بارک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده، در مصاحبه ای با سی.ان.ان. در روز دوشنبه ۲۱ دسامبر، در دفاع قاطع از سیاست خارجی خود دایر بر پیشبرد دیپلماسی در مخاصمات تاریخی، از جمله با ایران و کوبا، گفت که مذاکرات با ایران به مهار محسوس برنامۀ هسته ای ایران انجامیده است.
اوباما در این مصاجبه گفت: “به نمونه ای همچون ایران نگاه کنید! یک سال و نیم اخیر، از زمانی که مذاکرات را با این کشور شروع کرده ایم، شاید تنها یک سال و نیمی در دهۀ گذشته باشد که در آن ایران پیشرفتی در برنامۀ هسته ای اش نداشته است.”
او افزود: “ما می دانیم که این ادعا توسط سازمان ملل، آژانس بین المللی انرژی اتمی یا خود ما راست آزمائی نشده است. اما حتی سرویسهای اطلاعاتی منتقدان سیاست ما، مثل دولت بنیامین نتانیاهو در اسرائیل، تأئید می کنند که برنامۀ هسته ای ایران در این مدت پیشرفتی نداشته است.”
اوباما همچنین گفت که اعلام تصمیم او در هفتۀ گذشته، دایر بر عادی سازی مناسبات با کوبا، نشان می دهد که او از فرصتهای ممکن برای تغییر سیر مناسبات خصمانۀ دیرین و برای گرم کردن این مناسبات بهره می گیرد.
اوباما به سی.ان.ان گفت: “کوبا نمونه ای از یک فرصت را برای تلاش در مسیری متفاوت در اختیار ما می گذارد. ما به مدت ۵۰ سال کوشیدیم رژیم این کشور را با منزوی کردن آن ساقط کنیم. این کوشش به جانی نرسید. حال به تعامل رو آورده ایم. ما این فرصت را داریم که بر سیر رویدادها در زمانی تأثیر بگذاریم که برخی تغییرات نسلی در آن کشور در حال وقوع اند.
اوباما این سخنان را یک هفته پس از آن که ایالات متحده و ایران مذاکرات دوجانبه شان را برای رسیدن به توافقی جامع بر سر برنامۀ هسته ای ایران از سر گرفته اند، بر زبان می آورد. وزارت امور خارجۀ امریکا در بارۀ این مذاکرات، که در روزهای ۱۵ و ۱۶ دسامبر در ژنو انجام شدند، تنها به گفتن این که “مفید بوده اند” اکتفا کرده است.
ین پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجۀ امریکا، در یک نشست خبری در روز جمعه ۱۹ دسامبر به روزنامه نگاران گفت که “تمام دیدارها در ژنو، به شمول دیدارهای دوجانبه و نیز دیدارهای کشورهای ۱+۵ مفید بوده اند”.
پساکی افزود: ” دیدارهای بعدی در اواسط ژانویه برگزار خواهند شد. تاریخ این دیدارها بعداً نهائی خواهند شد.”
در این اثنا یکی از مشاوران امنیت ملی ایران گفته است که یک توافق هسته ای می تواند از تنشهای بین ایران و امریکا در منطقه بکاهد. البته او همچنین گفته است که چنین توافقی نمی تواند به نزدیکیهای بیشتر بین دو کشور بیانجامد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در مصاحبه ای با فاینانشال تایمز که روز دوشنبه ۲۲ دسامبر انتشار یافت، می گوید: “ایران و امریکا می توانند چنان عمل کنند که به صرف انرژی شان علیه یکدیگر نیانجامد. از این زاویه، یک توافق هسته ای می تواند دارای اهمیت بسیاری باشد.”
شمخانی افزوده است: “اگر موافقتی حاصل نشود، ما نخواهیم مرد. اگر هم موافقتی به دست آید به بهشت نخواهیم رفت.”
شمخانی با تصریح این که آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران، از مذاکرات هسته ای حمایت می کند، گفته است: “اگر او در جستجوی بهانه ای برای شکستن مذاکرات می بود، در یک سال و نیم گذشته بارها این امکان به وجود آمد که چنین کند.”