جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۹

جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۹

روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن
هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

آرامش خاطر خطرناک

«خبرهاى خوش هسته‌ای» دولت احمدی‌نژاد مانند توليد کيک زرد و آب سنگين، در ميان برخى کسانى که طرفدار حکومت نيستند يا حتى مخالف حکومتند، به عنوان اخبار خوب و شواهدى بر پيشرفت کشور تلقى می‌شود. آرامش خاطر خطرناکى بر جامعه ايران حکمفرماست. گويى کسى نگران اين نيست که آمريکا به ايران حمله نظامى کند يا تحريم‌هاى خارجى ضربات مهمى به اقتصاد کشور بزند. در نتيجه اين آرامش خطرناک نگران‌کننده، حکومت دست خود را در پيشبرد سياست مقابله‌جويانه خود باز می‌بيند

مهلتى که قطعنامه ۱۶۹۶ شوراى امنیت سازمان ملل متحد به جمهورى اسلامى ایران داده بود تا غنی‌سازى اورانیوم را متوقف کند، به سر رسید و حکومت ایران به این اتمام حجت بی‌اعتنا ماند. درست در فاصله ارائه پاسخ ایران به بسته تشویقى پنج عضو دائم شوراى امنیت به اضافه آلمان (موسوم به گروه ۵ + ۱) و پایان مهلت تعیین شده از سوى شوراى امنیت، یعنى در فاصله پایان مردادماه تا ۹ شهریورماه، محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهورى اسلامى مجتمع تولید آب سنگین اراک را افتتاح کرد. این مجتمع پس از تکمیل و راه‌اندازی نیروگاه آب سنگین ۴۰ مگاواتی در نظر گرفته شده، می‌تواند علاوه بر آب سنگین، پلوتونیم نیز تولید کند که به کار تولید یک نوع سلاح هسته‌اى می‌آید. به نظر می‌رسد جمهورى اسلامى از همان هنگام دریافت پیشنهاد ۵ + ۱، پاسخ بدان را موکول به پایان مرداد ماه کرد تا کار احداث مجتمع اراک به پایان رسد و پیش از بررسى مجدد هسته‌اى پرونده هسته‌اى ایران در شوراى امنیت، یک دهن‌کجى آشکار دیگر به جامعه بین‌المللى صورت گیرد.
رفتار تهران را چیزى جز به مبارزه طلبیدن جامعه بین‌المللى نمی‌توان نامید. ظاهراً جمهورى اسلامى مصمم است در برابر مصوبات شوراى امنیت سازمان ملل متحد بایستد. این مشى رویارویی‌طلبانه، نمی‌تواند واکنش جامعه بین‌المللى یا لااقل غرب (آمریکا و اروپا) را برنیانگیزد. اگر هم رأى منفى روسیه یا چین یا هر دو، مانع اعمال تحریم‌هایى از سوى شوراى امنیت علیه ایران شود، همه چیز حاکى از آن است که آمریکا و اروپا اقدام به مجازات ایران خواهند کرد. این مجازات در هر حد که باشد، تأثیراتى منفى بر اقتصاد ایران و توانایى مانور کشور در عرصه سیاست خارجى و بازرگانى خارجى خواهد داشت. ناظران بدبین‌تر حتى پیش‌بینى می‌کنند آمریکا در جهت اقدام نظامى علیه جمهورى اسلامى پیش خواهد رفت.
این چشم‌انداز نگران‌کننده، در تناقضى غریب با فضاى حاکم بر ایران قرار دارد. به نظر مى‌رسد در ایران کمتر کسى نگران سرانجام بحران هسته‌اى است. حتى می‌شنویم «خبرهاى خوش هسته‌ای» دولت احمدی‌نژاد مانند تولید کیک زرد و آب سنگین، در میان برخى کسانى که طرفدار حکومت نیستند یا حتى مخالف حکومتند، به عنوان اخبار خوب و شواهدى بر پیشرفت کشور تلقى می‌شود. آرامش خاطر خطرناکى بر جامعه ایران حکمفرماست. گویى کسى نگران این نیست که آمریکا به ایران حمله نظامى کند یا تحریم‌هاى خارجى ضربات مهمى به اقتصاد کشور بزند. در نتیجه این آرامش خطرناک نگران‌کننده، حکومت دست خود را در پیشبرد سیاست مقابله‌جویانه خود باز می‌بیند.
ناظرانى، این تعبیر را به کار برده‌اند که همه جهانیان، نگران ایرانند مگر خود ایرانیان. متأسفانه این تعبیر چندان دور از واقعیت نیست.
اگر اکثریت مردم ایران دچار آرامش خاطرى مبتنى بر ارزیابى بیش از حد خوش‌بینانه از چشم‌انداز بحران است، حکومت به خوبى به راهى که می‌رود واقف است و آگاهانه و با چشمان باز این راه را برگزیده است. جمهورى اسلامى دست به قمارى بسیار خطرناک زده است و امیدوار است از این قمار برنده بیرون آید. حساب حکومت جمهورى اسلامى این است که اگر به مبارزه طلبیدن آمریکا و متحدانش را به سلامت از سر بگذراند، دیگر تا سالها بقاى خود را تضمین کرده است و به عنوان قدرت منطقه‌اى به رسمیت شناخته خواهد شد. حکومت فقها می‌خواهد جمهورى اسلامى به چین خاورمیانه تبدیل شود. پایان شبیه به «پات» جنگ لبنان، رهبرى ایران را در تداوم این نقشه جری‌تر و مصمم‌تر کرده است. حتى این فرضیه منتفى نیست که جنگ لبنان از نظر جمهورى اسلامى حکم لابراتوارى را داشت که در آن امکانات خود را براى مقابله با آمریکا و متحدانش بسنجد.
چه خواهد شد اگر جمهورى اسلامى در این قمار به زمین بخورد؟ چه خواهد شد اگر تحولات در شوراى امنیت در مسیرى بیافتد که در سالهاى ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ در مورد عراق طى کرد، یعنى آمریکا موفق شود مابقى شوراى امنیت را همراه با پروژه‌اى کند که سرانجام آن یا حمله نظامى به ایران یا ضربات مهلک به اقتصاد کشور است؟ از هم‌اکنون مسلم است که در صورت وقوع چنین سناریویى، از این پس شرایط جامعه بین‌المللى براى تسلیم جمهورى اسلامى هفته به هفته و ماه به ماه سخت‌تر خواهد شد. بسته تشویقى ۵ + ۱، حکم فرصتى طلایى را داشت که اکنون از دست می‌رود و بسیار بعید است که دیگر تکرار شود. از امروز به بعد، یکى پس از دیگرى از امتیازاتى که آمریکا حاضر است به جمهورى اسلامى در ازاى دست کشیدن تهران از برنامه هسته‌اى مخاطره‌آمیزش بدهد، کاسته خواهد شد. در این مسیر، هر چه جمهورى اسلامى دیرتر تسلیم اراده جامعه جهانى شود براى مردم ایران بدتر است.
اگر آمریکا در شکل دادن به ائتلاف جهانى علیه جمهورى اسلامى با موانع و ناکامى مواجه شود نیز سرانجام خوشى در انتظار کشور ما نیست. ایران با هزاران رشته به اقتصاد جهانى و به ویژه اقتصاد غرب وابسته است. شرایط مشارکت ایران در اقتصاد جهانى در هر حال بدتر خواهد شد و کشور براى تبدیل جمهورى اسلامى به قدرت منطقه اى بهایى سنگین خواهد پرداخت.

سهراب مبشرى
۱۰ شهریور ۱۳۸۵

تاریخ انتشار : ۱۰ شهریور, ۱۳۸۵ ۳:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم

شوخیِ تلخِ تاریخ!

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.