سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۰۹

سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۱:۰۹

خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او
فرشین کاظمی‌نیا: اساساً روحیه‌ی مشدی او را در زمره‌ی افراد ویژه‌ای قرار می‌داد که عقیده‌شان را مقدم بر خود می‌شمرند و درک‌شان از جامعه در نسبت‌های پدیدارشناختی از عدالت و...
۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
نویسنده: فرشین کاظمی نیا
اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان
گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت): تغییر این وضعیت، مستلزم اصلاح قوانین کار، اجرای دقیق حمایت‌های قانونی، آگاه‌سازی عمومی نسبت به ارزش واقعی کار زنان، و به‌رسمیت شناختن...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه
احمد حلو: باور دارم که تنها همکاری بین‌المللی و مبارزه‌ی بدون خشونت است که می‌تواند اشغال را پایان دهد و صلح را محقق سازد. می‌دانم که تندروهای دو طرف می‌خواهند...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: احمد حلو
نویسنده: احمد حلو
فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی
سیاوش قائنی: آنچه امروز در غزه در حال وقوع است، نه صرفاً یک بحران انسانی، بلکه آزمونی جدی برای وجدان جهانی و اعتبار نهادهای بین‌المللی به شمار می‌رود. استفاده از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
سانحه در نمای نزدیک
ناتان ترال، نویسنده و تحلیل‌گر برجسته، با سابقه‌ای بیش از یک دهه در گروه بین‌المللی بحران و پوشش مستقیم تحولات فلسطین، این روزها در پی اثرگذاری بر افکار عمومی از...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
نویسنده: ماه‌فرید منصوریان
سعید مدنی در سه چهره
مانند هر انسان دیگری، می‌توان پروژه‌ی فکری یا فعالیت سیاسی او را نقد کرد، اما هم‌خوانی میان آنچه می‌گوید و آنچه انجام می‌دهد، گوهری گران‌بها و در این زمانه نادر...
۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: کیوان مهتدی
نویسنده: کیوان مهتدی
آدرنو؛- نابغه تئوری، ناتوان در عمل
آدرنو میگفت چرا در ۱۳ سال حاکمیت فاشیسم هیتلری، انسان هوادار روشنگری مدرن وارد دوره سیاه بربریت و جنایت شد. لابد جوانه بازگشت به عصر تاریک اندیشی در نظام طبقاتی...
۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: آرام بختیاری
نویسنده: آرام بختیاری

امروز در نیویورک خبرهایی هست

رأی‌گيری‌های امروز مخفی است و اين نمايندگان دولت‌ها هستند که فردا رأی خود را به صندوق‌ها می‌اندازند. کوشندگان سازمان‌های غير دولتی حقوق بشر، در روزهای اخير تلاش کرده‌اند که نظر رأی‌دهندگان را به موارد نقض حقوق بشر در کشورهايی که کارنامه‌ی سياهی در اين مورد دارند، جلب کنند. با اين حال برای آن‌که تصوير دقيق‌تری از موضع جامعه جهانی در کليت خود که در تصميمات مجمع عمومی سازمان ملل بازتاب می‌يابد، داشته باشيمٍ، ساعات ديگری نيز بايد صبر کنيم.

امروز سه‌شنبه ۱۹ اردیبهشت، در نیویورک مجمع عمومی سازمان ملل برای انتخاب ۴۷ عضو شورای حقوق بشر که جانشین کمیسیون حقوق بشر با ۵۳ عضو شده است، تشکیل جلسه خواهد داد. 
قرار است ۱۳‌کشور از میان ۱۴ کشور کاندیدا از آفریقا، ۱۳ کشور از میان ۱۸ کشور کاندیدا از آسیا، ۶ کشور از میان ۱۳ کشور کاندیدا از اروپای شرقی، ۸ کشور از میان ۱۱ کشور کاندیدا از آمریکای جنوبی و حوزه کارائیب و ۷ کشور از میان ۹ کشور کاندیدا از اروپای غربی و دیگر کشورها با رأی مخفی ۱۹۱ عضو سازمان ملل متحد برای عضویت در این شورا انتخاب شوند. برای انتخاب هر کشور ۹۶ رأی موافق لازم است و در صورتی‌که کشورهای بیشتری از حد نصاب رأی کافی به دست آورند، کشور هائی که رأی بیشتری آورده‌اند، انتخاب خواهند شد. 
تفاوت اندک تعداد کاندیداها و انتخاب‌شدگان رقابت چندانی را در ۳ گروه از گروه‌های یادشده ایجاد نخواهد کرد. در گروه آفریقا با اینکه اکثر کاندیداها کارنامه درخشانی از نظر رعایت حقوق بشر ندارند، تنها یک کشور انتخاب نخواهد شد و فاصله‌ی کشورها از نظر رعایت حقوق بشر چنان نیست که عدم انتخاب کشور معینی دست‌آورد بزرگی برای کوشندگان حقوق بشر به حساب آید. در این گروه تونس کاندیداست که رهبر آن زین‌العابدین بن علی، از سوی گزارشگران بدون مرز، عنوان “دشمن آزادی مطبوعات” گرفته است. کشورهای دیگر آفریقایی کاندیدا اغلب از نظر رعایت موازین حقوق بشر و دموکراسی در کشور سابقه خوبی ندارند. 
بسیاری از آن‌ها چون کامرون، زامبیا، الجزایر، مراکش، نیجریه در زمره کشورهای غیر آزاد به حساب می‌آیند و کشورهایی چون آفریقای جنوبی، سنگال، مالی و غنا در این گروه در اقلیت هستند. بنابراین در این گروه احتمالا بیََش‌ترین دولت‌های ناقض حقوق بشر به شورا راه خواهند یافت. کوشندگان حقوق بشر ابراز خوشحالی خود را از این‌که کشورهایی چون لیبی، سودان، کنگو، اریتره، اتیوپی و زیمبابوه که قبلا عضو کمیسیون بودند، این بار کاندیدا نشدند، پنهان نمی‌کنند. چرا که در هر حال این احتمال که بعضی از این کشورها یا کشورهایی چون ساحل عاج، گینه استوایی، در صورت کاندیدا شدن به شورا راه یابند وجودداشت. 
در گروه اروپای غربی و سایر کشورها ۹ کشور کاندیدا هستند که ۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و کانادا و سویس را شامل می‌شود. این کشورها همگی کارنامه خوبی از نظر رعایت حقوق بشر و آزادی در کشورشان و همچنین مقابله با نقض حقوق بشر در جهان دارند. در این گروه چه بسا همه کشورها رای کافی بیاورند و دو کشوری که کمترین آراء را کسب کنند، از دور خارج شوند. 
در گروه آمریکای لاتین و حوزه کارائیب هم رقابت سخت نیست، اما دشواری‌های معینی وجود دارد. کشورهای کاندیدا شده از این منطقه عمدتا در زمره کشورهای آزاد و نیمه‌آزاد به‌حساب مِی‌آیند. کشورهای کوبا، ونزوئلا و گواتمالا در این گروه موارد بیشتری از نقض حقوق بشر را در کارنامه‌ی خود دارند. با این‌همه با توجه به سابقه و محبوبیت کوبا در میان کشورهای جهان سوم بعید به‌نظر مِی‌رسد که کوبا در میان ۸ کشور انتخاب‌شونده از این منطقه نباشد 
رقابت در گروه کشورهای اروپای شرقی به علت بالاترین میزان تعداد کاندیداها به کرسی‌ها فشرده‌تر است. ۶ کشور عضو اتحادیه اروپا، رومانی، آلبانی و اوکراین که تلاش مِی‌کنند استانداردهای دموکراسی و حقوق بشر را با معیارهای اروپا نزدیک کنند، هر سه کشور ماوراء قفقاز و همچنین روسیه کاندیداتوری خود را اعلام کرده‌اند. حضور روسیه و آذربایجان در این گروه بیش از همه از جانب کوشندگان حقوق بشر ناخوشایند تلقی شده است. با این وجود به‌نظر نمی‌رسد که اعتراض فعالان سازمان‌های غیر دولتی حقوق بشر به‌جایی برسد و ملاحظات عدیده که مهم‌ترین آن عضویت دائمی روسیه در شورای امنیت استٍ، به احتمال زیاد مانع آن خواهد شد نمایندگان دولت‌ها در مجمع عمومی رأی کافی به روسیه ندهند. 
اما تعیین‌کننده‌ترین انتخابات در گروه آسیا صورت خواهد پذیرفت. هرچند که نسبت تعداد کاندیداها به کرسی‌ها چندان بالا نیست و تنها ۵ کشور از ۱۸ کشور نامزد به شورا راه نخواهد یافت. در این گروه نیز متاسفانه تقریبا همچون گروه آفریقا تعداد کاندیداهایی که نقض شدید حقوق بشر متهم هستند، کم نیست. خبرنگاران بدون مرز در گزارش اخیرشان مقامات پنج کشور بنگلادش، چین، ایران، پاکستان و عربستان سعودی را “دشمنان آزادی مطبوعات” خوانده‌اند. کوشندگان حقوق بشر امیدوار هستند که نام هیچ یک از این کشورها از صندوق انتخابات فردا بیرون نیاید. اما ملاحظه‌ای که در مورد روسیه ذکر شد، در ارتباط با چین نیز صادق است و بعید می‌نماید که چین در شورای آتی حضور نداشته باشد. حتا در مورد عربستان و جمهوری اسلامی هم این احتمال که آنان رای کافی را کسب کنند منتفی نیست. در این گروه نیز کشورهایی چون نپال، ویتنام، سوریه و سریلانکا که قبلا عضو کمیسیون بودند، برای عضویت در شورا نامزد نشدند. 
جمهوری اسلامی با “اعتماد به نفس” کاذبی که اخیرا پیدا کرده است، جسارت حضور در این عرصه را به خود داده است. شاید کسب ۹۶ رأی برای جمهوری اسلامی رویائی بیش نباشد. ولی ظاهراً رژیم به این طریق با زدن تیری در تاریکی، می‌خواهد از میزان “اعتبار” و در واقع بی‌اعتباری خود در جامعه بین‌المللی مطمئن گردد و ماجراجوئی‌های بعدی خود را بر این اساس “تنظیم” کند. شاید هم این امر بیشتر مصرف داخلی داشته و حکومت خواسته باشد با عنوان اینکه جهان کنونی در مقابلش صف‌آرائی کرده است، از وجود روحیات ناسیونالیستی در میان مردم کشور و به‌خصوص جوانان، به نفع خود بهره‌برداری کند. 
رأی‌گیری‌های امروز مخفی است و این نمایندگان دولت‌ها هستند که فردا رأی خود را به صندوق‌ها می‌اندازند. کوشندگان سازمان‌های غیر دولتی حقوق بشر، در روزهای اخیر تلاش کرده‌اند که نظر رأی‌دهندگان را به موارد نقض حقوق بشر در کشورهایی که کارنامه‌ی سیاهی در این مورد دارند، جلب کنند. با این حال برای آن‌که تصویر دقیق‌تری از موضع جامعه جهانی در کلیت خود که در تصمیمات مجمع عمومی سازمان ملل بازتاب می‌یابد، داشته باشیمٍ، ساعات دیگری نیز باید صبر کنیم. 

فرود سیاوش‌پور(حسن نایب هاشم)

تاریخ انتشار : ۲۰ اردیبهشت, ۱۳۸۵ ۱۰:۴۰ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

قالیباف و موضوع “حجاب و عفاف”: تاکتیک یا تحول؟

در شرایط کنونی، نشانه‌هایی چون پیروزی چهره‌ای چون پزشکیان در انتخابات ریاست‌جمهوری، افزایش تمایل به مذاکره، و تغییر نسبی در لحن مقامات، توجه‌برانگیز است. با این‌حال، این تغییرات، اگر با اصلاحات بنیادین همراه نباشند، از جمله بازنگری در قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی چون حجاب، توقف برخوردهای سلیقه‌ای و امنیتی با جامعه مدنی، گشایش در عرصه‌های فرهنگی، احترام به آزادی‌های دموکراتیک و اصلاح رویه‌های پلیسی، نمی‌توان از آن‌ها به‌عنوان نشانه‌ای از بلوغ سیاسی یا اجتماعی یاد کرد.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

پیام به مناسبت سالگرد بنیان‌گذاری نهضت آزادی ایران!

ما، به عنوان یک نیروی چپ، عدالت‌خواه، دموکرات و مردمیِ خواهان آزادی و دموکراسی و برپایی جمهوری‌ِ متکی به آرای ملت در کشور، هرچند در بنیان‌های نظری و تحلیل اجتماعی و سیاسی تفاوت‌هایی با دیدگاه نهضت آزادی ایران داریم، اما در عین حال باور داریم که در مسیر دفاع از آزادی‌های سیاسی، حقوق بشر، برابر حقوقی زنان، رفع هرگونه تبعیض،گردش متوازن قدرت و پاسداری از حق حاکمیت مردم ایران، همسو و همراهیم.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

خاطراتی از «ابوالقاسم طاهرپرور» در چهارمین سال درگذشت او

اشتغال زنان در ایران؛ چالش‌ها و پیامدهای یک نابرابری پنهان

۱۶۰ نفر از اعضای خانواده‌ام را در غزه از دست داده‌ام اما امیدم را نه

فلسطینیان در محاصره: بحران انسانی، کوچ اجباری و سکوت جهانی

سانحه در نمای نزدیک

سعید مدنی در سه چهره