چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۷

چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۷

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!
سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی - اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!
یادمان باشد که هرچه جامعه ضعیف‌تر شود، از فرصت‌ها و شانس‌هایی که در مسیر بهبود، تغییروتحول  پیش خواهد آمد، کمتر می‌توانیم استفاده کنیم و شانس‌های آینده ایران را از دست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کیوان صمیمی
نویسنده: کیوان صمیمی
انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!
نیروی تجدد و دموکراسی یک قرن است که ایران مال همه‌ی ایرانیان است شعار اوست. اکنون نیروهای وسیعی از جنبش اسلامی نیز به همین نگاه پیوسته اند. در پهنه‌ی سیاست...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: امیر ممبینی
نویسنده: امیر ممبینی
جزئیات کشته شدن راضيهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!
سوم تیر ماه جاری رسانه‌ها نوشتند که دختری جوان به نام «راضیهٔ رحمانی» اهل روستای گویژه در شهرستان نورآباد استان لرستان با شلیک یکی از مأموران نیروی انتظامی جان باخت....
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
نویسنده: بهاره شبانکارئیان
بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!
نهضت آزادی ایران در ادامه راهبردی که در مرحله اول در پیش گرفت، اتحاد ملت و تجمیع همه معترضان در مرحله دوم انتخابات را برای مقابله با مخالفان آزادی و...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
انتخابات مهندسی شده، راه يا بی‌راهه؟
    خانم وسمقی در ارتباط با انتخابات ریاست حمهوری در ایران تحلیلی داشته است. خانم وسمقی، زین میان؛ بر این باور است که اصلاح‌طلبان، اگر گمان می‌کنند که حکومت...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: صدیقه وسمقی
نویسنده: صدیقه وسمقی
جرون
جرون، ای سیلی خورده ی زمان، ای معامله های پشت پرده ی آن زمان، ای تاریخ دیروز و امروز من، از رنگ و شرنگ، تا کیسه های زر ...
۱۲ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد

از “حمزه فراهتى” و آن دو عزیز دیگر

وقتى امروز به آغاز آشنائی‌ام با زنده‌نام "حمزه فراهتى" انديشيدم خودم هم باور نكردم كه اولين ديدارم با او نه در زندانِ پيش از انقلاب، و نه در جريان ساختن فيلم مستند بلندم در مورد صمد بهرنگى پس از انقلاب، بلكه درست در بحبوحه‌ى انقلاب (آذرماه ١٣٥٧) و در منزل دوست نازنينم "عاطفه گرگين"، آن‌هم نه در ایران، که در پاريس بود!

وقتى امروز به آغاز آشنائی‌ام با زنده‌نام “حمزه فراهتى” اندیشیدم خودم هم باور نکردم که اولین دیدارم با او نه در زندانِ پیش از انقلاب، و نه در جریان ساختن فیلم مستند بلندم در مورد صمد بهرنگى پس از انقلاب، بلکه درست در بحبوحه‌ى انقلاب (آذرماه ١٣۵٧) و در منزل دوست نازنینم “عاطفه گرگین”، آن‌هم نه در ایران، که در پاریس بود!
همانطور که اخیرا در سوگ زنده‌نام “مسعود کلانترى” نوشتم، من در آذرماه ١٣۵٧ تنها یک ماه پس از آزادى از زندان براى حدود پنج هفته به اروپا سفر کردم و پس از دیدار با برادر کوچکترم در فرانکفورت به دعوت منوچهر کلانترى به لندن رفتم و دو هفته بعد براى دیدار با عاطفه به پاریس آمدم تا از همان‌جا به تهران برگردم.
در همان چند روزى که در آپارتمان کوچک عاطفه، مهمان او و فرزندش “دامون” بودم یک شب “سعید سلطانپور” به همراه “مهرداد پاکزاد” و حمزه فراهتى – گروه معروف به “کمیته ى از زندان در تبعید” – که تازه از سفر به آلمان یا ایتالیا برگشته بودند به دعوت عاطفه به دیدارمان آمدند. شبى بود که: چه گویم؟ عیب آن شب کوتهى بود!
سعید را که از قبل مى‌شناختم گرچه او هم مثل حمزه به دلیل سبک بودن حبس‌اش هیچ‌وقت با من هم‌بند نشد. اسم حمزه را هم البته به خاطر ماجراى غرق شدن صمد بسیار شنیده بودم. غریبه‌تر از همه براى من مهرداد پاکزاد بود؛ همان مهردادى که از فرداى انقلاب که به ایران بازگشت تا روزى که خودش مرا راهى خارج کرد یکى از نزدیک‌ترین دوستان زندگى‌ام بود.
درد خبر کشته شدنش به دست جلادان جمهورى اسلامى هنوز بر سینه‌ام سنگینى مى‌کند. فرداى روزى که خبرش را در هلند شنیدم به تنها درمانى که مى‌شناسم، نوشتن، پناه بردم تا خودم را کمى آرام کنم. حاصلش فیلمنامه کوتاهى از آب درآمد براى نوجوانان با عنوان “یک نامه کوتاه” که گرچه ساخته نشد اما در مجموعه‌اى با عنوان “قفل و پنج فیلمنامه کوتاه دیگر” به صورت کتاب منتشر شد که بر پیشانى‌اش آمده: در سوگ زنده یاد مهرداد پاکزاد.
داشتم از آن‌شب مى‌گفتم. قرار شد یکى دو روز بعد، روز پروازم از پاریس به تهران، سعید و مهرداد و حمزه با هم بیایند و مرا از منزل عاطفه بگیرند و برسانند فرودگاه. زمستان بدى بود و جدا از مشکلات فرودگاه تهران به خاطر اعتصابات، برف سنگین هم موجب کنسل شدن بسیارى از پروازها مى‌شد که آن روز هم شد. و ما این را تازه در فرودگاه پاریس فهمیدیم!
به پیشنهاد مهرداد قرار شد مرا به منزل عاطفه برنگردانند و در منزل مهراد پیش آنها بمانم تا امکان پروازم به تهران فراهم شود. منزل مهرداد اما فقط یک اتاق زیرشیروانى کوچک بود در انتهاى راه پله‌اى طویل با ده‌ها پله‌ى باریک!
هم‌خانگى ما چهار نفر در این اتاق کوچک، دو سه روزى طول کشید و من بالاخره با پروازى غیرمستقیم در هفته اول دیماه ١٣۵٧ از طریق دمشق به تهران بازگشتم.
سعید و مهرداد را به محض بازگشتشان به ایران دیدم و تماسم با هر دو مداوم بود اما حمزه را تنها گهگاه در مناسبت‌هاى مختلف مى‌دیدم چون کمتر به تهران مى‌آمد.
تابستان ١٣۵٨ وقتى به دعوت “عباس کیارستمى” که مسئول بخش فیلمسازى “کانون پرورش فکر کودکان و نوجوانان” شده بود ساختن فیلم مستند بلند “ماهى سیاه کوچولوى دانا” در مورد صمد بهرنگى را شروع کردم از هر طریق که مى‌دانستم سعى کردم حمزه را بیابم ولى موفق نشدم.
پانزده سال پیش وقتى حمزه با انتشار کتاب خاطراتش، “از آن سال‌ها و سال‌هاى دیگر”، واقعیت غرق شدن صمد را به تفصیل شرح داد من در مطلبى با عنوان “دیرى است دروغ واقعیت را بلعیده است” دلیل جستجویم را برای یافتن حمزه در جریان ساختن آن فیلم شرح دادم که براى پرهیز از دوباره‌نویسى فراز مربوطه را در این‌جا مى‌آورم:
[در این فیلم همه کسانی که به هر طریق با “صمد” در رابطه بودند حضور دارند، از مادر و برادر او گرفته تا زنده یاد دکتر ساعدی و نسیم خاکسار و قدسی قاضی‌نور. از رحیم رئیس‌نیا و غلامحسین فرنود گرفته تا قهوه‌چی آذر شهری و عاشق حسن تبریزی. همانروزها تمام سعی‌ام را کردم تا با “حمزه فراهتی” هم مصاحبه‌ای داشته‌باشم… می‌دانستم فیلمم بدون “حمزه” کامل نخواهد بود ولی تا وقتی فیلمبرداری به پایان نرسید موفق به دیدارش نشدم. پیدا بود نمی‌خواهد مقابل دوربین بنشیند و در این باره حرف بزند. بعد البته آمد و فیلم را هم خصوصی با همدیگر دیدیم (من علیرغم ممنوعیت فیلم، یک نسخه از آن را داشتم و حتی چند بار هم بدون اجازه در جمع‌های مختلف نمایشش دادم). وقتی نمایش فیلم پایان گرفت “حمزه” خوشحال بود که در فیلم بر خلاف آنچه در افواه جاری بود علت غرق شدن صمد در ارس توطئه ساواک نامیده نمی‌شد هرچند با اتکاء به اسناد ساواک آذرشهر پرونده‌سازی علیه او به عنوان “عنصر خطرناک چپ” نشان داده می‌شد. من آن روزها با توجه به ناروشنی و رازگونه بودن مرگ صمد سعی کردم اصل را بر شناخت او و افکارش بگذارم تا رازگشائی غرق شدنش. این بود که فیلم را با آواز “عاشق حسن” که در قهوه‌خانه‌ای در تبریز “صمدعمی گلمدی=عمو صمد نیامد” را می‌خواند به پایان برده بودم.] “از دور بر آتش” ٢۴ نوامبر ٢٠٠۶
البته حمزه چندین سال پیش از انتشار کتاب خاطراتش هم در مقاله‌اى به روشنى از روزى که امواج ارس ماهى سیاه کوچولوى ما را با خود برد حرف زده بود؛ همان رودى که من و برادر صمد به همراه اکیپ فیلمبردارى‌ام، کنارش قدم زدیم و او در مقابل دوربین از صمد و یار صمیمى‌اش حمزه سخن گفت.
آخرین دیدارم با حمزه شش سال پیش بود وقتى در جمع صمیمى و فراموش‌نشدنى هم‌بندان سابقم در حوالى کلنِ آلمان، سه روز را با هم گذراندیم. روز سوم وقتى ساک به دست براى خداحافظى از اتاقم در آمدم صداى ویلون‌زدن حمزه را از ایوان محل اقامتمان شنیدم. دوربین کوچکم را از ساک در آوردم و از او و دیگر دوستانى که آماده‌ى رفتن بودند چند نمائى به رسم یادگار فیلم گرفتم.
حالا که پاى فیلم به میان آمد سخن را کوتاه مى‌کنم و با تسلیتى از صمیم قلب به همسر و فرزندان و رفقا و یارانش، شما را با چهره‌ى دوست داشتنى زنده‌نام حمزه فراهتى در این کلیپ بسیار کوتاه تنها مى‌گذارم.(کلیپ مورد اشاره در صفحه فیسبوک آقای علامه زاده موجود است)
تاریخ انتشار : ۳ اسفند, ۱۳۹۹ ۷:۱۲ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

رأی معترضان و عدم افزایش مشروعیت!

انتخاب ایران آزادی و تجدد و دموکراسی است!

جزئیات کشته شدن راضیهٔ رحمانی دختر ۲۴ سالهٔ لر با شلیک مأمور نیروی انتظامی!

بیانیه نهضت آزادی ایران: رأی اعتراضی در گام دوم برای دکتر پزشکیان!

انتخابات مهندسی شده، راه یا بی‌راهه؟