چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۵

چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۵

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی
از وضع و حالم پرسیده بودی. نمی‌دانم چه بگویم که نگرانت نکند. همان‌طور که می‌دانی از روز ۲۴ خرداد که به محل مسکونی‌ام در تهران و کتابخانه شخصی‌ام در قزوین...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: میز خبر
نویسنده: میز خبر
امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!
در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و...
۲۰ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: احمد فرهادی
نویسنده: احمد فرهادی
فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!
در یادمان جانباختگان فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی، بر ماهیت این کشتار به عنوان جنایت علیه بشریت تأکید می‌کنیم، یاد و نام عزیز یکایک جان‌باختگان آن کشتار را بزرگ می‌داریم...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»
در ایران، با وجود نبود آمار دقیق، خودکشی (۴) به‌عنوان یکی از مسائل اجتماعی حاد مطرح است. بر اساس آمارهای موجود، میزان خودکشی در ایران طی دهه گذشته بیش از...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران ( اکثریت)
وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی
امر کنشگری سیاسی فعالیتی است که خود را ملزم به وجود نتیجه نمی کند بلکه طی مسیری را مطرح می کند که اگر بخواهد نتیجه ای در خور حاصل شود...
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟
بررسی نوشته‌های ایشان در زمینه‌های مختلف و بویژه اندر وصف حال جمهوری اسلامی نشانه‌ای به ما نمی دهد تا تاثیر نگاه او را در متن جامعه داخل کشور مشاهده کنیم....
۱۹ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
نویسنده: مهرزاد وطن آبادی
من هر روز دارم می‌میرم؛در یک کوره زندانی شده‌ام
به‌رغم این‌که رژیم اسرائیل بارها تلاش کرده خالده جرار را ساکت و منزوی کند و مقاومت او را در هم بشکند، خالده همواره قوی و محکم ایستاده است. او چه...
۱۸ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری
نویسنده: برگردان: سپیده جدیری

کارگران کشاورزی ایران

آنچه در زیر می خوانید تحقیقی است كه آقای فریبرز رییس دانا در مورد كارگران كشاورزی انجام دادهاست. اكنون كه مساله هدفمند كردن یارانهها شروع شده است و فریبرز رییس دانا، این یار همیشگی كانون مدافعان حقوق كارگر، به علت مخالفت آشكار وشجاعانه با این طرح خانمانبرانداز برای كارگران و زحمتكشان، در زندان به سر میبرد، انتشار این مطلب ما را با زندگی بخش دیگری از مردم آشنا میكند.

وضعیت کارگران و حقوق بگیران در ایران از مسایل مهم اقتصادی و اجتماعی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. در زمینه کارگران صنعتی تحقیقات بسیاری انجام شده و کانون مدافعان حقوق کارگر نیز در مقاطع مختلف در این زمینه گزارشات وتحلیلهای مختلفی ارائه داده و وضعیت کارگران صنعتی را مورد بررسی قرار داده است. اما در زمینه کارگران کشاورزی کار بسیار کمتری انجام شده است. شاید بتوان گفت در حق این کارگران کوتاهی شده است.

شرایط زندگی این کارگران بسیار دشوارتر از سایر اقشار کارگری است و از حداقلهای کمتری در زندگی برخوردارند. آنان در زیر خط فقر زندگی می کنند. از آب آشامیدنی سالم، برق ، خدمات پزشکی و بهداشت، و آموزش بسیار کمتری نسبت به کارگران صنعتی برخوردارند. از امتیازات بیمه و بازنشستگی و… برخوردارنیستند و بسیاری از آنان، بخصوص زنان وکودکان علیرغم کار بسیار زیاد، در زمره کارکنان فامیلی محسوب شده و در مقابل کارشان هیچ گونه دستمزدی دریافت نمیکنند.

اکنون نیز با حذف یارانهها، سهمیه آرد روستایی اندکی که دریافت میکردند، حذف شده و نان را به قیمت ملی;; باید بخرند، زندگیشان بسیار دشوارتر از قبل خواهد شد. هر چند در نگاه اول شاید دریافت یارانه نقدی ماهانه حدود دویست سیصد هزار تومان برای یک خانواده ی ۵ یا ۶ نفره درآمد بالایی برای آنان به نظر آید و این تصور پیش آید که این درآمد اضافی باعث بهبود زندگیشان خواهد شد.اما تزریق این نقدینگی آنها را هرچه بیشتر به مدار مصرف کالاهای سرمایه داری میکشاند و زندگی آنان را روز به روز سختتر خواهد کرد . کشاندن اقشار روستایی وحاشیه نشینان شهرها به مدار سرمایه یکی از اهداف اصلی این طرح ، درجهت گسترش نفوذ سرمایه داری است.

آنچه در زیر می خوانید تحقیقی است که آقای فریبرز رییس دانا در مورد کارگران کشاورزی انجام دادهاست. اکنون که مساله هدفمند کردن یارانهها شروع شده است و فریبرز رییس دانا، این یار همیشگی کانون مدافعان حقوق کارگر، به علت مخالفت آشکار وشجاعانه با این طرح خانمانبرانداز برای کارگران و زحمتکشان، در زندان به سر میبرد، انتشار این مطلب ما را با زندگی بخش دیگری از مردم آشنا میکند.

با امید به آزادی هر چه زودتر او.

کانون مدافعان حقوق کارگر

—————————

کارگران کشاورزی ایران

۶۱۲/۳ میلیون نفر از نیروی کار کشور در سال ۱۳۸۵ در بخش کشاورزی اشتغال داشتهاند که شامل زیربخشهای زراعت، باغداری، پرورش دامهای بزرگ و کوچک، تولید گلخانهای، پرورش ماکیان، زنبورداری و پرورش کرم ابریشم و فعالیتهای جانبی آنها مانند تولید مستقیم پشم، تخم مرغ و شیر میشود. اما فعالیتهای فرآوریهای غذایی، نساجی و جز آن در بخش کشاورزی جای نمیگیرند و به بخش صنعتی مربوط میشوند.

واضح است که فعالیتهای اصلی کشاورزی در بخشهای روستایی و بخشهای غیرساکن صورت میگیرد اما دامداری میتواند در محدودههای شهرها نیز قرار داشته باشد. از کل شاغلان بخش کشاورزی ۶۴۲ هزار نفر در شهرها و ۹۳۴/۲ میلیون نفر در روستاها کار میکنند و ۳۵ هزار نفر نیز غیرساکناند.

از کل شاغلان بخش کشاورزی ۲۱/۳ میلیون نفر مرد و چیزی بییش از ۴۰۰ هزار نفر زناند. به برآورد من، آمار شاغلان واقعی زن در این بخش بیشتر از مقدار گزارش شده در سرشماری نفوس و مسکن است زیرا در مناطق روستایی زنان کارهای زیادی برای معیشت و اقتصاد خانواده انجام میدهند؛ اما در آمارگیری خانهدار تلقی میشوند یا خود را خانهدار میخوانند و حتی در آمارگیری در ردهی کارکنان فامیلی بدون مزد هم جای نمیگیرد.

در سال ۱۳۸۲ در کل کشور در حدود ۸۲۲/۲ میلیون بهرهبرداری کشاورزی زراعی شناسایی شده بود. این بهرهبرداریها بیشترین مقدار نیروی کار این عرصه، یعنی چیزی در حدود ۶۰ درصد آن را، شامل میشد. فعالیتهای باغ داری و دام داری به ترتیب در پی آن میآیند.

نکتهی مهم این است که در بخش کشاورزی فعالیتهای متنوعی توسط نیروی کار انجام میشود. مثلا شمار زیادی از دهقانان هم زارعند، هم دامدار هم باغدار و هم احتمالا به فعالیتهای دیگری هم اشتغال دارند. بنابراین تفکیک نیروی کار این بخش به زیر بخشهای دقیق چندان کار آسانی نیست.

اما به گونهی دیگری میتوان این نیرو را طبقه بندی و از حیث اقتصاد سیاسی تحلیل کرد:

از شمار ۶۱۲/۳ میلیون نفر، فقط در حدود ۵۷ هزار نفر در طبقهبندی بخش عمومی قرار دارند که بخش بسیار کمی از آنان میتوانند کارگر باشند. اما از کل نیروی کار کشاورزی، شمار ۲۱۸ هزار نفر کارفرما و ۳۵۳/۲ هزار نفر کارکنان مستقلاند که به ترتیب ۷۱۵۰۰ نفر و یا ۳۸۳ هزار نفر از آنان در مناطق شهری ثبت شدهاند، بنابراین شامل دارندگان دامداریها و مرغداریها و باغداران و مالکان زراعی میشوند که گرچه محل عمدهی فعالیتشان در روستاها و بیرون از شهر است اما خود و خانواده شان، شهرنشیناند. از باقیمانده نیروی کار مورد بحث، ۹۳۴/۲ میلیون نفر در روستاها زندگی میکنند که شمار کارفرمایان و کارکنان مستقل در آنها به ترتیب ۱۴۶ هزار و ۹۵۱/۱ میلیون نفرند. این آخرین رقم را باید درواقع شامل آن چیزی بدانیم که دهقان نام دارند گرچه در میان آنان دامداران و مرغداران و باغداران نیز قرار دارند. شاید برای میانه سال ۱۳۸۵ با دقتی قابل قبول، اما نه بسیار بالا، بتوان از وجود ۶/۱ تا ۸/۱ میلیون دهقان و در حدود ۴۰۰ هزار مزرعه دار و دام دار و باغ دار و مرغ دار در روستاها خبر داد.

اما از کل کارکنان، یعنی ۶۱۲/۳ میلیون نفر، شمار ۴۵۴ هزار مزد و حقوقبگیر خصوصی (۳۳۷ هزار نفر در روستاها) و ۴۴۵ هزار نفر کارکن فامیلی بدون مزد (۴۰۲ هزار نفر در روستاها بودهاند. به تعبیری شاید بتوان گفت از حدود ۱۲۰ هزار نفر مزد و حقوق بگیر بخش خصوصی ساکن شهرها که به فعالیت کشاورزی مشغولند،)

در حدود ۱۰۰ هزار نفر کارگران و مرغ داریها، باغداریها و مزارع اطراف شهرند یا کارگران فصلیاند. شمار ۳۳۷ هزار نفر نیز کارگر (عمدتا کارگر ساده) بخش کشاورزیاند که حدود ۸۰درصد آنها در زراعت و مابقی در باغ داری و دامداری و مرغداری و سایر فعالیتها کار میکنند. پس شمار کارگران بخش خصوصی کشاورزی به حدود ۴۴۰ هزار نفر میرسد. این کارگران در میان حدود ۶۰ هزار روستا و روی هم ۱۰۰ هزار مکان کشاورزی، شامل بیش از ۵/۱۰ میلیون انواع بهرهبرداری دامی و زراعی و باغی پراکندهاند. این پراکندگی به میزان کمتر در میان کارگران کشاورزی شهرنشین نیز وجود دارد. این نیروی کار شامل افغانیها هم میشود.این کارگران عمدتا ساده و ناماهرند.

بخش اعظم ۴۴۵ هزار نفر کارکنان فامیلی بدون مزد، به کارهای کمکی ساده و البته فعالیتهای جانبی در مزارع و باغها و دامداریها مشغولاند. فعالیتهای آنان در این بررسی شامل بافندگیها و کارهای تولید و صنایع دستی نمیشود. گرچه آنان به این کارها هم، اشتغال دارند.

در شهرها ۹۰درصد و در روستاها ۸۵درصد از آنچه کارگران بخش خصوصی کشاورزی مینامیم، مرد و مابقی زن بودهاند. فقط ۵۷ هزار از ۶۱۲/۳ میلیون نفر مورد بحث، در بخش دولتی کار میکنند که نیمی از آنان نیز در شهرها زندگی میکنند.

به این ترتیب تا اینجا متوجه شدیم که ترکیب انسانی نیروی کار در بخش کشاورزی به شرح زیر است:

کل شاغلان۳۶۱۲۰۰۰

مزد و حقوق بگیران۴۵۴۰۰۰ (۳۳۷۰۰۰ نفر در روستاها)

کارکنان فامیلی بدون مزد۴۴۵۰۰۰ (۴۰۲۰۰۰ نفر در روستاها)

کارفرمایان۲۱۸۰۰۰ (۱۴۶۰۰۰ نفر در روستاها)

کارکنان مستقل۲۳۵۳۰۰۰ (۱۵۹۱۰۰۰ نفر در روستاها، که عمدتا شامل دهقانان میشوند)

***

و اما با نگاهی دیگر میبینیم که از کل ۳۶۱۲۰۰۰ نفر کارکنان بخش کشاورزی فقط ۲۵۵۳۰ نفر در ردهی مقامات عالی و مدیران، متخصصان و حتی تکنسینها و دستیاران بودهاند. ۸۲۵۳ نفر نیز در ردهی کارکنان خدماتی و فروشندگان شناسایی شدهاند. در عوض چیزی بیش از ۳۱۱۸۰۰۰ نفر در این بخش از کارکنان ماهر و ۶۳۹۲۴ نیز از صنعتگران، متصدیان ماشین آلات و رانندگان وسایل نقلیه (در جمع شامل کسانی که بر روی تراکتور، کمباین، تیلر، گریدر، موتور چاه عمیق و سایر دستگاهها) بودهاند.

شمار کارگران ساده بیش از ۳۸۴۰۰۰ نفر (در حدود ۲۹۹ هزار نفر در روستاها) گزارش شدهاند. واضح است که این عده در دل آن رقم ۴۵۴۰۰۰ نفر مزد و حقوق بگیران قرار دارند. به این ترتیب میتوانیم نتیجه بگیریم که:

کارگران کشاورزی ناماهر پراکنده در حدود ۱۰۰ هزار روستا و مزرعه و محل فعالیت: جمعا در حدود ۳۰۰ هزار نفر

کارگران نیمه متخصص و نیمه ماهر کشاورزی در روستاها و مزارع: در حدود ۱۰۰ هزار نفر

کارگران و کارکنان ماهر کشاورزی غیردهقان در روستاها: در حدود ۱۰۰۰۰ نفر

کارگران ماشین آلات و وسائط نقلیه و اپراتورها در روستاها و مزارع (بجز مالکان این وسایل) جمعا در حدود ۴۰۰۰۰ نفر

دهقانان و دامداران خویش فرما در روستاها: در حدود ۲ میلیون نفر

کارگران ناماهر کشاورزی شهری: در حدود ۸۱۰۰۰ نفر

کارگران نیمه متخصص و نیمه ماهر کشاروزی در مناطق شهری: در حدود ۲۵۰۰۰

کارکنان و کارگران ماهر کشاورزی شهرنشین غیردهقانک در حدود ۱۰۰۰۰ نفر

کارگران ماشین آلات و وسایل نقلیه و اپراتورها در شهرها: در حدود ۱۰۰۰۰ نفر

دهقانان و دامداران خویش فرما در شهرها: در حدود ۲۰۰ هزار نفر

کارکنان فامیلی بدون مزد روستایی: ۴۰۲ هزار نفر

کارکنان فامیلی بدون مزد شهری: ۳۱ هزار نفر

چنان که در برآورد و بررسی آماری بالا دیدیم بخش عمدهی نیروی کار کشاورزان در ایران بیش از ۸۱درصد، در مناطق روستایی ساکناند. اما بخش اصلی از آن ۱۹ درصد باقی ماند، ساکن در مناطق شهری در شهرهای میانی و کوچک و نیمه روستایی، یعنی نزدیک به محل فعالیت کشاورزی خود سکونت داشتهاند. ساختار اصلی تولید کشاورزی ایران اساسا ساختاری روستایی ـ دهقانی است. در کنار آن البته مزرعهداری کوچک نیز وجود دارد. کشاورزی صنعتی بسیار بزرگ با ماشین آلات سنگین بخش محدودی از کل تولید را برعهده دارد.

بنا به تعریف، هر بهره برداری کشاورزی عبارتست از یک واحد تولید کشاورزی تحت مدیریت واحد که توسط رئیس یا اعضای خانوار یا شرکت رسمی یا موسسهی حقوقی اعمال میشود. آخرین سرشماری کشاورزی مربوط به بهره برداریها در سال ۱۳۸۲ و مربوط به سرشماری نفوس و مسکن مربوط به سالا ۱۳۸۵ است. اگر یک مدیریت در چند نقطهی جغرافیایی فعالیت داشته باشد هریک از آنها یک بهره برداری نامیده میشود.

گفتیم که کل بهره برداریها در آخرین سرشماری (۱۳۸۲) بیش از ۳۳/۴ میلیون بوده است. برخی بهرهبرداریها مشترکند مثلا هم زراعت هم دامداریاند. بنابراین در جمع یک بهره برداری، اما در تفکیک دو یا چند بهره برداری به حساب میآیند. با توجه به این نکته شمار بهرهبرداریهای زارعتی چنان که گفتیم، ۸۲/۲ میلیون نفر شمار بهره برداریها باغداری ۲۸/۲ میلیون، پرورش ماکیان ۱۹/۲ میلیون، و دام بزرگ ۲۹/۱ میلیون و دام کوچک ۵۶/۱ میلیون گزارش شده است (بهره برداری گلخانهای، زنبورعسل، کرم ابریشم نیز وجود دارند) بهرهبرداری شیلاتی و مراتع و جنگلداری به حساب نیامدهاند.

در مقایسهی استانی میبینیم که بیشترین بهرهبرداریهای زراعی در خراسان رضوی گیلان و مازندران (هریک بین ۲۳۰ تا ۲۸۰ هزار) و کم ترین بهرهبرداریها در قم، سمنان و بوشهر قرار دارند ( بین ۷ تا ۲۲ هزار) بنابراین شمار بهرهبرداریهای کشاورزی بستگی به وجود اراضی کشاروزی و نسبت جمعیت به زمین دارد.

بهرهبرداریهای باغی در استانها نیز توزیعی کمابیش مانند بهرهبرداریهای زراعی دارد. اما از حیث پرورش دام استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی به دلیل شرایط طبیعی بهرهبرداریهای بیشتری را در خود جای دادهاند جالب آن که در روستاهای فقیر سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کردستان به دلیل فقر، شمار زیادی بهرهبرداریهای کوچک و کم بازده دامی وجود دارد.

اگر کل مساحت زراعی، باغ، آیش و قلمستان را در نظر بگیریم شمار ۳۴۸۱۰۰۰ بهرهبرداری در سال ۱۳۸۱ وجود داشته است. از این مقدار بیش از ۲/۱میلیون آن بهرهبرداری کمتر از ۱ هکتار (شامل بیش از ۹۰۰ هزار بهره برداری کمتر از ۵۰۰۰ متر مربع) بودهاند. بهرهبرداریهای بالاتر از ۵۰ هکتار در حدود ۳۳۷۵۰ بهره برداری بوده است. بهرهبرداری متوسط (در حدود ۵/۷ هکتار) نیز فقط ۴۸۰ هزار از شمار ۳۴۸۱۰۰۰ بوده است.

در بهرهبرداریهای غیردامی شامل ۸۳/۲ میلیون آبی و ۵۲/۱ میلیون دیمی است. تولید اصلی این بهرهبرداریها شامل گندم، جو، برنج، انواع میوه و سیفی و سبزی است. اگر گندم را معیار بررسی بگیریم در کل محصول ۹۴/۶ میلیون هکتار زیر کشت در سال ۱۳۸۱ چیزی نزدیک به ۶۸/۱۱ میلیون تن بوده است که بازده متوسط آن ۶۸/۱ تن را، به دست میدهد که شاید تا سال زراعی ۱۳۸۹-۱۳۸۸ به حدود ۸۵/۱ تن رسیده باشد. این رقم با آن چه کشاورزی بهرهور نام دارد، یعنی ۴ تن در هکتار، بسیار فاصله دارد و نصف آن است. به این ترتیب در کشاورزی تنها بخشی از زارعان صاحب زمین و سرمایه میتوانند بهرهوری بالا داشته و از نیروی کار کشاورزی مزدی به طور گستردهای استفاده کنند. رقم دهقانان نسبتا مرفه در میان خانوارهای دهقانی به حدود ۳۰-۲۵ درصد و در کل ساکنان روستاها به کمتر از ۲۰ درصد میرسد.

احداث سه ماهه راهها، پلها و توسعه خدمات روستایی که البته با هزینههای مستقیم و نامستقیم بسیار بالا (در مواردی به ۴ برابر برآورد اولیه و به طور متوسط به ۵/۲ برابر آنچه مورد قبول کارشناسی بوده است)ساخته شدهاند، نتوانستهاند بهره وری خاک را به طور کلی از حیث فنی بالا ببرند. بهره وری نیروی انسانی، به تبع مهاجرت تحصیل کردهها از روستا و نبود تأمین شغلی و درآمدی، همچنان پایین است، گرچه سیر صعودی کندی هم داشته است.

استانهای فارس، خراسان رضوی و خوزستان و گلستان و پس از آن سه استان اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی و کردستان، بیشترین محصول گندم را عرضه میکنند. اما در تمام آنها به استثنای گلستان بازده متوسط زمین زیر ۲ تن در هکتار است. استانهای گلستان و قزوین استنثاء هستند.

کل بهره برداری زراعتی زیر کشت و آیش در سال ۱۳۸۲ برابر بود با:

بهره برداری (تعداد)مساحت زیر کشت (میلیون هکتار)

کل۳۶۳۸۰۰۰۲۰/۱۶

زیر کشت۲۶۴۰۰۰۰۶۵/۱۱

آیش۹۹۸۰۰۰۵۵/۴

اما از این رقم شمار بهرهبرداریهای استفادهکننده از تراکتور ۲۴۲۰۰۰۰ (یعنی در حدود ۹۲ درصد)بود. با این وصف فقط ۲۹۳۰۰۰ بهرهبرداری (یعنی ۱۲ درصد) دارای تراکتور بودند و مابقی از تراکتورهای اجارهای و پیمانی استفاده میکردند. بهرهبرداریهای دارای تراکتور همان بهرهبرداریهای بزرگ یا نسبتا بزرگ به شمار میآیند. برآورد این است که در سال ۱۳۸۹ در حدود ۳۵۰ هزار تراکتور کمتر از ۱۵ سال عمر و نزدیک به ۱۰۰ هزار تراکتور بیش از ۱۵ سال عمر در کشاورزی کشور کاری کردهاند و این میشود ۷/۸ هکتار زمین به ازای هر تراکتور. توزیع ناعادلانه تراکتورها که متناسب با توزیع ناعادلانه مالکیت زمینهای کشاورزی است، فرسودگی و بالا بودن عمر متوسط و پیدا شدن نوعی خرده بورژوازی تراکتور (و آب، که این البته با فساد و ویژهخواری نیز همراه است) چهرهی ناتوان مکانیزاسیون کشاورزی را نشان میدهد. این عامل در کنار کوچک بودن و خرد شدن زمینها، بهرهوری پایین نیروی انسانی و بالا رفتن نسبی سن تولید کنندگان چهرهی فنی ویژهای را ترسیم میکند که ناکارآمدی عمدی کشاورزان نام دارد. آمار مربوط به تراکتور در این جا البته شاخص است. برای ماشینآلات سنگین و عاملی مثل کمباین، نهرکن، دروگر، ردیفکن و بستهبند نامتعادل تر و برای تیلر، خرمن کوب و دیسک متعادلتر است.

مشخصات عمومی کارگران کشاورزی را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:

کارگران شناسایی شده در شهرها در هر ۵ ردهی ناماهر، نیمه ماهر ، ماهر، کارکنان ماشینآلات ، دهقانان و خویشفرمایان) از درآمد و حقوق و مزایای بالاتری نسبت به همردههای خود در روستاها برخوردارند. وضع بیمهی اجتماعی آنان مناسبتر از کارکنان روستایی است به ویژه کارکنان و کارگران ماشین آلات موقعیتی مناسبتر و بالاتری از متوسط کارگران شهری دارند.

بیش از نیمی از کارگران شناسایی شده در روستاها، افغانی و مابقی ایرانیاند: این کارگران به ویژه افغانیها، از فقیرترین ساکنان روستاها هستند. اکثر آنها دارای قرارداد موقت یا فصلیاند. در حال حاضر چیزی در حدود روزانه ۱۸ تا ۲۵ هزار تومان و به طور متوسط ۲۰ هزار تومان به آنان پرداخت میشود. روزهای کاری ایشان به طور متوسط ۲۰۰ روز است و بنابراین دریافتی متوسط روزانه ایشان نه ۲۰ هزار تومان که فقط حدود ۱۱ هزار تومان است و معمولا عیدی و پاداشی نیز به ایشان تعلق نمیگیرد. بنابراین دریافتی ماهانهی ایشان کمتر از حداقل دستمزد تعیین شده یعنی ۳۵۳۵۰۰ تومان (مساوی تومان) است. وضع بیمه و سایر امتیازهای محدود شغلی برای آنان محدودتر است. آنها صاحب خانه، مغازه، زمین، باغ و دام نیستند (شاید چند تایی دام کوچک و مرغ ، احیانا یک یا دو دام بزرگ داشته باشند، آن هم برای کارگران بالاتر از ۴۰ سال سن. کمبود درآمد این کارگران با کارهای فصلی و ساختمانی و متفرقه در این روستا – آن روستا و این شهر و آن شهر جبران میشود) شمار متوسط اعضای خانوار این کارگران ۳/۳ است، زیرا شمار زیادی از آنان جواناند. سالمندها را برای این فعالیت استخدام نمیکنند. امید شمار زیادی از آنان خروج از روستا و مهاجرت به شهر به امید یافتن شغل است.

کارگران نیمه ماهر و ماهر و کارکنان بر روی ماشین آلات کشاورزی و چاههای عمیق و نیمه عمیق طبعاً وضع مساعدتری دارند. دستمزد آنان از کارگران هم در شهرها کمتر است و به حدود ۶۵ درصد آن میرسد که آن نیز به بالا بودن هزینههای زندگی شهری مربوط میشود. کارکنان ماهر و متخصص که در دام پزشکی و مراقبتهای دامی و برای کشاورزی و فعالیتهای تخصصی مشابه و مهندسی ماشین آلات کار میکنند، شمارشان در روستاها بسیار محدود است. آنها معمولا کارکنان گردشیاند و حق الزحمهشان بالاتر از هم ردههای شهری است.

کارگران نیمهماهر و ماهر معمولا در مرغداریها و دامداریهای نیمه صنعتی و صنعتی یا در مزارع کشاورزی بزرگ و گلخانهای کار میکنند. شرایط شغلی ایشان دشوارتر و نابهداشتیتر از هم ردههای شهر و دستمزد و دریافتیشان معمولا کمتر است؛ زیرا آنان بیشتر ساکن در روستا هستند و با دستمزدهای رقابتی آنجا کار میکنند.

به طور کلی سطح سواد و آگاهیهای فردی کارگران کشاورزی بسیار پایین و چیزی هم ردیف کارگران ساختمانی است. دسترسی آنها به اطلاعات و آگاهیهای اجتماعی محدود به رسانههای دولتی است. فرزندان آنان خیلی کمتر از سایر خانوادهها به ردههای تحصیلی بالاتر دست مییابند و معمولا کارگرزادههایی هستند که کارگر باقی میمانند و اگر شانس بیاورند به کارگران نیمه ماهر شهری تبدیل میشوند. وضع خانوادگی از حیث رفاه، بهداشت برخورداری فرهنگی، سفر، فراغت و آموزش کاملا اسفبار است. آسیب پذیری جوانان در این خانوادهها به طور نسبی بالا است. ازدواج آنان و فرزندانشان، به ویژه افغانیها، بسیار دشوار و نیازمند برقراری روابط اجتماعی خاص و پیچیده است.

آگاهی طبقاتی، مگر در مورد کارکنان بر روی ماشینآلات در واحدهای بزرگ و در همسایگی شهرها، آن هم به استثنا، بسیار پایین است. آنها چیزی به نام تشکل و ضرورت آن را نمیشناسند. پراکندگی بسیار زیاد در سرزمین پهناور یک مانع اساسی برای تشکل است. ضمن آن که ناهمگونی شغلی برای آنان که بر روی زمین، در کنار دامها و بر روی ماشینآلات و واحدهای خدماتی کار میکنند بر این مانع میافزاید.

به نظر میرسد شمار کارگران کشاورزی در روستاها (دستمزدبگیرانی که کار اغلبشان در فعالیتهای کشاورزی در روستاهاست و صاحب زمین هم نیستند) برآورد شده است. رقم ۳۰۰ هزار نفر به ظاهر رقمی کمتر از واقعیت است. اما در توضیح بگویم که:

یکم: کمبود نیروی کار تا حد زیادی توسط کارکنان فامیلی بدون مزد جبران میشود، که کارگران مزدبگیرنیستند.

دوم: بخشی از مالکان زمینهای خرد و بیشتر دهقانان نیروی کار خود را مستقیما در جریان تولید به کار میبرند.

سوم: آنچه به عنوان کارگران ساده شهری مطرح میشود در واقع ساکنان شهرهای کوچک و نزدیک به فعالیتهای کشاورزیاند.

چهارم: به این ارقام باید کارگران نیمهماهر و کارگران ماشین آلات را نیز افزود که درواقع از حیث تخصصی نیمه ماهرند یا از نیمه ماهر هم پایین ترند.

و اما در مورد کارکنان فامیلی بدون مزد که شمارشان به ۴۴۵۰۰۰ نفر میرسد باید تحلیل ویژه ای را که دربردارنده حقوق اجتماعی زنان باشد باز کنیم. درست است که بخش قابل توجهی از اینان همسران دهقانان، و شریک تولید و زندگی ایشاناند اما کارشان هم ویژگی دارد و هم اثربخش است و باید در محاسبات مربوط به تولید، بخشی از ارزش افزوده به حساب آنان گذاشته شود. در غیاب ایشان تولید کشاورزی مجبور بود چیزی در حدود دو سوم این نیرو، یعنی در حدود ۲۷۰ هزار نفر را در روستاها و ۲۲ هزار نفر را در شهرها به استخدام درآورد. گرفتاری نیروی کار فامیلی بدون مزد، بجز فقر غالب در میان اکثریت ایشان، تبعیض جنسیتی و سنی (به زیان زنان، کودکان و نوجوانان) است.

آشنا کردن این بخش از نیروی کار به حقوق اجتماعی و ضرورتهای اقتصادی زندگیشان و آگاه کردن آنان به مسایل عمدهی جامعهی محلی و مسایل جهانی کار دشواری است. این کار از روشنفکران روستاها و شهرهای کوچک به ویژه از معلمان، محصلان سنین بالا، پرستاران، پزشکان، کارکنان خدماتی و لایههای آگاهتر کارگران صنعتی برمی آید. برای این کار تعارض با حوزههای فکری و دینی و باورمندیهای معین میتواند نتایج وخیم داشته باشد. مثلا فمنیست شهرنشین ایران با دستمایههای کاملا ویژه خود، چه میتواند برای زنان کارگر، همسران کارگران کشاورزی یا زنان کارکن فامیلی بدون مزد تبلیغ کنند؟ آنها اولین اثرشان ایجاد بدنیتی در این زنان نسبت به اساس خانواده، اخلاق و باورهای دینی است.

نیروهای آگاهیبخش باید خود در سطح بالایی از آگاهی باشند و نسبت به چند موضوع معین، اما اساسی، عام و چند موضوع محیطی و مربوط به جوامع محلی مشابه و همسایه آن، در این تنوع جغرافیایی و شغلی گسترده حرف و راه حلهای شدنی داشته باشند ، نه راه حل های رادیکال گریزاننده و نه راهحلهای سطحی، آبکی و بی ثمر.

آنها چه کسانیاند و از کجا برنامه خود را بدست میآورند و با منطق و روح درونی آن آشنا میشوند؟ این نقطه شروع بحثهای بعدی است.

فریبرز رئیس دانا

آبان ۱۳۸۸

پیوست: برخی آمارها

• برآورد جمعیت ایران در سال ۱۳۸۹: ۷۵ میلیون نفر، ۵۱ درصد مرد و ۴۹ درصد زن

• نرخ رشد جمعیت از ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ در حدود ۵۸/۱ درصد

• جمعیت زیر ۱۴ سال ۲۵ درصد، جمعیت بالای ۷۰ سال ۳ درصد

• جمعیت ساکن در نقاط شهری ۷۰ درصد، جمعیت ساکن در نقاط روستایی و غیرساکن ۳۰ درصد

• میانگین افراد خانوار در نقاط شهری ۸۹/۳، در نقاط روستایی ۳۶/۴

• مهاجران وارد شده به کشور در ۱۰ سال گذشته ۲/۱۷ درصد (عمدتا در جستجوی کار به پیروی از خانوار)

• از جمعیت شهرها ۳۷ درصد متولد جای دیگر بودهاند، از جمعیت روستاها ۲۱ درصد متولد جای دیگر بودهاند. ۳/۲ درصد از ساکنان ایران تابعیت خارجی دارند.

• جمعیت ۱۰ سال و بیشتر کشور ۸۴ درصد از کل جمعیت است.

• جمعیت فعال یعنی جمعیت ۱۰ سال و بیشتر که یا شاغل یا در جستجوی کار بودهاند و شامل زنان خانه دار و محصلان نمی شود) معادل ۴/۲۵ میلیون نفر، شامل:

۶۵/۴ بیکار (که شامل در حدود ۷۵/۰ میلیون نفر زنان بیکار است که به عنوان خانه دار شمارش شدهاند و شامل در حدود ۵/۰ نفر جوانان بیکار که محصل شمارش شدهاند)

۷۵/۲۰ شاغل (شامل سربازان که درواقع نباید شاغل به حساب بیایند)

• نرخ بیکاری=

• نرخ بیکاری زنان (برآورد بدون محاسبهی زنان خانه داری که اساسا خانه دار بودهاند) ۲۷-۲۴%

• نرخ بیکاری جوانان (برآورد بدون محاسبه محصلان واقعی) در حدود ۲۲%

• نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی در حدود ۲۱%

شاغلان برحسب نوع فعالیت

کشاورزی و جنگلداری۸/۳-۶۰/۳ میلیون نفر

ماهیگیری۸۰-۷۵ هزار نفر

معدن۱۷۰-۱۵۰ هزار نفر

صنعت ساختدر حدود ۵/۳ میلیون نفر

تأمین آب و برق و گاز۲۴۰-۲۲۰ هزار نفر

ساختمان۸/۲-۵/۲ میلیون نفر

خدمات عمده فروشی ـ خرده فروشی، تعمیرات انواع وسایل نقلیه، کالاها و لوازم منزل شخصی و کامپیوتر و الکتریکی و…۹۵/۲-۸/۲ میلیون نفر

هتل و رستوراندر حدود ۲۰۰ هزار نفر

واسطههای مالی۳۰۰-۲۶۵ هزار نفر

کسب و کار،اجاره، و فعالیتهای دیگر۵۰۰-۴۵۰ هزار نفر

اداره امور عمومی، رفاه و تأمین اجتماعی۸۵/۱-۷۵۰/۱ میلیون نفر

آموزش۴/۱ میلیون نفر

بهداشت و مددکاری اجتماعی۵۴۰-۵۲۰ هزار نفر

سایر فعالیتهای خدمات عمومی۴۰-۳۵ هزار نفر

سایردر حدود ۴۰ هزار نفر

نامعلوم۵۰۰ هزار نفر

بر حسب وضع شغلی

شاغلانشاغلان مردشاغلان زن

کل۷۵/۲۰۲۵/۱۸۵/۲ میلیون نفر

دولتی۲۷/۴۲۲/۳۰۵/۱ میلیون نفر

خصوصی۰/۱۵۶/۱۳-۳/۱۳۷/۱-۳/۱ میلیون نفر

بدون مزد فامیلی۸۰۰-۷۰۰در حدود ۲۵۰۵۵۰-۴۵۰ میلیون نفر

نامعلومدر حدود ۵۰۰در حدود ۳۰۰در حدود ۲۰۰ هزار نفر

بر حسب گروههای شغلی

کل۷۵/۲۰۲۵/۱۸۵/۲ میلیون نفر

مدیران، عالی رتبهها، سیاست مداران، قانون گذاران و …درحدود ۷۰۰۵۸۰۱۱۰ هزار نفر

متخصصان۰۷/۲ میلیون نفر۲۵/۱ میلیون نفر۸۵۰-۸۲۰ هزار نفر

تکنیسینها و دستیاران۱/۱ میلیون نفر۹۰۰ هزار نفردر حدود ۲۰۰ هزار نفر

کارکنان اداری و دفتریدر حدود ۹۵۰ هزار نفر۷۳۰ هزار۲۲۰ هزار نفر

کارکنان خدمات، فروشندگان ، بازار…۷/۲۴۵/۲ میلیون۲۸۰-۲۲۰ هزار نفر

کشاورزی، جنگلداری، ماهیگیری۳۵/۳در حدود ۳ میلیون نفردر حدود ۳۵۰ هزار

صنعتگران و کارکنان شاغل مربوط۰/۴ میلیوندر حدود ۵/۳ میلیون نفر۵۲۵-۵۰۰ هزار نفر

متصدیان ماشین آلات، اپراتورها، مونتاژ کارها، رانندگان۴/۲۳۷/۲ میلیون نفر۳۰ هزار

کارگران ساده۶/۲۴۵/۲ میلیون۱۵۰ هزار

نامعلوم۲/۱۰۸/۱ میلیون۱۲۵ هزار

کارکنان فامیلی بدون مزد(میلیون نفر)

بیکارسادهتکنسینکارگر کشاورزیکشاورز خودفرماصنعتگرانکارکنان فامیلی بدون مزد

جمع۶۵/۴۶/۲۱/۱۵/۰۴/۲۰/۴۶%

مرد۰/۳۴۵/۲۹۰/۰۴۵/۰۱/۲۵/۳۲۵%

زن۷۵/۱-۵/۱۱۵/۰۱/۰۰۵/۰۳/۰۵/۰۳۵%

متصدیان ماشین آلات، اپراتور، راننده و…معلمانکارکنان خدماتی عادیکارکنان خدماتی صنعتی

جمع۴/۲۱/۱۷۵/۱۳/۰

مرد۳۷/۲۶۵/۰۵۵/۱۲۵/۰

زن۰۳/۰۴۵/۰۲۵/۰۰۵/۰

جمع کل۴/۲۱

مرد۲/۱۷

زن۸/۳

تاریخ انتشار : ۴ دی, ۱۳۸۹ ۶:۴۱ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

در همۀ درازنای حکومت جمهوری اسلامی، مبارزۀ اقشار مختلف ملت ایران از راه‌های گوناگون در راستای تامین منافع ملی، آزادی‌های
اجتماعی و سیاسی، حداقل معاش، حقوق و منافع طبقات و اقشار زحمت‌کش، و در راستای تامین عدالت اجتماعی ادامه داشته است. تاریخ این مدت
نشان می‌دهد مبارزۀ مردم مسالمت‌آمیز و خشونت‌پرهیز و تنها با تکیه بر نیروی خود ملت ایران و ایستادگی در برابر دخالت خارجی بوده است.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

مجتبی میثمی نویسنده، مترجم و پژوهشگر، زیر فشار بازجویی نیروهای امنیتی

امکان به‌دست آمده از مبارزات مردم را گسترش دهیم!

فاجعهٔ ملی کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷، جنایت‌بارترین کارنامۀ جمهوری اسلامی!

دهم سپتامبر: روز جهانی پیشگیری از خودکشی! «گفتگو را شروع کنید!»

وظیفه کنشگران سیاسی در شرایط کنونی

ارزیابی آقای بهزاد کریمی چه تاثیری بر روند تغییر در ایران داشته است؟