شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۲

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۲

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

بی‌خانمان‌ها فقیرترین فقرایند!

اندک سازمان های غير دولتی نيز که به همت افراد دلسوز و متعهد برای کمک به به کاهش چنین چالش هايی تَشکيل شدهاند، گروگان تنگ نظری های نظام نظم گريز سياسی امروز ایران هستند. وچنانکه می دانيم افراد فعال این تشکل ها به بهانه های واهی هميشگی مورد تهديد، شکنجه و يا در بندند.

اخبار خبرگزاری ها از “مرگ کارتن خواب‌ها” در تهران گستردگی واقعیتی را نشان می دهد که تنها بخشی از آن به ثبت می رسد. رقم ۴۲ مورد کشف اجساد مجهول الهویه در خیابانهای پایتخت طی ۲۱ روز گذشته که خبرگزاری دانشجویان ایران جمعه ۲۰ آذر ماه مخابره کرده است مشتی است نمونه خروار که بحران بی‌خانمانی و بی خانمانان در تهران و دیگر شهرهای ایران را بازتاب می دهد.
بی‌خانمانی، پیش از هر چیز، پدیده ای است اجتماعی و فرزند خلف و نامیمون فقر. فقر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی . بی خانمان ها فقیرترین فقرایند. در همه کشورهای جهان کم و بیش حضور جامعه بی خانمانان امری محسوس است، اما در کشورهای در حال توسعه به سبب وجود فقر شدیدتر ، نابرابری های عمیق تر، نظام های اقتصادی و اجتماعی ضعیف‌تر و ناکارآمدتر و ساختارهای جمعیتی جوان تر که در گردونه معیوبی همواره همدیگر را بازتولید می کنند، پدیده بی خانمانی از رشد و حدت افزون تری برخوردار است. در ایران اما، وقتی پیامدهای وجود حکومتی بنیادگرا را که سرکوبگر آزادی و ویرانگر بالندگی نسل های پیشین و پسین انقلاب در همه عرصه های زندگی فردی و اجتماعی آنان بوده است را به این عوامل می افزائیم ماجرا بس اسفبارتر و بحران هر چه مهار نشدنی تر می شود. 
‌بی خانمانان کسانی هستند که نه فقط فاقد غذای مفیدی برای خوردن و تن پوش مناسبی برای محافظت خویش اند که از داشتن سقف حداقلی برای خوابیدن محرومند. در پیاده‌روها، در حاشیه چهارراه ها، بر نیمکت پارک ها، کنج معابر زیر گذر، و یا گوشه توالت های عمومی پناه می گیرند. اگر بخت یار باشد با غذا های پس مانده رستوران ها و یا زباله های اغذیه فروشی ها سدجوع می کنند. غالبا به هیچگونه امکانات بهداشت فردی دسترسی ندارند. آنها در زیرین ترین لایه های خط فقر زندگی می کنند. اما این همه ی ماجرا نیست. افراد بی خانمان معمولا شبکه ارتباطیشان با دیگران را از دست داده‌اند. منزوی و فاقد ارتباط با افراد خانواده یا دوستان و آشنایان هستند. محتاج حداقلی ازحمایت های روحی و روانی بوده و ارضا نشدن نیازهای ضروری و انسانی اشان در داشتن حس تعلق، همبستگی و همدلی با سایرین هر چه بیشتر آنان را افسرده و ناتوان می سازد. بی‌خانمان های مسن به خصوص دچار انواع بیماری های روحی و افسردگی های مزمن هستند.
امروز در کشور ما، شمار بسیاری از جوانان زیر آسمان شهرهای بزرگ و در سایه اماکن و ساختمان های بزرگ دولتی ، مالی و تجاری بر بسترهایی از مقوا و نایلون با رواندازی ژنده و حقیر شب را به صبح می آورند. ما بخشی از آنان را با نام زنان و دختران خیابانی می شناسیم که هر روزه از چرخه زندگی روسپی گرایانه در محیطهای بسته ( به قولی عشرتکده‌ها) به خیابانها منتقل می شوند. دختران یا پسران جوان فراری از بی توجهی ها و تعصبات خانواده ها که برای یافتن پناهگاه امن تری متواری می شوند و پس از زندگی در خانه های ناامن راهی خیابان ها می شوند. جوانان بی سرپرست و بی بضاعتی که چارهای جز ره سپردن به خیابان ها را ندارند. اعتیاد، آزارهای جنسی، ایدز، خشونت، تحقیر، تجاوز و تکدی جزء تجارب روزمره بیخانمانهای جوان در این چرخههای بیپناهی و سرگشتگی است، تا خود بی آنکه بخواهند و بدانند سوداگر فلاکت هایشان به دیگران باشند. و سرانجام شبی از شبها تن های بیجان و نشانشان، اگر پیدا شود، روانه پزشکی قانونی می شود تا البته بی آداب و قانون! به دنیای آخرت راهی نشده باشند.
چه امیدی می توان برای درمان این آسیب ها و واقعیت های دردناک داشت؟ 
آیا دولت و شبکه های آن که مدیریت و برنامهریزی سرمایه های ملی، چه انسانی و چه مادی ، ایران را در اختیار دارند قدمی هر چند ناچیز در ایفای نقش پیشگیرانه و آموزش دهنده خود برای اصلاح روابط خانوادگی، مناسبات فرهنگی مردم، کارا نمودن نظام آموزش و پرورش، تغییر شیوه های گفتمان و برخورد با جوانان، و چارهجوئی معضل بی کاری و مشاغل کاذب، اوقات فراغت و… برداشتهاند؟ آیا دولت نیروی انسانی و سرمایه های مالی کشور را که ثروت مشترک همه مردم و خانواده های ایرانی است قدری هم در جهت ایجاد نهادهای حمایتی و پشتیبانی از قربانیان این فجایع به کار گرفته؟ بهطور مثال اقدامی برای تاسیس خانهها و محل هاییِ برای پناه و سکنا دادن بی خانمان ها و درمان و توانمند سازی آنان انجام داده است؟ در ایران همان طور که می بینیم دولت نه فقط کفایت و لیاقت ایفای چنین نقشی را از خود نشان نداده است که با پنهان کردن چهره واقعی مسئله، کمک رسان گستر ش بی حد و حصر آن شده است. 
اندک سازمان های غیر دولتی نیز که به همت افراد دلسوز و متعهد برای کمک به به کاهش چنین چالش هایی تَشکیل شدهاند، گروگان تنگ نظری های نظام نظم گریز سیاسی امروز ایران هستند. وچنانکه می دانیم افراد فعال این تشکل ها به بهانه های واهی همیشگی مورد تهدید، شکنجه و یا در بندند.
اگرچه تصور جامعهای خالی از مصادیق متنوع آسیب های اجتماعی در ایران به این زودیها امری محال می نماید، اما کاهش آن چشم اندازی است که می شد به آن امید بست. 

 

تاریخ انتشار : ۲۸ مهر, ۱۳۸۴ ۶:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک