جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۰۴:۰۱

جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ - ۰۴:۰۱

روایت زنان افغانستانی از رد مرز
آنچه می‌خوانید روایت چهار زن افغان‌تبار است که سال‌ها در ایران زندگی کرده‌، فرزند به دنیا آورده‌، کار کرده‌ و روابط انسانی و پیوندهای عاطفی داشته‌اند اما در چند ماه گذشته...
۲۰ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
نویسنده: سوما نگه‌داری‌نیا
در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند
ما با نام تو، نه فقط از تو، که از همه‌ی آدم‌های ایستاده یاد می‌کنیم. از آن‌ها که هنوز باور دارند: آزادی، امتیاز نیست — فضیلت است و حقیقت، اگرچه...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: بهروز ورزنده
نویسنده: بهروز ورزنده
عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم
قصد این نوشته بررسی شرایطی که به جنگ اخیر ختم شد، سیاست‌های مرگبار رهبران جمهوری اسلامی و یا جنایات اسرائیل در منطقه نیست. بلکه یافتن راهی برای تقویت جنبش ضدجنگ...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: رضا جاسکی
نویسنده: رضا جاسکی
شوخیِ تلخِ تاریخ!
اگر به‌فرض در جهان وارونۀ کنونی شانسی هم برای ربودن جایزۀ صلح نوبل برای یک صلح‌طلب قلابی چون ترامپ و به قول خود وی استقرار صلح از موضع اقتدار وجود...
۱۹ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: تقی روزبه
نویسنده: تقی روزبه
ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن
هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.
جبهه اصلاحات ایران با انتشار بیانیه‌ای مصوبه اخير مجلس به منظور تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برخلاف مصالح ملی، امنیت کشور و منافع مردم ایران خواند و...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
نویسنده: جبهه اصلاحات ایران
بیانیه مجامع اسلامی ایرانیان در باره دستگیریها، اعدامهای اخیر و برخورد با مهاجران افغانستانی
فرصتی فراهم آمد تا بنا بر حافظه تاریخی، ایرانیان در مقابل تهاجم بیگانه، همبستگی ملی کم نظیری را به نمایش بگذارند که افکار عمومی را درجهان تحت تاثیر قرار داد...
۱۸ تیر, ۱۴۰۴
تصویر نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان
نویسنده: مجامع اسلامی ایرانیان

جامعه‌ تحول‌ و انتظار در آستانه‌ انتخابات

جامعه‌اي که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتي در مقطع رفرم نيز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزينه‌هاي رفرم هم نيست. و اين چنين تنها آنگاه که‌ شکافهاي حاکميت اجازه‌ ميداد، در سطح وسيع در پاي صندوقهاي راي، تنها از طريق راي در يک حرکت توده‌اي حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود.

جامعه‌ ایران در تب ‌و تاب تحول است. این تب‌ و تاب مشخصه‌ اصلی آن تقریبا در تمام دوران حاکمیت جمهوری اسلامی است. این تحول که‌ بسیاری آن را در فرم انقلاب (آنهم انقلابی خشن و خونین ) پیش بینی میکردند، نه‌ تنها به‌ واقعیت نپیوست، بلکه‌ خواست آن کم کم به‌ کانال رفرم لغزید، که‌ بارزترین نمود آن جبنش اصلاح‌طلبی در چندین سال گذشته‌ است. اینکه‌ چرا تحول در فرم انقلاب روی نداد، به‌ علل مختلفی برمیگردد، که‌ میتوان آن را خلاصه‌‌وارچنین فرمول‌بندی کرد:
سرکوب شدید ـ پراکندگی اپوزیسیون ـ نقش مذهب ـ برآمدن جمهوری اسلامی از یک انقلاب توده‌ای- جنگ ایران و عراق و فضای میلیتاری ناشی از آن( این جنگ احساسات ملی را هم به‌ حرکت درآورد و افکار عمومی را از مسائل داخلی دور کرد)ـ فروپاشی شوروی که‌ به‌ تضعیف ایده‌ انقلاب منجر شد ـ و سرانجام ظرفیتهای حاکمیت که‌ اینجا و آنجا توانسته‌ است عقب‌نشینیهای استراتژیک بکند.
بعدها روند حوادث نشان داد که‌ تحقق امر رفرم نیز بسیار دشوار بود. البته‌ در ترسیم علل شکست روند اصلاح‌طلبی هم میتوان موارد بسیاری را ذکر کرد. که‌ در اینجا به‌ تنها دو مورد آن اشاره‌ میکنم: نخست، عدم پیگیری اصلاح طلبان، و دوم کم عمقی پدیده‌ رفرم در توده‌ها و عدم واکنش مناسب آنها در مقطعهای حساس گوناگون.
اما عدم توان جامعه‌ در امر تحقق تحول از طریق انقلاب و نیز از طریق رفرم، به‌ فروکش تب و تاب جامعه‌ نه‌ تنها نیانجامیده‌ است، بلکه‌ مسائل را در سطح پیچیده‌تری قرار داده‌ است. بویژه‌ این پیچیدگی آنجا نمود بارز مییابد که‌ می‌بینیم به‌ علت انقلاب انفورماتیکی و مدرنیزه‌ شدن بیشتر جامعه‌ ایران، سطح آگاهی و مطالبات عمومی بشدت بالا رفته‌، اما در همان حال جامعه‌ عملا از پراکتیزه‌ کردن رویای تحول، حتی از طریق رفرم نیز ناتوان مانده‌ است. البته‌ در اینجا باید به‌ روش دیگری هم اشاره‌ نمود و آن نافرمانی مدنی است که‌ گاها جامعه‌ از آن سو‌د جسته‌ است. روشی که‌ آن هم تعمیق و گسترش نیافت و تنها به‌ عنوان یکی از ابزارها در مقاطع مختلف از آن استفاده‌ شده‌ است. 
و این چنین بعد از آن همه‌ فراز و نشیب چنین مینمایاند که‌ اکنون جامعه‌ ایران بر سر سه‌راهی غریبی گرفتار آمده‌ است. سه‌راهی‌ که‌ در آن امر اختیار به‌ کنار نهاده‌ شده‌ و بیشتر روند حوادث است که‌ تعیین کننده‌ میشود. 
شاید بتوان این سه‌راهی را اینطور ترسیم نمود: یک راه آن امر تحول از طریق انقلاب، دیگری از طریق رفرم، و سومی از طریق نافرمانی مدنی است. که‌ نافرمانی مدنی هم هنوز یک امر فعال نیست و بیشتر در امر انتخابها خود را نشان میدهد. امری که‌ میتوان در انتخابات دور نهم ریاست جمهوری هم انتظار آن را داشت.
در مورد ارتباط جامعه‌ با این سه‌ روش، به‌ جرات میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران بطور قطعی در هیچ کدام از این راهها گام نگذاشته‌ است. تاریخ دو دهه‌ اخیر از این لحاظ ترکیبی است از نافرمانی مدنی و رفرم که‌ در آن رفرم بیشترین نمود را یافته‌ است. 
میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران یک جامعه‌ بیشتر منتظر است. مریضی است که‌ بشدت احتیاج به‌ التیام و شفا دارد، اما دکتر و دوای خود را نیافته‌ است. رهروی است که‌ تجارب بسیار اندوخته‌، اما این تجارب او را به‌ وادی عمل قطعی نیاورده‌ است. و این چنین منتظر به‌ پیشواز انتخابات دور نهم ریاست جمهوری میرود.

***

جامعه‌ای که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتی در مقطع رفرم نیز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزینه‌های رفرم هم نیست. و این چنین تنها آنگاه که‌ شکافهای حاکمیت اجازه‌ میداد، در سطح وسیع در پای صندوقهای رای، تنها از طریق رای در یک حرکت توده‌ای حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود و هنوز هم تنها از طریق همین صندوقها ( عدم حضور در پای آنها ) میخواهد اعمال خواست و قدرت خود را بکند.
البته‌ این به‌ معنای فروکش کامل هر نوع حرکت و جنبش اجتماعی نیست. جنبش دانشجوئی. کارگران، زنان، جوانان و ملیتها کماکان در سطح نخبه‌ و پیشروان آن به‌ حرکتهای خود ادامه‌ میدهند و چه‌ بسا دستاوردهائی هم داشته‌اند. اما حتی آنها نیز بر سر سه‌ راهی مذکور قرار دارند و فاقد نیرو و اندیشه‌ کافی در پایبندی به‌ یکی از طرق دستیابی به‌ هدف قرار دارند.
به‌ نظر من حتی حضور نظامی آمریکا در منطقه‌ و خطر برافروختن جنگی دیگر و نیز تحولات در عراق و افغانستان از طریق دخالت و تجاوز نظامی، به‌ این خمودگی نسبی جامعه‌ ما، در تعین تکلیف قطعی باز ضربه‌ دیگری زده‌ است.
و این چنین جمهوری اسلامی که‌ نان این وضعیت را میخورد، به‌ نظر من به‌ نوعی بازی با حرکتهای اجتماعی در سطح نخبه‌ و پیشروان آن پرداخته‌ است، تا از این طریق هم دکوری به‌ خود داده‌ باشد و هم خطر حمله‌ خارجی را کمتر کند. جمهوری اسلامی مواظب است که‌ این جبنشها فراگیر و سازماندهی نشوند و به‌ این وسیله‌ هم از پتانسیل اعتراضی جامعه‌ میکاهد و هم آنها را زیر نظر و کنترل خود دارد.
و در این شکاف، جبنشهای اجتماعی به‌ کار خود ادامه‌ میدهند، و بی گمان مهمترین امر آنها درهم شکستن فضای محدودی است که‌ در آن گرفتار آمده‌اند و نیز امر سازماندهی خویش است.
پس آیا جامعه‌ ایران میتواند از این انتظار بدر آید؟ انتخابات ریاست جمهوری بی گمان فرصت دیگری است برای برون رفت از این حالت انتظار. و شاید سرآغاز حرکتهای فراگیر قطعی. باید ماند و دید. نزدیکی دیدگاهها در داخل و خارج کشور، و آغاز حرکتهای جبهه‌ای خود نوید دهنده‌ هستند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد, ۱۳۸۴ ۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

ادامه »
سرمقاله

اسراییل در پی تحقق رؤیای خونین «تغییر چهرۀ خاورمیانه»!

دست‌کم دو دهه است که تغییر جغرافیای سیاسی منطقۀ ما بخشی از اهداف امریکا و اسراییل‌اند . نتانیاهو بارها بی‌پرده و باافتخار از هدف‌اش برای «تغییر چهرۀ خاورمیانه» سخن گفته است. در اولین دیدارش با دونالد ترامپ در آغاز دور دوم ریاست جمهوری نیز مدعی شد که اسراییل و امریکا به طور مشترک در حال مبارزه با دشمنان مشترک و «تغییر چهرۀ خاورمیانه»‌اند.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

سیمور هرش: آنچه به من گفته شده است در ایران اتفاق خواهد افتاد.

یک مقام آگاه امروز به من گفت: «این فرصتی است برای از بین بردن این رژیم برای همیشه، و بنابراین بهتر است که ما به سراغ بمباران گسترده برویم.» … بمباران برنامه‌ریزی‌شده آخر هفته اهداف جدیدی نیز خواهد داشت: پایگاه‌های سپاه انقلاب اسلامی، که از زمان سرنگونی خشونت‌آمیز شاه ایران در اوایل سال ۱۹۷۹ با کسانی که علیه رهبری انقلاب مبارزه می‌کنند، مقابله کرده‌اند.

مطالعه »
یادداشت

در نقد بیانیه فعالین مدنی بشمول برندگان نوبل صلح درباره جنگ…

آخرین پاراگراف بیانیه که بخودی خود خطرناک‌ترین گزاره این بیانیه است آنجایی است که میگویند: ” ما از سازمان ملل و جامعه‌ی بین‌المللی می‌خواهیم که با برداشتن گام‌های فوری و قاطع، جمهوری اسلامی را به توقف غنی‌سازی، و هر دو‌طرف جنگ را به توقف حملات نظامی به زیرساخت‌های حیاتی یکدیگر، و توقف کشتار غیرنظامیان در هر دو سرزمین وادار نمایند.” مفهوم حقوقی این جملات اجرای مواد ۴۱ و ۴۲ ذیل فصل هفتم اساسنامه ملل متحد است.

مطالعه »
بیانیه ها

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

هرچند تهدیدهایی چون تکرار کشتار ۶۷ ره به جایی نمی‌برند اما هشداری جدی و خطری جدی‌اند علیه تمامیت ایران و اتفاقاً خاستگاه اصلی‌اش همان نیروی متجاوزی است که سال‌هاست نقشۀ حمله به ایران را از طرق مختلف و از جمله کاشتن جاسوسان و فریب‌خوردگانی در درون نیروهای امنیتی و نظامی ایران طراحی می‌کند. دشمنان واقعی ایران به دنبال رخ دادن فجایعی این‌چنینی‌اند تا دست‌آویزی پیدا کنند برای دفاع دروغین از «حقوق بشر» و ریختن بمب‌های‌شان بر سر مردم ایران.

مطالعه »
پيام ها

پیام به کنگرهٔ بیست‌وششم حزب کمونیست آلمان

ما بر این باوریم که چپ اگر نتواند در برابر ماشین جنگی سرمایه‌داری بایستد، اگر چپ صدای رنج مردمان بی‌پناه نباشد، اگر چپ در خیابان‌ها، کارخانه‌ها، اردوگاه‌ها و مناطق جنگ‌زده حضور نداشته باشد، از رسالت تاریخی خود فاصله گرفته است. ما برای بنای جهانی دیگر مبارزه می‌کنیم – جهانی فارغ از استثمار، از سلطه، از مرزهای ساختگی، از جنگ و نژادپرستی.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایت زنان افغانستانی از رد مرز

در ستایش ایستادگی: به زندانیان و همۀ آنانی که آزادی را معنا کردند

عظمت را دوباره به جنبش ضدجنگ برگردانیم

شوخیِ تلخِ تاریخ!

ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی؛ همبستگی مردمی سدّی استوار در دفاع از میهن

تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشور را منزوی‌تر می کند.