چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۸

چهارشنبه ۷ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۸

سهیلا درویش کهن همه ما را سوزاند و رفت⁩!
بغضی غریب گلویم را می‌فشارد. آنقدر صمیمی و نازنین بود. حکم من و او با هم تمام می‌شد. یادم نمیره شبی که بهم گفت: من خیلی از شما خجالت می‌کشم....
۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: هم‌بند زنده‌یاد سهیلا درویش‌کهن
نویسنده: هم‌بند زنده‌یاد سهیلا درویش‌کهن
طلسم سکوت
امروز، / سرایش شعر / پس از آشویتس و غزه، / ناممکن ترین امکان، درجهان واژه هاست. / چکاد سرخ فام تمدن غرب، / و چنگال خون چکان آن، /...
۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: م ـ نوید
نویسنده: م ـ نوید
The situation of women in Iran and their struggle against different kinds of discriminations
The situation of women in Iran and their struggle against different kinds of discriminations The situation of women in Iran and their struggle against different kinds of discriminations The Women’s...
۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران( اکثریت)
نویسنده: گروه کار زنان سازمان فداییان خلق ایران( اکثریت)
IPFOM in the course of history! تاریخچه سازمان به انگلیسی
Iranian People's Fadaian Organization (Majority), is a democratic-socialist political organization defending peace, freedom, democracy, human rights, social justice, and equality. The organization struggles for equal rights for men and women,...
۷ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: «گروه کار امور بین‌الملل سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)»
نویسنده: «گروه کار امور بین‌الملل سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)»
مطالبه دانشجویان از وزیر علوم؛ بازگشت اساتید اخراج‌شده به دانشگاه‌ها!
حاصل این روند تهی شدن کشور از متخصصان است. از جنابعالی به عنوان فردی برآمده از دانشگاه که خود را فرزند نهاد علم می‌دانید و بازگشت کرامت به دانشگاه را...
۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف
نویسنده: انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف
‍ مطالبات پرستاران معترض چیست؟
مطالبات ما عبارتند از: ۱-افزایش حقوقها متناسب با میزان واقعی نرخ تورم و رشد روز افزون آن . با توجه به خط فقر سی میلیونی، دریافتی هیچ پرستاری نباید از...
۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: مطالبات پرستاران
نویسنده: مطالبات پرستاران
سخنرانی تابستانی رهبر حزب چپ سوئد، نوشی دادگستر، در آلمدالن سوئد
حزب چپ در انتخابات بر اساس موضوعات مشخص و پیشنهادی که بهبود زندگی را هدف قرار می‌دادند، به میدان آمد. پیشنهاداتی مانند قیمت‌های ملی برای برق، قراردادهای جمعی برای همه...
۶ شهریور, ۱۴۰۳
نویسنده: نوشی دادگستر، رهبر حزب چپ سوئد
نویسنده: نوشی دادگستر، رهبر حزب چپ سوئد

زندان٬ زندانبان و زندانی از زاویه ای دیگر

با وجود ایرادات قابل ملاحظه در آیین نامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی كشور، مقررات این آیین نامه واجد حقیقت قانونی است و مامورین ومستخدمین شاغل در بخش زندانبانی كشور باید آیین نامه مذكور را مراعات و اجرا نمایند اما واقعیت این است كه گروهی از مسئولین ذیربط مقررات و ضوابط منعكس در آیین نامه را صرفا جملاتی زیبا می دانند كه ارزش مطالعاتی دارد نه عملیاتی.

تصمیم داشتم تا در آستانه بهار سال ۱۳۸۹ شمسی مطلبی را در باب لزوم اعطای مرخصی نوروزی به زندانیان به رشته تحریر در آورم که در دهه پایانی اسفند ماه اتفاقاتی تامل بر انگیز در زندان اردبیل برای آقایان ودود سعادتی، رحیم غلامی و بهروز علیزاده که وکالت آنان به عهده حقیر بوده است، رخ داد که مسیر ذهنی ام را از موضوع قبلی به زاویه ای دیگر تغییر داد. رخداد نخست این بود که مدیریت زندان اردبیل و همکارانشان یکی از زندانیان شرور و بدسابقه که به قرار مسموع بلحاظ ارتکاب جرم مربوط به مواد مخدر، به مجازات اعدام محکوم و حکم وی قطعیت نیز یافته است به بند هفت زندان اردبیل که نوعاً بندی خاص زندانیان و فعالان مدنی و سیاسی بوده و موکلینم درآن مشغول گذراندن ایام حبس خود هستند، گسیل می دارند. زندانی مورد اشاره که از حیث خصوصیات رفتاری فرسنگها با موکلینم اختلاف دارد با آقای ودود سعادتی منازعه می کند که ماحصل این درگیری، شکستگی و آسیب دیدگی بینی آقای ودود سعادتی بوده است.

این اتفاق در شرایطی رخ داده که مقررات و ضوابط معینه در آیین نامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تامین و تربیتی کشور مصوب ۲۰ آذر ۱۳۸۴ بنحو روشن و بدون ابهام، مکانیسم و چگونگی استقرار زندانیان در بندهای زندان را مشخص نموده است. ماده ۶۳ آیین نامه مذکور عنوان داشته: «در هر زندان قسمتی به نام تشخیص – به منظور شناخت شخصیت محکومان و متهمان وطبقه بندی آنها- با بهره گیری از خدمات کارشناسان متخصص تشکیل می شود که تهیه و نگهداری پرونده شخصیتی زندانیان به عهده این قسمت است». ماده ۶۴ همان آیین نامه تصریح داشته: «محکومان حداقل دو ماه در قسمت پذیرش و تشخیص تحت آزمایشهای پزشکی، روانپزشکی، آزمونهای روانشناسی و شناخت شخصیت و استعداد قرار گرفته ومیزان سلامت جسمی و روانی، معلومات و اطلاعات مذهبی و علمی و فنی آنان در جهت شناخت شخصیت، بررسی و تعیین می گردد. مددکاران اجتماعی طبق فرمهای تنظیمی که بر اساس موازین اسلامی از سوی سازمان زندانها تهیه می شود در مورد پیشینه زندگی تحقیقات لازم را به عمل آورده گزارش کاملی از گذشته محکوم یا متهم از دوران طفولیت تا زمان تنظیم گزارش در محیط های مختلف خانوادگی، تحصیلی، محلی، حرفه ای و غیره را با اظهار نظر خود تهیه می نمایند. در انقضاء مدت اقامت آنان در قسمت پذیرش و تشخیص، کلیه گزارشهای متخصصان در پرونده آنان متمرکز می شود تا در شورای طبقه بندی مطرح شود». پس از طی این مراحل است که شورای طبقه بندی زندان حسب بند (الف) ماده ۶۶ آیین نامه فوق، محل استقرار فرد محکوم یا متهم را در زندان تعیین می نماید آن هم پس از ملاحظه پرونده شخصیت زندانی و امعان نظر در گزارشات متخصصان و کارشناسان.

تدوین کنندگان آیین نامه اجرایی سازمان زندانها از باب تاکید مجدد برموازین پیش گفته، در ماده ۶۹ آیین نامه آورده اند: «محکومان حسب پیشینه، سن، جنس، تابعیت، نوع جرم، مدت مجازات، وضع جسمانی و روانی، چگونگی شخصیت و استعداد و میزان تحصیلات و تخصص به یکی از قسمتهای مراکز حرفه آموزی و اشتغال، زندان یا مؤسسه های تامینی و تربیتی معرفی می گردند».

بنابراین یا در زندان اردبیل قسمت پذیرش و تشخیص وجود ندارد یا وجود دارد لکن قسمت مذکور قادر به انجام آزمایشها، آزمونها و ارزیابی های علمی و فنی برای شناخت شخصیت زندانیان نیست یا این که قسمت پذیرش و تشخیص وجود دارد و کارشناسان و متخصصان شاغل در آن به وظایف خود وقوف داشته وآن وظایف را به انجام می رسانند، اما شورای طبقه بندی زندان اردبیل به نتایج آزمون ها و ارزیابی های قسمت تشخیص توجه ندارد؛ والا چطور ممکن است که خیل کارشناسان و متخصصان شاغل در زندان اردبیل قادر به شناخت شخصیت موکلین بعنوان فعالان هویت طلب آذربایجان و شخصیت آن زندانی شرور و تفاوتهای عمیق عقاید، باورها و رفتارهای آنان نباشد. از این رو خطای شورای طبقه بندی زندان اردبیل در تعیین بند هفت آن زندان به عنوان محل استقرار زندانی شرور مورد اشاره محرز است و شورای طبقه بندی می بایستی از تصمیم اشتباه خود عدول نموده و با انتقال زندانی مورد بحث به بندی دیگر که متناسب با شخصیت وی است موجبات زیست ایمن موکلین را فراهم سازد.

رخداد ثانوی این بوده که مامورین شاغل در زندان اردبیل اقدام به تراشیدن موی سر موکلین نموده اند. این اقدام اگر به منظور تادیب و تبنیه آقایان سعادتی، غلامی و علیزاده بلحاظ ماجرای درگیری زندانی شرور مورد اشاره با آنان صورت پذیرفته فاقد وجاهت است، چرا که اولا عامل و آغازکننده درگیری موصوف آن زندانی بوده و نه موکلین، ثانیا تنبیهات انضباطی به وجه حصر در ماده ۱۷۵ آیین نامه احصاء شده و تراشیدن موی سر زندانی جزء تنبیهات انضباطی شناخته نشده است. اما اگر غرض مسؤلان زندان اردبیل از این کار رعایت مسائل بهداشتی بوده باز هم تراشیدن موی سر نامبردگان موجه و قانونی نبوده است چرا که ماده ۱۰۹ آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها در همین رابطه اشاره داشته: «تراشیدن موی سر محکوم الزامی نیست، ولی به لحاظ رعایت مسائل بهداشتی کوتاه کردن موی سر آنان در حد متعارف الزامی است». بنابراین در صورت وجود مصلحتی همچون مسائل بهداشتی هم تراشیدن موی سر زندانی مغایر آیین نامه قانونی فوق است و آقایان می بایستی به کوتاه کردن موی سر آنان در حد متعارف بسنده می کردند ولاغیر.

اینطور به نظر می رسد چنین اقداماتی با هدف تحقیر زندانیان عقیدتی صورت می پذیرد والا کیست که نداند زندانی خواه عقیدتی خواه عادی ملاحظات بهداشتی خویش را از هر زندانبانی بهتر می فهمد و نیازی نیست زندان و زندانبان بهداشت را با تمسک به این روشها به زندانی تحمیل کنند .

سخن آخر این که با وجود ایرادات قابل ملاحظه در آیین نامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، مقررات این آیین نامه واجد حقیقت قانونی است و مامورین ومستخدمین شاغل در بخش زندانبانی کشور باید آیین نامه مذکور را مراعات و اجرا نمایند اما واقعیت این است که گروهی از مسئولین ذیربط مقررات و ضوابط منعکس در آیین نامه را صرفا جملاتی زیبا می دانند که ارزش مطالعاتی دارد نه عملیاتی. امید آن که انسان و حقوق وی در این سرزمین ارزشی در خور و شایسته بیابد و بخش زندانبانی کشور خود را با استاندارد های بین المللی وفق دهد.

سید محمد رضا فقیهی – وکیل پایه یک دادگستری

تاریخ انتشار : ۱۴ فروردین, ۱۳۸۹ ۹:۱۳ ب٫ظ
لینک کوتاه
مطالب بیشتر

نظرات

Comments are closed.

بیانیه‌های هیئت‌ سیاسی‌ـ‌اجرایی

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

ادامه »
سرمقاله

روز جهانی کارگر بر همۀ کارگران، مزد‌بگیران و زحمتکشان مبارک باد!

در یک سالی که گذشت شرایط سخت زندگی کارگران و مزدبگیران ایران سخت‌تر شد. علاوه بر پیامدهای موقتی کردن هر چه بیشتر مشاغل که منجر به فقر هر چه بیشتر طبقۀ کارگر شده، بالا رفتن نرخ تورم ارزش دستمزد کارگران و قدرت خرید آنان را بسیار ناچیز کرده است. در این شرایط، امنیت شغلی و ایمنی کارگران در محل‌های کارشان نیز در معرض خطر دائمی است. بر بستر چنین شرایطی نیروهای کار در سراسر کشور مرتب دست به تظاهرات و تجمع‌های اعتراضی می‌زنند. در چنین شرایطی اتحاد و همبستگی نیروهای کار با جامعۀ مدنی و دیگر زحمتکشان و تقویت تشکل های مستقل کارگری تنها راه رهایی مزدبگیران است …

مطالعه »
سخن روز و مرور اخبارهفته

هفتاد و یک سال پس از روز تاریخی ٢٨ مرداد!

روزی که از آن تاریخ تا پایان حکومت پهلوی اگر بخواهیم در مورد حکومت محمد رضا شاه پهلوی فقط یک عبارت بکار ببریم که دوست و دشمنِ منصف بر آن بیشترین اتفاق نظر را داشته باشند، آن عبارت چنین است:

محمد رضا شاه پهلوی از عصر روز ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا روزی که بختیار را به نخست‌وزیری گمارد، بطور پی در پی قانون اساسی مشروطیت را زیر پا می‌گذاشت و آن را رعایت نمی کرد.

شاید هیچ واقعه ای در تاریخ معاصر ایران به اندازه واقعه بیست وهشتم مردادماه ۱۳۳۲ مورد …

مطالعه »
یادداشت

حکم اعدام فعال کارگری، شریفه محمدی نمادی است از سرکوب جنبش صنفی نیرو های کار ایران!

میزان توانایی کارگران برای برگزاری اقدامات مشترک، از جمله اعتصابات و عدم شرکت در امر تولید، مرتبط است با میزان دسترسی آنها به تشکل های صنفی مستقل و امکان ایجاد تشکل های جدید در مراکز کار. ولی در جمهوری اسلامی نه تنها حقوق پایه ای کارگران برای سازمان دهی و داشتن تشکل های مستقل رعایت نمیشود، بلکه فعالان کارگری، از جمله شریفه محمدی، مرتبا سرکوب و محکوم به حبس های طولانی مدت، ضربات شلاق و حتی اعدام میشوند.

مطالعه »
بیانیه ها

نظام فرسوده، تحول‌خواهی مردم و چالش پزشکیان با هستۀ سخت قدرت!

سازمان ما وظیفۀ خود می‌داند در کنار دیگر نیروهای مترقی میهن‌مان، اعمال آقای پزشکیان و دولتی را که برمی‌گزیند با حد برآوردن خواست‌های مردم زیر نظر داشته باشد، در برابر انحراف از منافع ملی و نقض حقوق اساسی مردم بایستد و علیه آن مبارزه کند. موضع ما در قبال دولت پزشکیان قبل از همه با سیاست‌ها و عملکرد ایشان در قبال مطالبات جامعۀ مدنی و تشکل‌های مردمی گره خورده است.

مطالعه »
پيام ها

بدرود رفیق البرز!

رفیق البرز شخصیتی آرام، فروتن و کم‌توقع داشت. بی‌ادعایی، رفتار اعتمادآفرین و لبخند ملایم‌اش آرام‌بخش جمع رفقای‌اش بود. فقدان این انسان نازنین، این رفیق باورمند، این رفیق به‌معنای واقعی رفیق، دردناک است و خسران بزرگی است برای سازمان‌مان، سازمان البرز و ما!

مطالعه »
مطالب ویژه
برنامه
برنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
اساسنامه
اساسنامه سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت)
بولتن کارگری
شبکه های اجتماعی سازمان
آخرین مطالب

سهیلا درویش کهن همه ما را سوزاند و رفت⁩!

طلسم سکوت

The situation of women in Iran and their struggle against different kinds of discriminations

IPFOM in the course of history! تاریخچه سازمان به انگلیسی

مطالبه دانشجویان از وزیر علوم؛ بازگشت اساتید اخراج‌شده به دانشگاه‌ها!

‍ مطالبات پرستاران معترض چیست؟