Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)   برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید! Welcome to نشریه کار | ارگان سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۴

چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۴

اعتراض حزب اتحاد به تعویق انتخابات شوراها: مردم تهران برای پایان دوره ششم لحظه‌شماری می‌کنند
مصوبه‌ی اخیر مجلس مبنی بر تغییر انتخابات شوراها و تعویق زمان برگزاری آن، مصداق آشکاری از اعمال نفوذ جناحی و نگاه صرفا سیاسی و بهره‌جویانه نسبت به سرنوشت یک نهاد...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
نویسنده: حزب اتحاد ملت ایران اسلامی
بیانیه شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص قتل امیرمحمد خالقی
به صراحت اعلام می‌کنیم برخورد‌های قهری با اعتراض و مطالبه‌ی به‌حق دانشجویان راه حل این بحران نیست، و مسئولین باید با درک درست از وضعیت، مسئولیت‌پذیری خود را نشان داده...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی
نویسنده: شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی
مسئولان بی کفایت از تامین امنیت جانی دانشجویان نیز عاجز مانده اند
محکومیت برخوردهای خشونت‌آمیز و غیرقانونی حراست دانشگاه تهران با تجمعات اعتراضی دانشجویان. این برخوردها نه تنها حقوق اولیه دانشجویان برای بیان آزادانه نظرات خود را نقض می‌کند، بلکه فضای دانشگاه...
۱ اسفند, ۱۴۰۳
نویسنده: سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران
نویسنده: سازمان دانشجویان جبهه ملی ایران
بچرخ تا بچرخیم
زن قوری را از بغل منقل برداشت و دوتا چای خوشرنگ برای خودش و همدلش توی استکان کمر باریک که از دبی آورده بود ریخت و قلیانی که تازه تنباکویش...
۳۰ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: کاوه داد
نویسنده: کاوه داد
حملات هدفمند ترامپ علیه حقوق بشر و عدالت جهانی
اقدامات ترامپ واکنش‌های گسترده‌ای در سطح جهانی برانگیخته است. هفتاد و نه کشور در بیانیه‌ای هشدار دادند که این تحریم‌ها باعث افزایش مصونیت مجرمان از عدالت شده و نظم جهانی...
۳۰ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: شهناز قراگزلو
نویسنده: شهناز قراگزلو
آیا آمریکا تبدیل به یک نظام الیگارشی شده؟
مصاحبه جوزف استیگلیتز با “کلوپ نامه های سبز” “آمریکا تبدیل به یک نظام الیگارشی شده. به عنوان یک آکادمیسین، واقعا می‌ترسم که آزادی‌های آکادمیک از دست برند. همین الان هم...
۳۰ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: جوزف استیگلیتز
نویسنده: جوزف استیگلیتز
احکام اعدام ۳ زندانی سیاسی زن را متوقف کنید
اجرای حکم اعدام برای پخشان عزیزی، وریشه مرادی و شریفه محمدی فارغ از ابعاد حقوقی، تبعات سنگینی برای جامعه دارد. این اقدام، نه‌تنها سبب تشدید حس ناامنی روانی و بی‌اعتمادی...
۳۰ بهمن, ۱۴۰۳
نویسنده: بیانیه بیش از ۲۰۰ وکیل دادگستری
نویسنده: بیانیه بیش از ۲۰۰ وکیل دادگستری

روزای خونین: میان نامه های زندان و تئوری انقلاب

روزا رویزیونیسم را اندیشه ای مکانیکی و غیردیالکتیکی میدانست...او در کنار کارل لیبکنشت پایه گذار سازمان اسپارتاکوس بود که نطفه اصلی تشکیل حزب کمونیست آلمان در سال 1918 میلادی گردید. روزا به امکان و ضرورت انقلاب سوسیالیستی در زمان خود باور داشت.

خانم روزا لوکزمبورگ (۱۹۱۹-۱۸۷۱ میلادی) کمونیست آلمانی، لهستانی یهودی تبار، سیاستمدار، تئوریسین مارکسیست، مبارز میدانی جنبش کارگری، مبلغ و ژورنالیست سوسیالیسم، رهبر جنبش بین المللی کارگران، پایه گذار حزب کمونیست در آلمان و لهستان، و رهبر تئوریک چپ آلمان، در سال ۱۹۱۹ میلادی، همراه رفیقش کارل لیبکنشت، از طرف گروه نظامیان راستگرای ضد انقلاب ربوده شد و بقتل رسید. وی پیس از آن بارها دستگیر و به زندان افتاده بود. او منتقد و مخالف جریانات فکری سیاسی: رویزیونیسم، اپورتونیسم، و سنتریسم و مرکزگرایی در درون جنبش کم.نیستی و مبارزات کارگری آلمان، لهستان، و بین المللی بود. روزا مخالف و منتقد تفسیر غلط از مارکسیسم و عملگرایی تئوری ستیز التقاطی جریانات غیرمارکسیستی بود. او منتقد مارکسیسم جزمی یا ارتدکس لنین، رویزیونیسم برنشتاین، و اپورتونیسم کائوتسکی نیز بود. وی مدافع سرسخت مارکسیسم انقلابی در عصر امپریالیسم و خواهان انقلاب سوسیالیستی و مانع ورود جریانات نظری و  منحرف مانند رویزیونیسم و اپورتونیسم به دورن جنبش کارگری و اندیشه مارکسیسم بود.

روزا رویزیونیسم را اندیشه ای مکانیکی و غیردیالکتیکی میدانست. او بعنوان یکی از رهبران انترناسیونال دوم وارد بحث و جدل نظری با کائوتسکی و سنتریسم لنین گردید و خود را مدافع ماتریالیسم و خصوصیات طبقاتی فلسفه مارکسیستی و افشاء کننده نگاه تاریخی، مکانیکی، ایده آلیستی طرفداران برنشتاین بود. وی میگفت بدون دفاع از دیالکتیک در مقابل رویزیونیسم و ضرورت تئوری انقلابی سیستماتیک، یک جنبش انقلابی کارگری غیرممکن است. او در کنار کارل لیبکنشت پایه گذار سازمان اسپارتاکوس بود که نطفه اصلی تشکیل حزب کمونیست آلمان در سال ۱۹۱۸ میلادی گردید. روزا به امکان و ضرورت انقلاب سوسیالیستی در زمان خود باور داشت. مهمترین نبوغ و توانایی وی نقد اقتصاد سیاسی کاپیتالیستی بود گرچه او در سخنوری و ژورنالیسم نیز بسیار درخشان و ورزیده بود. نقد و بحث های وی با لنین موجب شد که سالها مجریان استالینیسم مانع معرفی کافی وی در جنبش کمونیستی شوند، گرچه فمنیست ها و لیبرالهای دانشگاهی غرب از نیمه دوم قرن گذشته به نقش مهم نظری و عملی او پی بردند.

نبوغ تئوریک لوکزمبورگ را میتوان در نوشتارها و گفتارهای او در زمینه های اقتصاد سیاسی، جنگ کاپیتالیسم، امپریالیسم، جنبش کارگری، انقلاب، جریانات اپورتونیستی، و انحرافات چپ، بخوبی مشاهده نمود. او حداقل ۲۰ سال علیه جریانات عملی و نظری غیرمارکسیستی در آلمان مبارزه نمود و به دفاع از تاکتیک و استراتژی بلشویکی و لنینیستی در مبارزه انقلابی پرداخت. وی مانند لنین موجب تحول مارکسیسم و واقعیت دادن به وظایف تاریخی و جهانی پرولتاریا شد. او همچون لنین دارای مواضع طبقاتی پرولتری و انترناسیونالیسم کارگری در تئوری و در عمل بود و میگفت تمام اتحادیه های کارگری و سوسیال دمکراسی آلمان تا پیش از او متکی به تئوری رفرم و اصلاحات بودند و نه امیدوار و مبلغ انقلاب. روزا و لیبکنشت سعی کردند از طریق سازمان اسپارتاکوس خود به بازسازی جنبش چپ بپردازند. وی خلاف مارکس مدعی بود که غیر از ۲ طبقه سرمایه دار و کارگر، اقشار و گروههای دیگری هستند که حامی و وابسته به سرمایه داران میباشند. او با تکیه بر نظریه ” اعتصاب سراسری غیرمنتظره” خود، و در مخالفت با تئوری “سنتریسم و کادرهای پولادین حرفه ای حزبی” لنین، میگفت دیکتاتوری پرولتاریا و هژمونی حاکم حزبی باید زیر کنترل کمیته ها و شوراهای مردمی، خلقی، و توده ای باشند و نه زیر امر مرکزیت کادرهای حزبی!

روزا در مقابل نظریه “کادرها و انقلابیون حرفه ای؛ تحت اتوریته سنتریسم” لنینیستی، تئوری اعتصاب سراسری و شرکت غیرمنتظره تودهها در پروسه انقلاب را پیشنهاد میکرد.

Zum 150. Geburtstag von Rosa Luxemburg - Zerrissen zwischen Pazifismus und Revolution

 او نظریه کاپیتالیسم را در رابطه با تئوری انقلاب خود مطرح کرد و میگفت رفرم اجتماعی و فعالیت پارلمانی میتوانند موجب افزایش آگاهی طبقاتی شوند ولی باعث انقلاب و گذر از کاپیتالیسم بسوی سوسیالیسم نمیشوند. در نظر وی دمکراسی سیاسی یعنی شرایط ممکن برای انجام مبارزه طبقاتی، و آزادی همیشه یعنی آزادی دیگران و دگراندیشان؛ چون دمکراسی به معنی حقوق سیاسی زهوار دررفته، و ضعیف نیست. لوکزمبورگ بعد از مارکس و انگلس بیشترین مبارزه را در جنبش کارگری آلمان علیه جریان اپورتونیسم نمود. این کوشش وی را مخالفین اش در حزب سوسیال دمکرات آنزمان به حالت تحقیر “لوکزمبورگ گرایی” نامیدند. روزا یک عقلگرای شیفته ریاضیات بود و نه یک سوسیالیست احساسی خرده بورژوا. او گاهی منتقد و مخالف نظرات لنین، وطراح تئوری اقتصاد سیاسی کاپیتالیسم بود و همچون مارکس بحران و ورشکستگی اقتصادی، سیاسی، و انسانی سرمایه داری در آینده را پیش بینی کرده بود. وقوع جنگ جهانی اول محصول این آینده نگری بود.

لوکزمبورگ خواهان دمکراسی سوسیالیستی از طریق مدیریت سیاسی پرولتاریا بود. او از طریق تحققیق درباره امپریالیسم و سرمایه داری جهانی وقوع هر دو جنگ جهانی در اروپا را احتمال میداد.

وی در مقابل مدل حزب آوانگارد لنینی برای انجام انقلاب، مدافع تئوری اعنصاب سراسری و تضاهرات مداوم؛ ولی ناگهانی و غیرمنظره بود. لوکزمبورگ استفاده از تجربیات مبارزات و اعتصابات روسیه در پیش از انقلاب اکتبر را برای اروپا مخصوصن در آلمان نیز توصیه میکرد. وی خواهان دفاع از مارکسیسم در مقابل رویزیونیسم برنشتاین بود. مبارزه او با ذهنگرایی سازمانی و مرکز گرایی کائوتسکی و نقد وی از سال ۱۹۱۰ میلادی از جمله بهترین نقدهای مارکسیستی در آغاز قرن ۲۰ هستند. نظریه “اعتصاب سراسری سیاسی” روزا راه سومی بود میان: رویزیونیسم و مارکسیسم اصیل یا” ارتدکس” .

از جمله آثار مشهور لوکزمبورگ ۱۲-۱۶ کتاب هستند؛ از جمله: انقلاب یا رفرم اجتماعی؟، تمرکز سرمایه یا توضیح اقتصادی امپریالیسم، بحران سوسیال دمکراسی، مقدمه ای بر اقتصاد سیاسی، نامه های زندان، نامه هایی به دوستان و رفقا، با شوق دیدار و آغوشی باز، میلیشیا و میلیتاریسم، پیرامون هنر و ادبیات، انقلاب روسیه، “اعتصاب سراسری، حزب، اتحادیه های کارگری”، سیاست صلح قلعه های جنگی، نامه های اسپارتاکوس، ۳ جلد یادداشتهای سیاسی، ۵ جلدمجموعه نامه ها، و مجموعه آثار ۵ جلدی.

شاهکار او را کتاب “تمرکز سرمایه”؛ پیرامون اقتصاد سیاسی میدانند که در سال ۱۹۱۳ منتشر شد. پایاننامه دانشگاهی اش “تحولات صنعتی لهستان” در سال ۱۸۹۸ میلادی به پایان رسید. کتاب “رفرم اجتماعی یا انقلاب؟” را در سال ۱۸۹۹ پیرامون موضوع رویزیونیسم نوشت که شامل ۷ مقاله علیه تفکر برنشتاین بود. در کتاب “اعتصاب، حزب، اتحادیه کارگران” میگوید سلاح طبقه کارگر غیر از مبارزات پارلمانی، نبرد خارج از پارلمان نیز است. روزا از سال ۱۹۱۸ میلادی در کنار لیبکنشت ناشر و مقاله نویس مجله “پرچم سرخ” بود. او در مقابل کتاب ” یک گام به پیش، دو گام به پس” لنین، کتاب “سازماندهی سوسیال دمکراسی روسیه” را  در سال ۱۹۰۴ نوشت. لوکزمبورگ اگرچه در کتاب”انقلاب روسیه”،  انقلاب اکتبر و مبارزات بلشویکها را تایید میکند ولی از جزئیات و نبود آزادی بیان در آن انتقاد میکند. در کتاب “حزب و اعتصابات سراسری” پیام وی به سندیکاها و اتحادیه های کارگری گرد آوری شده اند.

روزا لوکزمبورگ در خانواده ای مرفه یهودی لهستانی تبار، فرهنگی و لیبرال، بدنیا آمده بود و به سبب بیماری فلج اطفال دارای یک پای کوتاه تر از پای دیگر بود.  او تحت تاثیر مادرش با ادبیات جهان آشنا شد. او از سن ۱۶ سالگی با محافل انقلابی سوسیالیست آشنا شد، بارها دستگیر و تحت تعقیب پلیس شاهنشاهی لهستان قرار گرفت . به این سبب مجبور فرار به کشورهای سوئیس و آلمان شد. او از کودکی ۲ زبانه؛ لهستانی و آلمانی تربیت شده بود. بعد از تحصیل تا مدرک دکترا در سوئیس، به آلمان رفت و در سن ۲۷ سالگی شهروند این کشور گردید. او در سال ۱۹۰۶ در کشور فنلاند با لنین دیدار و همکاری نمود؛ گرچه لنین بدجنس! گفته بود روزا فقط نیمی از دیالکتیک مارکس را بکار میبرد. روزا در جنگ جهانی اول نقش مهمی در اتحاد چپ آلمان داشت. در کشور سوئیس به تحصیل اقتصاد سیاسی، علوم سیاسی، ریاصیات، و ععلوم تجربی پرداخته بود. روزا در زندان برلین نه تنها به پرورش گل و نوشتن نامه های بیشمار احساسی و عاشقانه پرداخت؛ بلکه آثاری تئوریک در زمینه: سیاست، انقلاب، مارکسیسم ، لنینیسم و غیره نوشت. حال باید پرسید در ۱۰۰ سال اخیر چند کتاب و مقاله از خانم روزا لوکزمبورگ در ایران مخوف به فارسی ترجمه شده است! ؟

منابع:

— philosophinnen buch,ursula i.meyer, s. 347- 351,susanne thiessen

— philosophen lexikon, erhard lange, s. 603- 610

— politische theorien, hans joachim, s. 562- 567

–metzler philosophen buch, norbert retlich, s.541-543

تاریخ انتشار : ۲۰ دی, ۱۴۰۳ ۸:۳۵ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

1 Comment

  1. بهمن و سودابه گفت:

    خوب بود،،ولی ایکاش ،توضیحاتی هرچند مختصر،به اختلافات نظریِ” رزا و لنین” را،جهت روشنگریِ اذهان جویندگان جوان مارکسیست،مطرح می‌کردید؛ که چرا لنین کبیر گقته بود،رزا،،نیمی از دیالکتیک را مد نظر قرار داده ست.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

ادامه »
سرمقاله

ریاست جمهوری ترامپ یک نتیجهٔ تسلط سرمایه داری دیجیتال

همانگونه که نائومی کلاین در دکترین شُک سالها قبل نوشته بود سیاست ترامپ-ماسک و پیشوای ایشان خاویر مایلی بر شُک درمانی اجتماعی استوار است. این سیاست نیازمند انست که همه چیز بسرعت و در حالیکه هنوز مردم در شُک اولیه دست به‌گریبان‌اند کار را تمام کند. در طی یکسال از حکومت، خاویرمایلی ۲۰٪ از تمام کارمندان دولت را از کار برکنار کرد. بسیاری از ادارات دولتی از جمله آژانس مالیاتی و وزارت دارایی را تعطیل و بسیاری از خدمات دولتی از قبیل برق و آب و تلفن و خدمات شهری را به بخش خصوصی واگذار نمود.

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

نظام بدون عقب نشینی نمی تواند بماند!

جمهوری اسلامی تا کنون توانسته است که در عرصه ی داخلی با مهندسی انتخابات با ریاست جمهوری پزشکیان کنار بیاید،  ف ا ت ف را از بایگانی مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی در بیاورد و در سیاست خارجی مذاکره ی مستقیم با آمریکا را در دستور کار خود قرار دهد. تمام این اقدامات عقب نشینی از مواضع تا کنونی ج. ا. است، می ماند اینکه معلوم شود است که برای حصول توافق چقدر عقب نشینی و نرمش بیشتر صورت خواهد گرفت.

مطالعه »
یادداشت

قتل خالقی؛ بازتابی از فقر، ناامنی و شکاف طبقاتی

کلان شهرهای ایران ده ها سال از شهرهای مشابه مانند سائو پولو امن تر بود اما با فقیر شدن مردم کلان شهرهای ایران هم ناامن شده است. آن هم در شهرهایی که پر از ماموران امنیتی که وظیفه آنها فقط آزار زنان و دختران است.

مطالعه »
بیانیه ها

انقلاب بهمن؛ آرمان‌های ماندگار و راه‌های ناتمام!

ما بر این باوریم که طیف گستردهٔ نیروهای چپ موجود در میهن ما موظف است با حضور  و تمرکز کنش‌گری خود در این تلاش هم‌گرایانه، در تقویت جایگاه ٔ عدالت‌‌ اجتماعی و حقوق بنیادین بشری در جمهوری آیندۀ ایران کوشا باشد. ما، همراه سایر نیروهای میهن‌دوست و ترقی‌خواه ایران در راه گذار به جمهوری‌ای مبتنی بر صلح، آزادی، دمکراسی برابری، حقوق بشر و عدالت اجتماعی مبارزه می‌کنیم.

مطالعه »
پيام ها

مراسم بزرگ‌داشت پنجاه‌وچهارمین سالگرد جنبش فدایی!

روز جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳، به مناسبت پنجاه‌وچهارمین سالگرد بنیان‌گذاری جنبش فدایی، در نشستی در سامانۀ کلاب‌هاوس این روز تاریخی و نمادین جنبش فدایی را پاس می‌داریم و روند شکل‌گیری و تکامل این جنبش را به بحث و بررسی می‌نشینیم

مطالعه »
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

اعتراض حزب اتحاد به تعویق انتخابات شوراها: مردم تهران برای پایان دوره ششم لحظه‌شماری می‌کنند

بیانیه شورای صنفی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص قتل امیرمحمد خالقی

مسئولان بی کفایت از تامین امنیت جانی دانشجویان نیز عاجز مانده اند

بچرخ تا بچرخیم

حملات هدفمند ترامپ علیه حقوق بشر و عدالت جهانی

آیا آمریکا تبدیل به یک نظام الیگارشی شده؟

برای قرائت متن وسیله هوش مصنوعی کلیک کنید!