زنان از گرایشهای گوناگون فکری و سیاسی، همگی به لایحه حمایت از خانواده معترض هستند. امروز ۳۰ مرداد همزمان با طرح لایحه حمایت از خانواده در مجلس بسیاری از زنان اعتراض خود را به هر شکل ممکن نشان دادند. از جمله زهرا رهنورد که همین امروز بیانیه ای اعتراضی برای حذف این لایحه از مجلس صادر کرد و یا صدیقه وسمقی که طی نامه ای سرگشاده نوشت: “نمی توانند پاسخ معترضان لایحه حمایت خانواده را هم با چماق، باتوم و گلوله بدهند.” همچنین فاطمه راکعی طی مصاحبه ای گفت: “مطرح کردن موضوع ازدواج موقت نیز در لایحه حمایت از خانواده کار درستی نیست” و نسرین ستوده نیز طی مصاحبه ای اعتراض اش را به عدم حق طلاق به زنان در لایحه عنوان کرد. ژیلا شریعت پناهی در نشست اعتراضی زنان در روز پنج شنبه نیز برخی از مواد این لایحه را مخالف اسلام دانست. زهرا شجاعی و بسیاری دیگر از زنان چه در جناحهای مختلف حاکمیت و چه زنان فعال در جنبش زنان نیز هر یک در حد بضاعت و امکانات خود سعی کرده اند تا صدای اعتراض شاان را علیه این لایحه بلند کنند.
امروز نیز نشست خبری ائتلاف اسلامی زنان که طیف متنوعی از زنان اصلاح طلب تا اصولگرا را دربر می گیرد طی نشستی اعتراض خود را به این لایحه نشان دادند. در این نشست مطبوعاتی که از رسانه ها دعوت به عمل آمده بود برخی از فعالان جنبش زنان از سایتهای اینترنتی مختلف از جمله کانون زنان ایرانی، مدرسه فمینیستی، تا قانون برابر … و نیز برخی از خبرگزاریها حضور داشتند.
در زیر فرازی از گفتار بعضی حاضران از نظرتان می گذرد:
مریم بهروزی: روح حاکم بر این ماده روح دینی و اسلامی نیست. اسلام بر تکهمسری تاکید دارد و عرف و فرهنگ جامعه ایران نیز تکهمسری را میپسندد و چند همسری فقط در موضوعی است که باید در موارد استثنائی به آن پرداخته شود.
توران ولی مراد: مطالبی که در لایحه حمایت از خانواده به خصوص ماده ۲۳ آن مطرح شده، وضع زنان را بدتر میکند و حریم خانوادهها را میشکند. مردانی که به دنبال ازدواج مجدد رفتهاند نه تنها باعث تحکیم خانواده دوم خود نشدهاند بلکه زنان و فرزندان قبلی خود را رها کردهاند و این خود موجب افزایش آسیبهای اجتماعی در کشور میشود.
فائزه هاشمی: در صورتی که دادگاه به هر دلیلی به مرد اجازه ازدواج مجدد را بدهد باید به زن نیز این حق داده شود که از همسر خود جدا شده و طلاق بگیرد. بر اساس تحقیقاتی که انجام شده ۶۰ درصد زنان به خاطر چک برگشتی همسرانشان به زندان میروند و این صحیح نیست که در لایحه حمایت از خانواده محکومیت زنان به عنوان عاملی برای ازدواج مجدد همسر در نظر گرفته شود.
سهیلا جلودارزاده: ما خواستار حذف ماده ۲۳ لایحه حمایت از خانواده هستیم و معتقدیم وجود این ماده نه تنها خانوادهها را مستحکمتر نمیکند بلکه لطمات جبرانناپذیری به ارکان خانواده وارد میکند.
شهیندخت مولاوردی: در هیچ کجای دنیا اینقدر راحت تیشه به ریشه خانوادهها زده نمیشود. ماده ۲۳ لایحه حمایت از خانواده به زن مانند یک ابزار نگاه کرده است، در این لایحه زن وسیلهای در خدمت مرد در نظر گرفته شده و هم شان و هم پایه مرد نیست.
اعظم نوری: ۶۰ـ۷۰ سال است که جامعه ایران تلاش میکند نظام تکهمسری را در جامعه جا بیندازد. اما چندی است که مسئولان مجددا تمایل دارند که چند همسری را به جامعه برگردانند و از طرف دیگر عنوان میکنند که جمعیت جامعه باید افزایش پیدا کند و کنترل جمعیت کار درستی نیست.
وجیه دیوسالار: ازدواج مجدد باعث بیسرپرستی خانواده اول مرد و افزایش میزان بزهکاری میان فرزندان میشود. در شرایطی که هنوز بحران فرزندان طلاق وجود دارد، نباید قانونی در مجلس تصویب شود که این آسیبهای اجتماعی را گسترش دهد.
معصومه رضایی: وقتی ازدواج مجدد قانونی شود، مردان در محل کار، تاکسی، مراکز خرید و بسیاری از نقاط جامعه به دنبال زنانی میگردند که با آنها ازدواج مجدد داشته باشند و نگاه بلهوسانه در جامعه گسترش پیدا میکند.
فاطمه ایلشاهی: بسیاری از نمایندگان مجلس و بالاخص نمایندگان زن مجلس به جای حمایت از زنان جامعه ما را متهم میکنند. نیمی از جمعیت ایران را زنان تشکیل میدهند، بنابراین نباید قوانینی در مجلس وضع شود که امنیت نیمی از ساکنان ایران را به خطر بیاندازد.
مینو مرتاضی: چند همسری مربوط به یک دوره تاریخی مربوط به گذشته بوده و در حال حاضر کارکرد ندارد. بر اساس اصل زوجیت که در قرآن آمده، یکی برای یکی باید در نظر گرفته شود نه این که چند تا برای یکی. مسئولان مملکتی ما که دو یا چند همسر دارند در مجامع مختلف، همسران خود را با خود همراه بیاورند تا ببیند در انتخاباتهای بعدی چند درصد از این مردان رای میآورند، مطمئنا هیچ کدام.
نوشین احمدی خراسانی: ما که هیج قدرتی نداریم، اما اگر شما هم که به حاکمیت نزدیک هستید و در واقع حلقه ارتباط بین حاکمیت و جامعه مدنی زنان تلقی می شوید واقعا نتوانید جلوی این لایحه را بگیرید، پس ما زنان باید به حال خودمان گریه کنیم.
خبرنگاران حاضر: اگر به رغم همه این اعتراضات باز هم لایحه تصویب شد چه می کنید؟