Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۲

یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۲

روایتگری بس است ، باید راهی جست
فرض کنیم تمامی مطالب مطرح‌شده در نوشته‌ی آقای بهزاد کریمی با عنوان «در مونیخ چه گذشت»، که در سایت به پیش متعلق به حزب چپ ایران منتشر شده، با تمام...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: کامران
نویسنده: کامران
رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند
ایران با بحران عمیق روانی، اجتماعی و اقتصادی روبه‌رو است که یکی از پیامدهای نگران‌کننده آن، افزایش نرخ خودکشی است. زنان خانه‌دار، کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان بیشترین آسیب‌پذیری را در...
۵ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند
با این حال، تلاش‌های فشرده برای بازگرداندن کارکنان NNSA نشان می‌دهد که دولت ترامپ واقعاً افرادعالیرتبه دارای تخصص های مهم را اخراج کرده است. اولریش کون، کارشناس کنترل تسلیحات در مؤسسه تحقیقات صلح...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
نویسنده:  الیور ایمهوف -  برگردان رضا کاویانی
اروپا قربانی کیست؟
به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: آرنولد برتراند
نویسنده: آرنولد برتراند
۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!
7 درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند, شرط خروج از این وضعیت «عزم سیاسی» است که اکنون شاهد آن نیستیم. عده‌ای پنت هاوس و خودروی لوکس را در سبد...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حسین راغفر
نویسنده: حسین راغفر
ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»
به مناسبت سالگرد انقلاب ۵۷، در «تالار گفتگو و تبادل‌نظر» گفتگویی با حضور منوچهر صالحی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز چپ برگزار شد. در این گفت‌وگو، مهمان برنامه به همراه دیگر شرکت‌کنندگان...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
نویسنده: تالار گفتگو و تبادل نظر
پای سخن پرستو فروهر، به مناسبت سالگرد قتل پروانه و داریوش فروهر
پرستو فروهر در تمام سالهای پس از مرگ پدر و مادرش، هر ساله به ایران سفر کرده است تا یادشان را گرامی دارد. او علیرغم فشارها و مشکلات و اجازه...
۴ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: پرستو فروهر
نویسنده: پرستو فروهر

جنگ و گلهای یاس مادر (۳۷)

در پایتخت من آنقدر دستانم در دست پدراند، کە درد می گیرند. و او مرا اینقدر اینجا و آنجا می کشاند تا آدرس را کە در آپارتمان نە چندان بزرگیست پیدا می کند. و من کە نگاهم تنها روی ماشینها و ازدحام مردم و ساختمانهای بزرگ است، نمی دانم کجا می روم. و مهم نیست کجا می روم. پدر راە را بلد است. زبان فارسی پدر خوب نیست و هی لکنت دارد، اما طرف می فهمد و راە را نشان می دهد. و پدر آنقدر مخلصانە ممنون می شود کە یارو لبخند می زند، و یا نمی زنند و خیلی سریع بە جائی دیگر نگاە می کنند.

در شهر ما کمتر کسی بە پایتخت رفتەاست. ما پایتخت را تنها در اخبار و یا تلویزیون می شنویم، و یا می بینیم. و پایتخت همیشە بنوعی جلب توجە می کند. با آن ساختمانها و آپارتمانهای آنچنانی، خیابانهای پر از ماشین و وسعتی کە غیرقابل تصور می نماید. و در شهر ما نە آپارتمانی هست و نە این همە ماشین. و من فکر می کنم کە آپارتمانهای بزرگ عجب پناهگاهی می توانند باشند! تنها کافیست تە آن زیر زمینی کند و ملت را بە گاە آژیر خطر آنجا فرستاد. و البتە مادر نیز با گلهای یاسش. و همە بهتر از هر وقت دیگری در امان خواهند بود. در واقع هیچ بمبی آنقدر توان تخریبی ندارد کە بتواند تا آن تە تە برسد. زورش جائی آن بالاها تە می کشد. و فکر می کنم کە اگر روزی قدرتی داشتم، و زورم رسید حتما در شهرمان بسیار آپارتمان خواهم ساخت. با این پناهگاههای قلابی و هردمبیلی کە ساختەاند کە نمی شود جان ملت را حفظ کرد. و روزی یک بمب بە یکی از این پناهگاهها خورد و هر جانداری را کە در آن بود برای همیشە از روی زمین محو کرد.

پناهگاە شد یک گور دستەجمعی. و یادم هست بیشترشان زن و بچە بودند. سعید می گوید همە چیز توی این مملکت الکی است، و تنها چیزی کە ارزش ندارد همین مردم هستند. و معتقد است کە باید کاری کرد. می گوید باید مردم را بە مرکز توجهات بازگرداند، نە اینکە بازگرداند، زیرا نبودە تا بازگردانی وجود داشتەباشد، نە،… باید مردم را بە مرکز توجە در پایتخت نشینان تبدیل کرد. و من می گویم چرا پایتخت؟ و او با تعجب نگاهم می کند و می گوید بە این دلیل سادە کە توی این مملکت همیشە حاکمان آنجا بودەاند، و بقیە کشور بنوعی رعیت.

و من یادم هست کە یکبار مریض شدم و می بایست بە پایتخت پیش دکتر می رفتیم. آزمایش خون و از این حرفها. و شب قبلش مادر اشک می ریخت، و با چشمان نگرانش هی بە ما نگاە می کرد و برایمان داخل یک چمدان کوچک وسائل می پیچید. و مرتب می گفت کە مواظب خودمان باشیم. راستی چرا نمی شد مادر را هم با خود برد؟! و من چقدر از پایتخت رفتن نفرت داشتم. و قرار شد دو سە شبی کە خانە نبودیم، زن همسایە بیاید و با مادر بخوابد. و آن روز کە ما رفتیم، همە زنهای همسایە آمدند کوچە و ما را بدرقە کردند. در چشمانشان می توان اعتراف بە قدرت و ارادە ما را دید کە دیوانەوار تصمیم گرفتەبودیم بە ولایت غربت برویم! و پدر با گردن افراشتە چمدان را با دست راستش برداشت و با دست چپش دست مرا گرفت و با غرور خاصی از کوچە گذشتیم. و من مرتب بە عقب نگاە می کردم تا ببینم مادر آنجا ماندە یا نە. و همان سالها بود کە فهمیدم سفر دردناکترین پدیدە ساخت دست خدا است، و زشتترین چیزی کە می تواند وجود داشتەباشد، همین است.

و تا پایتخت دوازدە ساعت راە بود. ابتداء باید با مینی بوس بە شهر همسایە می رفتیم، و بعد از آنجا با اتوبوس بە پایتخت. و من از بوی بد گازوئیل و جادە خاکی پیچ در پیچ کە از کوهستانها می گذشت حالم خراب شد، و استفراغ کردم. و پدر عصبانی شد. و رانندە اعتراض کرد کە چرا با خودمان نایلون نداریم. و مینی بوس ایستاد و من بیرون رفتم. اما چە فایدە. و پدر می بایست با پیراهن داخل بقچەای هم کە بە همراە داشتیم، صندلی، زیرصندلی و خودم را تمیز کند. من دلم تنگتر شد. و هی بخودم فشار می آوردم کە دیگر استفراغ نکنم. و حالم هی بدتر شد، و نتوانستم آنگونە کە دلم می خواست مناظر بیرون را تماشا کنم. و البتە بیشتر راە را خوابیدەبودم. پدر کە خوابش نمی برد، می گوید پسر عجب شانسی داری!

سعید کە هیچ وقت بە پایتخت نرفتەاست، می گوید جادەهای خاکی را باید اسفالت کرد و در هر شهری باید امکانات پزشکی لازم وجود داشتەباشد تا بیچارە مردم این همە راە را تنها برای یک آزمایش خون طی نکنند. او بر زمین تف می اندازد و خشمگینانە دوبارە می گوید باید کاری کرد!و هنگامیکە اتوبوس در میانە راە جلو یک رستوران برای استراحت توقف می کند، بعضی از مسافران کە تعدادشان کم است بە بە داخل آن می روند. رستوران آنقدر لامپ دارد کە چشم آدم را می زند. و فراوانی نور در دل تاریکی آن صحرای بیکران چقدر جلب توجە می کند. انگار چیزی را نوید می دهد. و من کە برای اولین بار است رستوران می بینم تصورم بر این است کە ما هم بە آنجا می رویم. اما پدر دست مرا می گیرد و  با دست دیگرش بقچە کوچکی را کە بە همراە داریم.

و روی سکوی جلو رستوران می نشینیم. از درون رستوران بوهای خوب می آید، و من گیج می شوم. تا پدر بقچە را بازکند و نان و پنیر مادر را بیرون بیاورد، می روم و پیشانی بر شیشە می چسبانم و بە درون خیرە می شوم. و کباب و برنج و نوشابە مرا از خود بیخود می کند. پدر صدایم می زند. می گوید همان بیرون کە شیر آبی هست، برویم و سر و صورتمان را بشوریم. و نان و پنیر می خوریم. و شاشم کە می آید، پدر می گوید باید برویم پشت رستوران توی صحرا. و من از تاریکی پشت رستوران می ترسم. و نصف شاش را همانطوری توی مثانە نگە می دارم.

در پایتخت من آنقدر دستانم در دست پدراند، کە درد می گیرند. و او مرا اینقدر اینجا و آنجا می کشاند تا آدرس را کە در آپارتمان نە چندان بزرگیست پیدا می کند. و من کە نگاهم تنها روی ماشینها و ازدحام مردم و ساختمانهای بزرگ است، نمی دانم کجا می روم. و مهم نیست کجا می روم. پدر راە را بلد است. زبان فارسی پدر خوب نیست و هی لکنت دارد، اما طرف می فهمد و راە را نشان می دهد. و پدر آنقدر مخلصانە ممنون می شود کە یارو لبخند می زند، و یا نمی زنند و خیلی سریع بە جائی دیگر نگاە می کنند.

می گویم سعید اگر جنگ تمام شد حتما بە پایتخت می روم. مادر را هم با خودم می برم. و سعید معتقد است کە همە باید روزی بە پایتخت بروند. می گوید کسی کە بە پایتخت نرفتەباشد، در واقع هنوز حس وطن در او ایجاد نشدەاست، و نمی داند درکشوری زندگی می کند کە مال همە است، و باید کاری کرد کە همە بە پایتخت بروند تا احساس شخصیت کنند و پایتخت نتواند هر آنچە دوست دارد بر سرشان بیاورد. و نمونەاش همین جنگ.و ما بجز همان روزی کە مطب پیش دکتر رفتیم، همەاش در هتل قدیمی با اتاقهای فرسودە و یا در یکی دو تا خیابان جلو هتل هستیم. و من احساس می کنم کە کم کم دارم بە هیاهوی زندگی در این شهر بی در و پیکر عادت می گیرم، و آن را دوست دارم. و برای بازگشت نان و پنیری هنوز هست. و روز آخر من یک مغازە گل فروشی بزرگ می بینم. پر از گلهای رنگارنگ. و شاید گل یاس هم بودەباشد. و حتما هست. اگر مادر اینجا بود، باز می شناخت. بە پدر نگاهی می کنم. دارد بە چیزی فکر می کند کە نمی دانم چیست.

و هنگامیکە باز می گردیم، در پدر آنقدر حس غرور عجیبی هست کە من بخوبی آن را احساس می کنم. حتی در من هم هست. و این را در نگاە مردم محلە و بچەها می خوانم و می بینم. از اینکە چنین پدری دارم، بە خود می بالم. اما انگار هیچ چیز در مادرم تغییر نکردەاست. او تنها این برایش مهم است کە ما بالاخرە بە خانە بازگشتەبودیم.
اما،… اما من هیچوقت حکایت سفر را برای دوستانم بازنگفتم. نمی دانم علت، دردی بود کە هنوز در دستانم باقی ماندەبود، شاشی بود کە نصفش در مثانە می ماند و یا بوی بد استفراغ و گازوئیلی بود کە هنوز در بینی و مغزم بیداد می کرد.سعید معتقد است کە بعضی خاطرات را نمی شد بلافاصلە تعریف کرد، باید منتظر ماند و آنها را سالهای بعد تعریف کرد.

ادامه دارد…

تاریخ انتشار : ۲ آذر, ۱۴۰۱ ۴:۱۲ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

اروپا قربانی کیست؟

به‌عنوان یک اروپایی، من فقط می‌توانم از بی‌کفایتی و ساده‌دلی رهبرانمان گله کنم که این اتفاق را ندیدند و با وجود همه فرصت‌ها و انگیزه‌هایی که برای انجام این کار وجود داشت، ابتدا خود را با آن سازگار نکردند. آنها احمقانه ترجیح دادند به نقش خود به عنوان شریک کوچک آمریکا بچسبند، حتی در شرایطی که این مشارکت به طور فزاینده ای علیه منافع آنها بود!

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

روایتگری بس است ، باید راهی جست

رشد نگران‌کننده آمار خودکشی در ایران؛ زنان خانه‌دار و کارگران در صدر قرار دارند

افراد ایلان ماسک نمی دانستند واقعا به چه کسانی شلیک می کنند

اروپا قربانی کیست؟

۷ درصد جمعیت کشور با گرسنگی مواجه هستند!

ویدیو پادکست «ابعاد انقلاب بهمن»، گفتگو با منوچهر صالحی در «تالار گفتگو و تبادل نظر»

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!