پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۸

پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۸

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بیانیه  ۲۴۰ تن: يک گام مثبت...
اقدام اوباشانه این جماعت فقط اهانت به یک شخصیت ادبی و یک چهره فرهنگی نیست. این اقدام بازتاب یک نظام فکری و یک اندیشه سیاسی ارتجاعی و فاشیستی است که...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟
شاید سقوط دیکتاتوری ۵۰ ساله رژیم اسد، آغازگر دور سوم از بهار عربی باشد، به‌ویژه اگر نتیجه خوبی حاصل شود. این موضوع می‌تواند در آن کشورهایی اتفاق بیفتد که خیزش‌های...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آصف بیات
نویسنده: آصف بیات
چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟
رؤیا‌پردازی‌های انقلابی تقریباً همیشه پشتِ درِ خانه‌ها متوقف می‌شود، و این باید ما را فوق‌العاده خشمگین کند. لولا ایتوربه، آنارشیست و مبارز اسپانیایی، در سال ۱۹۳۵ نوشت: «به نظر می‌رسد که...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مونا طحاوی
نویسنده: مونا طحاوی
قمارباز
در آن سال‌های دور، بودن در پایتخت، برایم جذابیتی دو چندان داشت. هم فیلم و سینما بود و کوه و هم سرکشی مدام به کتابخانه اخوی‌ها... اخوی بزرگ، کتابخانه‌اش یک...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

ایمنی و سلامت کار در صنعت ساختمان سازی

سازمان بین المللی کار با همکاری ۱۸۷ کشور عضو آن وظیفه تنظیم ، تالیف و اشاعه موازین بین المللی کار، از جمله حفاظت از ایمنی و سلامتی محیط کار را به عهده دارد و در این رابطه موازین محکمی را برای بهداشت و ایمنی کارگران در شرایط کارهای گوناگون تالیف کرده است. این موازین دولت ها، کارفرمایان و کارگران کشور های عضو، از جمله ایران، را مسئول حفاظت، اشاعه و اجرای قوانین ایمنی و سلامت کار میداند. کشور ایران از زمان تاسیس سازمان بین المللی کار در سال ۱۲۹۷ در آن عضویت داشته است. پس از پایان جنگ جهانی دوم، ایران با شرکت در کنفرانس بین المللی کار، رابطه رسمی خود را با سازمان آغاز کرد و نهادهای قانون گذار کشور در جریان قوانین بین المللی کار قرار گرفتند.

عدم رعایت کامل استاندارد های ایمنی در محیط های پر خطر کاری میزان خطر مرگ، مصدومیتها و معلولیت های جسمی و روانی کارگران را افزایش می دهد.  بدیهی است که رعایت استاندارد های ایمنی برای حفاظت از جان و روان کارگران باید در صدر دستورکار کارفرمایان و صاحب کاران باشد. ما شاهد چنین ضوابطی نیستیم و هنوز بی توجهی کارفرمایان به قوانین ایمنی مسبب اصلی آمار بالا، بی رویه وغم انگیز حوادث ضمن کار است. علاوه بر این، محرومیت کارگران روزمزد ساختمانی از داشتن بیمه های اجتماعی در محل کار حوادث ناشی از جدی نگرفتن استانداردهای ایمنی را تبدیل به وقایعی خانمان برانداز برای کارگران و خانوادهای شان میکند.

سازمان بین المللی کار[۱] با همکاری ۱۸۷ کشور عضو آن وظیفه تنظیم، تالیف و اشاعه موازین بین المللی کار، از جمله حفاظت از  ایمنی و سلامتی محیط کار را به عهده دارد و در این رابطه موازین محکمی را برای بهداشت و ایمنی کارگران در شرایط کارهای گوناگون تالیف کرده است. این موازین دولت ها، کارفرمایان و کارگران کشور های عضو، از جمله ایران، را مسول حفاظت، اشاعه و اجرای قوانین ایمنی و سلامت کار میداند. کشور ایران از زمان تاسیس سازمان بین المللی کار در سال ۱۲۹۷ درآن عضویت داشته است. پس از پایان جنگ جهانی دوم، ایران با شرکت در کنفرانس بین المللی کار، رابطه رسمی خود را با سازمان آغاز کرد و نهادهای قانون گزار کشور در جریان قوانین بین المللی کار قرار گرفتند.

پس از انقلاب قوانین و مقررات مربوط به ایمنی و حفاظت از کارگران و بهداشت محیط کار اولین بار در سال ۱۳۸۱ به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی رسید.  فصل چهارم قانون کار به مبحث حفاظت فنی و بهداشت کار میپردازد[۲]. در ماده ۸۵ این فصل گفته شده که «برای‌ صیانت‌ نیروی‌ انسانی‌ و منابع‌ مادی‌ کشور رعایت‌ دستورالعمل هایی‌ که‌ از طریق‌ شورای عالی‌ حفاظت‌ فنی‌ و وزارت‌ بهداشت‌، درمان‌ و آموزش‌ تدوین‌ می‌شود، برای‌ کلیه‌ کارگاهها، کارفرمایان‌، کارگران‌ و کارآموزان‌ الزامی‌ است.» شورای عالی حفاظت فنی با شرکت نمایندگان وزارت خانه های صنایع، کشاورزی، نفت، معادن و فلزات، جهاد سازندگی و حفاظت محیط زیست و نیز با شرکت ۲ متخصص فنی آکادمیک، ۲ نفر از مدیران صنایع، و تنها  ۲ نماینده از طرف کارگران مسئول تهیه موازین حفاظتی است. ماده ۸۹ قانون کار کارفرمایان را موظف به رعایت آیین نامه های مصوب شورا میکند. ماده ۹۴ به کارگران حق میدهد که در صورت پیش بینی امکان وقوع حادثه مراتب را به مسئول حفاظت‌ فنی‌ و بهداشت‌ کار اطلاع‌ دهند و این‌ امر نیز بایستی‌ توسط‌ فرد مسئول در دفتری‌ که‌ به‌ همین‌ منظور نگهداری‌ میشود ثبت‌ گردد. علاوه بر این، قانون بیمه های اجتماعی کارگران ساختمانی که در سال ۱۳۸۶ تصویب شد صدور پروانه انجام کارهای ساختمانی را منوط به پرداخت حق بیمه توسط کارفرما میکند.

ایمنی کارگران در بخش ساختمانی کشور

علی رغم وجود قوانینی که در بالا ذکر شد کارگران صنعتی و ساختمانی در ایران بالا ترین تعداد حوادث کاری جدی را در کشورمان دارند. بنا به گزارش ایلنا[۳]، منابع رسمی دولتی تعداد آسیب های شغلی در در سال ۱۳۹۹ را ۹،۲۹۵ مورد اعلام کردند. از این تعداد  بالاترین شماره آسیب های کاری با ۳۸.۹ در صد کل حوادث درکارهای ساختمانی به وقوع پیوسته است. کثرت این گونه حوادث تا حد زیادی به بی توجهی کارفرمایان در اجرای ضوابط ایمنی، ندادن آموزش های لازم به کارگران، و کمبود وسایل ایمنی لازم است.  نبود استاندارد های ایمنی در کارهای ساختمانی با استفاده بی رویه و گسترده کارفرمایان از کارگران روزمزد، فصلی و مهاجر گره خورده است. کارفرمایان برای پایین آوردن بودجه دستمزد کارگران و شانه خالی کردن از پرداخت بیمه های اجتماعی از کارگران روزمزد، مهاجر، و غیر رسمی استفاده میکنند.  این کارگران که با نا امنی معیشتی درگیرند با قبول حد اقل دستمزد و بدون داشتن  بیمه اجتماعی و بدون آگاهی دقیق از حقوق خود و قوانین ایمنی در کارهای ساختمانی مشغولند.

معنی شعار ”اول ایمنی بعد کار“ در کشور ما

رسانه ایلنا[۴] در گزارشی در باره بالا بودن شمار حوادث کار در ایران  میگوید که عمده ترین «دلایل بروز حوادث کار فقدان امکانات و وسایل ایمنی، نبودن برنامه‌های آموزشی لازم، و ساعات کار طولانی است که منجر به پایین آمدن تمرکز کارگران میشود.» مقاله با نقل قول از یک کارشناس ایمنی و بهداشت میگوید شعار اول ایمنی بعد کار از اصل نادرست است چرا که  ملاحظات ایمنی نه تنها پیش از آغاز کار، بلکه در سراسر زمان حضور کارگران در محیط کار باید رعایت شوند. سیاست های دولتی با کمرنگ کردن قوانین کار از منافع کارفرمایان و بالا بردن میزان تولید دفاع کرده و به ایمنی و بهداشت کارگران بی توجه اند. در این راستا وزارت کار عملا روابط سنتی «استاد و شاگردی را جایگزین یک نظام قانونمند» حافظ بهداشت و جان کارگران کرده است. برای پایان دادن به این روند دردناک نظارت جدی قوانین حافظ ایمنی و بهداشت محیط کار، آگاه کردن کارگران به استاندارد های ایمنی و حظور فعال نمایندگان تشکل های مستقل کارگری در محیط کار باید در برنامه پایه ای دولتی در دفاع از سلامتی و ایمنی کارگران باشد.

طبیعی است که علاوه بر ملاحظات نامبرده، به رسمیت شناختن کار کارگران فصلی، روزمزد، و مهاجر و توجه به ارزش انسانی آنها توسط قانون گزاران و کارفرمایان سبب بهبود زندگی و سلامت جسمی و روحی بخش بزرگی از کارگران ساختمانی و خانواده های محروم و به حاشیه رانده شده آنان خواهد شد.

[۱] International Labour Organization (ILO)

[۲] https://www.mcls.gov.ir/fa/kar/rahnamayemorajein/karegaran/bazresikar/low-قوانین-و-مقررات-مربوط

[۳] https://www.ilna.news/fa/tiny/news-1160217

[۴] همانجا

 

 

  برگرفته از بولتن کارگری، دوره جدید، شماره ۲۴۷.

بخش : کارگری
تاریخ انتشار : ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۱ ۱۰:۲۶ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟

به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!

بیانیه  ۲۴۰ تن: یک گام مثبت…

آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟

چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟