پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶

در دور دوم انتخابات، با رای " نه" به جلیلی شرکت می‌کنیم!
اگر در دور اول "نه" به شرکت در انتخابات، شاکله نظام ونظارت استصوابی را هدف قرار داد و در همه ارکان نظام و در دل و جان مردم تاثیر خود...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
نویسنده:  گروه خرداد هوادار سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) - داخل کشور
حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!
در دور دوم انتخابات، دو نامزدی که در برابر هم قرار می‌گیرند، هر چند در وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ولی فقیه مشترک‌اند، اما به لحاظ اهداف، گرایشات، تعلق...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
نویسنده: حزب دمکراتیک مردم ایران
چرا به پزشکیان رأی می دهم!
در ارتباط با چرایی عدم استقبال توده‌ها در مشارکت انتخاباتی دلایل متعددی را می‌توان شمرد ولی بدون شک تمامیت‌طلبی، اقتدارگرایی و قشریت دخیل در هستۀ مرکزی قدرت سیاسی نقش مهمی...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: محمود کرد
نویسنده: محمود کرد
باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!
عدم شرکت در این دوره می‌تواند تاکید مجددی باشد بر یک اقدام ثابت شده. اما اگر بپذیریم که چینش و مهندسی این‌چنینی انتخابات با همهٔ اهدافی که به دنبال داشته...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سهراب ایران
نویسنده: سهراب ایران
ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!
تا نظام جمهوری اسلامی پابرجا است وضع را نمی‌شود از این بهتر کرد اما می‌شود بسا بدتر کرد. براندازی نه فعلا ممکن است نه فعلا مطلوب. آیا انتخاب میان بد...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: ياسر ميردامادی
نویسنده: ياسر ميردامادی
اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا
هستهٔ سخت قدرت، بر اساس منافع خود و بر پایهٔ یک خطای محاسباتی رضایت داده است که انتخابات را حداقل نیمه‌رقابتی کند. جامعه زخم‌های عمیقی از سیاست‌های حاکمیت بر روح...
۱۴ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: سياوش - ايران
نویسنده: سياوش - ايران
دلایل فراخوان «ث ژ ت» برای دادن رأی به برنامه «جبههٔ نوین مردمی»
«ث ژ ت» هرگز خود را در پناهگاه مخفی نکرده است و همواره حتی به قیمت تحمل ضربات شدید مواضع شجاعانه‌ای که لازم بوده را اتخاذ کرده است؛ به عنوان...
۱۳ تیر, ۱۴۰۳
نویسنده: برگردان ف. دوردانی
نویسنده: برگردان ف. دوردانی

روشنگر – میان فلسفه و ادبیات فلسفه با کمک ژورنالیسم؟

سخن از كسى است كه در زمان اسارت، زندانبان دژ باستيل افتخار ميكرد كه گاهى همراه او غذا ميخورد. سخن از كسى است كه مورخين، قرن ١٨ را قرن او ناميدند. سخن از كسى است كه نام واقعى اش: فرانسيس مارى آروئت- بود. سخن از كسى است كه عنوان “فلسفه تاريخ“ را نخستين بار به‌كار برد. سخن از كسى است كه ميگفت:“روشنگرى، عمل است و نه تئورى“

ولتر Voltaire , F.M 1694 – ۱۷۷۸ 

در کشورهاى آنگلوساکسن گویا فیلسوف به کسى میگویند که در دانشگاه فلسفه درس میدهد – و در فرانسه و کشورهاى رومى زبان، فیلسوف به کسى میگویند که با کمک مقاله واز طریق ژورنالیسم، به بحث‌هاى اخلاقى، انتقادى، اجتماعى و سیاسى در میان مردم دامن میزند. در اینجا سخن از روشنفکرى است که نامه‌هایش را حدود ٣٠٠ سال پیش با عنوان: “بنام عقل“ آغازمیکرد- و با شعار: “روحانیان، این حشرات موذى مسیحیت را نابود کنید!“ خاتمه میداد. سخن از کسى است که روى تابوت جنازه‌اش نوشتند:“او ما را براى آزادى آماده نمود!“. سخن از کسى است که گویا روى سنگ قبرش نوشته شده: “در اینجا یک فیلسوف خوابیده است!“. سخن از کسى است که در زمان اسارت، زندانبان دژ باستیل افتخار میکرد که گاهى همراه او غذا میخورد. سخن از کسى است که مورخین، قرن ١٨ را قرن او نامیدند.
سخن از کسى است که نام واقعى اش: فرانسیس مارى آروئت- بود. سخن از کسى است که عنوان “فلسفه تاریخ“ را نخستین بار به‌کار برد. سخن از کسى است که میگفت:“روشنگرى، عمل است و نه تئورى“. و “ادبیات، علم است“. سخن از کسى است که کوشید تا سختگیری‌هاى روش فلسفى را کنار بگذارد. سخن از کسى است که میخواست معترف باشد و نه شهید. سخن از کسى است که از کودکى با آسمان سر جنگ داشت، چون بعد از تولد، سهوا او را با کودک دیگرى تعویض نمودند. سخن از کسى است که میگفت فلسفه تنها رشته‌اى است که با انسان احساس همدردى مینماید. سخن از کسى است که با کمک آثار ادبى و فلسفى‌اش، مقدمات انقلاب فرانسه را آماده کرد. سخن از کسى است که گوستاو لانسن، در باره کتاب نامه هایش نوشت:“ آن اولین بمبى بود که به سوى حکومت مطلقه فرانسه پرتاب شد“.
سخن از کسى است که میگفت هرچه دین عقل‌گراتر باشد، اعتیاد آن به تعقیب مردم کمتر میشود. سخن از کسى است که میگفت مسیحیت با کمک دروغ‌هاى مقدس، تصویرى خطرناک از خود نشان میدهد تا مردم را بترساند. سخن از کسى است که میگفت کلیسا به‌جاى خدایى عقل‌مدار، یک دیوى را به مردم معرفى میکند که باید از آن متنفر بود. سخن از کسى است که مدعى شد خدا بعد از خلق جهان، آنرا در حوضى غسل داد که پر از دزد و راهزن و ظالم و قلدر بود، و بعد از قتل پدران، براى بچه‌هاى یتیم اشک تمساح میریزد. سخن از کسى است که بعد از سال‌ها زندان و تبعید و مهاجرت، زمان بازگشت به وطن، همچون امپراتورى قدرتمند از او استقبال شد. سخن از کسى است که بعد از مرگ، صاحب یک قصر،ده‌ها خانه ییلاقى و ١۶٠ خدمتکار بود.
فرانسیس-مارى آروئت، نام اصلى ولتر، فیلسوف روشنگر فرانسوى، تا پیش از ١۷١۹ بود. او ١۶۹۴ درپاریس به‌دنیا آمد و درسال ١۷۷٨ درآنجا درگذشت. پدرش بعد از سال‌ها کار ثبت اسناد و احوال، مشاور دربار فرانسه شد. ولتر درسال ١۷١۷ در زندان باستیل بود و بعد از آزادى، وادار شد که به انگلیس مهاجرت کند.او نه تنها همکار هیئت تحریریه دائرت‌المعارف، بلکه مهم‌ترین نماینده جنبش روشنگرى فرانسه بود. او با سلاح عقل و خرد، به مبارزه با بنیادگرایى دینى، ارتجاع، خرافات و رواج دگم‌ها، پرداخت.
چپ‌ها مینویسند که ولتر از موضع ماتریالیستى به انتقاد از متافیزیک لایبنیتسى و عقیده به وحى در مسیحیت پرداخت و باعث شد که طبقه متوسط و بورژوازى به تقاضاهاى آزادیخواهى و اصلاحات‌گرایى برسند. او مینویسد که تاریخ یعنى مبارزه براى پیشرفت و آموزش. در نظر ولتر، خرافات ماقبل تاریخى، و آموزش‌هاى دین یهود، از همان آغاز باعث بیمارى دین مسیح شدند.. او با تکیه بر جنبش روشنگرى انگلیس و نظرات جان لاک و نیوتون، و به دفاع از عقل، به مبارزه با کلیسا و دولت فاسد آن‌زمان فرانسه پرداخت. او تمام آموزش‌هاى مسیحیت را خرافات میدانست و قصد افشاى آنها را داشت.
او میگفت که خدا ما را به این جهان فرستاد تا لذت ببریم. نیچه او را بزرگ‌ترین مبارز آزادى بشریت دانست. ولتر زیر تاثیر فلسفه آن‌زمان انگلیس، مخالف آته‌ایسم لامارتین و دیدرو بود و نوشت که: “به آته‌ایست‌ها لعنت میفرستیم، از خرافات متنفریم، به انسان و خدا عشق میورزیم، و دشمن شایعات، حدسیات و جنجال‌هاى متافیزیکى میباشیم“. ولتر افکار جان لاک و نیوتون را اساس انقلاب قرن ١٨ فرانسه نمود و با کمک ادبیات، روشنگرى سیاسى، و علوم طبیعى انگلیس، به تبلیغ ایده‌هاى آزادیخواهانه پرداخت.از جمله موضوعات مورد علاقه‌اش: آزادى بیان و تفکر، دگراندیشى، عقل‌گرایى، صلح‌خواهى، خوشبختى عموم، نابودى بى‌عدالتى، و پایان ظلم به مردم، بودند.
او مینویسد که مسیحیت تاکنون باعث قتل ١۷ میلیون انسان شده است، اگر براى هر قرن ١میلیون انسان را به حساب آوریم. ولتر مخالف آته‌ایسم بود و میگفت که اگر خدایى وجود ندارد، باید آنرا ساخت تا در شرایط نامناسب، انسان‌ها دمار از روزگار همدیگر درنیاورند. غیر از کلیسا، ولتر مبارزه‌اش را صرف مبارزه با اتوریته حکومت لودویک ١۵ نمود. گوته میگفت او نه تنها در قدرت تفکر بلکه در تمام ژانرهاى ادبى، قلمى درخشان داشت.
او درباره تمام موضوعات زمان خود دست به قلم زد و حتا رمان‌هایى با تیراژ بالا نوشت. و در زمینه‌هاى: شعر، داستان، نمایشنامه، رمان، مقاله، نامه‌نویسى، گزارش تاریخى، نوول، آثارى خلق کرد.از جمله آثار او: لغت‌نامه فلسفى، رمان‌هاى کوتاه، فرزند طبیعت، آداب و رسوم مردم، حماسه هاینریش چهارم، قانون طبیعت، زلزله لیسابون، تراژدى ادیپوس، مجموعه مکاتبات، عناصر فلسفى، دوشیزه کاندیده یا آدم خوشبین، تراژدى محمد، نمایشنامه ال زیر، حدود ٢٠٠٠٠ نامه به اکثر مشاهیر و شخصیت‌هاى قاره اروپاى آن‌زمان، و غیره هستند. به طنز گفته میشد که ولتر با خدا و جهان در یک رابطه مکاتبه‌اى قرار داشت؛ البته بیشتر با جهان تا با خدا! .

Gouli@noavar.com 

تاریخ انتشار : ۸ تیر, ۱۳۸۵ ۳:۳۰ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفته‌ای که گذشت، دوم تا هشتم تیرماه

رهبر حکومت تاب نیاورد گاه که کارگزاران خود را نامرغوب دید. خود بر صحنه آمد و خواستار مشارکت حداکثری شد و فتوا داد که نباید با کسانی که “ذره‌ای با انقلاب و امام و نظام اسلامی زاویه دارند” همکاری کرد. به‌زبان دیگر نباید به کسانی که ممکن است نفر دوم حکومت شوند و در سر خیال همکاری با ناانقلابین دارند، رای داد. اشاره‌ای سرراست به آن تنها نامزدی که از تعامل با جهان می‌گوید.

مطالعه »
یادداشت
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
بیانیه ها

جلیلی نمایندۀ جبهۀ پایداری و هستۀ سخت قدرت است!

سعید جلیلی، نامزد مورد حمایت جبههٔ پایداری، با پیشینۀ وابستگی فکری و تشکیلاتی به انجمن حجتیه، از چهره‌های متحجر و تاریک‌اندیش جمهوری اسلامی‌ و نماد ایستایی در برابر مطالبات بر حق مردم برای تغییر و تحول اساسی است. او با دشمن‌تراشی کورکورانهٔ خود از عوامل مهم عدم حصول توافق بین‌المللی در راستای تأمین منافع مردم و مصالح میهن ما بود. جلیلی فردی از هستهٔ سخت قدرت و ادامه‌دهندۀ حتی افراطی‌تر دولت رئیسی است. راهبرد او در انتخابات تکیه بر تشکیلات پایداری و سوءاستفادۀ آشکار از امکانات دولتی است.

مطالعه »
برنامه و اساسنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

در دور دوم انتخابات، با رای ” نه” به جلیلی شرکت می‌کنیم!

حزب دمکراتیک مردم ایران: نه به جلیلی!

چرا به پزشکیان رأی می دهم!

باز هم انتخابات، باز هم دفاع از منافع ملی، هم استراتژی هم تاکتیک!

ترک تحریم می‌کنم، خطر جلیلی جدّی است!

اصلاح‌طلب اصول‌گرا، ادامه داره ماجرا