دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۱

دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۱

معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع
اخبار و شواهد برخی شرکت کنندگان در تجمع اعتراضی چند روز پیش گروهی از معلمان بازنشسته در پایتخت نشان می‌دهد برای پراکنده کردن و پایان این تجمع از اسپری فلفل...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: فریبا نظری
نویسنده: فریبا نظری
ناقوس نتردام
هوای مه آلودیست... و باغ انبوه و پوشیده از درختان... صبح زود است. صدای عوعوی سگ‌ها به گوش می‌رسد و «ما» کشیدن گاوان و ناله‌ی گوساله‌ها از گوشه‌ی دیگر باغ...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: پهلوان
نویسنده: پهلوان
غزه ویران شد، اما حماس دست نخورده مانده است
پس از آغاز آتش‌ بس، مشخص شد که حماس همچنان نوارغزه را در کنترل خود دارد: نیروهای امنیتی و مقامات را کنترل می‌کند و از نظر مردم منفور نشده و...
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی
نویسنده: سوزان امان، نیکولای آنتونیادیس و تئور شرودر- برگردان رضا کاویانی
کریستین ماریا هایده امان پور: خبرنگاری توانا، شجاع و متعهد به حقیقت
وجه تمایز کریستین امان پور  نسبت به برخی از همکاران خبرنگار خود، تیزبینی و نگرشی مستقل و منصفانه، و انسانی به مسائل و مشکلات دنیا است
۸ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
خطر اعدام قریب الوقوع بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی درپی انتقال به مکانی نامعلوم
صبح امروز دو زندانی سیاسی و از بازداشت شدگان اعتراضات ۱۴۰۱ به‌نام‌های بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی از زندان اوین جهت اجرای حکم به مکانی نامعلوم منتقل شدند. گفته شده...
۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
نویسنده: سازمان حقوق بشر ایران
تکانه های انتخاب ترامپ در منطقه و جهان
آخرین انتخابات در آمریکا به انتخاب مجدد ترامپ منجر شد و هم زمان با پیروزی قاطع جمهوری خواهان در انتخابات مجلس نمایندگان وسنا، کنترل این دو نهاد بسیار مهم هم...
۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: م. نوید
نویسنده: م. نوید
ترامپ و مذاکرات فوری با جمهوری اسلامی: نوآوری‌های استراتژیک در دوران دیجیتال و چالش‌های جدید خاورمیانه
در حالی که ترامپ در دور دوم ریاست‌جمهوری خود در مواجهه با چالش‌های جدید جهانی قرار دارد، بر اساس تحولات استراتژیک جدید، شرایط منطقه‌ای خاورمیانه نیز وارد فاز تازه‌ای شده...
۷ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: حمید آصفی
نویسنده: حمید آصفی

در باره دعوت آقای امیر طاهری

خوشبختانه آقای بولتون، به علت تند روی، در همان حیث و بیص برکنار شد و این اتفاق مرا واقعا خشنود کرد. نه به این خاطر منتفی شدن دعوت، بلکه به خاطر تقویت زمینه های تعدیل در سیاست امریکا و بهبود شرایط برای گفتگوی مستقیم یا غیر مستقیم میان دو کشور.

گردش کار
چنانکه به موقع اعلام کرده ام، من به هنگام تلفن آقای امیر طاهری در مورد قرار دیدار و گفتگو با دوست و همکار وی، آقای جان بولتون، به ایشان گفتم: فکر می کنم و پاسخ می دهم.

من، پس از مشورت با برخی همراهان، تصمیم گرفتم موضوع را از طریق فیس بوک به اطلاع عموم رسانده و منتظر واکنش ها بمانم. و حالا وقت آنست که واکنش گرایش های مختلف نسبت به دعوت مذکور را جمع بندی، و موضع خود در قبال آن را مشخص، کنم.

یادآور می شوم که دعوت آقای طاهری نه برای «مذاکره»، بلکه برای نوعی گفتگوی خصوصی بود.

جمع بست دیدگاه ها
به جز برخی استثناها، واکنش های افراد وابسته به گرایش های سیاسی مختلف به این دعوت، به طور جالب توجهی با هویت سیاسی و با خطوط راهبردی آنان همسو و مرتبط بود:

– حامیان اعتدال گرایان، گروه های اصلاح طلب حکومتی، و فعالین ملی-مذهبی، عموما این دیدار را به زیان من و مورد سوء استفاده طرف مقابل ارزیابی کرده اند.

– در طیف براندازان، که با مشی و موجودیت سیاسی من به طور اخص، و با اصلاح طلبی به طور اعم مشکل و یا خصومت دارند، این دعوت را به مضحکه گرفته و حول آن طنز پردازی و دشنام پراکنی کردند.

– بیشتر کسانی که با خط مشی و خاستگاه سیاسی من همسویی و فصل های مشترک دارند، از این دعوت استقبال کرده و آن را فرصتی دانسته اند که بهره گیری درست از آن به افزایش اعتبار نیروی رفرمیست و چپِ صلح جو در جامعه کمک می کند.

تصمیم من
مجموعه دیدگاه های ابراز شده مرا مصمم تر کرد که من نباید از روش دیرین خود، که استقبال از گفتگوی مستقیم با مخالفان است، دست بردارم. تصمیم درست این است که در هر فرصتی نقطه نظرهای خود در باره تاثیر اقدامات امریکا بر سرنوشت کشورم، و در باره ممکن بودنِ بازی برد-برد، را در یک گفتگوی علنی با آقای بولتون، یا دیگران، در میان بگذارم. 

پیشینه
از زمانی که در آستانه انقلاب به نام فدائیان خلق اولین نامه سرگشاده را خطاب به آیت الله خمینی نوشتم، تا روزهای جنگ گنبد که گفتگوی مستقیم و علنی با حکومت را پیشنهاد کرده و همراه با رفقایم جمشید طاهری پور و علی کشتگر، در مناظره تلویزیونی با آقایان بنی صدر رئیس جمهور، محسن رضایی فرمانده سپاه، و تیمسار فلاحی فرمانده ارتش، شرکت کردیم، تا دیدار و گفتگو، همراهِ مصطفی مدنی، با آیت الله بهشتی، تا شرکت در مناظره های تاریخی، همدوشِ زنده یاد طبری، با آقایان سروش و مصباح یزدی، تا استقبال از بیانیه ۱۴ ماده ای رضا پهلوی در ۳۰ سال پیش، تا نامه به جرج بوش پدر در ۲۸ سال پیش، و به آیت الله خامنه ای در ۱۰ سال پیش، و تا امروز همواره و پیگیرانه برای ترویج گفتگوی باز با طرفِ مقابل تلاش کرده و آن را یک اهرم مهم تغییر در توازن قوای اجتماعی، یک وسیله کارآمد برای فهم بهتر و کاهش ترس، و مسیری درست برای رسیدن به صلح و همزیستی دانسته ام.

علت واکنش ها

جالب توجه است که، از ۴۰ سال پیش تا کنون، علت و انگیزه واکنشِ گرایش های سیاسی مختلف، در تشویق، در منع، یا در محکومیت گفتگوی باز با «دیگری» تقریبا ثابت مانده است:

– گرایش هایی که ضمن برتری قدرت اجتماعی یا سیاسی، با شما تفاوت هویتی و تشابه راهبردی دارند، با ورود شما به این نوع ابتکارها ممکن است نگران شوند و آن را به زیان موقعیت برتر خود ارزیابی کنند.    

– گرایش هایی که با شما هم همسانیِ هویتی و هم تشابه راهبردی دارند و به رقابت صلح آمیز وفادارند، طبعا از این ابتکارها استقبال کرده موضعی تشویقی می گیرند. آنها می بینند که این نوع ابتکارها، هم نیک اند و در راستای صلح، و هم وزن و اعتبار اجتماعی شان را افزایش می دهد.

– گرایش هایی که با خط شما خصومت دارند و برای حذف شما از صحنه سیاسی تلاش می کنند بسیار محتمل است که ابتکار شما برای دیالوگ علنی با مخالفان یا دشمنان سیاسی را نشانه دریوزگی، خیانت، وادادگی و از این قبیل تلقی کرده، آن را محکوم یا مسخره کنند.

مورد شناسی
کارنامه سیاسی شاهزاده رضا پهلوی و خانم مریم رجوی طی ۴۰ سال اخیر نشان می دهد که آنها هیچگاه به گفتگوی باز با هیچ یک از نیروهای سیاسی ایرانی تن نداده اند. آنها اما هماره آمادگی داشته اند با هر نیروی سیاسی غیر ایرانی بنشینند و، به صورت باز یا بسته، دیدار یا مذاکره کنند. آقای پهلوی البته در این مدت بارها با دیگر فعالین سیاسی ایرانی پشت درهای بسته دیدار و گفتگو داشته. اما خانم رجوی به این هم تن نمی دهد. معنای سیاسی این تفاوت آن است که خانم رجوی برای مخالفان و منقدان خود هیچ حق موجودیتی قائل نیست. اما آقای پهلوی فعلا حق موجودیت دیگران را، منوط می کند به عدم رقابت بر سر رهبری. 

شرط وفاداری به دموکراسی
گفتگوی باز بین همه نحله های سیاسی یک پیش نیاز مبرم و قطعی برای عبور به دموکراسی است. معنای این گفتگو پذیرش مشروعیت و حق موجودیت مخالفان و رقبای سیاسی در کشور است. اگر ایران بخواهد به انتخابات آزاد دسترسی یابد، هیچ راهی جز عادی سازی دیدار و گفتگوی علنی میان نحله های سیاسی عملا موجود وجود ندارد. نیروهایی که تحمل دیدار و گفتگوی علنی با یکدیگر را ندارند چطور می توانند تحمل پیروزی یک دیگر در یک انتخابات آزاد را داشته باشند؟

رهبرانی که در تلاش برای کسب قدرت سیاسی به مذاکره پنهان با قدرت های خارجی متکی می شوند، اما از گفتگوی باز با سایر نیروهای مخالف خود سر باز می زنند، نه فقط پایوران پاکدست دموکراسی نیستند، بلکه عملا زمینه های اعتماد و همزیستی نیروها در جامعه را تخریب می کنند.

شرط وفاداری به صلح و گذر مسالمت آمیز
مراجعه و مذاکره نیروهای سیاسی ایرانی با قدرت های خارجی فی نفسه نه مذموم است و نه می توان آن را به استقرار دموکراسی در کشورموکول کرد. اما شرط وفاداری آن نیروها به صلح و گذار مسالمت آمیز، از وضع موجود به دموکراسی، آنست که هر نوع ارتباط با قدرت های خارجی با وسواس و دقت بسیار تابع و تالی تلاش برای گشودن باب گفتگو و اعتماد سازی با حاکمیت فعلی گردد و از سوی دیگر این ارتباط راهگشای صلح و بسط مناسبات و همکاری های متقابلا سودمند بین دو کشور باشد.

هر گونه مراجعه یا مذاکره با دولت های بیگانه که برای اعمال تحریم ها، برای افزایش فشار بر کشور، یا برای تخریب و قطع ارتباط ایران با سایر کشورها تلاشی است برای ناهمزیست تر کردن نیروهای سیاسی کشور؛ تلاشی است در راستای ستردن زمینه های صلح و همزیستی با سایر کشورها؛ تلاشی است در راستای تلاشی کشور.   

خبر خوش
خوشبختانه آقای بولتون، به علت تند روی، در همان حیث و بیص برکنار شد و این اتفاق مرا واقعا خشنود کرد. نه به این خاطر منتفی شدن دعوت، بلکه به خاطر تقویت زمینه های تعدیل در سیاست امریکا و بهبود شرایط برای گفتگوی مستقیم یا غیر مستقیم میان دو کشور.

تاریخ انتشار : ۲۷ شهریور, ۱۳۹۸ ۴:۱۸ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

ادامه »
سرمقاله

عفریت شوم جنگ را متوقف کنیم! دست در دست هم ندای صلح سردهیم!

مردم ایران تنها به دنبال صلح و تعامل و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز با تمام کشورهای جهان‌اند. انتظار مردم ما در وهلۀ اول از جمهوری اسلامی است که پای ایران را به جنگی نابرابر و شوم نکشاند مردم ما و مردم جنگ‌زده و بحران زدۀ منطقه، به ویژه غزه و لبنان، از سازمان ملل متحد نیز انتظار دارند که همۀ توان و امکاناتش را برای متوقف کردن اسراییل در تداوم و تعمق جنگ و در اولین مرحله برقراری فوری آتش‌بس به کار گیرد.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

به بهانه قتل علی رازینی و محمد مقیسه (ناصریان)، قضات بیدادگاه های جمهوری اسلامی

جنایت کاران و متجاوزان به حقوق اساسی مردم، فارغ از مقام و درجه‌ای که دارند، باید در دادگاه‌های علنی و با رعایت کامل قوانین و کنوانسیون‌های بین‌المللی و داخلی محاکمه و پاسخگو شوند. از همین منظر، هرگونه ترور و قتل‌های اراده‌گرایانه نیز باید به‌طور قاطع محکوم شود.

مطالعه »
یادداشت

نه به اعدام، نه به پایانی بی‌صدا و بی‌بازگشت!

همه ما که در بیرون این دیوارها زندگی می‌کنیم برای متوقف کردن این چرخه خشونت و نابرابری مسئولیت داریم و باید علیه آن اعتراض کنیم. سنگسار، اعدام یا هر مجازات غیرانسانی دیگر صرف نظر از نوع اتهام یا انگیزه و اعتقاد محکومان، چیزی جز نابودی و ظلم نیست و باید برای همیشه از دستگاه قضایی حذف شود.  نه به اعدام، نباید فقط شعاری باشد، بلکه باید به منشوری تبدیل شود که کرامت انسانی و حقوق برابر را برای همه، فارغ از جنسیت و جایگاه اجتماعی، به رسمیت بشناسد.

مطالعه »
بیانیه ها

در بزرگ‌داشت تحمیل آتش‌بس به اسراییل!

این آتش بس دست‌آوردی بزرگ برای مردم ستم‌دیدهٔ فلسطین و نتیجهٔ استقامت و مبارزات آنان، فشار نیروهای آزادی‌خواه و صلح‌دوست جهان و نیز نیروهای مترقّی و صلح‌دوست اسراییل است. تضمین پای‌بندی دولت اسراییل به قرارداد آتش‌بس موقّت نیاز به نظارت جهانی دارد. از یک سوی اسراییل می‌تواند از ساعات باقی‌مانده تا آغاز آتش‌بس برای ادامهٔ نسل‌کشی سوءاستفاده کند و از سوی دیگر پس از دست‌یابی به تبادل گروگان‌های اسراییلی، کشتار وحشیانهٔ خود را از سر بگیرد.

مطالعه »
پيام ها

پیام گروه کار روابط عمومی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) به مناسبت برگزاری دهمین کنگرهٔ سراسری حزب اتحاد ملت ایران اسلامی!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) تلاش‌های مؤثرحزب اتحاد ملت ایران اسلامی در جبههٔ اصلاحات برای ایجاد تغییر در اوضاع اسفناک کشور را ارزشمند می‌داند. حضور پررنگ زنان در شورای مرکزی حزب شما، گامی شایسته در راستای تقویت نقش زنان در عرصهٔ سیاسی کشور است.

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

معلمان و حق قانونی اعتراض و تجمع

ناقوس نتردام

غزه ویران شد، اما حماس دست نخورده مانده است

کریستین ماریا هایده امان پور: خبرنگاری توانا، شجاع و متعهد به حقیقت

خطر اعدام قریب الوقوع بهروز احسانی‌اسلاملو و مهدی حسنی درپی انتقال به مکانی نامعلوم

تکانه های انتخاب ترامپ در منطقه و جهان