شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۱

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۶:۲۱

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

داعش و مهار دو جانبه ایران

در چنین شرایط حساس ملی و خطرناک منطقه ای، مخالفان توافق هسته ای و تنش زدایی خارجی ــ حتی اگر خطوط مشکوکی مانند روزنامه کیهان نداشته باشند ــ دقیقا دارند همان پروژه انتهاری راه قدس از کربلا زمان جنگ را پیگیری می کنند. یعنی همان سیاستی که بعد از ۲۵ سال، هنوز مردم ایران دارند با تشیع گروههای ۱۷۵ نفری شهدای جنگ تاوان ندانم کاری های بزرگ و خطاهای نظامی آنان را می پردازند.

مهار دوجانبه یا Dual Containment عنوان پروژه ای است که وزارت خارجه آمریکا در دوران ریاست جمهوری رونالد ریگان آن را طراحی کرد تا جنگ بین دو کشور ایران و عراق کنترل و مدیریت شود. هدف از مهار دوجانبه این بود که مانع پیروزی یا شکست یکی علیه دیگری شود. تا جایی که هر دو کشورایران و عراق با جنگ چنان توان اقتصادی و نظامی و نیروی انسانی خود را از دست بدهند تا دیگر تهدیدی برای منافع آمریکا درمنطقه نباشند. پنج سال پس از پایان جنگ در ۱۹۹۳ مارتین ایندایک سفیر سابق آمریکا در اسراییل این سیاست را رسما استراتژی آمریکا در برخورد با ایران و عراق اعلام کرد تا دو کشور هیچکدام فرصت نقس کشیدن اضافه نداشته باشند. در مورد عراق این سیاست منجر به سرنگونی صدام و تغییر رژیم شد.

اما در مورد ایران بیش از یک میلیون جوان ایرانی در جریان جنگی اسیر مفقود شیمیایی و نیز کشته شدند که ما مدعی هستیم در راه خدا بوده و به بهشت رفته اند. اما اسناد وزارت خارجه آمریکا می گوید که همه سربازان ( دلیر) ایرانی و همه نظامیان عراقی بر اساس جنگی که قرار نبود پیروز داشته باشد کشته شدند، در حالی که در طول جنگ کسی در ایران متوجه این نبود که ما در تورکنترل شده امریکایی ها داریم می جنگیم و دقیقا در وسط همان تور یک در میان عملیات ها را می بریم یا می بازیم.

بر اساس استراتژی مهار دو جانبه “آمریکا هر چند وقت یک بار به یک طرف اطلاعات و تسلیحات اضافه می رساند” و در نهایت عملیات های نظامی هر دو کشورآن قدر کش آمد و دو کشور ایران و عراق آنقدر تلفات دادند که به نقطه توان صفر رسیدند و قطعنامه ۵۱۲ پذیرفته شد. این در حالی است که ایران حداقل نه ماه قبل و پیش از آخرین دور کشتار سربازان ایرانی در مجنون نیز می توانست همان قطعنامه را بپذیرد.

بی تردید حمله ارتش عراق به ایران به منظور کنترل انرژی انقلاب ایران و با سکوت رضایت آمیزغرب آغاز شد، اما وقتی آغاز شد کنترل آن دیگر نه در دست دولت ایران بود و نه عراق. ایرانی ها در خیال و رویای آزادی قدس از راه کربلا بودند و همه سرمایه های خود را صرف آن کردند. صدام حسین نیز که برای سالیانی سنگردار و خط شکن اعراب علیه ایران بود دهها میلیاردها دلار سرمایه اعراب را خرج جنگ با کشوری کرد که توان شکست دادن آن را نداشت.

ذهنیت ایرانی فتح قدس از راه کربلا هزار میلیارد سرمایه تاریخ تولید نفت ایران را بر باد داد. اما ذهنیت جنون آمیزصدام حسین و رویای جنگ قادسیه حتی با پایان جنگ با ایران به پایان نرسید و به جنگ کویت و نابودی قطعی صدام و نهایت اعدام او منجر شد.

اگر جمهوری اسلامی در دوران جنگ با یک نگاه استراتژیک مبتنی بر حفظ منافع یک کشور غیر عرب در میان انبوهی از کشورهای عربی با رهبرانی ابله و خود فروخته مدیریت شده بود ــ نه بر مبناهای موهوم ایدیولوژیک ــ حداقل سفر رابرت مک فارلین به ایران را جدی می گرفت که در آن شرایط حساس، یک طیف در وزارتخارجه آمریکا تصمیم گرفته بودند صدام حسین را قربانی برقراری رابطه با ایران کنند. اگر و فقط اگر رهبران ایران در آن زمان چنین دوراندیشی حیرت انگیزی داشتند، با کنار آمدن با مک فارلین و تنش زدایی با آمریکا، جان صدها هزار جوان ایرانی هدر نمی رفت، جنگ شهرها آغاز نمی شد هزاران سرباز ایرانی شیمیایی و اسیر نمی شدند و در نهایت هواپیمای مسافر بری ایرباس ایرانی در خلیج فارس هدف قرار نمی گرفت. در آن صورت صدام حسین مجبور به ترک مخاصمه با ایران می شد و آمریکا در کنار ایران قرار می گرفت. به احتمال قابل توجه خاورمیانه هم شکل دیگری می یافت. 

متاسفانه نگاه ایدیولوژیک و سطحی رهبران ایران به مسایل جهانی ونیز ارزان بودن جان جوانان ایرانی مانع بهره مندی از این فرصت استثنایی شد و آینده چند دهه بعد کشور ایران به منویات حزب الله لبنان و علویان سوریه و حوثی های یمن و شیعیان فلاکت زده عراقی گره خورد. هیچیک از رهبران ایران ظرافت و قاعده بازی یک کشور غیرعرب در میان ۱۳ کشور عرب همسایه ایران را در نیافتند. بخصوص که این کشورها یا سنی و خواهان خون ایرانیان هستند و یا شیعه اند و پول نفت ایران را می طلبند.

در هر حال، هر چه بود ایران پرده اول مهار دو جانبه را باخت و نه تنها از عراق غرامتی نگرفت که امروز هنوز از طرف مرزهای عراق تهدید می شود.

پرده دوم مهار دو جانبه

سکوت آمریکا در برابر پیشروی داعش در دیاله و استان الانبار و نیز فقدان هر گونه عکس العمل در ماههایی که داعش در حال فربه شدن بود آثاری از یک نقشه مهار دو جانبه دیگری را به ذهن متبادر می سازد. در جریان اشغال انبار از سوی داعش، نیروهای آمریکایی مستقر درعراق به قول قاسم سلیمانی نه تنها مانع پیشروی کاروان داعش نشدند بلکه حتی کاروان تجهیزات داعش از چند کیلومتری پایگاه آمریکا عبور کرد و آمریکایی ها فقط اوضاع را نظاره کردند.

معنای پرده دوم مهار دو جانبه در این شرایط حساس نگه داشتن یک اهرم فشار در نزدیکی مرزهای ایران است برای آینده. به عبارت دیگر دولت آمریکا احتمالا بر اساس اینکه آینده روابط با ایران و نیز پرونده مذاکرات ایران و ۵+۱ چگونه پیش می رود درجه فشار منطقه ای داعش بر مرزهای ایران را یا کنترل و سرکوب می کند یا آنها را آزاد می گذارد تا با اعصاب رژیم ایران حسابی بازی کند.

 یعنی به میزانی که روابط و مذاکرات با ایران به نحو مطلوبی پیش رود داعش مهار می شود و به میزانی که روابط ایران و آمریکا و نیز توافق های هسته ای دچار مشکل می شود پیشروی و بازی داعش در عراق با سکوت رضایت آمیزی فقط نظاره می شود.

بر این اساس می توان پیش بینی کرد که با ترکیب پیچیده ای در آینده، آمریکا اگر نتواند تحولات منطقه خاورمیانه را کنترل کند، حداقل این توانایی را دارد که با مدیریت بسیار حساب شده ای هم لجاجت ایرانی ها را در پرونده هسته ای با رها کردن داعش تلافی کند و هم از سوی دیگر، با درگیری فرسایشی داعش با ایران زمان خریداری کند تا تکلیف رژیم سوریه نیز معلوم شود.

به این ترتیب شاید بتوان گفت دوباره ایران در گیر پروژه مهار دو جانبه شده است و ممکن است مجبور شود همه توانایی خود را درمرزهای غربی و جنوبی به کار گیرد. با این تفاوت که نامه نگاری های مکرر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به رهبر ایران و مذاکرات مفصل جان کری وزیر خارجه آمریکا به جواد ظریف در جریان پرونده هسته ای، فرصتی مانند و مشابه سفر رابرت مک فارلین به ایران را فراهم آورده است که نباید سبک سرانه از کنار آن گذشت.

در چنین شرایط حساس ملی و خطرناک منطقه ای، مخالفان توافق هسته ای و تنش زدایی خارجی ــ حتی اگر خطوط مشکوکی مانند روزنامه کیهان نداشته باشند ــ دقیقا دارند همان پروژه انتهاری راه قدس از کربلا زمان جنگ را پیگیری می کنند. یعنی همان سیاستی که بعد از ۲۵ سال، هنوز مردم ایران دارند با تشیع گروههای ۱۷۵ نفری شهدای جنگ تاوان ندانم کاری های بزرگ و خطاهای نظامی آنان را می پردازند.
فرزانه روستایی

farzroostaee(at)gmail.com

تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد, ۱۳۹۴ ۱۱:۵۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک