چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۴

چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۴

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی
بی‌تردید تعرض و بی‌حرمتی به مزار هر انسانی عملی نکوهیده و زشت است و ما قاطعانه عمل نابخردانه فردی مجهول الهویه ولی ناقص عقل و احتمالا مزدور، در اهانت به...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سردبير ماه
نویسنده: سردبير ماه
چگونه دفن یک ملت ممکن است؟
أردوغان هم مثل بقیه دیکتاتورها بعنوان یک جنایتکار در ذهنها باقی خواهد ماند. کُردهای سوریه و ترکیه با حق انتخاب و تعیین سرنوشت رویاهای خود را باز تعریف و بازتوليد...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شمی صلواتی
نویسنده: شمی صلواتی
به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!
فروغ در دنیایی به دنیا آمد که به او تعلق نداشت و به دلیل ناسازگاری با فرهنگ و هنجارهای رایج، از معیارهای خوشبختی متداول فاصله داشت و بیشتر عمر کوتاه...
۱۲ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
بیانیه  ۲۴۰ تن: يک گام مثبت...
اقدام اوباشانه این جماعت فقط اهانت به یک شخصیت ادبی و یک چهره فرهنگی نیست. این اقدام بازتاب یک نظام فکری و یک اندیشه سیاسی ارتجاعی و فاشیستی است که...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: سیاوش
نویسنده: سیاوش
آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟
شاید سقوط دیکتاتوری ۵۰ ساله رژیم اسد، آغازگر دور سوم از بهار عربی باشد، به‌ویژه اگر نتیجه خوبی حاصل شود. این موضوع می‌تواند در آن کشورهایی اتفاق بیفتد که خیزش‌های...
۱۱ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: آصف بیات
نویسنده: آصف بیات
چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟
رؤیا‌پردازی‌های انقلابی تقریباً همیشه پشتِ درِ خانه‌ها متوقف می‌شود، و این باید ما را فوق‌العاده خشمگین کند. لولا ایتوربه، آنارشیست و مبارز اسپانیایی، در سال ۱۹۳۵ نوشت: «به نظر می‌رسد که...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: مونا طحاوی
نویسنده: مونا طحاوی
قمارباز
در آن سال‌های دور، بودن در پایتخت، برایم جذابیتی دو چندان داشت. هم فیلم و سینما بود و کوه و هم سرکشی مدام به کتابخانه اخوی‌ها... اخوی بزرگ، کتابخانه‌اش یک...
۱۰ دی, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان

خودبردگی و بندگی

با نگاه بە بسیاری از کشورهایی کە زنانشان در هرم قدرت جایگاه رهبری را دارند، آشکارا می توان تفاوتهای آنها را با کشورهای زیر رهبری مردان حتی با وجود سیستمی قانون سالار دید. از نمونە این ویژگیها، نرمی، انعطاف و خشونت ستیزی جنگ گریزی در جوامع زن راهبر است.

در از میان برداشتن تبعیض از زنان و از میان بردن خود تبعیضی، گام نخست خودآگاهی ومبارزە زنان است. چرا کە در جامعە مرد سالار، مردان قانون گذار اما شوربختانە با یک ناآگاهی بسیار گستردە کە سکان جامعە را در دست دارند. آنان هیچگاه برابر حقوقی زنان و مردان را بە رسمیت نخواهند شناخت. اینکە انسانها از حقوق خود آگاه باشند کلیدی است کە می توان قفل و زنجیرهای ستم و تبعیض را با آن باز کرد. امروز بخش گستردەای از زنان چە در میهن ما و چە کشورهای همسایە نە تنها از سوی جامعە مرد و دین سالار مورد ستم قرار می گیرند، بلکە خود ایشان نیز دربرجا ماندن زیر یوغ این تبعیض نقش مهمی ایفا می کنند. و این صرفا بە دلایل، طبقاتی، فرهنگی، سواد، ناآگاهی اجتماعی و دین سالاری گستردەای است کە هم مردان و هم زنان را در این بندهای اسارت نگاه داشتە است. بە دلیل اینکە تنها چیزی کە بدان آموختە و یاد گرفتەاند، بە دوش کشیدن کولە بار سنگین و دیرین زندگی در اسارت وبندهای تبعیض است.

من در مقولە خودبردگی و اسارت، زنان را همچون پرندگانی می بینم کە در قفس تاریخی زنگ زدە و کهنەای نگاه داشتەشدەاند. این پرندگان هم بال پرواز و صدای هم آواز دارند. اما حیطە پرواز و آوازشان همان قفسی است کە نسلهای متمادی در آن چشم بە جهان گشودند و در آن بزرگ شدند، قفسی کە کلیدش بر گردن مردان و گاها زنان پرندە باز آویزان است. این پرندگان هیچگاه پرواز درآسمانی باز و فراخ را نیاموختە و تجربە نکردەاند و تنها زندگی در قفس را یاد دارند. هیچگاه اجازە نداشتند آزادانە دانە جمع کنند و همیشە چشمشان بەآب و دانەای بودە است کە بەدست قفس دار بە آنان دادە شدە. ‌هیچگاه نتوانستەاند خود برگ و شاخەای برای ساختن آشیان خود جمع کنند، حتی اجازە یافتن و برگزیدن جفت خویش را داشتە باشند. ‌اما اگرروزی فرا رسد کە بیشک فرا خواهد رسید، تا این پرندگان از این قفسهای تاریخی پوسیدە و گاها طلایی رهایی یابند، برایشان بسیار سخت و دشوار خواهد بود کە در جهانی نو و آسمانی آزاد و فراخ بال بگسترند، پرواز کنند و زندگی نوین خود را حد اقل در نسل اول آزادی بیازمایند. و درست بە خاطر همین وابستگی و آموختە شدن بەقفس و آب و دانە آن قفس داراست کە نمیتوانند خود رها کنند و پس از پروازی کوتاه دوبارە بە سوی قفسها و زادگاهشان بال خواهند زد و چادر و حجاب سیاه خود تبعیضی را دگر بار بە سرخود خواهند کشید. بلە با وجود فاصلەهای طبقاتی و اجتماعی، فقر، جدایی محیط کار وآموزش زنان ازمردان، و با وجود این غریضە خوگرفتگی بە قفسهای مرد ساختە، زنان نسل یکم و حتی دوم در جوامع سنتی براحتی نمیتوانند خود را از یوغ وابستگیها و قفسهایشان رها سازند. حتی اگر در خوشبینانە ترین حالت زنان و مردان همگام وهمسو با هم پیشرفتە ترین قوانین اجتماعی و سیستمهای سیاسی را بوجود آورند و راهبری و قوانین مرد ساختە را منسوخ نمایند.

و درست بە همین دلیل است کە خود آگاهی و مبارزە زنان پیشتاز و همسویی مردان رها شدە از قیود نظام مرد و دین سالار میتواند شاه کلید اصلی در بە سرانجام رساندن برابر حقوقی زنان و مردان در جامعە باشد. درست بە همین دلیل است کە درآغاز این راه دراز وپر پیچ و خم، زنان باید در همە عرصەهای سیاسی اجتماعی (رهبری جامعە و احزاب، انجمنها و اتحادیەها)، وبویژە در عرصە خانوادە از تبعیض مثبت یا جایگاه و سهم ثابت و ویژە برخوردار گردند.

با نگاه بە بسیاری از کشورهایی کە زنانشان در هرم قدرت جایگاه رهبری را دارند، آشکارا می توان تفاوتهای آنها را با کشورهای زیر رهبری مردان حتی با وجود سیستمی قانون سالار دید. از نمونە این ویژگیها، نرمی، انعطاف و خشونت ستیزی جنگ گریزی در جوامع زن راهبر است. این ویژگی ذاتی زنان در طول تاریخ بودە است کە درآموزەهای پداگوژیکی آنرا بە نام مهارتهای نرم و زنانە (رهبری و سازماندهی امورخانە، بعنوان کوچکترین واحد اجتماعی) در برابر مهارتهای سخت و مردانە (شکار، از دار درخت و کوه بالا رفتن و…) می شناسیم. بە همین سبب تاریخی است کە زنان بە شیوەای غریزی می توانند راهبران بسیار مناسبی برای رهبری جامعەای دور از خشونت و جنگ نزاع باشند.

مبارزە زنان برای برابر حقوقی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی فراتر از مرزهای حزبی و سازمانی است، اما این بە معنای این نبودە و نخواهد بود کە نیروها و سازمانهای سیاسی این امر مهم را فراموش کنند. من براین باورم کە در این راستا سازمانهای چپ و دموکراتیک کشورمان باید مرزهای تشکیلاتی خود را کنار گذاشتە و حداقل در این زمینە در پلاتفرم و زیر یک سقف فراخ و مشترک جنبش زنان را سازماندهی کنند. 

تاریخ انتشار : ۱۶ بهمن, ۱۴۰۰ ۹:۴۸ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

دادگاه لاهه حکم بازداشت نتانیاهو، نخست‌وزیر؛ و گالانت وزیردفاع سابق اسرائیل را صادر کرد

دادگاه (لاهه) دلایل کافی برای این باور دارد که نتانیاهو و گالانت «عمداً و آگاهانه مردم غیرنظامی در نوار غزه را از اقلام ضروری برای بقای خود از جمله غذا، آب، دارو و تجهیزات پزشکی و همچنین سوخت و برق محروم کرده‌اند».

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

اهانت به مزار ساعدی حمله‌ای مستقیم به آزاد اندیشی و میراث فرهنگی ایران!

غلامحسین ساعدی نه فقط یک نویسنده، بلکه صدای رنج و امید مردم ایران بود. هرگونه بی‌احترامی به او یا دیگر چهره‌های فرهنگی، بی‌اعتنایی به میراثی است که هویت ما را شکل داده است. احترام به بزرگان هنر و ادبیات، وظیفه‌ای ملی و تاریخی است که پاسداشت فرهنگ و تاریخ ما را تضمین می‌کند.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

بیانیه حزب مشروطه ایران(لیبرال دموکرات) درباره بی حرمتی به آرامگاه غلامحسین ساعدی

چگونه دفن یک ملت ممکن است؟

به بهانه تولد فروغ، بانوی شعر معاصر ایران!

بیانیه  ۲۴۰ تن: یک گام مثبت…

آیا سوریه یک استثنا بود یا باید منتظر اتفاقات مشابه در سایر کشورهای خاورمیانه باشیم؟

چه بر سر زنان سوریه خواهد آمد؟