پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۶

پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۴۶

بر بال خیال
بال از خاطره ها بر گرفت، دلش آشوب زمان داشت، با نگاهی دیگر از خانه زد بیرون، از درابجی کنار اسکله یک پنسیری خرید، و جگر فروشی سرراهش، دو سیخ...
۱۳ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوە داد
نویسنده: کاوە داد
بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بیانیه  ۲۴۰ تن: يک گام مثبت...
اقدام اوباشانه این جماعت فقط اهانت به یک شخصیت ادبی و یک چهره فرهنگی نیست. این اقدام بازتاب یک نظام فکری و یک اندیشه سیاسی ارتجاعی و فاشیستی است که...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟
شاید سقوط دیکتاتوری ۵۰ ساله رژیم اسد، آغازگر دور سوم از بهار عربی باشد، به‌ویژه اگر نتیجه خوبی حاصل شود. این موضوع می‌تواند در آن کشورهایی اتفاق بیفتد که خیزش‌های...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آصف بیات
نویسنده: آصف بیات
چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟
رؤیا‌پردازی‌های انقلابی تقریباً همیشه پشتِ درِ خانه‌ها متوقف می‌شود، و این باید ما را فوق‌العاده خشمگین کند. لولا ایتوربه، آنارشیست و مبارز اسپانیایی، در سال ۱۹۳۵ نوشت: «به نظر می‌رسد که...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مونا طحاوی
نویسنده: مونا طحاوی

حقوق بشر میراث مشترک جهانی

حقوق بشر، حقوق جهانشمول است. زيرا سر چشمه آن، سرشت مشترک انسانها است. حقوق بشر بر ارزش حيات، بر ارزش کرامت و شرافت همه انسانها، بر برابری مردان و زنان و بر تساوی ملل کوچک و بزرگ صحه ميگذارد. ما بعنوان انسان دارای اين حقوق هستيم، نه بعنوان عضو اين يا آن جامعه، يا گروه اجتماعی و يا قوم. سرشت مشترک انسانها، بنيادی تر از ديگر گونه های هويت است

حقوق بشر، حقوق جهانشمول است. زیرا سر چشمه آن، سرشت مشترک انسانها است. حقوق بشر بر ارزش حیات، بر ارزش کرامت و شرافت همه انسانها، بر برابری مردان و زنان و بر تساوی ملل کوچک و بزرگ صحه میگذارد. ما بعنوان انسان دارای این حقوق هستیم، نه بعنوان عضو این یا آن جامعه، یا گروه اجتماعی و یا قوم. سرشت مشترک انسانها، بنیادی تر از دیگر گونه های هویت است. 
حقوق بشر به قدمت خود بشر است. حقوق بشر با انسان زاده میشود ولی نمیتوان آن را در حقوق طبیعی خلاصه کرد. حقوق بشر در عین حال مفهومی فراتر از حقوق طبیعی است، مفهومی تاریخی ـ اجتماعی که به مرور رشد یافته، ملموس تر شده و شکل گرفته و تکامل مییابد. 

نقش حقوق بشر 

آرمان حقوق بشر به شکل گیری تحولات جهان کمک شایانی کرده است. حقوق بشر تبعیض نژادی را پایان داد و در برچیدن استعمار و دستیابی به نظام جهانی موجود که کمابیش ٢٠٠ دولت را دربرمیگیرد، موثر افتاد. حقوق بشر در جلوگیری از جنایتها از جمله سر به نیست کردنها و قتلهای غیرقانونی در آمریکای لاتین تا اندازه ای زیادی موثر افتاد. بجرات میتوان گفت نسبت به سال ١٩۴٨ جوامع بسیار بیشتری دارای نظامهای حقوق بشر شده اند. صدها میلیون انسانی که نیم سده پیش، از هیچیک از حقوق بشر برخوردار نبوده اند، امروز زیر چتر حمایت رژیم های حقوق بشر به سر میبرند. شمار بیشتری از کشورها، تامین حقوق فردی را در قانون اساسی خود تدارک میبینند و ضمن پذیرش تعهدات بین المللی، زیر نوعی نظارت و مراقبت بین المللی قرار دارند. 
اما هنوز در بخش زیادی از جهان، از جمله در کشور ما حکومتهای استبدادی بطور آشکار و خشن حقوق انسانها را نقض میکنند و در مقابل جامعه جهانی می ایستند. حکومتهای مستبد با سرکوب نیروهای مخالف، امکان شکل گیری آلترناتیوهای دمکراتیک را سلب میکنند و اجازه نمیدهند که دمکراسی در این کشورها پا بگیرد. 

جایگاه حقوق بشر 

بر اثر تحولات دو دهه اخیر، عامل بین المللی برای تامین حقوق بشر در حکومتهای استبدادی بیک پارامتر مهم تبدیل شده است. اما هنوز جایگاه شایسته و ضرور خود را پیدا نکرده است. هنوز کشورهای اروپائی و امریکا در مناسبات با دولت های مستبد به مسئله حقوق بشرچندان توجهی ندارند و منافع اقتصادی و سیاسی را مبنا قرار میدهند. 
برای اینکه حقوق بشر بتواند به عامل فشار جدی به حکومت های مستبد تبدیل شود، لازم است که تامین حقوق انسانها، نه امر داخلی حکومتها، بلکه مسئله تمام بشریت و جامعه بین الملل تلقی شود و نظام بین المللی امکان یابد که در عرصه مسائل حقوق بشر بطور موثر دخالت کند. برای عملی کردن آنچه گفته شد، باید در درجه اول پذیرفته شود که حاکمیت دولتها نه امری مطلق، بلکه امری نسبی است. 
در نظام سنتی بین المللی، حاکمیت مطلق و قاهرانه دولتها بر اتباع و شهروندان در بعد داخلی و نیز استقلال عمل آنها در روابط خارجی، حق انحصاری و جهانی دولتها محسوب میشد. و این حق انحصاری در منشور ملل متحد پذیرفته شده است. از این رو اصل احترام به حاکمیت و نیز عدم مداخله در امور داخلی دولتها، از ارکان و مبانی نظام بین الملل و همچنین حقوق حاکم بر آن است. 
اما افزایش دولتها و سازمانهای بین المللی و گسترش ارتباطات و وابستگی و منافع متقابل کشورها، زمینه های دگرگونی روابط بین الملل را فراهم آورده است. از این رو حاکمیت دولتها و اصل عدم مداخله در امور داخلی دولتها را باید مفهومی نسبی تلقی کرد. 
در شرایط کنونی حقوق بشر بر اثر تحولات و رویکردهای جدید، ابعاد گسترده ای در سطح نظام بین المللی یافته است، تا آن حد که دامنه آن به صلح و امنیت بین المللی کشیده شده است. از این رو، حفظ صلح و امنیت بین المللی، در گرو رعایت حقوق بشر است. 
حقوق بشر در واقع حاکمیت دولتها را با مجموعه ای از معاهدات چند جانبه، از لحاظ سیاسی و حقوقی محدود کرده است، بگونه ای که پطروس غالی دبیر کل پیشین سازمان ملل متحد در گزارشی به شورای امنیت در ٣١ ژانویه سال ١٩٩٢ اعلام کرد: “احترام به حاکمیت، برای هرگونه پیشرفت مشترک بین المللی، امری است حیاتی، ولی زمان حاکمیت مطلق و انحصاری سپری شده است و تئوری آن هیچگاه با واقعیت منطبق نبوده است”. 
بر این اساس اوضاع داخلی یک کشور، حتی اگر منافع هیچ دولتی را در آن دخالت نداشته باشد، چه بسا تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی به شمار آید. به همین خاطر قواعد بنیادین حقوق بشر به قواعد آمره حقوق بین الملل تبدیل شده است. 
از این رو باید مفهوم حقوق بشر تکامل یابد، جایگاه آن در نظام بین المللی ارتقا پیدا کند، بر اختیارات نهادهای مرتبط با مسائل حقوق بشر افزوده شود و نظام بین المللی بپذیرد که سازمانهای جهانی حقوق بشر اجازه و امکان دخالت در تمام کشورهای جهان در عرصه مسائل حقوق بشر را داشته باشند و نماینده آنها بتواند در هر کشوری که حقوق بشر نقض میشود، حضور یافته و گزارش خود را برای تصمیم گیری در اختیار اجلاس عمومی سازمان ملل متحد بگذارد تا سازمان ملل متحد به اقدامات ضرور برای تنبیه حکومتهای مستبد دست بزند. بعلاوه باید این امکان فراهم گردد که سازمانهای جهانی حقوق بشر مستمرا و از نزدیک بر اجرای حقوق بشر در کشورها نظارت داشته باشند. 

بهروز خلیق 
بیستم آذر ١٣٨۴ 

تاریخ انتشار : ۲۰ آذر, ۱۳۸۴ ۲:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بر بال خیال

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟

به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!

بیانیه  ۲۴۰ تن: یک گام مثبت…

آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟