شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۴:۳۹

شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۴:۳۹

اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد
قطعنامه خواستار آن است که دولت، شرکت‌ها و نهادهای مالی نروژ، از هرگونه سرمایه‌گذاری یا تجارت با شرکت‌هایی که به تداوم اشغال فلسطین کمک می‌کنند، خودداری کنند. به طور خاص...
۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!
هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد...
۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: هیئت سیاسی ـ اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
سیمون دو بووار: فیلسوف آزادی و پیشگام فمینیسم مدرن
دوبووار در کتاب “جنس دوم” نشان می‌دهد که «زن» به عنوان یک «دیگری» در برابر «مرد» تعریف شده است، نه به عنوان موجودی مستقل. او می‌گوید زنان در طول تاریخ،...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)
گسترش اشغالگری در سرزمین‌های فلسطین؛ تداوم نسل‌کشی زیرسایه سکوت جهانی
آیا نهاد های بین المللی که حتی در برابر یک حکم رسمی، مستند و بی‌سابقه ناتوان از اجرای عدالت می باشند، مشروعیت خود را از دست نمی دهند و در...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: سیاوش قائنی
نویسنده: سیاوش قائنی
ماه مه با عطر بهار میاید
سر می کشند خیزابها، از پیِ موجها، شعله های مواج راه افتادند، هوا آتش می گیرد، آب هم در آتش می سوزد، ققنوس…، از حریق و باد می گذرد.....
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: حسن جلالی
نویسنده: حسن جلالی
در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران
بهزاد کریمی: گزینش چنین زبانی و امضای پای «اطلاعیه»، رفتاری متفاوت با هنجار تاکنونی این سازمان در قبال غیر خود به تماشا می‌نهد و سایبانی است بر سلامت فضای گفتگو،...
۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: بهزاد کریمی
نویسنده: بهزاد کریمی
قدرت انکار: چرا کشورها درباره اقدامات خود دروغ می‌گویند؟
این مقاله به بررسی نقش انکار در سیاست بین‌الملل می‌پردازد و نشان می‌دهد که چگونه کشورها با انکار مسئولیت اقدامات خصمانه، می‌توانند از تشدید تنش‌ها جلوگیری کرده و افکار عمومی...
۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی
نویسنده: برگردان رضا فانی یزدی

دیالکتیک دگرگونی و بازسازی آن در رهگذار اندیشه

در ایران و تمام کشورهای اسلامی، و بزودی تمام باصطلاح جهان(سنتا غرب) پیشرفته صنعتی، این ساختارهایی که از گذشته های دور، و نزدیکتر، یونان، و قرن هفتم اسلامی، میآیند، تماما در حال ورود به دگرگونی های ریشه یی هستند. بطریقی، آنچه که قبلا در نوشته های پیشین "انقلابات محافظه کارانه" نامیده بودم، در حال ورود به مرحله نهایی- هم بمفهوم زمانی و هم منطقی- قرار گرفته اند. ظاهرا توافق هسته یی ایران، و پذیرش ایران جدید در صحنه جهانی، و پیآمدهای اینها، آخرین خروج از انقلابات نامبرده می باشد.

ژسویی له تا” در جهان امروز

خطای ما یا خطای واقعیت

تصور کنیم که تمام قطعات موتور یک ماشین را – بتوانیم- طوری بسازیم که امروزه به  آن “هوشیار” (اسمارت) گفته می شود. بدین معنی که هرقطعه به جایگاه و نقش، کارکرد، مقیاس و اندازه، و شکل و ترتیب و سلسله مراتب خود کاملا آگاه باشد و مختار. این قطعات را بهر وسیله و شکلی به ترکیبی ببریم، هیچوقت به موتور حقیقی یی که یک اتاق و تعدادی سرنشین را حمل میکند، دست نخواهیم یافت. این اتفاق تنها در یک صورت امکان پذیر است. و این صورت چیزی نیست جز داشتن طرح یک موتور در ذهن یک مهندس و همکاران اش. بنابراین بمحض اینکه وجود یک طرح ضرورت پیدا میکند، نشانه اینست که یک هدف، و تنها یک هدف وجود داشته است، یعنی ساختن یک موتور کارآ برای آن هدف. به این ضرورت میگوییم تاریخیگری، بمعنی اینکه، شرایط پیشین وجود داشته اند که موجب احتیاج به یک موتور برای هدفی خاص شده اند، و به این منظور، طرحی را بوجود آورده اند. تاریخیگری هم، بنابراین، بمفهوم مشروطیت هایی است که نهایتا این ضرورتها را موجب شده اند، و بدینترتیب، روندی شکل میگیرد که از پیشین به پسین حرکت می کند. از تجربه انباشت شده تا تجربه جاری – پیوستگی وجود و بروز آن.

حال تصور کنیم که این طرح را بتوانیم به “وردی” مبدل کنیم که روی قطعات باهوشمان بخوانیم (آگاه سازی) و فوت کنیم (فرمان سازی)، و تمام قطعات بحرکت در امده و مثلا در زمانی معین، یک موتور روشن مقابل ما ظاهر شود- مشابه فیلمهایی که از مثلا شکفتن یک گل میگیرند وما برای سرگرمی یا به اشتباه، در جهت عکس و برگردان شده ببینیم.

بنابراین ما با سه مجموعه از اطلاعات، دانش و عمل روبرو میشویم که همگی زنده در یک روند مشارکت می یابند.

۱- تمام این مجموعه ها در جهت پاسخگویی به یک هدف نهایی، یعنی موتور روشن و کارآ، قرار دارند. به این مشروطیت، ویژگی “اخرت پیشگی” (اسکاتو لژیک) میگوییم، که ساده کنیم بمعنی “هدفمند” بودن (گل اورینتت) می باشد. بنابراین، این ویژگی “آخرت پیشگی” به اصطلاح مجموعه یی از اطلاعات سازمان یافته در یک مجموعه نظام مند (سیستماتیک) پایه میدهند که اصولا به عاقبت اندیشی یا آخرت گرایی (اسکاتو لژی) شناخته هستند.

۲- از سوی دیگر، بازهم مجموعه یی از اطلاعات و دانش نیز در نظام مندی دیگری شکل میگیرند که ناظر بر تمام این روند و قطعات با هوشیاری هایشان میباشد، که ما “شناخت شناسی” (اپیستمولژی) می نامیم.

۳- تمام آنچه در این دو مجموعه نظام مند، قرار میگیرند، وقتی که به هوشیاری شان در تعلقات ورای یک موتور ماشین و مصالح و موادش در بیرون از حیطه فنی و مهندسی مکانیک موتور ماشین، که خود از مجموعه های نظام مند دیگری تشکیل شده اند، افزوده شوند، چیزی را تشکیل میدهند که “هستی شناسی” (انتالژی) نامیده شده است.

پس ما دارای سه گروهبندی کلان در تجربه بشر می شویم.

۱ – ” آخرت شناسی” (اسکاتو لژی)

۲ – ” شناخت شناسی” (اپیستمولژی)

۳ – ” هستی شناسی” (آنتالژی)

تمام اینها، در ساختارهای بسیار ماندگارتر، دراز عمر، در یکدیگر تجمع کرده، ترکیب شده، و بالاخره تجربه بشر را تماما تشکیل می دهند. این ساختارها، بطریقی، بنیان گذاران تمام هستی و از جمله هستی انسانی می باشند. اینها عبارتند از:

۱- الهیات بمعنی عام ماورا شناسی (تئولژی)

۲- فلسفه بمعنی عام علم گذارها و ارتباطات (فیلوسفی)

۳- تاریخ بمعنی عام تجربه انسانی، و تسلسل های زمانی و منطقی این تجربه، که تاریخیگری یا نقد می نامیم (هیستوریسیسم)

 در این سه گروه، در حقیقت، فلسفه را میتوانیم علم واسط بنامیم که بمعنی عام “علم گذارها و ارتباطات ” در فوق محسوب کردیم.

تمام اینها اگر از یکسو ریشه در گذشته دور بشر و از جمله یونان دارند، اما انتظام مندی اساسی و اصلی آنها متعلق به از قرن هفتم ببعد هستند. و چه بخواهیم یا نخواهیم، دوست داشته باشیم یا نه- مستقل از علل و دلایل- همگی با آمدن و نام اسلام و صفت اسلامی در تاریخنگاری مشهور هستند.

اینها بە اصطلاح در بالاترین سطح انتزاع تا سطح میانی انتزاع از واقعیت روزمره تجربه انسانی قرار دارند. تصور کنید مقیاس نقشه کهکشانی، جغرافیایی، مهندسی، از بیرون جو زمین، تا درون جو زمین، و بالاخره منطقه و شهر و ده تا محله و خانه واتاقها و حمام و آشپزخانه، برق کشی و لوله کشی، و بالاخره، قد و قواره انسانها.

مراتب فوق از مثلا نقشه ورای کهکشانی تا نقشه درون جوی را شامل می شوند. اکثر فعالین در حوزه های سیاست و جوانب آن، مهندس هستند، و حتا آنهایی هم که دکترا دارند، کماکان مهندس – متخصص کمیت ها-  هستند زیرا متاسفانه دکترا در ایران و بین ایرانیان به سطح دیپلم دبیرستان و گاهی هم نازلتر نزول کرده است- مثلا دکتر در استکانهای گرد باریک آبی رنگ که شاید در تمام تاریخ چای و قهوه خوری بشر، جمعا تعداد ده پانزده تای از آنها وجود داشته و یا بوجود بیاید- عملا یعنی دکتر درنوادر غیرممکن و تجربه شده محدود. این نکته موجب رنجش و یا تصور توهین نباید بشود، بلکه این نشانه بوجود آمدن مشگلی است که در سالها و دهه های آینده تاثیراتی بسیار بد تا فاجعه بار و حتا خطرناک بوجود خواهد آورد- درست شبیه انتقال فئودالیسم روستایی به شهر، شهرسازی و مسکن، و تاسیسات شهری بعنوان محل دفن دوباره تمام درآمدهای نفت، و حق مالکیت هرچه روی زمین و زیر زمین است و در هوا، نه تنها کشت و کشاورزی روی زمین (به مالکیت زمین در آمریکا مراجعه شود، به  مشگلاتی که در چین در حال کسترش هستند، و کلا ثبات سطح دخالت مسکن در شکلگیری دستمزد در آمریکا از طریق کنترل مالکیت زمین بە عکس تصورات عامیانه و غیر مطلع و غیر نقادانه). مدرک و عنوان تحصیلی نیز گوشه یی از این فئودالیسم شهری میباشد. در چنین شرایطی، رشد اقتصادی و صنعتی شدن، عملا، کارشان آشفته را آشفته تر کردن خواهد بود (توجه کنید به تورم، نقدینگی، جوانب اینها).

چگونه این انتزاعات بسیار بالا تا میانی به زندگی روزمره انسانها وصل میشوند

اینها از طریق نخستین ایستگاه که باید دولت هگلی نامید، به زندگی و زیر مجموعه هایش متصل میگردند. این دولت در زمان مارکس و بعدا هم لنین، هنوز مفهوم اندیشگی و هم تجربگی ناپخته دوران بسیار طولانی طبیعت خواری جمع انسانی را داشت، و اساسا بمفهوم حفظ “گله” (جمع انسانی) را داشت، و متکی بر زور بود- درست تقلید از روابط بین موجودات در دنیای طبیعت. دولت معادل جایگاه شیر و پلنگ را داشت و بقیه هم جایگاه سایرین (توجه شود به نظام کاستی هند و مشابه که انسانها مستقیما براساس تقسیم بندی موجودات طبیعت  گروه بندی و طبقه بندی میشدند- چیزی که هنوز هم وسیعا برقرار است- با هندیها تماس بگیرید و در فیلمهای ” بالیوود”  ببینید). دولت طبیعت بود که همگی را کنترل می کرد.

اما این واژه با گسترش و استقرار صنعت و شکلگیری جامعه صنعتی، و به پختگی تاریخی رسیدن آن (چیزیکه لنین تنها به جانب کهنه و نوعی خلط مفهومی و تجربی آن اشاره کرده است) از یک جانب بعنوان ارتباط با طبیعت و سازماندهی و چگونگی اتخاذ ضروریات انسانی از آن (مرز بین انسان، دیگر بعنوان جامعه، وطبیعت بعنوان مخزن و تنها انبار پایه های تامین حیات) از طریق روند صنعتی و کار انسانی، تجزیه میشود (بطریقی چیزیکه مارکس در جانبی “شیوه تولید، نیروهای تولیدی و روابط تولید” نامیده است)- به این معنی،  دولت انسان کاونده طبیعت است و دروحدت و تضاد با آن. و از جانبی دیگر، بعنوان روند و شیوه اعمال اقتدار این دولت. بنابراین، دولت فئودالی یا طبیعت خوار قرونی، به دوگانه  “دولت” (استیت) و “حکومت” (گاونمنت) تجزیه میشود.  اولی جایگاه انسان و جامعه را در انتزاعات فوقانی تعیین و تعریف و حفاظت میکند ( در هگل، دولت برابر نهاد ماورا است در زمین، یا فراگیر اعلا ی زمینی)، و دومی جایگاه گروهها و اقشار و طبقات، و افراد انسانی را در انتزاعات میانه تا تحتانی، و بالاخره مستقیما روزمره، در چارچوب حدود و اقتدار “دولت” (استیت) را تعریف و تعیین، و حفاظت می کند.

خصوصیت ویژه “دولت” (استیت)، ماندگاری طولانی است، عمر دراز آن، و خصوصیت ویژه “حکومت”(گاونمنت)، موقت بودن، عمر کوتاه، آن است. اولی با چیزیکه “انقلاب” مینامیم، تغییر میکند، و دومی با روندی که انتخابات مینامیم، تغییر می کند. در دنیای صنعتی، چیزیکه “افکار عمومی” مینامیم، در حقیقت، در مرز بین “دولت” (استیت) و “حکومت” (گارونمنت) از طریق دیالکتیک ارتباطی بین این دو، موجب دگرگونی می شود. این روند که با عنوان “افکار عمومی” نشان دادیم، ثبات و تناسب بین عوامل تولیدی بعنوان منابع، و عوامل توزیعی و مصرفی بعنوان انسان اجتماعی را تنظیم و اداره میکند. گرایشا، هرواحد تولید با هرواحد مصرف انسانی (اجتماعی) را به سمت توازن متقابل- ضرورت و اکتفا- میبرد ( در چین علت پایین بودن هزینه تولید در این توازن و کنترل آن میباشد – که از یکسو پیش کاران و پیش خدمتان تولید را در روند تولید مقیاس بندی میکند، و از سوی دیگر، دستگاه “حکومت”(گاورنمنت) را نیز بر همین اساس تنظیم می کند. حاصل یک “دولت” (استیت) مفید و آینده نگر، و یک “حکومت” (گاورنمنت) منظم و کارآ، و موظف، می باشند. براساس ضرب المثل فارسی، “شام و نهار فراوان یا کافی مناسبتی، و آفتابه و لگن و تجملات در حد لزوم”. در ایران پس از جنگ، این روند بکلی بە عکس استقرار یافت (حاصل، تورم، نقدینگی، و مشگلاتی بنام تورم و رکود، و بیکاری- ارزش مسکون در مسکن و زمین را با دستمزد پرداخت شده در تمام جوانب این حوزه، و سایر حوزه های تولیدی، حتا نفت و دفاعی مقایسه کنید- و ارزش افزوده حقیقی و کاذب در هریک از حوزه ها).

در ایران و تمام کشورهای اسلامی، و بزودی تمام باصطلاح جهان(سنتا غرب) پیشرفته صنعتی، این ساختارهایی که از گذشته های دور، و نزدیکتر، یونان، و قرن هفتم اسلامی، میآیند، تماما در حال ورود به دگرگونی های ریشه یی هستند. بطریقی، آنچه که قبلا در نوشته های پیشین “انقلابات محافظه کارانه” نامیده بودم، در حال ورود به مرحله نهایی- هم بمفهوم زمانی و هم منطقی- قرار گرفته اند. ظاهرا توافق هسته یی ایران، و پذیرش ایران جدید در صحنه جهانی، و پیآمدهای اینها، آخرین خروج از انقلابات نامبرده می باشد. دو گانگی گروههای مسلح و هم غیر مسلح – که در جمع میتوان نوعی تداوم و بازگشت مائویسم بین المللی نامید- و دوگانگی دولتهای جهانی، و بخصوص غربی، همگی این واقعیت را منعکس می کنند. شاید گذار از مائو به تنگ در سطح جهان- و مهمترین در خود آمریکا که بطریقی میرود که مائویسمی کوتاه شده یا “فست فوودی” را تجربه کند.  جهانی که هم دیگر است و هم آمده است.

 

تاریخ انتشار : ۷ مهر, ۱۳۹۳ ۱۰:۵۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

هشتاد سال پس از پیروزی بر فاشیسم در شرایطی که راست‌گرایی افراطی و نژادپرستی، بیگانه‌ستیزی در بسیاری کشورها دوباره سربرآورده‌ و جنگ‌های تازه یکی پس از دیگری شعله‌ور می‌شوند،گرامی‌داشت یاد و نام این قهرمانان که بسیاری از آنان گمنام مانده‌اند، فقط ادای احترام نیست، بلکه خود نوعی مقاومت است: مبارزه علیه فراموشی و هشداری است برای بازداشتن فاشیست‌های امروزی از تکرار جنایت‌های دیروز، این‌بار در چهره‌هایی دیگر.

مطالعه »
پيام ها

جان شما، جان ایران و سوگ شما، سوگ ایران است!

سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) وقوع این فاجعۀ شوم را به مردم میهن‌مان، به شهروندان بندرعباس و خانواده‌های داغ‌دار و آسیب‌دیده تسلیت می‌گوید. ما در این لحظات سخت همراه و هم‌دوش مردم  بندرعباس سوگوارِ جان‌های از دست رفته و نگران و چشم‌به راه بهبود زخمی‌های این حادثه‌ایم.

مطالعه »
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اتحادیه سراسری کارگری ال-او (LO) تحریم اقتصادی اسرائیل را تصویب کرد

گرامی باد یاد ده‌ها میلیون پیکارگر علیه فاشیسم!

سیمون دو بووار: فیلسوف آزادی و پیشگام فمینیسم مدرن

گسترش اشغالگری در سرزمین‌های فلسطین؛ تداوم نسل‌کشی زیرسایه سکوت جهانی

ماه مه با عطر بهار میاید

در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران