شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۰

شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۱۰

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: "گوی" و "میدان"
پیشرفت علم و تکنولوژی و نوآوری‌های این عرصه و گسترش و همه‌گیری فضای مجازی، امکان بی‌بدیلی را برای نور انداختن بر تاریکخانه اشباح و برملا کردن دروغ و نیرنگ‌های پشت...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بردیا سیاوش
نویسنده: بردیا سیاوش
اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات
ریسکی که حکومت انجام داد و فکر می‌کرد که با اتخاذ این روش می‌تواند هم‌ مشارکت را بالا ببرد و هم یک جناح اصول‌گرای میانه را بار دیگر بر راس...
۵ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!
ای کاش رسالت پروژه‌ی میرباقری‌هراسی، مقدمه‌ی ضدحمله به آن بود. اما نیست و عملاً ترمزی‌ست در برابر پیشرفت و دعوت به آهسته بیا و آهسته برو که گربه شاخت نزند.
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!
کاش می‌شد دوباره مثل آن روزها به یاد مردم بیفتیم و به آن‌ها سر بزنیم و مثل آن روزها صمیمانه پای درد دلشان بنشینیم و ببینیم که چه دل خونی...
۴ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری
مشخصات حکومت- قانون
اگر قوانین را تنها وسیله‌ای برای برقراری نظم در جامعه فرض کنیم،حاكمیت قانون به مفهوم برقراری نظم و انضباط اجتماعی خواهد. در این روی‌کرد قانون تنظیم‌کنندۀ روابط حاکمیت و شهروندان...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: مناف عماری
نویسنده: مناف عماری
تایتانیک
چیستی و سرشت فلسفی قصه‌ی تایتانیک امری فراتر از عاشقانه‌های آن است. جوهره‌ی فلسفی فیلم‌نامه، داستانِ شکستِ پنداره‌ی لگام زدن بر انگاره‌های فردی‌ست ...
۳ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان
آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و...
۲ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: زهره تنکابنی
نویسنده: زهره تنکابنی

پیکار در راە آرمانها

ارزیابی ازحادثۀ سیاهکل و اظهارنظر در بارۀ رفتار و عملکرد آن رادمردان، بدون در نظرگرفتن فضای سیاسی در جهانِ سوم، و بدونِ توجه به استبداد حاکم بر کشور، به بیراهه می برد. مهندس بازرگان دردادگاه با روشن بینی گفت که ما آخرین کسانی هستیم که با زبان قانون با شما حرف می زنیم.

با تجربه و دانش و نگرشِ امروزی، نمی توان دربارۀ جنبش چریکی و رویداد سیاهکل و یا هر رویداد تاریخی و مهم دیگر به داوری نشست. برای پاسخ به پرسش شما مدتی کوشیدم آن روزها را در ذهنم زنده کنم و به گذشته برگردم.

ذکر آن ضرورت دارد که نسل من که شاهد کودتا علیه دولت ملی دکتر مصدق بود و استبداد شاه که در پیِ آن آغازشد، به نوعی رادیکالیسم سیاسی روی آورد.

گذشته از آن، من به هنگام رویداد سیاهکل و از مدت ها پیش، تحت تاثیر تجربۀ انقلاب کوبا و الجزایر بودم.

سه هفته پس از پیروزی انقلاب کوبا، فیدل کاسترو را که برای سخنرانی و قدردانی از مردم ونزوئلا، به کاراکاس آمده بود، از نزدیک دیدم وبه سخنرانی او گوش کردم.

فیدل سخنران عادی نبود، آژیتاتورزبردست و خیرەکننده بود. از همان لحظه شیفته او و راه روش انقلابی اش در سرنگونی یکی از سرسخت ترین دیکتاتورهای آمریکایِ لاتین شدم. سپس به هاوانا رفتم و مدتی آنجا بودم و با برخی از رهبران انقلاب از جمله چگوارا آشنا شدم. نوشته من تحت عنوان جزیرۀ امید، که آن روزها در مجلۀ دنیا منتشرشد، شاهد آنست. یادآوری کنم که انتخابِ عنوان مقاله، از زنده یاد احسان طبری است.

ازسویِ دیگر، به خاطر فعالیت ام در دبیرخانۀ اتحادیۀ بین المللی دانشجویان در پراگ و مسئولیّت ام در مدیریّت دپارتمان ضد استعمار این سازمان، از همان ابتدایِ قیام مردم الجزایر به رهبریِ جبهۀ نجات ملی، از حامیان این قیام و بی گمان تحت تاثیر آن بودم. با تعدای از رهبران این جنبش، به ویژه در میان دانشجویان رابطۀ عمیقی داشتم.

آنچه در کوبا گذشت و در الجزایر و جاهای دیگر در جریان بود، فضایِ سیاسی را فرا گرفته و گرایش به اقدامات چریکی را حتی در رهبری حزب توده ایران که کلاً پیروِ سیاست هایِ رفرمیستی بود، تقویت کرده بود.

در پلنوم نهم کمیته مرکزی حزب توده ایران در شهریور ٣۴٠ برابر سپتامبر ١٣۶١، بررسیِ عملیّات چریکی در دستور کار قرارگرفت. سه گرایش برجستگیِ ویژه ای داشت.

 گرایش اول بر این بود که به علت فقدان شرایط لازم، توسل به راه های غیرمسالمت آمیز نادرست است. گرایش دوم  بر این نظر بود که در کشورهای نظیر ایران، تنها راه برای تغییر و تحول، توسل به شیوه های قهرآمیزاست. جریان سوم که من ازجمله طرفداران آن بودم، هوادار تلفیق این دو مشی و روش مبارزاتی بود.

درهمین پلنوم به پیشنهاد هیات اجرائیّه قطعنامه ای درراستایِ مطالعۀ همه جانبه امکانات استفاده ازشیوه های غیرمسالمت آمیز برای برانداختن رژیم کودتا از تصویب گذشت! رفقای سازمان نظامی به ویژه خواستار این مشی بودند. کمیسیونی نیز تشکیل شد تا در شش ماه آینده، جوانب امر را مورد بررسی قراربدهد.

سال ها بعد، حسن نظری (از سازمان نظامی حزب که در این جلسات حضورداشت) صورت جلسات و گفتگوهایِ نشست های مختلف کمیسیون را در جزوه ای تنظیم کرد که چند سال بعد در مجلۀ زمان نو منتشر شد.

ناگفته نگذارم که کار کمیسیون به جائی نرسید و تعطیل شد. اشاره من به این موضوع صرفاً برای نشان دادن فضای سیاسیِ آن روزها بود.

حتی ایرج اسکندری که اصلاح طلبِ عمیق و پیگیر بود، در سفری که آن سال ها با هم به الجزایر داشتیم، توی راه در توضیح موضع سیاسی خود می گفت: من یک تریلوگی دارم! یک از اضلاع سه گانه این تریلوگی، دست زدن به عملیّات چریکی بود.

در اوایل دهۀ ۶٠ میلادی با چنین پیش زمینۀ ذهنی، شب هنگام از حادثۀ سیاهکل و کشته شدن آن رادمردان با خبرشدم. حالم دگرگون شد و در تنهائی زارزار گریستم. تا صبح خوابم نبرد و به آنها می اندیشیدم.

ارزیابی از حادثۀ سیاهکل و اظهارنظر در بارۀ رفتار و عملکرد آن رادمردان، بدون در نظرگرفتن فضای سیاسی در جهانِ سوم، و بدونِ توجه به استبداد حاکم بر کشور، به بیراهه می برد. مهندس بازرگان دردادگاه با روشن بینی گفت که ما آخرین کسانی هستیم که با زبان قانون با شما حرف می زنیم (نقل به معنی)! بی گمان پیدایش سازمان مجاهدین خلق و سازمان فدانیان خلق بازتاب پیش بینی سیاسی واقع بینانۀ مهندس بازرگان بودند.

من در برابر رادمردانِ جوانِ جان به کف که برای دستیابی به آرمان های انسانی خود دست به پیکار زدند و جان باحتند، ولو راه و روش مبارزه شان نامناسب بوده باشد، سرفرود می آورم. می گفتند عمر یک فدائی بیش از شش ماه نیست! با آگاهی از این واقعیّت، نوجوانی که با هزاران آرزو در سر، باز پای به میدان می گذارد و جان می بازد، جز تحسین چه می توان گفت؟

تاریخ انتشار : ۸ اسفند, ۱۳۹۹ ۹:۴۴ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

آقای رئیس جمهور اندکی آرام، به کجا چنین شتابان

آقای رئیس جمهور به رای ۲۷ در صدی‌تان غره نشوید. مردم در این ۴ دهه آموخته‌اند که نباید به وعده‌های حکمرانان اعتماد کرد. همان ۲۷ درصد رای‌دهنده، دیده‌بان حرف و عمل شما هستند و با دقت و پیگیری، بر مواضع تان نظارت دارند.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جستاری از شرایط کنونی ایران زیر نام: “گوی” و “میدان”

اختلافات درون‌ حکومت و موضع و اهداف رهبری در انتخابات

چرایی پروژه‌ی میرباقری‌هراسی!

نامه‌ای به اپوزیسیون، جهت یادآوری وظایف فراموش شده!

مشخصات حکومت- قانون

تایتانیک