Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۴

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۸:۰۴

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

جامعه‌ تحول‌ و انتظار در آستانه‌ انتخابات

جامعه‌اي که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتي در مقطع رفرم نيز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزينه‌هاي رفرم هم نيست. و اين چنين تنها آنگاه که‌ شکافهاي حاکميت اجازه‌ ميداد، در سطح وسيع در پاي صندوقهاي راي، تنها از طريق راي در يک حرکت توده‌اي حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود.

جامعه‌ ایران در تب ‌و تاب تحول است. این تب‌ و تاب مشخصه‌ اصلی آن تقریبا در تمام دوران حاکمیت جمهوری اسلامی است. این تحول که‌ بسیاری آن را در فرم انقلاب (آنهم انقلابی خشن و خونین ) پیش بینی میکردند، نه‌ تنها به‌ واقعیت نپیوست، بلکه‌ خواست آن کم کم به‌ کانال رفرم لغزید، که‌ بارزترین نمود آن جبنش اصلاح‌طلبی در چندین سال گذشته‌ است. اینکه‌ چرا تحول در فرم انقلاب روی نداد، به‌ علل مختلفی برمیگردد، که‌ میتوان آن را خلاصه‌‌وارچنین فرمول‌بندی کرد:
سرکوب شدید ـ پراکندگی اپوزیسیون ـ نقش مذهب ـ برآمدن جمهوری اسلامی از یک انقلاب توده‌ای- جنگ ایران و عراق و فضای میلیتاری ناشی از آن( این جنگ احساسات ملی را هم به‌ حرکت درآورد و افکار عمومی را از مسائل داخلی دور کرد)ـ فروپاشی شوروی که‌ به‌ تضعیف ایده‌ انقلاب منجر شد ـ و سرانجام ظرفیتهای حاکمیت که‌ اینجا و آنجا توانسته‌ است عقب‌نشینیهای استراتژیک بکند.
بعدها روند حوادث نشان داد که‌ تحقق امر رفرم نیز بسیار دشوار بود. البته‌ در ترسیم علل شکست روند اصلاح‌طلبی هم میتوان موارد بسیاری را ذکر کرد. که‌ در اینجا به‌ تنها دو مورد آن اشاره‌ میکنم: نخست، عدم پیگیری اصلاح طلبان، و دوم کم عمقی پدیده‌ رفرم در توده‌ها و عدم واکنش مناسب آنها در مقطعهای حساس گوناگون.
اما عدم توان جامعه‌ در امر تحقق تحول از طریق انقلاب و نیز از طریق رفرم، به‌ فروکش تب و تاب جامعه‌ نه‌ تنها نیانجامیده‌ است، بلکه‌ مسائل را در سطح پیچیده‌تری قرار داده‌ است. بویژه‌ این پیچیدگی آنجا نمود بارز مییابد که‌ می‌بینیم به‌ علت انقلاب انفورماتیکی و مدرنیزه‌ شدن بیشتر جامعه‌ ایران، سطح آگاهی و مطالبات عمومی بشدت بالا رفته‌، اما در همان حال جامعه‌ عملا از پراکتیزه‌ کردن رویای تحول، حتی از طریق رفرم نیز ناتوان مانده‌ است. البته‌ در اینجا باید به‌ روش دیگری هم اشاره‌ نمود و آن نافرمانی مدنی است که‌ گاها جامعه‌ از آن سو‌د جسته‌ است. روشی که‌ آن هم تعمیق و گسترش نیافت و تنها به‌ عنوان یکی از ابزارها در مقاطع مختلف از آن استفاده‌ شده‌ است. 
و این چنین بعد از آن همه‌ فراز و نشیب چنین مینمایاند که‌ اکنون جامعه‌ ایران بر سر سه‌راهی غریبی گرفتار آمده‌ است. سه‌راهی‌ که‌ در آن امر اختیار به‌ کنار نهاده‌ شده‌ و بیشتر روند حوادث است که‌ تعیین کننده‌ میشود. 
شاید بتوان این سه‌راهی را اینطور ترسیم نمود: یک راه آن امر تحول از طریق انقلاب، دیگری از طریق رفرم، و سومی از طریق نافرمانی مدنی است. که‌ نافرمانی مدنی هم هنوز یک امر فعال نیست و بیشتر در امر انتخابها خود را نشان میدهد. امری که‌ میتوان در انتخابات دور نهم ریاست جمهوری هم انتظار آن را داشت.
در مورد ارتباط جامعه‌ با این سه‌ روش، به‌ جرات میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران بطور قطعی در هیچ کدام از این راهها گام نگذاشته‌ است. تاریخ دو دهه‌ اخیر از این لحاظ ترکیبی است از نافرمانی مدنی و رفرم که‌ در آن رفرم بیشترین نمود را یافته‌ است. 
میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران یک جامعه‌ بیشتر منتظر است. مریضی است که‌ بشدت احتیاج به‌ التیام و شفا دارد، اما دکتر و دوای خود را نیافته‌ است. رهروی است که‌ تجارب بسیار اندوخته‌، اما این تجارب او را به‌ وادی عمل قطعی نیاورده‌ است. و این چنین منتظر به‌ پیشواز انتخابات دور نهم ریاست جمهوری میرود.

***

جامعه‌ای که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتی در مقطع رفرم نیز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزینه‌های رفرم هم نیست. و این چنین تنها آنگاه که‌ شکافهای حاکمیت اجازه‌ میداد، در سطح وسیع در پای صندوقهای رای، تنها از طریق رای در یک حرکت توده‌ای حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود و هنوز هم تنها از طریق همین صندوقها ( عدم حضور در پای آنها ) میخواهد اعمال خواست و قدرت خود را بکند.
البته‌ این به‌ معنای فروکش کامل هر نوع حرکت و جنبش اجتماعی نیست. جنبش دانشجوئی. کارگران، زنان، جوانان و ملیتها کماکان در سطح نخبه‌ و پیشروان آن به‌ حرکتهای خود ادامه‌ میدهند و چه‌ بسا دستاوردهائی هم داشته‌اند. اما حتی آنها نیز بر سر سه‌ راهی مذکور قرار دارند و فاقد نیرو و اندیشه‌ کافی در پایبندی به‌ یکی از طرق دستیابی به‌ هدف قرار دارند.
به‌ نظر من حتی حضور نظامی آمریکا در منطقه‌ و خطر برافروختن جنگی دیگر و نیز تحولات در عراق و افغانستان از طریق دخالت و تجاوز نظامی، به‌ این خمودگی نسبی جامعه‌ ما، در تعین تکلیف قطعی باز ضربه‌ دیگری زده‌ است.
و این چنین جمهوری اسلامی که‌ نان این وضعیت را میخورد، به‌ نظر من به‌ نوعی بازی با حرکتهای اجتماعی در سطح نخبه‌ و پیشروان آن پرداخته‌ است، تا از این طریق هم دکوری به‌ خود داده‌ باشد و هم خطر حمله‌ خارجی را کمتر کند. جمهوری اسلامی مواظب است که‌ این جبنشها فراگیر و سازماندهی نشوند و به‌ این وسیله‌ هم از پتانسیل اعتراضی جامعه‌ میکاهد و هم آنها را زیر نظر و کنترل خود دارد.
و در این شکاف، جبنشهای اجتماعی به‌ کار خود ادامه‌ میدهند، و بی گمان مهمترین امر آنها درهم شکستن فضای محدودی است که‌ در آن گرفتار آمده‌اند و نیز امر سازماندهی خویش است.
پس آیا جامعه‌ ایران میتواند از این انتظار بدر آید؟ انتخابات ریاست جمهوری بی گمان فرصت دیگری است برای برون رفت از این حالت انتظار. و شاید سرآغاز حرکتهای فراگیر قطعی. باید ماند و دید. نزدیکی دیدگاهها در داخل و خارج کشور، و آغاز حرکتهای جبهه‌ای خود نوید دهنده‌ هستند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد, ۱۳۸۴ ۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!