پاریس، لندن، ۲۰ نوامبر ۲۰۱۹ (۲۹ آبان ۱۳۹۸) ـ فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و سازمانهای ایرانی عضو آن، جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و کانون مدافعان حقوق بشر، امروز اعلام کردند: دولتمردان ایران باید فوری به سرکوب مرگبار معترضان که در بسیاری از شهرها برای ابراز مخالفت با افزایش قیمت بنزین به خیابانهاریختهاند، پایان دهند.
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و کانون مدافعان حقوق بشر گفتند: بر اساس عهدنامههای بینالمللی حقوق بشر که ایران عضو مُتعاهِد آنهاست، دولتمردان وظیفه دارند در موارد نقض حقوق بشر از جمله دربارهی کاربرد خشونت مرگبار به دست ماموران نهادهای مجری قانون و ماموران امنیتی لباس شخصی تحقیق کنند و مرتکبان آن را پاسخگو سازند.
شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، گفت:
«رهبر جمهوری اسلامی آیت الله خامنهای با خطاب قراردادن مردم معترض به عنوان “اشرار” راه را برای سرکوب آنان به دست نیروهای امنیتی و انتظامی هموار کرد. حمایت او از افزایش قیمت بنزین که هزینههای غیرقابل تحمل زندگی را برای اکثریت مردم باز هم افزایش بیشتری خواهد داد، نشان میدهد که وی تا چه اندازه از زندگی شهروندان عادی بی خبر است.»
دولتمردان ایران صبح زود ۱۵ نوامبر ۲۰۱۹ (۲۴ آبان ۱۳۹۸) قیمتهای تازه بنزین را با افزایشی تا ۳.۵ برابر اعلام کردند. این افزایش قیمت به تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سهگانه انجام شد که سران سه قوهی کشور عضو آن هستند. رهبر جمهوری اسلامی آیتالله خامنهای که این شورای غیرقانونی تازه را در خرداد ۱۳۹۷ تشکیل داد از تصمیمهای آن حمایت میکند.
تظاهرات گستردهی مردم عصر روز ۱۵ نوامبر (۲۴ آبان) در شهرهای جنوبی کشور آغاز شد و به بیش از ۱۰۰ شهر در سراسر کشور گسترش یافت. دولتمردان، به سردمداری آیتالله خامنهای، با جلوگیری از بحث و لغو احتمالی افزایش قیمت بنزین در مجلسِ کاملاً طرفدار حکومت واکنش نشان و به نیروهای امنیتی دستور دادند تا اعتراضهارا در هم بکوبند و اینترنت را نیز به طور کامل قطع کردند.
ماموران نیروهای امنیتی به معترضان حمله کردند، آنها را وحشیانه مورد ضرب و جرح قرار دادند و برای پراکندن معترضان گلولههای جنگی و گاز اشک آور به سوی آنها شلیک کردند. تک تیراندازها در روزهای ۱۶ تا ۱۸ نوامبر (۲۵ تا ۲۷ آبان) در شهرهای مختلف، از جمله در کرج (استان البرز)، ساوه (استان مرکزی)، مریوان (استان کردستان)، اصفهان (استان اصفهان)، کرمانشاه (استان کرمانشاه)، شیراز (استان فارس)، تهران و شهریار (شرق تهران)، به سوی معترضانی که میکوشیدند از خود دفاع کنند تیراندازی کردند و آنها را کشتند.
دهها معترض در شهرها و استانهای مختلف در سراسر کشور کشته شدهاند. منابع رسمی تا به امروز شمار معترضان کشته شده یا شمار معترضان دستگیر شده را منتشر نکردهاند. فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و کانون مدافعان حقوق بشر از این بیم دارند که چند صد نفر از معترضان کشته شدهاند، اما خودداری دولت از انتشار اطلاعات مربوطه مانع از تعیین شمار دقیق تلفات میشود. تنها خبر مربوط به شمار دستگیرشدگان را خبرگزاری نیمه رسمی فارس در روز ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان) به نقل از مقامی ناشناس منتشر کرد که گفته بود در روز ۱۵ نوامبر تا ۱۸ نوامبر (۲۴ تا ۲۷ آبان) ۱۰۰۰ معترض دستگیر شدهاند.
عبدالکریم لاهیجی، رئیس جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و رئیس افتخاری فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، نیز گفت:
«دولتمردان باید فوری به سرکوب مرگبار اعتراضها خاتمه دهند، فوری و بدون قید و شرط کلیهی معترضان بازداشت شده را آزاد کنند و به خانوادههای قربانیان غرامت بدهند.»
دفتر کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل روز ۱۹ نوامبر (۲۸ آبان) از دولتمردان ایران خواست تا از بهکارگیری خشونت برای پراکندن گردهماییهای صلحآمیز خودداری و آزادی بیان، آزادی گردهمایی و آزادی تشکل را، از جمله با برقراری دسترسی مردم ایران به اینترنت و دیگر شکلهای ارتباطی، رعایت کند.
فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر، جامعهی دفاع از حقوق بشر در ایران و کانون مدافعان حقوق بشر علاوه بر تایید توصیههای دفتر کمیسر عالی حقوق بشر از جامعهی بینالمللی، بهویژه سازمان ملل و اتحادیهی اروپا، میخواهند تا دولتمردان جمهوری اسلامی ایران را به همکاری با کارشناسان ویژه حقوق بشر سازمان ملل فرا بخوانند تا در انجام تحقیقات مستقل و غیرجانبدارانه دربارهی بهکارگیری خشونت مرگبار به دست نیروهای امنیتی، شناسایی مرتکبان آن و سپردن آنها به دست عدالت تسهیل ایجاد شود.