چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۸

چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۱:۵۸

"همگامی" خواهان لغو حکم اعدام خانم پخشان عزیزی و آزادی فوری ایشان است
همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ایران انزجار شدید خود را از حکم اعدام خانم عزیزی اعلام میدارد و خواهان آزادی هرچه زودتر ایشان و سایر زندانیان سیاسی ایران و...
۲۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
نویسنده: همگامی برای جمهوری سکولار دموکرات در ايران
حجاب اجباری، محدودیتی بزرگ برای ورزش دختران
ما از جامعه ی ورزشی ایران، خصوصا مردان ورزشکار، انتظار داریم که برای رفع کلیه ی محدودیت ها از جمله حجاب اجباری، کنار زنان ورزشکار بایستند. ما همچنین از نهادهای...
۲۶ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: نسرین ستوده و صدیقه وسمقی
نویسنده: نسرین ستوده و صدیقه وسمقی
حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی
حق دادخواهی و داشتن یک نظام قضایی منصف و برخورداری از دادرسی عادلانه از جمله حقوق اساسی ملت‌ها است، و این اهداف، جز در زیر چتر حمایت یک نهاد قضایی...
۲۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیروان منصوری
نویسنده: سیروان منصوری
صلح متزلزل در سوریه جدید
پس از سقوط دیکتاتوری اسد, انتقال قدرت در سوریه منظم تر از آن چیزی بوده است که بسیاری انتظار داشتند. اما آیا حاکم جدید حاضر به سازش های پایدار هست؟...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
نویسنده: مهند النجار و ماکسیمیلیان پاپ - برگردان رضا کاویانی
موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت
روز یکشنبه ۱۲ ژانویه ۲۰۲۵, صد وششمین سالگرد به قتل رساندن رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت بود. مطابق معمول در این روز همه ساله در شهر برلین یادبود قتل رهبران...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا کاویانی
نویسنده: رضا کاویانی
داشتم پوست می انداختم
در سپیدار خیال، باز می خواندم این سرود: من به پایان نمی اندیشم ...
۲۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
چرا سلطنت‌طلب‌ها در توهم خودبزرگ‌بینی به‌سر می‌برند؟
اساساً نوع نگاه و برخورد راست‌های افراطی با دیگران، بر مبنای دوقطبی‌سازی شدید شکل می‌گیرد: یا به‌طور کامل از آن‌ها حمایت می‌کنند یا به سرکوب و حتی حذفشان می‌پردازند. این...
۲۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده

صلح متزلزل در سوریه جدید

پس از سقوط دیکتاتوری اسد, انتقال قدرت در سوریه منظم تر از آن چیزی بوده است که بسیاری انتظار داشتند. اما آیا حاکم جدید حاضر به سازش های پایدار هست؟ بسیاری از مردم سوریه در این مورد تردید دارند.

مادین الاحمد النعیمی, قدم به قدم در میان آوارها می جنگید. او تقریباً ۱۳ سال پس از فرار از جنگ سوریه و پناه آوردن به لبنان، در ماه دسامبر پس از سقوط دیکتاتور بشار اسد به روستای زادگاهش النهریه در نزدیکی شهر حمص در غرب سوریه بازگشت. نعیمی برای ورود دوباره به خانه اش هیجان زده بود. او در یک صحبت تلفنی گفت “چیزی نمانده بود. شبه نظامیان حزب الله، متحدان اسد، النهریه و سایر نقاط منطقه را اشغال کرده و همه چیز را غارت کرده بودند, آنها همه چیز را دزدیده و با خود برده اند.

بازسازی دشوار
نعیمی،
۴۸ ساله، اکنون بار دیگر به لبنان بازگشته و با همسر و شش فرزندش در چادر پناهندگان زندگی می کند. او برای آژانس پناهندگان سازمان ملل و سایر سازمان های امدادی کار می کند. می خواهد پول پس انداز کند تا بتواند برای همیشه در سوریه زندگی کند. ولی در حال حاضر در النهریه نه برق وجود دارد و نه آب. اما نعیمی می گوید که به آینده خوشبین است.


بسیاری از سوری ها در وضعیتی مشابه نعیمی هستند.
یک ماه است که از سرنگونی اسد می گذرد. برای بسیاری از مردم هنوز باور کردنی نیست که رژیم اسد واقعاً به پایان رسیده است. در عین حال، آنها به طور فزاینده ای متوجه هستند که بازسازی کشور پس از تقریبا ۱۴ سال جنگ داخلی کار بزرگی است.

بیش از نیم میلیون نفر در جنگ کشته شدند. بیشتر آنها توسط اسد و متحدانش به ویژه روسیه و ایران کشته شدند. حدود شش میلیون سوری به خارج از کشور گریخته اند و تعداد بیشتری نیز در داخل کشور آواره شده اند. در شهرهایی مانند دمشق، حلب، حمص و حماه خانه های بی شماری ویران شده است. نیروگاه ها، بیمارستان ها، مدارس. همه اینها باید بازسازی شوند.

حاکمان جدید در کنار احمد الشرع
الشرع که با نام سابق خود، ابومحمد الجولانی، نیز شناخته می شود همراه با گروه شبه نظامی هیئت تحریر الشام
(HTS) حمله علیه اسد را رهبری می کرد. او اکنون در تلاش است تا اعتماد عمومی نسبت به خود را گسترش دهد. هیئت تحریر الشام از سازمان تروریستی القاعده بیرون آمده است. چندین سال پیش این گروه از القاعده جدا شد. الشرع اکنون خود را پاک و معتدل معرفی می کند.

پیام های گفتگو
در واقع، در روزها و هفته‌های اول پس از سقوط اسد، الشرع و اطرافیانش بیشتر درست عمل کردند تا اشتباه.
آنها یک دولت موقت را برای اداره کشور تا ماه مارس تعیین کرده اند. الشرع تقریباً هر روز پیام های گفتگو می فرستد. او از سیاستمداران و دیپلمات های خارجی، از جمله آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، نمایندگان اقلیت هایی مانند کردها، دروزی ها، مسیحیان، از جمله اسقف حلب، و همچنین روحانیون سنی که در گذشته ازهیئت تحریر الشام انتقاد کرده بودند، پذیرایی و ملاقات کرده است.

محسنه المیثاوی، اولین زن در تاریخ سوریه است که به فرمانداری یک استان منصوب شده.  بانک مرکزی نیز اکنون توسط مایسا سابرین، اقتصاددانی که پیش از این در زمان اسد خدمت می کرد، اداره می شود.

آنتونی سامرانی، یکی از سردبیران روزنامه بیروت L’Orient-Le Jour می گوید: ” الشرع در چند روز گذشته, بیشتر از ۲۴ سال حکومت بشار اسد مصالحه کرده است.” این امر احتمالاً یکی از دلایلی است که انتقال قدرت تا کنون منظم‌تر و مسالمت‌آمیزتر از آن چیزی است که بسیاری انتظار داشتند صورت گرفته.

اندکی قبل از کریسمس، تیراندازی در طرطوس، در غرب سوریه، زمانی که نیروهای امنیتی تلاش کردند یک قاضی عالی رتبه سابق اسد را دستگیر کنند اتفاق افتاد. در جریان فتح حلب، شورشیان مقبره یکی از علمای مهم علوی را به آتش کشیدند. گزارش هایی از اعمال انتقام جویانه و کشتار مخالفین وجود دارد. اما به طور کلی، همانطور که چارلز لیستر، کارشناس خاورمیانه در پلتفرم X می نویسد، وضعیت در سوریه “به طرز شگفت انگیزی با ثبات است”. این که بسیاری از سوری‌ها هنوز به هیئت تحریر الشام بی‌اعتماد هستند، به یک نقطه واقعی مربوط می شود که الشرع تاکنون عمدتاً سیاستی نمادین را دنبال کرده است. تا چه حد او واقعاً آماده است تا قدرت را کنار بگذارد، باید منتظر ماند و دید.

جنگ در شمال
سوری‌های سکولار، زنان و اعضای اقلیت‌ها به‌ویژه می‌ترسند که الشرع پس از تحکیم حکومت خود، در نهایت خلافت ایجاد کند.
در واقع، او تاکنون مناصب وزارتی را کم و بیش منحصراً به افراد معتمد واگذار کرده است. دولت او همچنین می خواهد برنامه های درسی مدارس را بازنویسی کند، و از جمله تدیس تئوری تکامل را در کلاس ها ممنوع نماید. یک سخنگوی دولت گفته است که زنان به دلیل خصوصیات بیولوژیک خود مناسب برخی مشاغل نیستند.

آنچه اوضاع را بدتر می کند این است که حتی پس از تغییر قدرت در دمشق، صلح در سراسر سوریه هنوز دور از انتظار است. در شمال، کردها برای منطقه خودمختار خود، به نام روژاوا، با مزدوران طرفدار ترکیه می جنگند. جنگنده های ترکیه در حال انجام حملاتی علیه مواضع کردها و زیرساخت های غیرنظامی هستند. اگرچه نمایندگان کرد در حال مذاکره با رهبری هیئت تحریر الشام در مورد ادغام نیروهای کرد در ارتش جدید سوریه هستند، اما نتیجه نامشخص است. اگر جنگ در شمال تشدید شود، می تواند دوباره کل کشور را بی ثبات کند.

کریستین هلبرگ، کارشناس خاورمیانه در X می نویسد: مسابقه ای برای آینده سوریه آغاز شده است. نتیجه آن به «کنفرانس گفتگوی ملی» بستگی دارد. الشرع می خواهد نمایندگان گروه های اجتماعی مختلف را به این کنفرانس دعوت کند. در آنجا حاکمان جدید اعلام کرده اند که سوریه به شکل گیری ساختاری خود ادامه خواهد داد. با این حال، هنوز تاریخی برای برگزاری این کنفرانس مشخص نشده است.

منبع:

مجله اشپیگل”Spiegel

تاریخ انتشار : ۲۴ دی, ۱۴۰۳ ۸:۱۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

“همگامی” خواهان لغو حکم اعدام خانم پخشان عزیزی و آزادی فوری ایشان است

حجاب اجباری، محدودیتی بزرگ برای ورزش دختران

حدود و ثغور علم قاضی در استقلال قضایی

صلح متزلزل در سوریه جدید

موج شاخه های گل میخک بر مزار رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت

داشتم پوست می انداختم