یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۳

یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۳

يک نیمه‌روز
بوق ماشین آتش‌نشانی در همه جا پیچیده بود اما معلوم نبود که ماشین برای رسیدن به شعله‌های آتش چگونه می‌تواند راه خود را باز کند. راننده تاکسی با مسافری بر...
۳ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزير؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد
دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا،...
۲ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
نویسنده: برگردان: رضا کاويانی
دادخواهی و صلح
روز يک‌شنبه گذشته، 27 آبان‌ماه سال 1403 خورشيدی با عنوان دادخواهی و صلح و به‌یاد هزاران فرزند جان‌باختۀ ميهن و با تاکيد بر دادخواهی، خشونت‌پرهيزی و صلح‌طلبی در سامانه زوم...
۱ آذر, ۱۴۰۳
نویسنده: کارآنلاين
نویسنده: کارآنلاين
دنیایِ واژگون
کتاب در حافظه شهر فراموش شده‌ / و به انتها نزدیک / دنیا تعادلش را در نقطه لغزانی دنبال می‌کند / موریانه‌ها / به جانِ کتاب‌ها افتادند / شب است،...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: رحمان ـ ا
نویسنده: رحمان ـ ا
مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟
کارنامه اقتصادی، ژئوپولتیکی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی فاجعه آمیز حکومت در برابر همگان قرار دارد. حکومت دینی حتا در ماموریت معنوی خود هم شکست بزرگی خورده و مناسک و...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سعید پیوندی
نویسنده: سعید پیوندی
تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما
امروز بیش از پیش لازم است که جریانات چپ، ملی و دموکرات صفوف خود را به هم نزدیک کرده و مانع گرایش به سمت راست و جریانات برانداز شوند. هیچ...
۲۹ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
وریشه مرادی
وريشه مرادی دوران دانشجویی از فعالان ان‌جی‌او های شهر سنندج و از قهرمانان رزمی‌کار استان کوردستان و یکی از بنیان‌گزاران انجمن مبارزه با اعتیاد شهر سنندج بود.
۲۸ آبان, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه

بازیافت چهره‌ها در جمهورى اسلامى

اگر کشمکش‌هاى کنونى در درون جمهورى اسلامى بدين بيانجامد که عامل بحران‌زايى مانند احمدی‌نژاد از صحنه سياست ايران حذف شود، بايد از اين امر استقبال کرد، نه از آن رو که رقباى احمدی‌نژاد در حکومت، بخواهند يا بتوانند به بخشى از خواست‌هاى تعيين‌کننده مردم گردن نهند، بلکه از آن رو که با افول احمدی‌نژاد، فصلى ديگر از حيات جمهورى اسلامى بسته خواهد شد

تلاش نمایندگان دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى براى تمدید دوره نمایندگى خود، از سوى شوراى نگهبان مغایر با قانون اساسى اعلام شده است که صراحت دارد هر چهار سال یک بار باید انتخابات مجلس برگزار شود. اکنون اینجا و آنجا سخن از طریقى دیگر براى «تجمیع» انتخابات ریاست جمهورى و انتخابات مجلس است: برگزارى زودهنگام انتخابات ریاست جمهورى یا به عبارت دیگر، کوتاه کردن دوره ریاست جمهورى احمدی‌نژاد. هنوز معلوم نیست چنین طرحى چشم‌انداز موفقیت داشته باشد. اما آنچه مسلم است، این است که براى بسیارى در حاکمیت جمهورى اسلامى، کابوسى به نام احمدی‌نژاد، هر چه زودتر پایان یابد بهتر است. احمدی‌نژاد براى مخالفانش در حکومت، مترادف است با شدیدترین بحران مناسبات خارجى جمهورى اسلامى از پایان جنگ ایران و عراق بدین سو، بحرانى که تأثیر روانى آن بر سیاست داخلى و به ویژه اقتصاد ایران، مایه نگرانى و نارضایتى بخش بزرگى از حکومت شده است.
این‌گونه است که در این روزها شاهد آنیم که چهره‌ها در جمهورى اسلامى «بازیافت» (recycling) می‌شوند. رفسنجانى و خاتمى، دو سلف احمدی‌نژاد، به جنب و جوش افتاده‌اند. خاتمى سر از داوس سوئیس درآورده است و رفسنجانى با سفراى غربى در تهران نشست و برخاست دارد. خاتمى در سوئیس آرزو کرده است ایران و آمریکا بحران در روابط خود را «مدیریت» کنند، و رفسنجانى در نماز جمعه ۶ بهمن، اوضاع ایران در جهان را غیرعادى خوانده است.
در این میان، خامنه‌اى که خبر سرماخوردگى شدید او به گونه‌اى نیمه‌رسمى تأیید شده است، فعلاً به جانبدارى صریح از احمدی‌نژاد نپرداخته است. شاید این سرماخوردگى از نوع سیاسى باشد تا رهبر ناچار نشود در دعواى داخلى حکومت دخالت کند. این دعوا دیگر دعواى اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران نیست، شکافى است که تا اعماق جناح حاکم بر حکومت امتداد یافته است. شکافى است میان سیاست به سبک ماجراجویان تازه‌کار پیرامون احمدی‌نژاد و مصلحت‌گرایى به سبک رفسنجانى و خاتمى. گروه اخیر، با پشتگرمى اکثریت محافل کسب و سرمایه در ایران، تحرک تازه‌اى یافته است و می‌کوشد عواقب انزوا و تحریم‌هاى بین‌المللى را محدودتر کند. شرایط خارجى، بیش از تأثیر مستقیم تحریم‌ها، از طریق روانى اقتصاد ایران را زمین‌گیر کرده است. فضاى سرمایه‌گذارى در ایران ماه‌هاست بسیار نامساعد شده است. از سرمایه‌گذاران داخلى، کمتر کسى «دل و دماغ» ریسک کردن را دارد. پیمانکاران از این می‌هراسند که در پروژه‌هاى دولتى، کارفرما صورتحساب‌ها را نپردازد. سرمایه‌گذاران و پیمانکاران خارجى نیز یکى پس از دیگرى ایران را ترک می‌کنند. بلوکه شدن حساب‌هاى ایران در شمار هر چه بیشترى از بانک‌هاى خارجى و به ویژه اروپایى، معاملات خارجى را دشوارتر کرده است. در نتیجه کاسته شدن از سرمایه‌گذاری‌ها، بیکارى در ایران ابعاد بسیار گسترده یافته است.
گرانى هم بیداد می‌کند. احمدی‌نژاد هنگام ارائه لایحه بودجه ١٣٨۶ به مجلس، با این انتقاد مواجه شد که بهاى گوجه فرنگى به کیلویى ٣ هزار تومان رسیده است. پاسخ رئیس جمهور این بود که منتقدان، گوجه‌فرنگى را از حوالى خانه رئیس جمهور بخرند که ارزان‌تر است. احمدی‌نژاد پاسخى جز این ندارد که به رقباى حکومتى خود بدهد. شعار رئیس جمهورى اسلامى در گیر و دار بحران کنونى، انکار بحران است، یا به قول خود حکومتی‌ها، «پاک کردن صورت مسئله» است. به نظر می‌رسد احمدی‌نژاد، زیاد از جانب چهره‌هاى بازیافت‌شده در جمهورى اسلامى و متحدان آنان در مجلس احساس خطر نمی‌کند. امثال احمدی‌نژاد برآنند که در شرایط بحرانى و بدون شرایط عادى اقتصادى نیز می‌توان حکومت کرد (مگر امامشان چنین سیاستى را نزدیک به ده سال پیش نبرد؟). احمدی‌نژاد در مصاحبه‌اى پرسیده است چرا باید نگران اوضاع کشور باشد؟
اما جمهورى اسلامى امروز، جمهورى اسلامى ربع قرن پیش نیست. جمهورى اسلامى امروز، جمهورى اسلامى بوروکراتها و سرمایه‌داران و رانت‌خواران فربه‌شده و بهره گرفته از یک ربع قرن دلارهاى نفتى است. خیلى از اینها می‌خواهند کسب و کارشان ادامه یابد. شرایط بحرانى خوشایند مذاق همه اینان نیست. برخى از آنان که امیدوار بودند با روى کار آمدن احمدی‌نژاد و یک‌دست شدن حکومت، به دنبال هشت سال کشمکش اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران، در جمهورى اسلامى ثبات سیاسى نسبى برقرار شود، اکنون می‌بینند که یک‌دست شدن سه قوه حکومتى، نه تنها براى رژیم ثبات نیاورده است، بلکه شرایط سیاسى را بی‌ثبات‌تر هم کرده است. برخى از کسانى که تا چند ماه پیش از حامیان احمدی‌نژاد محسوب می‌شدند، به صف منتقدان او پیوسته‌اند.
عاقبت و نتیجه تلاش مخالفان درون‌حکومتى احمدی‌نژاد براى پایان دادن زودهنگام به دوره ریاست جمهورى او یا لااقل به حاشیه راندنش به ویژه در عرصه سیاست خارجى را نمی‌توان پیش‌بینى کرد. هنوز زود است که از آغاز پایان دوره احمدی‌نژاد سخن بگوییم. اما آنچه مسلم است، این است که دیگر نمی‌توان از حکومتى یکدست سخن گفت. احمدی‌نژاد و خاتمى و رفسنجانى منافع مشترکى در حفظ جمهورى اسلامى دارند، اما این براى آنکه همراه با هم به مقابله با بحران‌هاى خارجى بپردازند کافى نیست.
تا آنجا که به تحرک جدید رفسنجانى و خاتمى مربوط می‌شود، بر ورشکستگى و پوسیدگى جمهورى اسلامى چه گواهى بهتر که این رژیم ناگزیر از به صحنه آوردن مهره‌هاى سوخته و بازیافت چهره‌هاى از رده خارج شده خود است. این رژیم حرف تازه‌اى ندارد که بزند، چهره‌اى نو ندارد که از خود ارائه دهد.
با این حال، اگر کشمکشهاى کنونى در درون جمهورى اسلامى بدین بیانجامد که عامل بحران‌زایى مانند احمدی‌نژاد از صحنه سیاست ایران حذف شود، باید از این امر استقبال کرد، نه از آن رو که رقباى احمدی‌نژاد در حکومت، بخواهند یا بتوانند به بخشى از خواستهاى تعیین‌کننده مردم گردن نهند، بلکه از آن رو که با افول احمدی‌نژاد، فصلى دیگر از حیات جمهورى اسلامى بسته خواهد شد. تکمه «با شتاب به پیش» (Fast Forward) دستگاه پخش نوار ویدئویى یا دى.وى.دى را حتماً می‌شناسید. در مورد کابوسى به نام رژیم فقاهتى در ایران، کار این تکمه، ولو هر کس هم که فشارش دهد، نکوست، حتى اگر به معناى نمایشى تکرارى باشد.

سهراب مبشرى 
۶ بهمن ١٣٨۵

تاریخ انتشار : ۶ بهمن, ۱۳۸۵ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

این‌جا، کس به‌کینه آلوده نیست

من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام مردمانی را که هفتاد کیلومتر به‌دور از شهر به جست‌وجوی آب، به‌ما رسیده بودند. و دیدم یزید را که آب بر آن‌ها بست. من جنگ را دیده‌ام. من دیده‌ام زنی را در بیابان‌های خشک، بی ریالی در مشت؛ راه می‌جست. به‌جایی که نمی‌دانست کجاست.

مطالعه »
بیانیه ها

تجاوز اسراییل به خاک میهنمان را محکوم می‌کنیم!

ما ضمن محکوم کردن تجاوز اسراییل به خاک میهنمان، بر این باوریم که حملات متقابل منقطع می‌تواند به جنگی فراگیر میان دو کشور تبدیل شود. مردم ما که در شرایط بسیار سخت و بحرانی زندگی کرده و تحت فشار تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا و سیاست‌های اقتصادی فسادآلود و مخرب تاکنونی جمهوری اسلامی هر روز سفرهٔ خود را خالی‌تر از روز پیش می‌بینند، اصلی‌ترین قربانیان چنین جنگی خواهند بود.

مطالعه »
پيام ها
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

یک نیمه‌روز

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادخواهی و صلح

دنیایِ واژگون

مسئله جانشینی و یا زمانی برای پرسش‌های اساسی درباره کارنامه ولایت فقیه؟

تلاش جریان برانداز و سلطنت‌طلب در کسب قدرت و وظایف ما