سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۰

سه شنبه ۲ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۰

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم...
نتانیاهو کاخ سفید را نادیده می‌گیرد، زیرا انجام این کار هیچ هزینه‌ای ندارد. در سال ۱۹۸۲ رونالد ریگان، مناخیم بگین، نخست‌وزیر اسرائیل را پس و کشتار فسطینیان در پی تهاجم...
۱ مرداد, ۱۴۰۳
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
نویسنده: نیکلاس کریستوف - برگردان: گودرز اقتداری
غم دیگر
شنیدستم غمم را میخوری، این هم غم دیگر، دلت بر ماتمم می‌سوزد، این هم ماتم دیگر
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
نویسنده: ابوالقاسم لاهوتی
پایان تلخ یک ریاست جمهوری
بایدن می‌داند که باید برود، اما این بدان معنا نیست که از این موضوع خوشحال است. ننسی پلوسی کسی بود که با هوش و ذکاوت سیاسی به رئیس‌جمهور گفت که...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
نویسنده: سیمور هرش - برگردان : گودرز اقتداری
کاش میشد
کاش میشد چهره ها رنگ پریشانی نداشت، برق تیز خنجر و کینه نداشت. مثل دریا بود شفاف و زلال، مثل ابریشم نرم لطیف
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور
ایجاد، تقویت و توسعه و حفظ نهادهای مدنی و تشکل‌های صنفی و سیاسی باید در کانون برنامه های افراد، شخصیت ها و احزاب و سازمان ها قرار داشته باشد، چه...
۳۱ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
نویسنده: گروە خرداد، هواداران سازمان فداییان خلق ایران اکثریت ـ داخل کشور
بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴
بر اساس بیانیۀ دادگاه بین‌المللی دادگستری، سیاست‌های شهرک‌سازی و بهره‌برداری اسرائیل از منابع طبیعی در سرزمین‌های فلسطینی نقض قوانین بین‌المللی است. دادگاه، گسترش قوانین اسرائیل به کرانۀ باختری و بیت‌المقدس...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محسن نجات حسینی
نویسنده: محسن نجات حسینی
سیاست‌گریزی زنان یا سیاستِ گریزِ دولت از زنان
قوانین نابرابر، عدم حمایت‌های لازم و محیط‌های مردسالارانه، زنان را از مشارکت فعال در سیاست بازمی‌دارد. حضور کم‌رنگ زنان در سیاست به معنای نبود صدای نیمی از جمعیت در تصمیم‌گیری‌های...
۳۰ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: زری
نویسنده: زری

در جستجوی تیر آرش!

اسطوره بودن او حضور تاریخی, اما مداوم و زنده اوست در میان مردمان این سرزمین کهن! در شادی و غم؛ در شکست و پیروزی؛ در امید و نا امیدی. روحی که در اوج ناامیدی امیدوارت می سازد و از پیروزی سخن می گوید حضوری گرامی در ذهن وقلب مردم. او روح یک ملت است. هر زمان که از صمیم قلب صدایش کنی ترا پاسخ خواهد داد.

سرزمین‌های زیادی را گردیده‌ام. در هر سرزمینی، افسانه‌ای را دنبال کرده ام. حال در این سرزمین تاریخی تکیه داده بر گلشن درخت گردوئی به افسانه آرش فکر می کنم.

درختی تنومند در درەائی بسیار کهن در وادی فرغانه در ترکستان. شاید روزی روزگاری مردی که نیمش از ترکستان بود و ملول از دیو و دد، و در جستجوی انسان بر این درخت اساطیری تکیه زده باشد. انسانی که یافت نشد، و آن یافت نشده آرزویش بود. آرزوئی دیرین!

 اما من این آرزو را در جستجوی تیر آرش پی می گیرم، تیری که جان آزاده ای در اوست، راز عشق، پایداری و آرزو های ملتی نگاشته بر آن! 

کوه ها و دره ها را در نوردیده ام، بر تن تنومند بسیار درختان کهن دست کشیده ام، تا شاید نشانی از تیر آرش بیابم. همراه بسیار جانهای عاشق سرود خوان تا ستیغ البرز بالا رفته ام! سحرگاهان آن گاه که خورشید تن به صخره ها می سائید و در نجوا با نسیم صبحگاهی بالا می آمد، همگی نشانی آرش گرفتیم! تنمان را گرم کرد وگفت:

 بسیار کسان هم قبل از شما از من نشان آرش و آخرین دیدار او با من را پرسیده اند! من چگونه می توانم نشان از جان آزاده ای بدهم که درون تیری عجین شده با جان هنوز در پرواز است! آن تیر نشسته بر ساقه گرود تنها یک نشانه بود. اما آن تیر آمیخته با جان آرش هنوز در طیران است و چشمان نگران آرش بر این سرزمین زیبا و باستانی می نگرد! جان را تازه کنید و بگردید!

او به فریاد جان های آزاد پاسخ می دهد!

رخ از مهر سحر خیزان نمی گرداند!

او عشق است و امید! خرد است و آزادگی!

 او را در باد، در نسیم، در آب و آتش خواهید یافت. او را بجوئید.

 زمانی که با زانوان زخمی  بر لب رودی جاری حقیقت زانو زده است!

 که در مقابل بیداد می غرد و بر فساد و تباهی می تازد. بی گمان او را خواهید یافت  اگر راهرو باشید!

 حال سالهاست او را می جویم. گاه صدای او را از اعماق تاریخ می شنوم. پیوسته آمیخته با درد! درد هجوم بیگانگان! از میانه میدان نبرد. آن گاه که اعراب شمشیر آخته بر گردن پیر و جوان می زدند، زنان و کودکان را به اسارت و بردگی می بردند، و خدائی جبار را بر سر نوشت مردمان حاکم می ساختند! من صدای مویه او را می شنوم!

در آن زمانه تلخ که فساد حکومتیان را گرفته بود و موبدان در کار تزویر و گرم رو آزادگان در بند! تیر او کارگر نمی افتاد و جان عاشقان کفاف نمی کرد. بار دیگرصدای او را در چکاچک شمشیر جلال الدین بر کرانه رود سند شنیدم! زمانی که بی مهابا بر قلب لشگریان چنگیز زده بود و در میان شگفتی چنگیز از رود خروشان سند به کناره دیگر می رفت. افسوس که این بار هم شجاعت تنها کار ساز  نبود! باز فساد و جور حکومت خوارزم شاهی و نابخردی حکومت گران راه گشای حمله چگیزی شده بود. همه جا در جستجویش بودم. حال رد پای اورا می شناختم. می دانستم که تنها در میدان های نبرد اورا نخواهم یافت! گاه در زیر زمین خانه مولانا همراه او دور ستون می چرخیدو شکایت از بریدنش از نیستان می کرد. زمانی دیگر در حجره بوعلی گوش بر نیوش او می داد. همراه با ابوریحان بیرونی قدم می زد و شرح داستان نهادن جان بر تیر می داد، و ابوریحانش کتابت می کرد.

افراسیاب بر منوچهر چیره شده بود و مرز را تنها انداختن تیری معین می کرد. در این هنگام فرشته اسفندار نمایان شد و فرمان داد تا تیر وکمانی برگزینند، آنگاه آرش را که مردی پاک بود و حکیم و جنگ آور برای انداختن تیر بیاوردند! برهنه شد، بدن خویش به کسان نمایاند و گفت ای پادشاه! ای مردم! به تنم بنگرید! مرا زخم و بیماری نیست، ولی می دانم که پس انداختن تیر پاره پاره خواهم شد. تیر انداخت  باد در خدمت او بود! اهورا در خدمت او بود! آن تیر از کوه رویان گذشت! در دور ترین مکان خاور به فرغانه رسید و بر ریشه درخت گردوئی فرود آمد. گویند از آنجائی که تیر پرتاب  شد تا بدان جائی که فرو نشست  شصت هزار فرسنگ راه است!پس جشن تیرگان پدید آمد. (تاریخ طبری) 

از ابوریحان گذشت با سعدی حکیم و شاعر همراه شد و در معرکه عشق سپر از کف نهاد و گفت:

 این جا به جز از سینه عاشق سپری نیست. (سعدی) 

 زمانی دیگر با رند شیراز آتش بر خرقه زاهد زد، بر جنگ هفتاد و دو ملت عذر نهاد و همراه او چرخ زنان ره به منزلگه خورشید گشود.

کمتر ذره نه ای پست مشو عشق به ورز تا به منزل گه خورشید رسی چرخ زنان! حافظ

 او در میان مردم بود؛  در میان تاریخ؛ در میان عاشقان؛ عبور با شکوه اورا در تبریز از محله امیرخیز، از چرنداب می دیدیم، نشسته بر اسب در سیمای ستارخان به همراه اردوی ملی و زنی که می گفت:

 تن به گرسنگی دادیم! یونجه خوردیم! اما مشروطه را گرفتیم!

او همراه این زن بود؛ رد پای او را در هم جا می دیدم جان او تنها جان مردانه نبود؛ گاه در کسوت گُرد آفرید ظاهر می شد و گاه دستمالی راه نفس بسته بر گلو گاه در سیمای قرته العین، در شعر فروغ عصیان می کرد و در فریاد بلند نرگس محمدی از شب تیره زندان نقبی به سوی نور می زد“.

 روح او در کالبد آزادگان این سرزمین بود. گاه در کلاس درس فرزاد کمانگر در کردستان، درس عشق و آزادگی می داد؛ و گاه در صدای جادوئی شجریان، گلبانگ سر بلندی بر آسمان می زد! او روح زنده یک ملت بود؛ بود و هست؛ و خواهد بود! 

 او را در شلمچه دیدم همراه نوجوانی که سینه‌خیز به سنگر دشمن شبیخون می زد؛ جان آزادش فارغ از هر تعلق، در وجب به وجب این سرزمین قربانی می شد، تا از آزادگی وشرف ما دفاع کند. یک روز او را در میان گورهای بی نام خاوران دیدم: نه! نه! در میان هزاران جان عاشق خفته در این گورستان بود که فریاد می کشید واز دهان مادری شرح ستم می داد. از ستمی که خمینی در حق فرزندان این سرزمین کرد؛ از سحرگاهان خونین! از طناب های دار و آرش های جوان:

هر کجا مشتی گره شد مشت من!

زخمی هر تازیانه پشت من!

هر کچا فریاد آزادی، منم!

من در این فریاد ها، دم می زنم

ا. سایه 

دیگر دریافته بودم که آرش را نباید در اسطورەها جستجو کرد. اگر او در قالب اسطوره به ماند ومنجمد شود دیگر آرش نیست. اسطوره بودن او حضور تاریخی، اما مداوم و زنده اوست در میان مردمان این سرزمین کهن! در شادی و غم! در شکست و پیروزی!در امید و نا امیدی! روحی که در اوج ناامیدی امیدوارت می سازد و از پیروزی سخن می گوید حضوری گرامی در ذهن و قلب مردم. او روح یک ملت است. هر زمان که از صمیم قلب صدایش کنی ترا پاسخ خواهد داد.

چرا که:

 در تمام پهنه البرز! 

وین سراسر قله ی مغموم خاموشی که می بینید.

وندرون دره های برف آلودی که می دانید.

رهگذر هائی که شب در راه می مانند.

نام آرش را پیاپی در دل کهسار می خوانند 

و نیاز خویش می خواهند.

با دهان سنگ ها ی کوه آرش می دهد پاسخ.

می کندشان از فراز واز نشیب جاده ها آگاه.

می دهد امید.

می نماید راه

 منظومه آرش سیاوش کسرائی

کافی است فریاد زنی وبگوئی:

 آرش جان باز

 فصل ها فصل شد.

 صحنه گلگشت ها گم شد، نشستن در شبستان شد.

 در شبستان های خاموشی !

می تراود از گل اندیشه ها  عطر فراموشی.

…..گرم رو آزادگان در بند 

روسپی نامردمان در کار

 منظومه آرش 

و او در جواب تو از زندگی خواهد گفت از عشق و نهایت از پایمردی خود در هنگامه نبرد با اهرمن! با روسپی نامردمان! با کسانی که روان زندگی تار می سازند و امید ملتی رابر باد می دهند. او آخرین گفتگویش را با کوه ها، با مردمی که امیدشان خاموشی گرفته بود، و با آفتاب تازه رس بر آمده از ستیغ البرز کوه با تو در میان خواهد نهاد. از غرورش که غرور ملت اوست خواهد گفت! غروری به سان پلنگانی که در کوه وکمراین فلات بزرگ می گردند. او از مرگ نیز که توامان زندگی است از زبان شاعری دل سوخته و همیشه نگران این سرزمین برای تو حکایت خواهد کرد:

 دلم از مرگ بیزار است.

که مرگ اهرمن خو آدمی خوار است.

ولی آندم که زاندوهان روان زندگی تار است.

ولی آندم که نیکی و بدی را گاه پیکار است

فرو رفتن به کام مرگ شیرین است

همان بایسته آزادگی این است!

سیاوش کسرائی  منظومه آرش

سرانجام به آن گفتگویم با خورشید می رسم به آن نگاه گرم و مهربان او بر جمع جوان، عاشق و سرود خوان که کوه‌ها ودره ها را به جستجوی آرش زیر پا نهاده بودند.  

 بگردید! پیدایش خواهید کرد!

 چونان مرغان منطق الطیر عطار و نهایت یابنده سیمرغ در مجموع خود. آرش همیشه با ما بوده و خواهد بود چرا که تیر رها شده وعجین گشته با روح وجان او نه بر تنه درخت گردوئی! بل بر قلب تاریخی و نسل اندر نسل مردمان این سرزمین که زرتشت آن را “بهترین سرزمینی که مزدا آفریده” می داند!

فرو نشست . تیری که بر “هفت سال خشکسالی” بخوان: چهل سال خشکسالی حکومت اسلامی پایان داد؛ ابرها آسمان را پوشاند؛ باران پر امید و رویاننده به وفور فرو بارید ، باروری وسبزی از راه رسید.

تیری نشسته بر جان و اندیشه که راز پایداری و تمامیت این سرزمین در گذر سال ها و قرن هاست در مقابل بسیار تاراج گری وستم. تیری که پر از ققنوس دارد و پیکان از خرد سیمرغ. کافی است دست بر قلب خود بگذاری وحضورتاریخی آن را در عمیق ترین بخش قلبت احساس کنی. دست بر قلبت بگذار آن را حس خواهی کرد به شرطی که عاشق باشی!

حتی در پیرانه سری!

تاریخ انتشار : ۳۰ تیر, ۱۳۹۷ ۱:۲۵ ق٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

مروری بر آن‌چه تا بیست و سوم تیرماه گذشت

نفس چاق نکرده بود آقای پزشکیان که در دفتر شرکت هواپیمایی توسط نیروهای انتظامی بسته شد. گویا عدم رعایت حجاب کارکنان زن این دفتر دلیل این کنش نیروهای انتظامی بود. مساله مهمی نبود! آقای وزیر کشور دولت گفت. فردا باز خواهد شد دفتر.

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

حکم اعدام شریفهٔ محمدی را لغو کنید! شریفهٔ محمدی را آزاد کنید!

ما بر این باوریم که با مبارزهٔ هم‌سوی همهٔ نیروهای مترقّی باورمند به آزادی، برابری، مردم‌سالاری (دموکراسی) و عدالت اجتماعی در زمینهٔ حکم منفور اعدام نیز می‌توان ارادهٔ حقوق بشری قاطبهٔ مردم را به این نظام جنایت‌کار تحمیل کرد. ما هم‌صدا با همهٔ این مبارزان لغو حکم اعدام شریفهٔ محمدی را خواهانیم و هم‌نوا با همهٔ نیروهای مترقّی ایران اعلام می‌کنیم جای مبارزان راه بهروزی مردم زندان نیست.

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

آن‌ها نمی‌توانند همهٔ ما را بکشند و ما نمی‌توانیم همهٔ آن‌ها را بکشیم…

غم دیگر

پایان تلخ یک ریاست جمهوری

کاش میشد

نهادهای مدنی و نقش آنها در تحولات آینده کشور

بیانیه دادگاه بین المللی دادگستری- ۱۹ جولای ۲۰۲۴