درگیری های اخیر میان نیروهای نظامی ایالات متحدە آمریکا و نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریە کە منجر بە کشتە و زخمی شدن تعدادی از طرفین شد، سطح تشنج میان دو کشور را بالا برد. درگیری کە امروز هم ادامە داشت و حملە دیگری بە نیروهای آمریکائی صورت گرفت. این درگیری ها در زمانی صورت می گیرند کە اخیرا واشنگتن، ایران را بە حملە نظامی در صورت غنی سازی بالای شصت درصدی و تلاش برای تولید بمب اتمی تهدید کرد.
بی گمان تشدید سطح تنشها بشدت خطرناک است، و در نگاە نیروهای صلح طلب و ضد جنگ تحت هیچ عنوانی قابل پذیرش نیست. بویژە اینکە دولت ائتلافی بشدت راستگرای کنونی اسرائیل بە رهبری ناتانیاهو، مترصد فرصتی برای حملە است. جنگی کە کسی نمی داند عواقب و تاثیرات آن تا بە کجا خواهدرسید. جنگی کە کل امنیت و ثبات خاورمیانە را با تشنجات عظیم و غیرقابل پیش بینی روبرو خواهدکرد.
اما چگونە است کە درست در بحبوحە نزدیکی ایران و عربستان، چنین حرکاتی از سوی نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریە صورت می گیرد؟ آیا تندروهای ایران با چنین عملی می خواهند سینگال بدهند کە اساسا خبری از احیای برجام نیست؟ یا اینکە طبق معمول با متشنج کردن بیشتر منطقە در صدد تاثیرگذاری بر روند نزدیکی ایران و عربستان هستند؟
البتە دولت دمکراتها در واشنگتن با احتیاط در رابطە با ایران حرکت می کند، و تحت هیچ عنوانی برنامەای جهت بالا بردن سطح تشنجها تا مرحلە برخورد نظامی، البتە تحت شرایط خاصی کە همانا احتیاط جمهوری اسلامی در رابطە با برنامە اتمی خودش است، ندارد. دولت بایدن با بمباران نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریە، جواب تحرکات نظامی شبەنظامیان وابستەای را می دهد کە علیە نیروهای آمریکائی وارد عمل شدەاند. همچنین دولت بایدن بعنوان ادامەدهندە راە و نگاە دولت اوباما بە مسائل منطقەای در خاورمیانە، برخورد با جمهوری اسلامی در اولویت استراتژیکی آنان نیست. چین و روسیە نگاە و توان ایالات متحدە را کاملا بخود مشغول کردەاند. ضمنان تورم و بحران اقتصادی در آمریکا و نیز بحرانهای مالی کە در پی آن تعدادی بانک اعلام ورشکستگی کردند، رمق این کشور را برای بازکردن جبهەهای متعدد گرفتەاست.
اما از طرفی دیگر اگر اظهارات سناتور تندروی آمریکائی ‘تد کروز’ را مبنا بگیریم کە در توئیتی بایدن را بە دروغگوئی و صدور مجوز برای پرداختهای نقدی تازە بە ایران متهم کردە، بە نظر می رسد کل صحنە پیچیدەتر از آنی می شود کە تصور آن می رود. بە این ترتیب ایالات متحدە از طرفی تهدید می کند و از طرفی دیگر تسهیل! واقعیت این است کە نوعی سردرگمی در سیاست دمکراتها در قبال ایران مشاهدە می شود کە توضیح آن دشوار است.
در رابطە با تحرکات نظامی نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریە علیە آمریکائی ها باید گفت کە در خوش بینانەترین حالت، تحلیل می تواند این باشد کە سران رژیم در شرایط نیاز ایالات متحدە بە ایران برای دورشدن از روسیە و نیز احتیاط واشنگتن در قبال تهران، دست بە تحرکات نظامی از طریق نیروهای نیابتی خود می زنند تا صدای جناحهای تندروی درون خود کە بویژە بعد از آشتی با عربستان بلندشدە را بخوابانند.
بهرحال هرچە هست، آمریکا فعلا نە نگاە حذفی بە جمهوری اسلامی دارد، و نە نیاز بە برپائی حتی یک جنگ محدود. نوع برخورد غرب بە تجربە خیزش چند ماهە اخیر مردم ایران هم بدرستی اثبات کرد کە آنها بە سرنگونی نظام مستقر در ایران نە تنها فکر نمی کنند، بلکە تنها در پی فشارآوردن بر آن و خنثی کردن مواضع آن در قبال روندهای تغییرات کلانی است کە دنیا را در بر گرفتەاست.