یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۳

یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۴۳

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
امروز بیش از هر زمان جامعه ما نیاز به گفت‌وگو دارد؛ o گفت‌وگوی میان خودمان، o گفت‌وگو با دیگرانی که در عرصه هستند، o گفت‌وگو با جهان، o گفت‌وگو با...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: هم‌میهن
نویسنده: هم‌میهن
سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه 1403
• درسال ۹۶ حاکمیت یکدست با توهم حل مشکلات کشور شکل گرفت • آنچه ما اصلاح طلبان تحت عنوان راهبرد انتخاباتی خود در انتخابات ۱۴۰۳ اعلام کردیم، تلاش بر تحقق...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آذر منصوری
نویسنده: آذر منصوری
مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش
کیهان از زمانِ مِهبانگ مدام در حال گسترش است. آیا این روند هم‌چنان ادامه خواهد داشت؟ در این‌صورت آیا زمانی خواهد رسید که بخشِ عمدهٔ کیهان برای همیشه غیرقابل مشاهده...
۱۵ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: دکتر حسن بلوری
نویسنده: دکتر حسن بلوری
2025 سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!
سال گذشته سال انتخابات بود. بیش از یک میلیارد بزرگسال در سال ۲۰۲۴ از جمله در ایالات متحده، هند، برزیل، بریتانیا و ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به پای صندوق...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آلن فراشون
نویسنده: آلن فراشون
مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی...
سال 2025 امروز در شرایطی آغاز شده است که موضوعات مهم و پیچیده‌ای در حوزه سیاست خارجی پیش روی ایران قرار دارد. پرونده‌های حل نشده قبلی در کنار مسائل جدید...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
نویسنده: رضا عدالتی‌پور
زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران...
پویایی درونی دیکتاتوری ها به دلیل ماهیت شدیدا سرکوبگر چنین رژیم هایی اغلب در سیستم های زندان آنها آشکار می شود. به همین دلیل است که ژانر خاطرات زندان برای...
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: ژان پیر فیلیو
نویسنده: ژان پیر فیلیو
بازگشت پروژه خاورمیانه بزرگ
سخنان الکساندر دوگین، استراتژیست روس، در باره تحولات خاور میانه پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه.
۱۴ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: الکساندر دوگین
نویسنده: الکساندر دوگین

جامعه‌ تحول‌ و انتظار در آستانه‌ انتخابات

جامعه‌اي که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتي در مقطع رفرم نيز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزينه‌هاي رفرم هم نيست. و اين چنين تنها آنگاه که‌ شکافهاي حاکميت اجازه‌ ميداد، در سطح وسيع در پاي صندوقهاي راي، تنها از طريق راي در يک حرکت توده‌اي حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود.

جامعه‌ ایران در تب ‌و تاب تحول است. این تب‌ و تاب مشخصه‌ اصلی آن تقریبا در تمام دوران حاکمیت جمهوری اسلامی است. این تحول که‌ بسیاری آن را در فرم انقلاب (آنهم انقلابی خشن و خونین ) پیش بینی میکردند، نه‌ تنها به‌ واقعیت نپیوست، بلکه‌ خواست آن کم کم به‌ کانال رفرم لغزید، که‌ بارزترین نمود آن جبنش اصلاح‌طلبی در چندین سال گذشته‌ است. اینکه‌ چرا تحول در فرم انقلاب روی نداد، به‌ علل مختلفی برمیگردد، که‌ میتوان آن را خلاصه‌‌وارچنین فرمول‌بندی کرد:
سرکوب شدید ـ پراکندگی اپوزیسیون ـ نقش مذهب ـ برآمدن جمهوری اسلامی از یک انقلاب توده‌ای- جنگ ایران و عراق و فضای میلیتاری ناشی از آن( این جنگ احساسات ملی را هم به‌ حرکت درآورد و افکار عمومی را از مسائل داخلی دور کرد)ـ فروپاشی شوروی که‌ به‌ تضعیف ایده‌ انقلاب منجر شد ـ و سرانجام ظرفیتهای حاکمیت که‌ اینجا و آنجا توانسته‌ است عقب‌نشینیهای استراتژیک بکند.
بعدها روند حوادث نشان داد که‌ تحقق امر رفرم نیز بسیار دشوار بود. البته‌ در ترسیم علل شکست روند اصلاح‌طلبی هم میتوان موارد بسیاری را ذکر کرد. که‌ در اینجا به‌ تنها دو مورد آن اشاره‌ میکنم: نخست، عدم پیگیری اصلاح طلبان، و دوم کم عمقی پدیده‌ رفرم در توده‌ها و عدم واکنش مناسب آنها در مقطعهای حساس گوناگون.
اما عدم توان جامعه‌ در امر تحقق تحول از طریق انقلاب و نیز از طریق رفرم، به‌ فروکش تب و تاب جامعه‌ نه‌ تنها نیانجامیده‌ است، بلکه‌ مسائل را در سطح پیچیده‌تری قرار داده‌ است. بویژه‌ این پیچیدگی آنجا نمود بارز مییابد که‌ می‌بینیم به‌ علت انقلاب انفورماتیکی و مدرنیزه‌ شدن بیشتر جامعه‌ ایران، سطح آگاهی و مطالبات عمومی بشدت بالا رفته‌، اما در همان حال جامعه‌ عملا از پراکتیزه‌ کردن رویای تحول، حتی از طریق رفرم نیز ناتوان مانده‌ است. البته‌ در اینجا باید به‌ روش دیگری هم اشاره‌ نمود و آن نافرمانی مدنی است که‌ گاها جامعه‌ از آن سو‌د جسته‌ است. روشی که‌ آن هم تعمیق و گسترش نیافت و تنها به‌ عنوان یکی از ابزارها در مقاطع مختلف از آن استفاده‌ شده‌ است. 
و این چنین بعد از آن همه‌ فراز و نشیب چنین مینمایاند که‌ اکنون جامعه‌ ایران بر سر سه‌راهی غریبی گرفتار آمده‌ است. سه‌راهی‌ که‌ در آن امر اختیار به‌ کنار نهاده‌ شده‌ و بیشتر روند حوادث است که‌ تعیین کننده‌ میشود. 
شاید بتوان این سه‌راهی را اینطور ترسیم نمود: یک راه آن امر تحول از طریق انقلاب، دیگری از طریق رفرم، و سومی از طریق نافرمانی مدنی است. که‌ نافرمانی مدنی هم هنوز یک امر فعال نیست و بیشتر در امر انتخابها خود را نشان میدهد. امری که‌ میتوان در انتخابات دور نهم ریاست جمهوری هم انتظار آن را داشت.
در مورد ارتباط جامعه‌ با این سه‌ روش، به‌ جرات میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران بطور قطعی در هیچ کدام از این راهها گام نگذاشته‌ است. تاریخ دو دهه‌ اخیر از این لحاظ ترکیبی است از نافرمانی مدنی و رفرم که‌ در آن رفرم بیشترین نمود را یافته‌ است. 
میتوان گفت که‌ جامعه‌ ایران یک جامعه‌ بیشتر منتظر است. مریضی است که‌ بشدت احتیاج به‌ التیام و شفا دارد، اما دکتر و دوای خود را نیافته‌ است. رهروی است که‌ تجارب بسیار اندوخته‌، اما این تجارب او را به‌ وادی عمل قطعی نیاورده‌ است. و این چنین منتظر به‌ پیشواز انتخابات دور نهم ریاست جمهوری میرود.

***

جامعه‌ای که‌ اعتقاد خود را به‌ انقلاب از دست داده‌ بود، حتی در مقطع رفرم نیز نشان داد که‌ حاضر به‌ دادن هزینه‌های رفرم هم نیست. و این چنین تنها آنگاه که‌ شکافهای حاکمیت اجازه‌ میداد، در سطح وسیع در پای صندوقهای رای، تنها از طریق رای در یک حرکت توده‌ای حاضر به‌ اعمال خواست و قدرت خود بود و هنوز هم تنها از طریق همین صندوقها ( عدم حضور در پای آنها ) میخواهد اعمال خواست و قدرت خود را بکند.
البته‌ این به‌ معنای فروکش کامل هر نوع حرکت و جنبش اجتماعی نیست. جنبش دانشجوئی. کارگران، زنان، جوانان و ملیتها کماکان در سطح نخبه‌ و پیشروان آن به‌ حرکتهای خود ادامه‌ میدهند و چه‌ بسا دستاوردهائی هم داشته‌اند. اما حتی آنها نیز بر سر سه‌ راهی مذکور قرار دارند و فاقد نیرو و اندیشه‌ کافی در پایبندی به‌ یکی از طرق دستیابی به‌ هدف قرار دارند.
به‌ نظر من حتی حضور نظامی آمریکا در منطقه‌ و خطر برافروختن جنگی دیگر و نیز تحولات در عراق و افغانستان از طریق دخالت و تجاوز نظامی، به‌ این خمودگی نسبی جامعه‌ ما، در تعین تکلیف قطعی باز ضربه‌ دیگری زده‌ است.
و این چنین جمهوری اسلامی که‌ نان این وضعیت را میخورد، به‌ نظر من به‌ نوعی بازی با حرکتهای اجتماعی در سطح نخبه‌ و پیشروان آن پرداخته‌ است، تا از این طریق هم دکوری به‌ خود داده‌ باشد و هم خطر حمله‌ خارجی را کمتر کند. جمهوری اسلامی مواظب است که‌ این جبنشها فراگیر و سازماندهی نشوند و به‌ این وسیله‌ هم از پتانسیل اعتراضی جامعه‌ میکاهد و هم آنها را زیر نظر و کنترل خود دارد.
و در این شکاف، جبنشهای اجتماعی به‌ کار خود ادامه‌ میدهند، و بی گمان مهمترین امر آنها درهم شکستن فضای محدودی است که‌ در آن گرفتار آمده‌اند و نیز امر سازماندهی خویش است.
پس آیا جامعه‌ ایران میتواند از این انتظار بدر آید؟ انتخابات ریاست جمهوری بی گمان فرصت دیگری است برای برون رفت از این حالت انتظار. و شاید سرآغاز حرکتهای فراگیر قطعی. باید ماند و دید. نزدیکی دیدگاهها در داخل و خارج کشور، و آغاز حرکتهای جبهه‌ای خود نوید دهنده‌ هستند.

بخش : سياست
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد, ۱۳۸۴ ۲:۴۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

گزارش سخنان سیدمحمد خاتمی در کنگره حزب اتحاد ملت ایران اسلامی

سخنرانی آذر منصوری دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در دهمین کنگره حزب – ۵ دیماه ۱۴۰۳

مسائلِ بزرگِ جهانِ هستی: آیندهٔ کیهانِ در حالِ گسترش

۲۰۲۵ سال بازیافت دموکراسی لیبرال نخواهد بود!

مهم‌ترین چالش‌های سیاست خارجی در سال جدید میلادی از نگاه کارشناسان ایرانی…

زندانی در تهران: گزارشی استثنایی از زندان های ایران…