شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۳

كار، ارگان سازمان فداييان خلق ايران (اكثريت)

شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۳

جان بولتون در مصاحبه به برنامه ریزی کودتا در کشور های دیگر اعتراف کرد.

جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی آمریکا سهوا اعتراف کرد که کودتا در کشورهای دیگر را طراحی کرده است. او ونزوئلا را به عنوان نمونه ذکر کرد.او اعتراف کرده است که به هموار کردن راه برای سرنگونی دولت کمک کرده است. بولتون در برنامه تلویزیونی آمریکایی سی ان ان گفت که سازماندهی یک کودتا "کار زیادی" بود و او گفت که "به عنوان کسی که به برنامه ریزی کودتا کمک کرد، نه اینجا ! بلکه در جاهای دیگر". اظهارات بولتون اکنون به شدت در ایالات متحده و در سطح بین المللی مورد بحث است.

جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی آمریکا سهوا اعتراف کرد که کودتا در کشورهای دیگر را طراحی کرده است. او ونزوئلا را به عنوان نمونه ذکر کرد.او اعتراف کرده است که به هموار کردن راه برای سرنگونی دولت کمک کرده است. بولتون در برنامه تلویزیونی آمریکایی سی ان ان گفت که سازماندهی یک کودتا “کار زیادی” بود و او گفت که “به عنوان کسی که به برنامه ریزی کودتا کمک کرد، نه اینجا ! بلکه در جاهای دیگر”. اظهارات بولتون اکنون به شدت در ایالات متحده و در سطح بین المللی مورد بحث است. حامیان سختی این ادعا را که بولتون به عنوان مثال صحبت کرده است رد می کنند، در حالی که منتقدان شواهدی از مداخله اطلاعاتی آمریکا در دولت های خارجی را مشاهده می کنند.

بولتون با پاسخ به این سوال که آیا دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا شورش روز ۶ ژانویه ۲۰۲۱ و حمله به  ساختمان کنگره آمریکا را تدارک دیده است؟ بولتون که به عنوان مشاور امنیت ملی ترامپ در کاخ سفید خدمت می کرد، گفت: نه. اما ترامپ بدون شک ” ورود آشوبگران را در ساختمان کنگره آزاد کرد”. با این حال، این یک کودتای طولانی برنامه ریزی شده نبود. ترامپ در موقعیتی نیست که این کار را انجام دهد، او بیشتر به شکل واکنشی عمل می کند و فقط ” از یک ایده به ایده دیگر می چرخد “

صدها تن از حامیان تندرو ترامپ در۶ ژانویه ۲۰۲۱، زمانی که قرار بود پیروزی جو بایدن، رقیب انتخاباتی او اعلام  شود، به ساختمان کنگره یورش بردند. در میان مهاجمان، اعضای گروه های راست افراطی ” مدافعان سوگند” و “پسران مغرور” بودند. یورش به ساختمان کنگره با پنج کشته، روز سیاهی در تاریخ دموکراسی ایالات متحده محسوب می شود. در حال حاضر یک کمیته تحقیقاتی قرار است در جلسات عمومی شفاف سازی کند که ترامپ چقدر در قبال آنچه در آن زمان اتفاق افتاده است، مسئولیت دارد. 

درگیر شدن در ونزوئلا

جان بولتون*۱ زمانی یکی از افراد مورد اعتماد ترامپ بود، اما این دو بعداً شکست خوردند. مشاور سابق امنیت ملی از زمان اخراج از کاخ سفید در سال ۲۰۱۹، اظهارات انتقادی تندی درباره ترامپ کرده است. بولتون در مصاحبه با CNN که در مورد تجربه کودتای خود بیشتر پرسیده شد، با طفره رفتن واکنش نشان داد. مشاور امنیت ملی گفت که وی وارد جزئیات نمی شود، اما سپس به تغییر ناموفق دولت در ونزوئلا اشاره کرد.”معلوم شد که ناموفق بود.”

جان بولتون در سال ۲۰۱۹ به طور علنی از خوان گوایدو مخالف دولت سوسیالیستی ونزوئلا حمایت کرد.*۲ گوایدو سعی کرده بود با کمک مزدورانی که سازمان داده شده بودند، رژیم نیکلاس مادورو را سرنگون کند. اما اقدام آن ها در سرنگونی دولت ونزوئلا شکست خورده بود. اظهارات بولتون اکنون به شدت در ایالات متحده و در سطح بین المللی مورد بحث است. گرچه  از طرف برخی تلاش می شود تا تعبیر دیگری از حرف های او ارائه دهند اما، منتقدان او می توانند بر شواهدی از مداخله ایالات متحده آمریکا در دولت های خارجی انگشت بگذارند.

اوو مورالس، رئیس جمهور سابق بولیوی که در سال ۲۰۱۹ برکنار شد، در توییتی نوشت که این بیانیه نشان می دهد که ایالات متحده “بدترین دشمن دموکراسی” است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه پس از پخش مصاحبه CNN خواستار تحقیقات بین المللی شد. زاخارووا به رادیو اسپوتنیک گفت که این مهم است که بدانیم ایالات متحده در کدام کشورهای دیگر کودتا را طراحی کرده است. سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین از بولتون انتقاد کرد. این اظهارات “غافلگیر کننده نیست” و ” تأیید دقیقی از قوانین ایالات متحده” است.

کودتای آمریکایی 

در ژانویه ۲۰۱۹، خوان گوایدو، سیاستمدار اپوزیسیون، پس از روی کار آمدن نیکلاس مادورو، رئیس جمهور سوسیالیست برای دومین دوره ریاست جمهوری، خود را به عنوان رئیس موقت دولت در این کشور آمریکای جنوبی معرفی کرد، اگرچه انتخابات قبلی با اتهامات دستکاری همراه بود. علاوه بر بسیاری از سران کشورهای آمریکای لاتین، اتحادیه اروپا و رئیس جمهور ایالات متحده ترامپ آشکارا در کنار حامیان گوایدو قرار گرفته بودند. جو بایدن، رئیس جمهور کنونی ایالات متحده نیز اخیراً قول حمایت از گوایدو را داده است. با وجود همه چیز، مادورو همچنان در قدرت است.

خورخه رودریگز، رئیس پارلمان این کشور پس از اعتراف جان بولتون نسبت به اقدام کودتای آمریکا علیه ونزوئلا واکنش تندی نشان داد. رئیس پارلمان ونزوئلا، جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا را یک « متجاوز » توصیف کرد. بولتون در اوایل این هفته در مصاحبه ای با سی ان ان به طور تصادفی اعتراف کرد که در گذشته برای کودتا در کشورهای دیگر برنامه ریزی کرده بود. صراحتاً در مورد ونزوئلا نیز بود. به گفته رسانه های آمریکایی، رودریگز گفت که این یک “استاد بی شرمی” بود. دیوسدادو کابلو وزیر سابق ونزوئلا نیز بر همین اساس اظهار نظر کرد. او بولتون را “ناتوان” خواند، “او نتوانست دستوری را که با تمام پولی که ترامپ به او داده بود، اجرا کند” یعنی کودتا را در ونزوئلا به انجام برسند.

اوو مورالس، رئیس جمهور سابق بولیوی که در سال ۲۰۱۹ برکنار شد*۳، در توییتی نوشت که این بیانیه نشان می دهد که ایالات متحده “بدترین دشمن دموکراسی” است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه پس از پخش مصاحبه CNN خواستار تحقیقات بین المللی شد. زاخارووا به رادیو اسپوتنیک گفت که این مهم است که بدانیم ایالات متحده در کدام کشورهای دیگر کودتا را طراحی کرده است. سخنگوی وزارت خارجه چین همچنین از بولتون انتقاد کرد. این اظهارات “غافلگیر کننده نیست” و ” تأیید دقیقی از قوانین ایالات متحده” است.

مصاحبه جان بولتون با CNN در اوایل این هفته، در واقع در مورد دونالد ترامپ و کودتای کودتای او در ۶ ژانویه ۲۰۲۱بود. جیک تاپر، خبرنگار سی ان ان پرسیده بود: ظاهرا تلاش برای انجام یک کودتا، به هوشمندی های خاصی نباید نیازی باشد، این طور نیست ؟ جان بولتون پاسخ داده بود: بر عکس”به عنوان کسی که به برنامه ریزی کودتا کمک کرد، نه فقط اینجا ! بلکه در جاهای دیگر” “کار زیادی” بود که باید انجام می گرفت و او در ادامه گفت سر و صدا هایی که در پی داشت عالی بود.

زیرنویس:

*۱- جان رابرت بولتون  زاده ۲۰ نوامبر ۱۹۴۸ در بالتیمور، مریلند یک سیاستمدار و دیپلمات آمریکایی است. او از ۹ آوریل ۲۰۱۸ تا زمان استعفای خود در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۹، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود. بولتون به عنوان یکی از معماران جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ شناخته می شود و از اوت۲۰۰۵ تا دسامبر ۲۰۰۶ سفیر ایالات متحده در سازمان ملل بود. بولتون در عرصه بین المللی یک سیاستمدار نومحافظه‌کار شناخته می شود. 

*۲- خوان گوایدو Juan Gerardo Guaidó زاده ۲۸ ژوئیه ۱۹۸۳ در لا گوایرا، وارگاس، مهندس صنایع و سیاستمدار ونزوئلایی است. از ژانویه ۲۰۱۶تا ژانویه ۲۰۲۱ او نماینده ایالت وارگاس در مجلس ملی ونزوئلا بود و تا سال ۲۰۲۰ به حزب”اراده مردم” تعلق داشت. در۵ ژانویه ۲۰۱۹، گوایدو جوانترین رئیس مجلس ملی شد. در ۲۳ ژانویه ۲۰۱۹، وی بر اساس ماده ۲۳۳  قانون اساسی ونزوئلا خود را رئیس جمهور موقت این کشور اعلام کرد و توسط ۵۴ کشور به رسمیت شناخته شد. با این حال، انتخابات جدید مقرر در ماده ۲۳۳ قانون اساسی ظرف ۳۰روز نتوانست برگزار شود و قدرت اجرایی مؤثر عملاً در کابینه وزیران ونزوئلا در زمان نیکلاس مادورو باقی ماند. در نتیجه انتخابات پارلمانی ونزوئلا در سال ۲۰۲۰، چندین ایالت و سازمان های فراملی، از جمله اتحادیه اروپا،از به رسمیت شناختن وی به عنوان رئیس جمهور موقت عقب نشینی کردند.

*۳- اوو مورالس Juan Evo Morales Ayma زادهٔ ۲۶ اکتبر ۱۹۵۹ در در بخش Oruro، بولیوی، از ۲۲ ژانویه ۲۰۰۶ تا زمان استعفای اجباری‌اش در ۱۰ نوامبر ۲۰۱۹، رئیس‌جمهور بولیوی بود. او رهبر حزب سوسیالیست بولیوی و رهبر جنبش حقوق کشاورزان کوکائین است.

 

دوشنبه ۲۷ تیرماه ۱۴۰۱

 

تاریخ انتشار : ۲۸ تیر, ۱۴۰۱ ۵:۴۴ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سخن روز

چگونه رسانه های بریتانیا و ایالات متحده فلسطینیان را انسان زدایی می کنند؟

رسانه‌های بریتانیایی-آمریکایی مرگ فلسطینی‌ها را منفعلانه گزارش می‌کنند، گویی از طریق سوانح طبیعی مرده اند، اغلب مرگ‌ها را به زبانی بیان می‌کنند که نشان می‌دهد آنها عمدتاً حماس یا در مجاورت حماس هستند، یا حداقل به‌طور نامناسبی در مقابل موشک‌ها قرار گرفته اند.

مطالعه »
یادداشت

گسترش دامنه جنگ ویرانگر بین اسراییل و فلسطین خطر بزرگی‌ست براى منطقه و جهان!

ریشهٔ این جنگ، نتیجه دو دهه سیاست تهاجمی اسراییل در قبال فلسطین و حمایت قدرت‌های غربی از آن است. امیدواریم جامعهٔ جهانی قادر باشد با درک این موضوع، برای برقراری آتش بس و بازگشت به دیپلماسی صلح از راه‌های مسالمت‌آمیز و متکی بر توافق اسلو برای حل مسئلهٔ فلسطین و جلوگیری از گسترش یک جنگ ویرانگر دیگر اقدام کند.

مطالعه »
آخرین مطالب

اعدام یک زندانی سیاسی دهه شصت؛ شمار اعدام‌های امسال از مرز ۷۰۰ نفر گذشت

طی ماه‌های اخیر اعدام زندانیان در ایران شدت گرفته و از ابتدای شروع جنگ در غزه در تاریخ ۷ اکتبر، ۱۷۶ نفر در ایران اعدام شده‌اند. همچنین شمار اعدام‌ها از ابتدای سال جاری میلادی به ۷۰۷ تن رسیده است…..

گزارشی از تظاهرات ضدجنگ در برلین

از ساعت ١٣ دسته دسته به حاضرین در مقابل دروازۀ تاریخی براندنبورگ در نزدیکی پارلمان  آلمان افزوده می‌شد. این تجمع با  اجرای چند سرود اعتراضی علیه جنگ آغاز گردید. از همان آغاز برنامه، حضور چندده‌هزار نفرۀ تظاهرکنندگان به چشم می‌خورد.

ثابتی در پی چیست؟

ثابتی با کارنامه‌ی فوق سیاهی که دارد اگر خود را فقط تیپ سیاسی ستادی معرفی نکند، چه باید بگوید؟ این را که مغز متفکر کشتار ۹ زندانی پشت تپه‌های اوین کسی غیر از او نبود چگونه به انکار برآید؟ چطور ننگ جنایت رسوای خود نسبت به محفل گلسرخی – دانشیان را بزداید که زندانیان سیاسی در همان زمان فهمیدند این خود ثابتی بوده که با به‌کارگیری خودفروخته‌ای به خدمت ساواک، چند محفل پراکنده هنری – سیاسی را شکل «گروه چریکی خطرناک» داد و آن را با باد کردن و دمیدن در بوق و کرنا وسیله‌ی قربانی کردن ده‌ها تن قرار داد و به شاه فروخت تا در دل اعلیحضرت بیشتر بنشیند!

یادداشت

گسترش دامنه جنگ ویرانگر بین اسراییل و فلسطین خطر بزرگی‌ست براى منطقه و جهان!

ریشهٔ این جنگ، نتیجه دو دهه سیاست تهاجمی اسراییل در قبال فلسطین و حمایت قدرت‌های غربی از آن است. امیدواریم جامعهٔ جهانی قادر باشد با درک این موضوع، برای برقراری آتش بس و بازگشت به دیپلماسی صلح از راه‌های مسالمت‌آمیز و متکی بر توافق اسلو برای حل مسئلهٔ فلسطین و جلوگیری از گسترش یک جنگ ویرانگر دیگر اقدام کند.

مطالعه »
بیانیه ها

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران به مناسبت ۲۵ نوامبر، ‌روز جهانی منع خشونت بر زنان

جنبش مقاومت و آزادی‌خواهی زنان که بی‌درنگ پس از استقرار حاکمیت اسلامی نخستین گام علنی خود را با اعتراض به «حجاب اجباری» در هفدهم اسفندماه ۵۷ برداشته بود، از آن پس بارها به‌ شکل‌های گوناگون قد علم کرد تا سرانجام در پی قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی شعله‌ور شد و در اندک‌زمانی به شکل جنبشی عمومی درآمد…..

مطالعه »
پيام ها

پیام نرگس محمدی در مورد اعدام میلاد زهره وند، هشتمین معترض جنبش زن زندگی آزادی

حکومت دینی استبدادی، فریبکارانه و حیله‌گرانه قواعد کشتار بی‌رحمانه را به جای میدان جنگ در دالانهای دادگاه انقلاب و به جای فرماندهان، با قضات دست‌نشانده نهادهای امنیتی_نظامی پیش می‌برد. صحنه جنایت قتل و کشتار حکومتی هم با تشریفات مبتذل، “سکوی اجرای قانون” نامیده می‌شود.

مطالعه »
بیانیه ها

بیانیه‌ی کانون نویسندگان ایران به مناسبت ۲۵ نوامبر، ‌روز جهانی منع خشونت بر زنان

جنبش مقاومت و آزادی‌خواهی زنان که بی‌درنگ پس از استقرار حاکمیت اسلامی نخستین گام علنی خود را با اعتراض به «حجاب اجباری» در هفدهم اسفندماه ۵۷ برداشته بود، از آن پس بارها به‌ شکل‌های گوناگون قد علم کرد تا سرانجام در پی قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی شعله‌ور شد و در اندک‌زمانی به شکل جنبشی عمومی درآمد…..

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اعدام کامران رضایی، از معترضان آبان ۹۸ در شیراز

رویکردی نوین به فمینیسم سوسیالیستی

اعدام یک زندانی سیاسی دهه شصت؛ شمار اعدام‌های امسال از مرز ۷۰۰ نفر گذشت

گزارشی از تظاهرات ضدجنگ در برلین

ثابتی در پی چیست؟

اعدام ایوب کریمی پس از ۱۴ سال در زندان قزل‌حصار کرج