یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۵

یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۵

#جدول_مندلیف
به تعبیر متخصصان، هوش مصنوعی، نفتِ آینده است و تبدیل شدن به مرکز گرانش اقتصادی در جهانِ امروز ، خود نوعی خلقِ ثروتِ بیکران.
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی
… درباره سازما‌ندهی طبقه کارگر به‌عنوان یک طبقه از طریق اتحادیه‌های کارگری هیچ چیزی گفته نشده است.این امر خیلی مهم است، در واقع، بدین‌جهت که این‌ها تشکلات واقعی پرولتاریا هستند، که روزمره...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
نویسنده: برگردان: آمادور نویدی
بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ
وقت آن فرا رسیده است که حاکمان از این فرصت تاریخی و سرمایه به دست آمده برای تحقق وفاق واقعی ملی و در جهت کاهش فاصله با مردم، بازسازی کشور...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: نهضت آزادی ایران
نویسنده: نهضت آزادی ایران
اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس
خیرخواهانه متذکر می شویم که راه علاج مشکلات روزافزون کشور، نه افزایش بگیر و ببندهای بی ضابطه و تشدید رویکردهای امنیتی و تحدید و تضییع حقوق شهروندی (ولو با حفظ...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: وکلاپرس
نویسنده: وکلاپرس
روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک
از چند روز، قبل از حمله یکی از اکانت‌های مرتبط با رژیم اسرائیل، این پیام را گذاشته بود که زدن سردر اوین، منتفی نیست. مسئله‌ای که نگرانی‌های ما را دوچندان...
۱۵ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: محمد جعفری
نویسنده: محمد جعفری
صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی
این شعار نه‌تنها فراگیر نبوده، بلکه هم از نظر تعداد موارد وقوع و هم از نظر عمق پذیرش در میان توده‌های معترض، شعاری حاشیه‌ای و ناپایدار به‌شمار می‌آید. با وجود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
مردم عامل اصلی در امنیت وطن هستند- تجربه و برداشتی از جنگ دوازده روزه
مردم نشان دادند که وطن خود را دوست دارند و حاضرند برای بقای میهن، حتی از جان خود نیز بگذرند و با تمام مشکلات بسازند ولی با دشمن و خائنان...
۱۴ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: کامران
نویسنده: کامران

بحثی پیرامون ایدئولوژی

ایدهها زمانی عمدتا فرم ایدئولوژی می پوشند که در فرم برنامه سیاسی احزاب ظاهر می شوند. زیرا برنامه احزاب ناظر بر آینده است، و با توجه به اینکه آینده هنوز موردی عینی و ملموس نیست، پس عمدتا در دایره آرزوها و نیات قرار می گیرد، و از این زاویه بعد ایدئولوژیکی در احزاب برجسته می شود.

جملاتی چند

“ایدئولوژی” عبارت است از یک ساختمان فکری که هم درصدد توضیح جهان و هم در پی ارائه دستورالعملی برای چگونه تغییر دادن آن است. (ایدههای کومپراتیفی یا تطبیقی که ناظر بر چگونگی اداره جامعه در آینده است، حال این آینده دور باشد یا نزیک. چنین گرایشی ایده طرح شده خودش را بهترین ارزیابی می کند – نویسنده)

ایدئولوژی مجموعهای از ایدهها در رابطه با سیاست و تئوریهای فلسفی می باشد که راه چگونه تغییردادن جامعه را نشان می دهند. در مورد اینکه جامعه چگونه اداره شود، ایدهئولوژی یک سری ایدههای اساسی مطرح می کند که میان آنها یک پیوند منطقی حاکم است. بیشتر ایدئولوگها سعی می کنند به این سئوالها جواب دهند که جامعه چگونه است و چگونه می شود آنرا بهتر اداره کرد، و سعی می کنند در مورد ابزارهای تغییر آن نیز ایده ارائه دهند.

کلمه ایدئولوژی از کلمه یونانی ایده و لوگوس می آید. یک ایدئولوژی شامل نقطه نظرات اساسی متعلق به یک گروه سیاسی و یا یک حزب سیاسی می باشد. ایدهئولوژی یک بینش شمولی و با اجزای مکمل هم می باشد، بینش و دیدی که از زاویه آن به جهان نگریسته می شود (کومپراتیف). ایدئولوژی یک درک مشترک است. یا مجموعهای از ایدهها که توسط یک طبقه مسلط در جامعه برای اعضای جامعه تولید می شود. ایدئولوژیها سیستم های مجردی از افکار و ایدهها می باشند در مورد مسائل عمومی، و همچنین مفاهیم مرکزی برای امر سیاست.

مفهوم ایدئولوژی توسط “دستوت د. تراسی” که یک فیلسوف دوران روشنگری بود، ساخته شد. منظور او از این کلمه ارجاع دادن به علم ایدهها بود. ارجاع به مطالعه خود ایدهها و نه موضوعاتشان. بعدها ناپلئون از این اصطلاح برای کوچک نشان دادن مخالفان خود بهره گرفت (یک مفهوم مدرن از این اصطلاح).

“هیپولیته تاینس” ایدئولوژی را اینگونه توصیف می کند: یک فلسفه آموزشی که خصلت متد سقراط بود.

آنالیزه کردن ایدئولوژی

متا ایدئولوژی: متا ایدئولوژی معتقد است که ایدئولوژی یک سیستم از ایدههای بهم پیوسته می باشد که بر تعداد کمی از تصورات پایهای در رابطه با واقعیات بنا نهاده شدهاست، که هم می توانند درست باشند و هم می توانند درست نباشند. این تصورات، ایدههائی هستند با پایههای ذهنی (سوبژکتیفی). این تفسیر از ایدئولوژی معتقد است که ایدئولوژیها نه غلطند و نه درست، بلکه تنها استراتژیهای نسبی فکری برای مقوله بندی جهان می باشند.

جورج والفورد و هارولد والسبی در کتابی تحت عنوان “ایدئولوژی سیستماتیک” تلاش کردند که رابطه میان سیستمهای اجتماعی و ایدئولوژی را مورد تحقیق قرار دهند.

“دیوید و. مینار” شش شیوه مختلف مورد استفاده ایدئولوژی را مطرح می کند:

۱ـ مجموعهای از عقاید مشخص که حاوی فرم و محتوای مشخص و خاصی می باشند، که بطور معمول نورماتیف هستند. (منظور از نورماتیف این هست که این ایدهها هنجارهائی را پیشنهاد می کنند که به نظرشان جامعه را به مسیر بهتری رهنمون می شود.)

۲ـ به عنوان یک فرم یا چیزی که ایدهها را در درون یک ساختار منطقی که دارای هماهنگی درونی است قرار می دهد.

۳ـ ایدهها در چنین شکلی، در پیوند میان انسان و جامعه نقش بازی می کنند.

۴ـ ایدهها در چنین حالتی، در ساختارهای مربوط به یک ارگان نقش بازی می کنند.

در شرایطی چنین، به احتمال ایدهئولوژی روی کونتکست و متن اجتماعی متمرکز می شود.

برای “ویلارد آ. مولینس” ایدهئولوژی دارای چهار خصلت اساسیست:

۱ـ در رابطه با شناخت باید دارای قدرت بود.

۲ـ باید در موقعیتی باشد که بتواند ملاحظات و اندیشههای موجود را راهنمائی کند.

۳ـ باید در موقعیتی باشد که بتواند اعمال کسی را راهنمائی کند.

۴ـ نهایتا اینکه باید دارای یک ارتباط درونی منطقی باشد.

“کریستیان دانکر” فیلسوف آلمانی معتقد است که ایدهئولوژی یک سیستم ارایه است که صریحا یا تلویحا ادعای حقیقت مطلق را دارد.

اگرچه اصطلاح ایدهئولوژی بیشتر در دیسکورس سیاست خود را بازیافته است، اما فرمهای متفاوتی دارد: ایدئولوژی خود را در فرم اجتماعی، شناخت، اتیک و غیره نیز باز می یابد.” ۱

در کتاب تاریخ عقاید سیاسی۲ که به زبان نروژی است، آمده است: “ایدئولوژی عبارت است از تئوریهای سیاسی ای که در مورد چگونگی اداره جامعه ارائه می شوند. این ایدهها بر “باید” (نورماتیف) قرار گرفتهاند.” یا می گوید: “برای اینکه بتوان یک تئوری را ایدئولوژی خواند، می طلبد که به عنوان یک سیستم ایده در فرم کل مطرح شود.” یا “در چنین سیستمی یک ارتباط منطقی میان عناصر و اجزا وجود دارد. ما هنگامی چنین ارتباطی را بازمی یابیم که همه سئوالهای مورد نظر در رابطه با تعداد کمی ایدههای اساسی مورد بحث قرار می گیرند. به عنوان نمونه یک لیبرالیست از زاویه آزادی فرد به مسائل نگاه می کند، و بنابراین تمام آن چیزهائی را که نافی این امر می شوند، نفی می کند.” همین کتاب در ادامه می گوید که: “اصطلاح ایدئولوژی در قرن نوزدهم وارد ادبیات شد. اما بشر همیشه دارای سیستمهای فکری بوده است.”

اینکه چرا ایدئولوژیهای متفاوتی وجود دارند، کتاب چنین جواب می دهد: “… زیرا انسانها معناهای متفاوتی تولید کردهاند… به علت لحظههای زمانی متفاوت، حضور طبقات مختلف اجتماعی و نیز فرمهای متفاوت اجتماعی.”

یک نمونه، روایتهای گوناگون

تقی رحمانی در مقالهای به اسم “دولت دینی، سکولار یا دولت قانونمند؟”۳ در تحلیل سکولاریسم می نویسد: “مدتها ذهنم را با درک سکولاریسم و روایتهای گوناگون درگیر کردهام. خروجی عمده این است که سکولاریسم عنوان نظریههای گوناگونی را حمل می کند. اما سکولاریسم دارای تعاریف متفاوت است که این برداشهای متفاوت عبارتند از:۱ـ محصول یک روند تاریخی در جوامع غربی است به خصوص در شکل معرفتی و بعد ایدهئولوژی آن. ۳ـ سکولاریسم یک ایدهئولوژی تمام عیار در برابر حکومت دینی یا ایدهئولوژیک چپ است. ۸ـ سکولاریسم بر قانونمندی و قوانین قابل تغییر بشری تکیه می کند به عبارتی قوانینی که انسان پایهگذاری می کند.

چنانکه می بینیم در یکی از تعاریف، سکولاریسم به عنوان ایدهئولوژی تعریف می شود. اما در تعریفی دیگر در همین متن میگوید که “سکولاریسم بر قوانین قابل تغییر بشری تکیه می کند.”

نتیجهگیری

چنانکه می بینیم تعبیرات مختلفی از ایدهئولوژی وجود دارد. زیرا که ایدهئولوژی به مانند هر مقوله دیگر، بنابر شرایط معرفتی و اجتماعی بشر می تواند تغییر کند. در یک تعریف گفته می شود که: ” ایدئولوژی مجموعهای از ایدهها در رابطه با سیاست و تئوریهای فلسفی می باشد که راه چگونه تغییردادن جامعه را نشان می دهند. در مورد اینکه جامعه چگونه اداره شود، ایدئولوژی یک سری ایدههای اساسی مطرح می کند که میان آنها یک پیوند منطقی حاکم است.” این تعبیر شاید مثبت ترین تعریف از ایدهئولوژی باشد که بناچار هر حزب سیاسی خود را به نوعی در چهارچوب آن باز می یابد. و یا آنگاه که گفته می شود که ” ایدهئولوژی یک بینش شمولی و با اجزای مکمل هم می باشد، بینش و دیدی که از زاویه آن به جهان نگریسته می شود (کومپراتیف). ایدئولوژی یک درک مشترک است.” این درک تطبیقی (کومپراتیف) از جامعه خودبخود لازمه کار و برنامه و بینش هر جریان سیاسی است، پس بناچار این عنصر ایدهئولوژی در احزاب باید وجود داشته باشد.

اما ناخوشبیانهترین درک از ایدهئولوژی شاید همین تعریف کریستیان دانکر” فیلسوف آلمانی باشد که معتقد است “ایدئولوژی یک سیستم ارایه است که صریحا یا تلویحا ادعای حقیقت مطلق را دارد.” این تعریف ما را به یاد استالینیسم و یا فوندامنتالیستهای اسلامی می اندازد. زیرا که آنان از ایدههای خودشان حقیقت مطلق ساخته بودند. در حالیکه می شود با ایدههای خود ارتباطی منعطف برقرار کرد و ضمن تبلیغ آنها برای پذیرش تغییر روحیهای باز داشت. باید متوجه بود که اعتقاد به حقیقت مورد نظر خود در همه انسانها وجود دارد. مثلا در کشورهای دمکراتیک آنگاه که احزاب برنامههای خود را ارائه می کنند، این ارائه به نوعی حاوی اعتقاد راسخشان بر حقیقت خودشان لااقل در آن مرحله انتخاباتی و یا غیره است. به نظر من عیب در آنجائی وجود ندارد که این اعتقاد به حقیقت وجود دارد، بلکه عیب و نقص آنجاست که حامل حقیقت ادعائی، دارای ذهن بازی نیست آنگاه که به مصاف و یا برخورد با حقیقتهای دیگر می رود.

چنانکه در این تعاریف می بینیم ایدئولوژی یک سیتم نظری دارای ارتباط درونی منطقی می باشد که بر اساس یک تعداد کم ایدههای مرکزی سعی در جواب دادن به سئوالهای مطروحه در رابطه با اداره و یا تحول اجتماع دارد. و این ایدهها زمانی عمدتا فرم ایدئولوژی می پوشند که در فرم برنامه سیاسی احزاب ظاهر می شوند. زیرا برنامه احزاب ناظر بر آینده است، و با توجه به اینکه آینده هنوز موردی عینی و ملموس نیست، پس عمدتا در دایره آرزوها و نیات قرار می گیرد، و از این زاویه بعد ایدئولوژیکی در احزاب برجسته می شود.

با این تعریف احزاب را از داشتن ایدهئولوژی گریزی نیست، اما فاجعه آنگاه بروز می کند که احزاب نه از طریق مکانیسمهای دمکراتیک، بلکه از طرق دیگر سعی در پیشبرد برنامههایشان دارند. وجود ایدئولوژیهای گوناگون در فرم احزاب در کشورها می تواند به معنای بازتاب خواستهای گوناگون اجتماعی در فرم برنامههای سیاسی متنوع باشد. و هر حزب و جریانی حق دارد که به محض رسیدن به قدرت از طرق دمکراتیک سعی در عملی کردن برنامه خود باز از طرق دمکراتیک داشته باشد، و با این ملاحظه که ایدئولوژیهای دیگر را از طریق زور و سرکوب از صحنه نراند و همیشه برای تغییر در نیروهای شرکت کننده در دولت ظرفیت دمکراتیک از خود نشان دهد. یعنی پایبند قواعد دمکراتیک اداره کشور باشد که خود را در انتخابات، وجود جامعه مدنی و اعتقاد به تعدد افکار، نهادها و احزاب باز می یابد. در این مفهوم ما با شیوه دیگری و یا تعبیر دیگری از ایدئولوژی روبرو می شویم که بسیار متفاوت از تعبیر استالینیستی و یا فوندامنتالیستهای اسلامی است، و شاید آنرا بتوان “ایدئولوژی باز” نام نهاد. چیزی که هم اکنون در کشورهای اروپائی هم وجود دارد.

منابع:

۱- http://no.wikipedia.org/wiki/Ideologi

۲- Politisk idehistorie. Cappelen, Sider: 6, 7

۳- http://www.kar-online.com/wp/?p=12904

تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد, ۱۳۸۹ ۸:۵۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

۸ تیر، روز فداییان جان‌باختهٔ خلق؛ میهن‌دوستانِ انقلابیِ راهِ آزادی و رفعِ ستم از زحمت‌کشان!

در ۸ تیر امسال و در روزهایی که تجاوز جنایت‌کارانهٔ حکومت نژادپرست و نسل‌کش اسراییل و دولت امپریالیستی آمریکا به میهن عزیمان ایران باز ردّ پای خونینی از جان و هستی عزیز هم‌میهنانمان در جای‌جای ایران از خود به جا گذاشته است، یادی از رفقای عزیزی نیز ضروری‌ست که در جریان دقاع از میهن‌مان در برابر تجاوز نطامی عراق طی دو سال دفاع میهنی در راه میهنی که تا پای جان دوستش داشتند، جان باختند.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

#جدول_مندلیف

مارکس و اتحادیه‌های کارگری(۳) مبارزه علیه لاسالیسم و انواع اپورتونیسم آلمانی

بیانیه نهضت آزادی ایران: ضرورت پیشگیری از آغاز دوباره جنگ

اعتراض ۵۷ استاد و حقوقدان به طرحی با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی» در مجلس

روایت مهتدی، فعال سیاسی و همسر آنیشا اسداللهی از انتقال همسرش و دیگر زندانیان زن از اوین به زندان قرچک

صدایی از حاشیه، تصویری از فریب: بزرگ‌نمایی یک صدا در غیاب پایگاه اجتماعی