حقوق اساسی زنان در ایران

به گزارش مرکز آمار ایران در بهار امسال درمجموع ۱۶ هزار و ۲۶۴ نفر به‌‏ دلیل همسرآزاری توسط سازمان پزشکی قانونی معاینه شده‌‏اند که از این رقم ۱۵ هزار و ۷۶۴ مورد یعنی ۹۶ درصد آن به زنان اختصاص داشته است.


روز جهانی محو خشونت علیه زنان هر ساله در ۲۵ نوامبر به یاد سه خواهر میرابال، فعالان سیاسی جمهوری دومینیکن که در سال ۱۹۶۰ به طرز وحشیانه ای به قتل رسیدند، برگزارمی شود. این روز به عنوان نماد مقاومت و مبارزه زنان علیه خشونت و تبعیض شناخته می شود. همه ساله در این روز مردم در سراسر جهان خواستار اقدامات بیشتر کشورها برای حمایت از زنان هستند. شعار امسال سازمان ملل متحد “اتحاد و سرمایه گذاری برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران بدون بهانه! ” است. کمپین امسال از دولت‌ها و شهروندان سراسر جهان می‌خواهد تا نحوه سرمایه‌گذاری، تلاش‌ها و ابتکارات خود را برای ایجاد جهانی عاری از خشونت علیه زنان با هدف الهام بخشیدن به دیگران، به اشتراک بگذارند.

خشونت علیه زنان به واسطه جنسیت‌شان در همه زمینه‌ها، اعم‌ از نفرت‌پراکنی در اینترنت، جرایم جنسی و خشونت خانگی از شایع ترین و فراگیرترین موارد نقض حقوق بشر در جهان بوده که اغلب پنهان می ماند، زیرا بسیاری از زنان در جوامع مختلف به دلیل آبرو، مجازات های سخت و عدم حمایت قانونی از ابراز آن می ترسند. خشونت علیه زنان ورای طبقه، نژاد، موقعیت اجتماعی و فرا مرزی بوده و محدود به جامعه خاصی نیست. زنان صرف نظر از تحصیلات و یا موقعیت اقتصادی خود، با انواع خشونت های جسمی، جنسی و کلامی رو می شوند. زنانی که همزمان تعلق به اقلیت‌های قومی و مذهبی دارند خشونت بیشتری را تجربه میکنند. برآوردهای منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که تقریباً یک سوم زنان در سراسر جهان در طول زندگی خود مورد خشونت فیزیکی و‌یا جنسی توسط شریک صمیمی یا خشونت جنسی غیر شریک قرار گرفته‌اند (۱). این آمار نشان‌دهنده گستردگی و شدت این مشکل جهانی است و بر نیاز به اقدامات فوری و گسترده برای مقابله با خشونت علیه زنان تأکید می‌کند.

در ایران، حقوق زنان با تصویب قوانینی که زنان را به دلیل جنسیت شان، از حقوق مدنی و کیفری برابر با مردان محروم می کند، پایمال شده است. قوانینی که به زن می‌فهمانند تو بالغ نیستی و این مردان هستند که باید در مورد تمامی امورات مهم زندگی‌ات تصمیم بگیرند. این قوانین می‌توانند زنان را از تصمیم‌گیری‌های مستقل و حق انتخاب در زندگی شخصی و اجتماعی‌شان محروم کنند. قوانینی که نه تنها ازدواج کودکان و تعدد زوجات را ترویج می‌کنند، بلکه زنان را وادار به باروری بیشتر و سقط جنین را محدود کرده، و حق داشتن پوشش اختیاری، طلاق و حضانت را از آنها سلب می‌کنند. قوانین تبعیض آمیزی که منجر به گسترش قتل‌های ناموسی و خشونت علیه زنان از خانه تا خیابان و محل کار می انجامد.

اسید پاشی و مسمومیت دانش آموزان دختر که دلایل و کسانی که پشت مسمومیت های سریالی در مدارس و اسیدپاشی در اصفهان بودند، هیچوقت مشخص نشد، حذف زنان از بسیاری از مسابقات ورزشی یا ورزشگاه‌ها نمونه ها ‌ی دیگری از خشونت سیستماتیکی است که زنان در این سال‌ها متحمل شده‌اند.

به گزارش مرکز آمار ایران در بهار امسال درمجموع ۱۶ هزار و ۲۶۴ نفر به‌‏ دلیل همسرآزاری توسط سازمان پزشکی قانونی معاینه شده‌‏اند که از این رقم ۱۵ هزار و ۷۶۴ مورد یعنی ۹۶ درصد آن به زنان اختصاص داشته است و ‏می‌‏توان گفت که زنان قربانیان اصلی خشونت‌‏های خانگی و همسرآزاری‌‏اند. زن‌کشی بالاترین سطح بروز زن‌بیزاری و زن‌ستیزی در جهان است (۲،۳). طبق گزارش سازمان ملل متحد که بر اساس داده‌های گزارش از کشورهای عضو این سازمان بدست آمده، در سال ۲۰۲۳، حداقل ۵۱۱۰۰ زن، از طرف شریک جنسی و یا به دست نزدیک شان به قتل عمد رسیده‌اند. یعنی هر ۱۰ دقیقه یک زن به قتل می رسد (۲،۳).

در ایران خشونت دولتی و مرد سالارانه علیه زنان در اشکال گوناگونی از جمله خشونت خانگی و قتل‌های ناموسی مشاهده می‌شود. بر أساس گزارش‌های حقوق بشری هه‌نگاو در ایران تنها در سال گذشته ۱۲۲ زن‌کشی در ایران به ثبت رسیده است. بخش عظیمی از این قتل‌ها توسط اعضای خانواده نزدیک زن انجام شده‌اند. قتل‌های منتسب به قتل‌های ناموسی تنها بخشی از زن‌کشی‌ها را شامل می‌شوند. در رسانه‌ها، قتل زنان معمولاً به اختلافات خانوادگی، مسائل ناموسی یا نزاع‌های جزئی روزمره نسبت داده می‌شود. این در حالی است که بیش از یک دهه از بحث‌‌ها دربارهٔ لایحهٔ منع خشونت علیه زنان که به لایحهٔ «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» و بعدها به لایحهٔ «حفاظت از زنان در برابر سوء رفتار» تغییر نام داد، می‌گذرد، لایحه‌ای که حتی یک سال و نیم از تصویب کلیات آن نیز می‌گذرد اما همچنان در مجلس مسکوت باقی مانده است (۴). پدیده زن کشی فراتر از آمار و ارقام است و ریشه در جامعه مردسالار ایران دارد که با حمایت از قوانین و آداب و رسوم، زندگی زنان در ایران را دیکته می کند. این ساختارها و قوانین اجتماعی، فرهنگی نیازمند بازنگری اساسی است.

قوانین مربوط به قتل‌های ناموسی بازدارندگی کافی را نداشته و به راحتی به مردان اجازه می‌دهند که زنان و دختران خود را به قتل برسانند. حقوق «زنان» نه تنها در اولویت قانونگذار نیست، بلکه فقدان قوانین پیشگیرانه و نظام های حمایتی مؤثر نشان از ضعف این ساختارها در حمایت از حقوق زنان دارد. زنان، خواهان جایگاه شایسته خود، رفع تبعیض‌ها، خشونت و ممنوعیت‌های ظالمانه‌ای هستند که عرصه پیشرفت را برای آنان تنگ می کنند. برابری جنسیتی و آزادی زنان یک حق اساسی بشر است و تأمین، تضمین و تثبیت آن‌ها با دموکراسی وتحقق تحول دموکراتیک رابطه تنگاتنگ دارد. بدون مشارکت کامل و برابر زنان، هیچ جامعه ای نمی تواند به توسعه پایدار و عدالت اجتماعی دست یابد.

خشونت علیه زنان به منزله نقض شدید حقوق انسانی آنهاست و حق زندگی، سلامت و تمامیت بدنی آنها را نقض کرده و یک عامل اساسی در ایجاد نابرابری جنسیتی است. مبارزه با زن کشی نیازمند تلاش جمعی برای تغییر نگرش، اصلاح قوانین و ایجاد سیستم های حمایتی برای زنان است. از آنجایی که در حال حاضر هیچ قانون پیشگیرانه و سیستم‌های حمایتی مؤثری برای حمایت از حقوق زنان وجود ندارد، خانه‌های امن موجود در ایران برای زنان تنها در صورتی می‌توانند به هدف اصلی خود نزدیک شوند که فعالان حقوق زنان در جامعه مدنی بتوانند این نهادها را در اختیار گرفته وآنها را به شیوه ای مردمی اداره کنند.

 

منابع:
1. Violence against women
2. قتل بیش از ۵ زن در هر ساعت / گزارشی فاجعه‌بار از زن کشی به بهانه قتل خانم خبرنگار ایرنا!
3. قتل بیش از ۵ زن در هر ساعت | دیدبان ایران
4. خشونت علیه زنان و لایحه‌ای که خاک می‌خورد – ایسنا

بخش : زنان
تاریخ انتشار : ۵ آذر, ۱۴۰۳ ۲:۳۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه «همگامی» در محکومیت اخراج فله‌ای مهاجران افغان

خواست مشترک و فراگیر مبارزان میهن‌دوست ایران، آزادی بی‌قیدوشرط زندانیان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است!

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس